feta - 6903 przepisów (strona:123/461)

Pieczone młode ziemniaki z fetą 156

eksportu. Udało mi się kupić dość duże okazy celem zrobienia faszerowanych fetą. Ziemniaki okazały się wyśmienite. Jedliśmy je jako dodatek do obiadu mięsnego. Ale mogą być osobnym lekkim daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 100 g sera fety • 3 łyżki kwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • pęczek szczypiorku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować(...)ugotować w osolonej wodzie. • Z wierzchu odciąć czubki i delikatnie wydrążyć łyżeczką odrobinę miąższu. • Ser feta rozdrobnić łyżeczką i wymieszać ze śmietaną. • Nałożyć ser do wydrążonych ziemniaków. • Ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w 200 st.C przez 15 minut. • Podawać od razu po upieczeniu, uprzednio

To co kocham
Sałatka grecka 156

Bardzo popularna w Polsce sałatka grecka. Grecka głównie za sprawą oliwek i fety, a także sosu na bazie oliwy. Bardzo kolorowa, a zimą to prawdziwa bomba witaminowa. Myślę, że każdy kiedyś ją degustował i nie trzeba namawiać do jej wykonania, bo smak jest znany i lubiany. Składniki(...)pokroić w paski. • Sałatę wymieszać z ogórkiem, pomidorkami, cebulą, papryką i przełożyć do salaterki. • Posypać po wierzchu oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą. • Składniki sosu przełożyć do małego słoika i mocno wstrząsnąć, aż się połączą i powstanie emulsja. • Polać sosem przed samym podaniem

To co kocham
Zupa truskawkowa z fetą i ryżem 136

Kremowa zupa truskawkowa jest bardziej na słodko niż na słono, chociaż smak fety wyraźnie przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek(...)cynamonu • 1/2 szklanki ryżu • sól do gotowania ryżu Wykonanie: • Truskawki obrać, umyć i zagotować z cukrem w ok. 1,5 litra wody. • Dodać cynamon, pokruszoną fetę i zmiksować na gładki krem. • Ryż ugotować osobno w dużej ilości posolonej wody. Odcedzić. • Do talerza wsypać 2-3 łyżki ryżu i zalać gorącą zupą

To co kocham
Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) 152

czytać. Za starego piyrwy 2 ludzie mieli biyda 3 i bez to kołżdo czyńść świni trza bōło 4 jakosik przerobić. Tuste (abo niyftorzi tyż gołdajōm 5 na to fet), kere 6 ôni 7 wtedy robiyli, bōło ajnfachowe 8 – yno ze szpyrkami 9 , te nasze to już je czyste wynołkwianie 10 . Trocha mie zainspirowała kuchnia gruzińskoł(...)tyż sie pokrejcie we kosteczka i po leku mogecie go we jakim gorku skwarzić 16 – ftojś mi pedzioł, że jak sie doł 17 tam trocha soli, to tyn fet niy bydzie pyrskać 18 . Jak już bakłażan puści sok, to go przepōkejcie 19 i wysuszcie papiyrowym ryncznikym. Ôzgrzyjcie sie bratruła 20 na 200 stopni, rozłōżcie tego bakłażana na jaki

Chop w kuchni
Zapiekanka z brokuła i kaszy jaglanej 331

doskonale nadaje się również na zapiekanki. Trzeba dodać jeszcze kilka składników i obiad z piekarnika gotowy.   1 szkl. kaszy jaglanej 1 mały brokuł 2 jajka 100 g sera feta 100 g sera żółtego 50 g masła sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki(...)curry Kaszę ugotować do miękkości i wystudzić. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo. Żółtka utrzeć z masłem,wymieszać z kaszą. Dodać brokuła podzielonego na mniejsze różyczki,fetę pokrojoną w kosteczkę,doprawić do smaku solą,pieprzem i curry. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z kaszą,brokułem i fetą.  Formę do pieczenia wysmarować masłem

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 208

słone)   Składniki farszu do tarty: 200 g ugotowanych buraków (używam z barszczu) kilka gałązek świeżego tymianku 1 jabłko 2 jaja 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli(...)pokroić w cienkie plasterki. Wyłożyć nimi podpieczony spód. Skropić odrobiną soku z cytryny, Posypać listkami świeżego tymianku. Następnie wyłożyć plasterki buraka i polać delikatnie masą jajeczną. Posypać pokruszonym serem feta i orzechami włoskimi. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut . Przed podaniem można udekorować świeżą rukolą. The post Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób

Moja Delicja
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 150

łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu Kasza gryczana: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu z gęsi 1 ząbek czosnku 1 duży burak lub 2 małe 130 g sera feta pęczek koperku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami. Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy(...)oliwek mieszamy z musztardą, dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy pieprzem i solą. Sosem polewamy kaszę z burakami. Na talerz wykładamy kaszę gryczaną z burakami i posypujemy posiekany serem feta. Obok wykładamy upieczone jabłka a na nich piersi z gęsi pokrojone w plastry. Polewamy mięso sosem żurawinowym. SMACZNEGO

Kuchnia MagdaLeny
Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka 175

tłuszczu. Mięso może być jedzone również na zimno. Sprawdzi się jako wędlina. W przepisie uwzględniam wariant środkowy Drukuj Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 filet z indyka 1/2 opakowania fety 1 średni brokuł 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku sól, pieprz jajko, mąka, bułka tarta 2 łyżki masła Sposób przygotowania Brokuł dzielimy(...)różyczki i gotujemy na parze. Brokuł zgniatamy widelcem, dodajemy czosnek, cebulkę, fetę i przyprawy. Mieszamy na w miarę jednolitą masę. Filet oprawiamy, nakrawamy zgodnie z instrukcją w poście. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy farsz i zwijamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Kładziemy do żaroodpornego naczynia i na wierzch kładziemy małe kawałki masła. Pieczemy

Mieszam w Garnku
Zdrowa sałatka z tuńczykiem 189

szybka w przygotowania i bardzo zdrowa, wyśmienicie komponuje się z sosem musztardowym. Zdrowa sałatka z tuńczykiem – składniki na 2 porcje: puszka tuńczyka 16 pomidorków koktajlowych 1/2 kostki sera feta garść pestek dyni 150g miksu sałat 1/2 czerwonej cebuli 2 jajka sos musztardowy – PRZEPIS Zdrowa sałatka(...)tuńczykiem – przepis: Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i obieramy. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni. Na talerzu układamy miks sałat, jajka pokrojone wzdłuż w ćwiartki, ser feta pokrojony w drobną kostkę, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe (jeśli są duże kroimy je na pół), cienkie półplasterki cebuli i całość posypujemy pestkami dyni. Sałatkę podajemy polaną sosem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z dyni. Zupa dyniowa z imbirem, serem feta i mietą. 195

pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru ( ok. 1 cm ) - 100 gram serka topionego kremowego - 3 litry bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego czy mięsnego - sól, pieprz, tymianek Dodatkowo - ser feta - świeże listki miety - groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu(...)blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. na koniec w razie potrzeby gotową zupę doprawiam solą i pieprzem. Gorącą zupę rozkładam do miseczek, do zupy dodaję drobno pokrojoną w kosteczkę fetę, listki mięty i groszek ptysiowy. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ, CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 262

MIĘSA : sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i  papryki w proszku, szczypta chili, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy DO PODANIA : pokruszona feta, natka pietruszki WYKONANIE Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i ostrym nożem odcinamy zewnętrzną, białą błonę. Kroimy w jak najcieńsze plasterki, przekładamy do salaterki, dodajemy wszystkie przyprawy i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy(...)Dosypujemy kaszę gryczaną, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym i chili. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą

cool and minty
Tarta z cukinią i kurczakiem 172

obiad – to była niedzielna niespodzianka dla mnie od Madzi :) Tarta z cukinią i kurczakiem – składniki 3 cukinie 2 pomidory 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 kostki sera feta opakowanie ciasta francuskiego 1/2 szklanki śmietany 30% 3 jajka szczypta suszonego tymianku sól pieprz oliwa Tarta z cukinią i kurczakiem – przepis Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a następnie(...)tymiankiem. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, a następnie układamy na nim cukinię, kurczaka, plastry pomidora i całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu tarty układamy pokrojony w kostkę ser feta. Tartę z cukinią i kurczakiem pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 st. C. Smacznego! Post Tarta z cukinią i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kasza gryczana z warzywami i serem feta 136

mała cukinia 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek (lub olej) Dobrej jakości ser feta lub ser typu bałkańskiego– ilość wg uznania, ja dałam ok 120g Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Papryki pokroić w grubą kostkę, cebulę i pieczarki w półtalarki, a cukinię(...)solą, pieprzem, oregano i słodką papryką w proszku. Dodać passatę. Dusić kolejne kilka minut.  Tak przygotowany mix przełożyć do pojemnika od lunchboxa lub na talerz i wymieszać z fetą pokrojoną w kostkę.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 280

teraz mam chwile dla siebie (dosłownie chwilę). Sałatka dziś u mnie, jakoś tak ostatnio częściej robimy. Ta jedna z moich ulubionych, tutaj dodałam kurczaka wędzonego, brokuł, prażony słonecznik, czosnek, feta(...)kukurydza. Szczypior jeszcze się załapał, łyżka majonezu i gotowe :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 1 większy wędzony filet z kurczaka 1 opakowanie sera feta 3 garście słonecznika 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu szczypiorek Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy. Kurczaka, fetę kroimy w kosteczkę, przekładamy do dużej miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę, przeciśnięty przez

kruche babeczki
Pierogi ze szpinakiem 132

czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować(...)dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga

Bullio

Proponowane wyszukiwania