feta - 6903 przepisów (strona:140/461)

Pomysł na pieczone szparagi w cytrynowej marynacie 145

grillują się ok. 10 minut. Można także przełożyć szparagi na dobrze rozgrzaną patelnię grillową wraz z czosnkiem. Po ok. 10 minutach dodaję pokruszony ser feta. Oryginalny, nie „typu feta” i grilluję kolejne 5 minut. Tak przygotowane szparagi smakują wyjątkowo dobrze. Sól z sera oraz kwaśny smak cytryny idealnie podbijają smak szparagów. Czosnek przy tym staje się kremowy, delikatny

Kucharzyca
Placki z dynią i fetą 93

ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż(...)nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem. Udekoruj tymiankiem. Wartość odżywcza: Artykuł Placki z dynią i fetą pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia

Wymiar Zdrowia
Carpaccio z buraka 133

Składniki: – 3 duże buraki – ser feta ok. 150 g – garść rukoli – do dressingu: musztarda sarepska, miód, oliwa, cytryna, sól, pieprz   Sposób wykonania: Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika(...)Piecz około 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Buraki wystudż, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Na to wykładamy umytą rukolę oraz ser feta pokrojony w kostkę. Na koniec przygotuj dressing. Do słoika wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, jedną czubatą łyżeczkę musztardy sarepskiej, sok z cytryny i trochę miodu plus sól

Smaki Natalii
Placki z dynią i fetą 93

ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż(...)nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem. Udekoruj tymiankiem. Wartość odżywcza: Artykuł Placki z dynią i fetą pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia

Wymiar Zdrowia
Najlepsza sałatka grecka z kurczakiem – Przepyszna i Zdrowa 141

bardzo smaczna. Do przygotowania sałatki greckiej będziemy potrzebowali: 2 piersi z kurczak - przygotowane na parze, usmażone lub upieczone (użyłam piersi przygotowanej na parze) mała główka sałaty lodowej kostka sera feta (około 270 g) papryka czerwona około 100 g czerwonej cebuli ogórek sałatkowy 300 g pomidorków koktajlowych około 30 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki octu balsamicznego (można użyć octu(...)dodaję do sałaty. Cebulę kroję w piórka, oliwki przekrawam na pół, pomidorki również przekrawam na pół i wszystko dodaję do sałatki. Ogórka obieram i kroję w półplasterki, ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć), i dodaję do sałatki. Pierś z kurczaka rozdrabniam palcami, ale można pokroić w drobną kostkę lub w paseczki, chociaż według mnie taka rwana pierś bardziej

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 96

skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki pestek granatu 100 g fety garść orzeszków nerkowca 4 łyżeczki oliwy sól pieprz Wykonanie Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy batata od strony miąższu ponacinać ostrym nożem . Układamy na blasze wyłożonej papierem(...)oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości. Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę smarujemy pesto, posypujemy pokruszoną fetą, pestkami granatu i orzeszkami nerkowca. Smacznego! *Przepis na JARMUŻOWE PESTO

Tajemnice Smaku
Przekąska z oliwek i marynowanych papryczek z serem labneh lub z fetą 156

smaczny kulinarny podarunek. Składniki 10 małych marynowanych papryczek 10 – 15 sztuk marynowanych oliwek (z pestkami lub bez) 150 – 200 g ziołowego sera z jogurtu (labneh) lub miękkiej fety (ilość zależy od wielkości papryczek) 1 – 2  ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego białego 2 listki laurowe 100 ml oliwy(...)oliwek 150 ml oleju sól pieprz Wykonanie Oliwę i olej, ocet, zmiażdżony czosnek mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynowane papryczki faszerujemy domowym jogurtowym serkiem labneh lub miękką fetą, układamy razem z oliwkami (z pestkami lub bez)i listkami laurowym  w miseczce lub w słoiku. Całość zalewamy do przykrycia papryczek marynatą z oliwy, przykrywamy i odstawiamy na około

Tajemnice Smaku
Pomysł na pieczone szparagi w cytrynowej marynacie 131

grillują się ok. 10 minut. Można także przełożyć szparagi na dobrze rozgrzaną patelnię grillową wraz z czosnkiem. Po ok. 10 minutach dodaję pokruszony ser feta. Oryginalny, nie „typu feta” i grilluję kolejne 5 minut. Tak przygotowane szparagi smakują wyjątkowo dobrze. Sól z sera oraz kwaśny smak cytryny idealnie podbijają smak szparagów. Czosnek przy tym staje się kremowy, delikatny

Kucharzyca
Albania - Fergese 373

pierwszej! FERGESE Składniki (na 2-3 porcje) pół cebuli oliwa 1 puszka pomidorów pół łyżeczki suszonej bazylii łyżka masła łyżka mąki 3 łyżki jogurtu greckiego (lub bałkańskiego, itp.) kostka fety pieprz, sól szczypta chilli lub ostrej papryki kilka czarnych oliwek ostre papryczki pita, bagietka... Przygotowanie: 1) Pokroić cebulę i podsmażyć na oliwie aż będzie miękka 2) Dodać pomidory(...)Przez około 10 minut gotować na małym ogniu aż wyparuje trochę wody. 3) Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. 3) W małym naczynku roztopić masło. Dodać mąkę i wymieszać. Wkruszyć fetę, dodać jogurt i wymieszać. 4)  Miksturę dodać do pomidorów. Przyprawić do smaku. 5) Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać czarnymi oliwkami i papryczkami. 6) Zapiekać przez 10-15 minut

Roślinożerni urlopowicze
Sałata lodowa z fetą i suszonymi pomidorami 126

Prosta i szybka sałatka na bazie sałaty lodowej będzie idealna na kolację. Składniki: 1 sałata lodowa 1 opakowanie sera typu feta kilka suszonych pomidorów czarne oliwki salami w plasterkach(...)Dressing: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka octu winnego zioła prowansalskie sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Sałatę lodową dowolnie pokroić, salami pokroić w paski, fetę w kostkę, oliwki na połówki, a suszone pomidory na małe kawałeczki. 2. Składniki dressingu wymieszać. 3. Wszystko wymieszać i podawać. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek FIT 109

powinna być dobra sałatka! Składniki na 4-6 porcji: – 450g krewetek – 240g mix’u sałat z roszponką – 200g pomidorków cherry – 100-150g sera Feta – 2 cukinie – 1/2 czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy – 2 łyżki soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz Jeżeli używamy mrożonych krewetek(...)szaszłyków i grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i sól dokładnie ze sobą łączymy. Sałatę rozkładamy do misek, dodajemy fetę pokrojoną w kostkę, ostudzoną i zgrillowaną cukinię, cebulę pokrojoną w półpiórka, pomidorki przekrojone na połówki i szaszłyki z krewetek. Na koniec całość skrapiamy dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Artykuł

Be Fit Be Strong
Sałatka Afrodyta 101

Papryka czerwona ·        Ogórek ·        Pomidor ·        Ser feta ·        2 łyżeczki oliwy z oliwek ·        1 łyżeczka ziół greckich ·        Duży jogurt Naturalny(...)Następnie układamy pokrojonego pomidora. ·        Między pomidorem kawałki kurczaka. ·        Następnie obranego i pokrojonego ogórka oraz pokrojony ser feta. ·        Pozostał nam do zrobienia sos, do naczynia wlewamy jogurt. ·        Dodajmy pokrojony drobno czosnek lub przeciśnięty przez praskę

Kulinarna Chwila
Filety z kurczaka pieczone ze szpinakiem, serem feta i orzechami nerkowca 176

Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 130 g sera feta 4 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól, pieprz ziołowy orzechy nerkowca (około 1/2 szklanki) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać 2 lub 3 cieńsze filety. Mięso wrzucamy(...)niego poszatkowany drobno czosnek. Smażymy mieszając do momentu aż będzie szklisty. Następnie dodajemy listki szpinaku i w dalszym ciągu podgrzewamy mieszając. Gdy szpinak zwiędnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz śmietanę. Podgrzewamy do momentu aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę szpinakową nakładamy na każdy upieczony kawałek mięsa, wierzch posypujemy orzechami nerkowca. Całość zapiekamy przez

Qchnia po prostu
Ziemniaki pieczone z harissą i pieprzem, podane z rzodkwią i fetą 121

extra vergine Monini 4 pieprze łyżka harissy pół pęczka szczypiorku dodatkowo: rzodkiew spora szczypta soli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico feta opcjonalnie kwaśna śmietana Obrane ziemniaki gotujemy, aż będą prawie miękkie. Odcedzone mieszamy z dobrze zmieszaną oliwą(...)pieprzem oraz z harissą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i w opcji grill pieczemy około 25 minut. W tym czasie rzodkiew kroimy w półplasterki i mieszamy ją z pokruszoną fetą, solą i oliwą. Upieczone ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy z surówką i opcjonalnie kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego :) Artykuł Ziemniaki pieczone z harissą i pieprzem, podane z rzodkwią i fetą pochodzi

Mienta blog