kolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie. Składniki na około 10 placuszków: 1 bardzo duży batat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki 100 gram sera feta 1 jajko 1 łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Aby uzyskać chrupkość ziemniaka ścieramy na 3 rodzajach(...)oczek, grube, średnie oraz te najdrobniejsze do placków z ziemniaków na tzw.papkę. Dodajemy pozostałe składniki, posiekaną cebulkę, fetę pokrojoną w kostkę, posiekana natkę pietruszki, jajko, mąka, sól i pieprz. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy porcję ziemniaków, formujemy spłaszczone kulki, smażymy na wolnym ogniu, na rumiano z obu stron. Pozostawiamy do wystygnięcia na ręczniku papierowym
Życie zaczyna się w kuchni(2/3 kostki) pół dużej kulki mozarella pieprz 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 2 rozmiażdżone ząbki czosnku Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję umyty świeży szpinak. Chwilę duszę. Dodaję fetę, czosnek i mozarellę. Duszę by składniki się połączyły, dodaję świeżo zmielony pieprz do smaku. Pod koniec dodaję 1 łyżkę śmietany i jeszcze chwilę duszę. Masa powinna być gęsta, jeśli jest(...)trójkącik. Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 rozmiażdżone ząbki czosnku sól pieprz Łączę składniki. Sos wykładam na naleśniki. Artykuł Naleśniki ze szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.ploraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oleju sól, pieprz do dekoracji posiekany szczypiorek Buraki wyszorować, odciąć końcówki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180ºC (pod przykryciem) przez około(...)miski przesypać buraczki, dodać fasolę, cebulę i wlać olej. Całość posolić oraz popieprzyć. Wymieszać. Na sam koniec sałatkę przełożyć na talerze bądź na półmisek, dodać posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę
Ugotowaćszynką ,fetą i przyprawami.Tak więc powitajcie mój autorski przepis na wytrawne , zielone "e " ciasteczko.Zapraszam!. 1 op.mrożonego szpinaku 1op. ciasto francuskie 1 duży ząbek czosnku 0.5 op.sera feta 100 ml.bulionu Sól,biały pieprz,gałka muszkatołowa,rozmaryn, 0.5 sztuka.czerwonej papryki 1 żółtko do posmarowania(...)ciasta 6 pl.szynki pomidorki cherry Sezam Natka pietruszki 1 łyżka masła ************************************** Ciasto francuskie rozmrozić.Szpinak usmażyć na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem.Podlać bulionem, dołożyć pokruszonego sra feta, wymieszać.Dodać pokrojoną paprykę w kostkę, przyprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Odparować sok, wystudzić. Ciasto pokroić na kwadraty, udekorować brzegi paseczkami z ciasta , ułożyć na każdym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisałat na drugie śniadanie, serwuję ją już głównie jako dodatek do drugiego dania;) W tej roli również sprawdza się doskonale. mix sałat 1 ogórek tzw wąż 1 op. sera feta (względnie favita) 1 duże dojrzałe awokado (lub 2 mniejsze) 1/4 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu kilka-kilkanaście kropel maggi sól, pieprz Sałatę przekładamy(...)kroimy razem ze skórką na ćwiartki. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Następnie nacinamy nożem tworząc krateczkę i wywijamy awokado na drugą stronę lub wyjmujemy miąższ za pomocą łyżeczki. Fetę kroimy w kostkę. Oliwę z oliwek przelewamy do szklanki, dodajemy ocet jabłkowy, miód oraz maggi. Dodajemy odrobinę wrzącej wody i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzu
Smaki Na Talerzugarść ciemnych oliwek bez pestek drobno posiekany szczypiorek drobno posiekany koperek kilka dużych kaparów do dekoracji połowa owocu granatu – wyłuskana Jak przygotować sałatkę z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem? Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Nie musimy ich obierać. Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia układamy ziemniaki, kalafiora i czosnek. W miseczce mieszamy oliwę z cynamonem, pieprzem i rozmarynem(...)Polewamy oliwą warzywa. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, aż warzywa się zarumienią. Na talerzu układamy ziemniaki, kalafiora i kilka obranych ząbków pieczonego czosnku. Posypujemy serem fetą, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dekorujemy kaparami i pestkami granatu. Podajemy natychmiast. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem pochodzi
Ugotowane pozamiataneprzygotowanych wg ulubionego przepisu (ja wypróbowałam tutaj nowy przepis, jednak jak dla mnie były zbyt miękkie, toteż go nie podaję) 450 g mrożonego szpinaku 2 cebule 150 g sera feta 3 łyżki startego sera grana padano 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa opcjonalnie – śmietana 30% Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka sól(...)łyżce masła z odrobiną oleju. Dodajemy szpinak. Smażymy do rozmrożenia. W tym miejscu można też dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę oraz starty ser grana padano. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, dolewamy
Smaki Na Talerzublogu przepyszna sałatka! Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera fety i ziaren granatu. Składniki: 4 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 1/2 opakowania sera feta 1 granat 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 1 łyżka uprażonych ziaren dyni 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 3 – 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, pieprz do smaku(...)czasie dodaj sól do smaku i posiekaną pietruszkę. Przełóż do salaterki a następnie posyp pestkami dyni i słonecznika, ziarenkami granatu i pokrojoną w kostkę (podobnej wielkości jak buraki) fetą. W wersji „pudełkowej” czyli do pracy również układaj sałatkę w pojemniku warstwami. Smacznego
Moja Mama Gotujełyżki posiekanej pietruszki 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki uprażonych pestek dyni lub słonecznika 2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól i pieprz 150 g sera typu feta lub roladki koziej twarogowej z ziołami i czosnkiem. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (tyle, ile się odłamie, jeśli naciśniemy na łodygę, około 1/3 od dołu(...)ugotowaniu mieszamy kaszę widelcem, dodajemy szparagi, pokrojone suszone pomidory wraz z pozostałą oliwą, roztarty czosnek, sok z cytryny, posiekaną miętę i pietruszkę. Nakładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą lub kozią roladką, pestkami dyni lub słonecznika. Potrawkę można zapakować do pojemnika i zabrać do pracy. Na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujezapobiegają chorobom serca i nowotworom. Składniki: około 250 - 300 g makaronu, świderki, kolanka, penne, do woli, może być krótki lub długi typu spaghetti 1 duży pomidor 1,5 łyżki fety 1 średnia cebulka kilka "plasterków", talarków, jak kto woli papryczki chili puszka kiełków fasoli mung - 200 g (odsączamy z soku) 1,5 szklanki passaty pieprz, papryka słodka, pół łyżeczki(...)masło do smażenia - około łyżki, raczej płaskiej Sposób przygotowania: w garnuszku rozpuszczamy masło, pomidora (możecie uprzednio sparzyć i zdjąć skórkę, jak chcecie) kroimy w kosteczkę, cebulę w drobną kosteczkę, fetę kruszymy w dłoni, na maśle przesmażamy pomidora i cebulkę, gdy zmiękną a w kuchni rozniesie się piękny aromat dodajemy chili, fetę, kiełki i passatę, dusimy do połączenia składników, przyprawiamy
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : 150 g łososia macerowanego 100 g sera fety garść ciemnych oliwek opakowanie roszpunki kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane na twardo owoce granatu kilka kaparów oliwa z oliwek parmezan do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka obieramy, kroimy na ćwiartki, roszpunkę myjemy, osuszamy. Łososia kroimy na bardzo cieniutkie kawałki i owijamy nim jajka. Na talerz rozkładamy roszpunkę, na to pokrojoną fetę, oliwki, kapary, pokrojone pomidorki koktajlowe i jajka z łososiem. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym parmezanem i gotowe. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolifety i czerwonej cebuli. Składniki: szklanka grubego makaronu (użyłam kolanek ozdobnych z Lubelli) opakowanie wędzonego fileta z pstrąga (125 g) mały słoiczek lub woreczek zielonych oliwek pół kostki fety (użyłam z ziołami) pół czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy szczypta ziół do sałatek 1 łyżka soku z cytryny sól, cukier i pieprz koperek do ozdoby Makaron ugotować al dente(...)osolonej wodzie. Odcedzić. Pstrąga podzielić na kawałki, fetę w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Oliwki odcedzić z zalewy. Wszystkie produkty przełożyć do salaterki. W kubku wymieszać olej, sok z cytryny, zioła, sól, odrobinę cukru i pieprz. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać, aby połączyła się z sosem. Udekorować koperkiem
Czerwień i błękitczosnkiem. Danie podaję z kaszą jęczmienną. 3 duże pieczarki portobello 2 średnie pomidory 1 średnia cebula 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy 3 duże zielone oliwki 130 g fety 1,5 łyżki suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: natka pietruszki do posypania Od pieczarek oderwać nóżki. Pomidory (suszone(...)solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Całość zamieszać i smażyć na patelni, aż woda z pomidorów odparuje i farsz się zagęści. Na koniec dodać posiekane oliwki i rozdrobnioną fetę. Zamieszać i smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty. Na zagłębienia w kapeluszach pieczarek wykładać łyżką farsz (z górką). Farsz lekko uklepać łyżką. Pieczarki przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piec
BullioSkładniki: Na ciasto: 400g mąki pszennej 200ml wody 70ml mleka 30g masła Sól Na farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści i wyłączamy gaz. Mąkę przesiewamy do miski od miksera(...)przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kawałeczki i dodajemy na patelnię. Następnie dokładamy szpinak i doprawiamy odrobiną pieprzu (nie solimy). Podsmażamy kilka minut i wyłączamy gaz. Dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Robimy tak, aż do skończenia składników. W sporym garnku nastawiamy lekko osoloną wodę. Wrzucamy partiami
Kolizje Smakówserce 5 dojrzałych pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 1 czerwona cebula 1 zielona papryka (dodałam też garstkę czerwonej, bo miałam a dodała słodkości) kilkanaście czarnych oliwek 150 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego świeża natka pietruszki i świeże oregano - nieduża garstka tego i tego połowa pęczka listków świeżej mięty pieprz do smaku opcjonalnie(...)soli Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy, pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plasterki lub kostkę, cebulę w cienkie talarki natkę siekamy drobno w misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy fetę, oliwki, doprawiamy do smaku. Smacznego greckiego
Zasmakuj Kuchni