plasterki czosnek. Dodać pomidorki i przez minutę podpiekać ( nie dłużej, by zapobiec popękaniu pomidorków). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Pomidorki z oliwą i czosnkiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Fetę pokruszyć i rozsypać między pomidorki, dodać zioła. Całość jeszcze raz wymieszać, by składniki połączyły się równomiernie. Z czerstwej bułki (lub chleba) wyciągnąć miąższ. Pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić(...)nabierze złotego koloru. Smacznego! * przepis cytuję za BBC GoodFood "Let's Cook - 52 Summer Vegetable Dishes. Oryginalny przepis zakłada użycie koziego sera, ale nie miałam go akurat, więc zastąpiłam fetą. W składzie są też orzeszki piniowe, ale ostatnie jakie miałam zużyłam do tartinek z czerwoną cebulą :) ** ten przepis to moja pierwsza propozycja do a kcji pomidorowej Smacznie i pomidorowo
KUCHARNIAsię pokrzywom za każdym razem, gdy obrywałam im młode listki. I tak mi ten maj i zieleń zakręciły w głowie, że i ja zakręciłam pokrzywami. Połączyłam je z fetą, nałożyłam na płaty filo i skręciłam w wielkiego ślimaka. Tak powstała moja majowa wersja greckiej spanakopity , choć wyglądem bardziej przypomina bułgarską banicę . I choć co do nazwy można(...)każdym razem kłaniając się pokrzywom. SPANAKOPITA Z POKRZYWĄ 1 opakowanie ciasta filo ok. 200 g listków młodej pokrzywy (zbieramy 4 górne listki) 1-2 ząbki czosnku 1 opakowanie fety ( u mnie 250g) 1 jajko ok. 50 masła sól, pieprz * kilka łyżek śmietany 18% Młode liście pokrzyw delikatnie zblanszować, następnie odsączyć i dość drobno posiekać. Przełożyć do miski
KUCHARNIAczego szukałeś. Smakujesz szczęście. CHŁODNIK ARBUZOWO-POMIDOROWY 1/2 kg pomidorów 1,5 kg miąższu z arbuza (bez pestek) 1 duży zielony ogórek garść świeżych listków mięty ser feta 4-5 łyżek oliwy z oliwek sok z cytryny do smaku szczypta soli Pomidory i wypestkowanego arbuza pokroić na kawałki. Ogórek obrać ze skórki i także pokroić. Wrzucić(...)smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli. Jeśli arbuz i pomidory nie były wcześniej schłodzone, przełożyć do lodówki. W przeciwnym wypadku podawać od razu posypując z wierzchu serem feta i resztą posiekanych listków mięty. Boskie! *przepis na chłodnik pochodzi z tej strony - klik
KUCHARNIAzawstydził . :) Do idealnej sałatki dla Dwojga potrzebujemy : 2x pojedynczą pierś z kurczaka (może być 1 podwójna) 1x cebula dymka 2x pomidor (średniej wielkości) Główka sałaty masłowej Serek feta (feto podobny) Sól pieprz papryka ostra mielona 1 łyżeczkę curry 1 łyżeczkę Sos Winegret: (4 łyżki oliwy , sok z połowy cytryny (do smaku) ząbek czosnku , natka pietruszki, sól pieprz jak ktoś(...)patelni na deskę i czekamy aż odpocznie i wystygnie. 9 ) kroimy serek feta w kosteczkę i układamy schludnie na sałacie 10 ) Do miseczki wlewamy na sam początek 1/4 soku z cytryny , kroimy drobno umytą natkę pietruszki dodajemy do miseczki przyprawiamy solą pieprzem
Wspólne smakipomysł na szybki obiadek :) Składniki: -opakowanie makaronu tagliatelle (lub innego, np. penne) mój makaron był z dodatkiem lubczyku :) -300g świeżego szpinaku -200g jogurtu greckiego -200g sera feta -2 ząbki czosnku -oliwa z oliwek lub olej -sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron gotujemy "al dente" według przepisu z opakowania. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy łodyżki(...)drobno pokrojone. Dodajemy szpinak i zostawiamy do momentu, aż zmiejszy swą objętość. Rozdrabniamy fetę i łączymy z jogurtem, następnie dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na lekkim ogniu by ser się nieco roztopił. Można dodać trochę pieprzu i ulubionych ziół. Odradzam dodawanie soli, gdyż smak fety w zupełności wystarcza aby szpinak nie smakował jak trawa :). Makaron dodajemy
KasiekGotujelistę zakupów: 1. Ciasto: 125 gram prawdziwego masła, najlepiej 82 % 250 gram mąki 50 ml zimnej wody 1 żółtko sól, pieprz 2. Farsz: szpinak 4 ząbki czosnku ser feta sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło(...)rozmrażamy szpinak (jeśli mamy mrożony). Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Porządnie doprawiamy pieprzem i ziołami, natomiast jeśli chodzi o sól, to póki co dodajemy tylko szczyptę. 3. Fetę kroimy w kostkę, kilka kosteczek zostawiamy do dekoracji, resztę wrzucamy do szpinaku i mieszamy aż ser się rozpuści. Gdy osiągniemy jednolitą masę, koniecznie spróbujmy, ponieważ feta sama w sobie
Mój Smak na ŻycieDziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego Emmentaler 1/3 kostki fety 2 łyżki sera ricotta 2 jajka 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól, 1 łyżka bazylia, 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik(...)złocisty kolor. Do miski wbijamy 2 jajka, umyte i pokrojone warzywa (papryka w kostkę, por w półksiężyce), dodajemy sery (1/2 Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta i boczek są słone!), pieprzu, bazylię i paprykę ostrą. Gdy boczek przestygnie, dodajemy go do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, kładziemy na papier
Kitchens AlphabetHortex); 100 g pora; 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju; 2 ząbki czosnku; szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej; Dodatkowo: 1 białko; 1 łyżka jogurtu typu greckiego (Piątnica); 120 g sera feta. Zaczynamy !! Na stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania(...)plastry. Gotowy spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna ! SMACZNEGO ! MIŁEGO WEEKENDOWANIA
Życie na widelcuświeżych 10 dag suszonych pomidorów. ½ łyżeczki suszonego majeranku, szczypta mielonego kminku łyżka sera feta Do smarowania: 1 łyżka mleka 1 rozmącone jajko Pomidory pokroić w drobną kostkę, Ser feta pokruszyć na drobno. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia ( podwojenia objętości) w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Gotowe ciasto
Na słodko lub wytrawnieZnów namieszałam coś na stronie i mi poginęły linki moich ulubionych blogów, muszę koniecznie zrobić przemeblowanie . Na poprawę humoru wspaniałe drożdżowe bułeczki skrywające w środku pokruszony ser feta. Przepis wzięłam z TEJ strony. Na pewno do nich jeszcze wrócę :) Przepis na 4 sztuki bułeczek: 300 g mąki pszennej 120 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli(...)świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych drożdży) 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy Dodatkowo: stopione masło do smarowania bułeczek 270 g sera feta, rozgniecionego widelcem Do posmarowania przed upieczeniem 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posypania: 2 łyżki sezamu lub maku Sposób wykonania: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. W przypadku
Na słodko lub wytrawniezakochałam się w bakłażanie :) Jeśli jeszcze nie znacie smaku tego cudownego warzywka, polecam spróbujcie, warto. Pssst.. dodam, że bakłażan to afrodyzjak SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1/2 kostki sera feta 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego pomidory suszone pieprz kolorowy sól. A jak to zrobić: Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około(...)pozbyć goryczki. Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu. Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego. Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze i zwijamy
Kuchnia w opałachDanie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej(...)następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy
OstryKęssię z oliwy i ziół prowansalskich. Jedno jest pewne: gotowych papryczek kupować już nie zamierzam, wolę własnoręcznie przygotowane :) Składniki: 2 długie słodkie papryki , 2 opakowania sera feta , grubo mielony pieprz , 6 większych ząbków czosnku , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich , oliwa z oliwek lub ewentualnie olej(...)papryk delikatnie wyciąć ogonek z gniazdem nasiennym, wypłukać z resztek pestek. Zalać wrzątkiem w garnuszku i odstawić na kilak minut. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i osuszyć. Ser feta rozetrzeć z grubym świeżo zmielonym pieprzem, powinno być pikantnie. Nałożyć go wąską łyżeczką do papryk, delikatnie upychając, żeby ser dobrze je wypełnił. Układać w słoiku, dołożyć czosnek pokrojony
Codzienna kuchnia niecodziennafetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże(...)szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać
Bulliopieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . pierś kurczaka 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta soli 3 łyżeczki słodkiej papryki Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę(...)rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć cebulę. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę i smażyć na małym ogniu aż do jej rozpuszczenia. Kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż włókien formując kieszonki. Jeśli piersi są bardzo duże można przekroić je na dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem
Bullio