Dodajemy ich tyle aby konsystencja sałatki nam odpowiadała - my dodajemy całą puszkę, czasem 3/4. Doprawiamy solą i pieprzem. Inne pomysły na szybkie, imprezowe sałatki: Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta(...)prażonym słonecznikiem Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami Sałatka śledziowa z burakiem i ogórkami kiszonymi Sałatka z arbuzem i serem feta
Czarnawisienkatarta. Tarta to bardzo praktyczne danie, które można przygotować wcześniej i bez problemu podgrzać. Poza tym tartę można przyrządzić resztek warzyw jak tarta ziemniaczana lub quiche z dynią i feta . Tarta z resztkami kurczaka to najczęściej przeze mnie pieczona tarta mięsna. Sałatka makaronowa Niezawodnym daniem na kolację(...)resztek jest sałatka makaronowa. Makaron to kolejne resztki, które najczęściej mi zostają po obiedzie. Są to małe porcje makaronu, zatem idealne na sałatkę z warzywami, kurczakiem, tuńczykiem czy feta. Zaletą sałatki makaronowej jest to, że makaron ma różne kształty, można więc ją komponować z różnymi składnikami. Osobiście lubię makaron krótki i nieco grubszy, taki który łatwo miesza się
codojedzeniaPodajemy np. z sosem śmietanowo-koperkowym. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta i prażonym słonecznikiem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa
Czarnawisienkapostaciami pojawia się w naszym domu dość często. Najczęściej z dodatkiem sera feta i sosu czosnkowego. Tak też było i w tym przypadku, ale sałatka z brokułem i fetą została wzbogacona także o inne składniki, w tym m.in The post Sałatka z brokułem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeProsta sałatka, jak zawsze u mnie. Kilka składników i można się zajadać. Co nam trzeba? 200g upieczonego udźca z indyka 100g sera feta-półtłustego 10 suszonych pomidorów 200 g mix sałat 1 cebula kilkanaście zielonych oliwek sos: 3 łyżki oliwy z oliwek + łyżka wody+ łyżka soku z cytryny+ łyżka musztardy+ odrobina soli i pieprzu czarnego pestki: po 2 łyżki(...)tłuszczu – studzimy W misce mieszamy sałaty z mięsem, pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi, pokrojoną w wiórka cebulą i połówkami oliwek, mieszamy całość i na koniec dajemy pokrojoną w kosteczkę fetę. Zalewamy naszym sosem i delikatnie mieszamy. Pestki prażymy na suchej patelni góra minutkę, często nimi ruszając i posypujemy jeszcze ciepłymi sałatkę. Pyszne z bagietką lub grzanką Share 0 Tweet
Latosiowydomgrillują się ok. 10 minut. Można także przełożyć szparagi na dobrze rozgrzaną patelnię grillową wraz z czosnkiem. Po ok. 10 minutach dodaję pokruszony ser feta. Oryginalny, nie „typu feta” i grilluję kolejne 5 minut. Tak przygotowane szparagi smakują wyjątkowo dobrze. Sól z sera oraz kwaśny smak cytryny idealnie podbijają smak szparagów. Czosnek przy tym staje się kremowy, delikatny
Kucharzycaziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż(...)nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem. Udekoruj tymiankiem. Wartość odżywcza: Artykuł Placki z dynią i fetą pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia
Wymiar ZdrowiaSkładniki: – 3 duże buraki – ser feta ok. 150 g – garść rukoli – do dressingu: musztarda sarepska, miód, oliwa, cytryna, sól, pieprz Sposób wykonania: Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika(...)Piecz około 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Buraki wystudż, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Na to wykładamy umytą rukolę oraz ser feta pokrojony w kostkę. Na koniec przygotuj dressing. Do słoika wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, jedną czubatą łyżeczkę musztardy sarepskiej, sok z cytryny i trochę miodu plus sól
Smaki Nataliiziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż(...)nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem. Udekoruj tymiankiem. Wartość odżywcza: Artykuł Placki z dynią i fetą pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia
Wymiar Zdrowiabardzo smaczna. Do przygotowania sałatki greckiej będziemy potrzebowali: 2 piersi z kurczak - przygotowane na parze, usmażone lub upieczone (użyłam piersi przygotowanej na parze) mała główka sałaty lodowej kostka sera feta (około 270 g) papryka czerwona około 100 g czerwonej cebuli ogórek sałatkowy 300 g pomidorków koktajlowych około 30 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki octu balsamicznego (można użyć octu(...)dodaję do sałaty. Cebulę kroję w piórka, oliwki przekrawam na pół, pomidorki również przekrawam na pół i wszystko dodaję do sałatki. Ogórka obieram i kroję w półplasterki, ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć), i dodaję do sałatki. Pierś z kurczaka rozdrabniam palcami, ale można pokroić w drobną kostkę lub w paseczki, chociaż według mnie taka rwana pierś bardziej
Uwaga Babcia Gotujeskórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki pestek granatu 100 g fety garść orzeszków nerkowca 4 łyżeczki oliwy sól pieprz Wykonanie Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy batata od strony miąższu ponacinać ostrym nożem . Układamy na blasze wyłożonej papierem(...)oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości. Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę smarujemy pesto, posypujemy pokruszoną fetą, pestkami granatu i orzeszkami nerkowca. Smacznego! *Przepis na JARMUŻOWE PESTO
Tajemnice Smakusmaczny kulinarny podarunek. Składniki 10 małych marynowanych papryczek 10 – 15 sztuk marynowanych oliwek (z pestkami lub bez) 150 – 200 g ziołowego sera z jogurtu (labneh) lub miękkiej fety (ilość zależy od wielkości papryczek) 1 – 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego białego 2 listki laurowe 100 ml oliwy(...)oliwek 150 ml oleju sól pieprz Wykonanie Oliwę i olej, ocet, zmiażdżony czosnek mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynowane papryczki faszerujemy domowym jogurtowym serkiem labneh lub miękką fetą, układamy razem z oliwkami (z pestkami lub bez)i listkami laurowym w miseczce lub w słoiku. Całość zalewamy do przykrycia papryczek marynatą z oliwy, przykrywamy i odstawiamy na około
Tajemnice Smakugrillują się ok. 10 minut. Można także przełożyć szparagi na dobrze rozgrzaną patelnię grillową wraz z czosnkiem. Po ok. 10 minutach dodaję pokruszony ser feta. Oryginalny, nie „typu feta” i grilluję kolejne 5 minut. Tak przygotowane szparagi smakują wyjątkowo dobrze. Sól z sera oraz kwaśny smak cytryny idealnie podbijają smak szparagów. Czosnek przy tym staje się kremowy, delikatny
Kucharzyca