porcja) 1 garść makaronu orkiszowego lub pełnoziarnistego (u mnie świderki) 1/2 dużego pomidora albo 1 mały 8-10 oliwek (wybrałam czarne, ale zielone również pasują) 1 duża łyżka sera feta kilka listków bazylii olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia(...)oliwa z oliwek świeżozmielony pieprz pestki słonecznika opcjonalnie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pomidora kroimy w sporą kostkę i mieszamy z makaronem. Dodajemy całe oliwki, listki bazylii oraz pestki słonecznika. Kruszymy ser feta i całość zalewamy 1-2 łyżkami oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Na koniec doprawiamy do smaku świeżozmielonym pieprzem i dekorujemy bazylią. Smacznego
DefinicjaSmakupodanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie(...)dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga
Bulliobryndza zachwycają kulinarnych znawców z całego świata. Sery z mleka owczego nie są produkowane wyłącznie w Polsce. Od wieków wytwarza się je np. w Hiszpanii i Grecji. Grecka feta wyrabiana jest z mieszanki mleka koziego i owczego (popularne u nas jej odpowiedniki są wytwarzane z mleka krowiego). Ten słony, miękki ser doskonale topi się w podwyższonej temperaturze i nadaje(...)się do zapiekania. Natomiast twardą fetę dodaje się do sałatek. źródło tekstu: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sery-zolte-kozie-owcze-plesniowe_36218.html
ClauditteMissCookingSkładniki: 1,5 szkl. kaszy kuskus, 1 papryka, 1 świeży ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, 8 rzodkiewek, 1 czerwona cebula, natka pietruszki ( ilość wedle uznania) 1 kostka sera fety, sól Wykonanie: Kaszę przesypać do miski, zalać gorącą wodą 1cm ponad poziom kaszy, osolić. Odstawić na bok aż kasza spęcznieje i wchłonie całą wodę. Następnie dokładnie wymieszać widelcem(...)Warzywa kroimy i mieszamy z przestudzoną kaszą. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i fetę. Delikatnie mieszamy, tak aby feta za bardzo się nie rozpadła
Passion of Cookingcebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki - ser feta - pestki dyni - 50 g serka topionego Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki a następnie układamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy(...)dodajemy posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze przyprawiamy i nalewamy do miseczek. Na wierzch zupy sypiemy pestki dyni i kładziemy po kilka kawałków fety. Smacznego
Kuchenne Wariacjektórego można wiele zrobić. Tak jest i tym razem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli - 160 g śmietany 18% - 230 g mrożonego kalafiora(...)kefiru - 75 g majonezu - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka natki pietruszki - garść rukoli Składniki na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy filety. W filetach robimy nacięcie i do środka wkładamy fetę z suszonym pomidorem i bazylią. Filety na wierzchu nacinamy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie filety wkładamy do kieszonek zrobionych
Kuchenne Wariacjektóra na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - troszkę fety Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii. Składniki na beszamel(...)musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut z czego ostatnie 10 minut pieczemy z termoobiegiem. Smacznego
Kuchenne Wariacjegałka muszkatołowa Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, w 170 stopniach. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, zdejmujemy z niej skórę i kroimy w kostkę. Ser feta też kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i czekamy aż wystygnie. Przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej misce mieszamy(...)mokre: roztrzepane jajka, mleko i wystudzone masło. Łączymy obie miski i dodajemy paprykę i fetę. Mieszamy szybko. Nie musi być bardzo dokładnie. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do środka ciasto. Niezbyt bardzo nam wyrośnie więc nakładamy tak prawie całą foremkę. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufactureRewelacyjna tarta, lekko słodkawa dzięki podsmażanym burakom z dodatkiem miodu, słona dzięki fecie. I to idealnie kruche ciasto. Ostatnio mam jakąś jazdę na tarty i każdą kolejną staram się zrobić doskonalszą. I boję się, że niedługo mogę stanąć już u kresu tej drogi, bo ta tarta jest naprawdę niezła. Nie będę osądzał, że jest doskonała, stwierdzenie tego faktu(...)miód z octem balsamicznym. Mieszamy żeby w miarę się nam połączyło. I zalewamy smażące się buraki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut i zostawiamy żeby nieco przestygło. Fetę łączymy z jajkiem i śmietaną, dodajemy troszkę soli i pieprzu. I wylewamy na spód tarty. A na tym układamy buraki. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje
Marder&Marder Manufacturejakieś doświadczenia w tej kwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy(...)Smażymy na maśle, dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i lekko solimy. Fetę kroimy w małą kostkę, a szpinak w cienkie paseczki. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy do środka łyżkę szpinaku, kosteczkę lub dwie fety oraz trochę łososia. Posypujemy pokruszonymi pistacjami i wstawiamy do nagrzanego
Marder&Marder Manufactureczarnych oliwek ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta dwie garści rukoli 1/3 szklanki ziaren słonecznika Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy na ściereczce i wkładamy do wysokiem miseczki. Fetę drobimy na kawałki. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i dodajemy do rukoli wraz z serem. Dzielimy łososia na drobne kawałki i dodajemy do reszty składników. Posypujemy ziarnami słonecznika(...)Dokładnie mieszamy. Sałatki nie trzeba solić ze względu na ser feta oraz łosoś, które same w sobie są słone. Jeżeli użyjecie łososia bez pieprzu to można ją delikatnie popieprzyć. Jeżeli uważacie, że do sałatki trzeba dodać sosu to można dodać łyżeczkę oliwy wymieszaną z odrobiną soku z cytryny (osobiście wolę ją bez sosu, ponieważ ser bardzo fajnie wypełnia smak
ChilliJemyszybki obiadek znalazłam tutaj ( klik ) a zmiany, jakie wprowadziłam, są raczej "kosmetyczne". Zapraszam zatem do lektury:) 2 porcje Składniki: 2, 5 szklanki pełnoziarnistego makaronu 1/2 opakowania sera feta ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych (oczywiście można dać więcej) sól, pieprz zioła Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony(...)wrzucamy pomidorki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Całość smażymy chwilę tak, aby pomidorki puściły sok ale jeszcze się nie rozpadły. Wówczas dodajemy ugotowany makaron. Na końcu dodajemy pokruszony ser feta i smażymy dopóki ser lekko się nie rozpuści i nie zagęści odrobinę "sosu", który się wytworzył. Całość doprawiamy według uznania (u mnie sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) a wierzch
My simple kitchenUwielbiam kolory na talerzu! Połączenie sera feta z arbuzem jest oczywiste, a gdyby tak fetę zamienić na Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ? No właśnie. Pamiętacie Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła(...)lodówce. Jest smaczny i całkowicie naturalny. Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy chce i ma ochotę mieć ten właśnie ser, więc możecie zastąpić go serem feta, ale to już nie będzie to samo. Truskawki i roszponkę umyłam i osuszyłam. Słoik z serem wyciągnęłam wcześniej, bo oliwa w lodówce zakrzepła, ale jak słoik złapał temperaturę pokojową
Blondynka Gotujeburaków czy też chodniku z zakwasem buraczanym . Natomiast dziś zapraszam na przepis na ciepło z botwiną w roli głównej, czyli będzie tarta z botwinką, z dodatkiem sera feta. Pyszna na ciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno. Tarta z botwinką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 28 cm Składniki(...)widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy jajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą jogurtową, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Tartę pieczemy około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złocisto-brązowa
Kulinarne przygody Gatityjaką jadłam! ;) Składniki: 0,5kg marchwi 1 litr bulionu cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu pieprz, sól 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów pestki dyni ser feta łyżka masła Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle. Jak się zarumienią, dodajemy(...)kubeczka wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy ze śmietaną, następnie wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia Wszystko blendujemy i ewentualnie doprawiamy, w razie potrzeby. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą i pestkami dyni. Przepis pochodzi ze strony MniamMniam.pl . Rozliczenie: Marchew- 2zł 1/2 sera feta- 2zł przyprawy- 1zł pestki dyni- ok. 2zł cebula- 0,60zł czosnek- 0.30zł śmietana
Czerwona Porzeczka