takie mięsko grilluje. Warto od czasu do czasu przygotować je właśnie w ten sposób. Do karkówki polecam też moje tegoroczne odkrycie – sos feta (zobacz przepis na sos feta – idealny dodatek do karkówki ). To zdecydowanie zgrany duet:) 1 kg karkówki 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na plastry
Smaki Na Talerzuwersji “dla dorosłych” z dodatkiem czerwonego wina. Składniki (dla dwóch osób): 1 kg dojrzałego, jędrnego i soczystego arbuza (bardzo zimnego) 1/2 kostki sera feta (lub typu feta) Garść posiekanych orzechów nerkowca Garść lekko posiekanych orzechów piniowych 1 Łyżka drobno posiekanych listków mięty 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu Solidna garść świeżej rukoli Czerwone wino Przygotowanie
Kate's KitchenLekka sałatka Składniki dla 4 osób: 100 g Mix sałat 2pomidory 1 młoda Cebula 3 łyżki drobno posiekanego koperku 1 kostka sera typu feta 3 ogórki gruntowe 3 łyżki żurawiny lub borówki Sos Winegret Klasyczny Paladin SOS WINEGRET Sól i pieprz do smaku Przygotowanie : 1. Na dno płaskiego naczynia lub miski(...)zdejmujemy skórę. Kroimy w plastry. Plastry pomidorów kladziemy na sałacie. 3.Cebulkę obieram i drobno kroję. Posypuję pomidory. 4.Ogórki obieram i kroję w kostkę. Posypuję sałatkę. 5.Ser feta kroję w kostkę. Daję na sałatkę. 6. Na koniec posypuję koprem,żurawiną. 7.Doprawiam solą i pieprzem. 8.Polewam sosem Winegret. Ja już nie mieszałam sałatki. Nabieram z gory
Gotowanie Patkiserowymi grzankami Składniki: 1 brokuł 2 średnie ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30% około 1 l wody/bulionu pieprz sól Serowe grzanki: kilka kromek ciemnego chleba ser feta starty żółty ser 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku masło Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości(...)śmietankę. W czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Czosnek i majeranek drobno siekamy, dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb. Następnie posypujemy go pokruszoną fetą i żółtym serem. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni. Krem podajemy gorący posypany świeżym majerankiem w towarzystwie serowych grzanek. Smacznego Artykuł
PatiGotujesałatkę pełn ą smaku i aromatu. Jeżeli lubicie sałatki ziemniaczane, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na śródziemnomorską sałatkę ziemniaczan ą z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami. Smacznego ;) **** L’insalata di patate, di primo acchito può sembrare un piatto di per sé nulla di speciale, ma con l’aggiunta di alcuni ingredienti può(...)siete poi degli amanti delle insalate di patate, non posso che consigliarVi la mia precedente ricetta dell’ insalata di patate mediterranea , in cui come ingredienti principali troverete la feta, le olive e i pomodorini secchi. Buon appetito ;) SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 300 g fasolki szparagowej 3-4 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy extravergine
La grande e la piccola cuocajednak samo jej wykonanie jest już banalne. 1 porcja: 1 średniej wielkości burak 1 mniejsza lub pół dużej łodygi rabarbaru ok. 30 g sera feta lub sałatkowego typu feta 2 łyżki oliwy gałązka estragonu gruboziarnista sól Rabarbar myjemy, ale nie obieramy. Kroimy na ok. 1-1,5 centymetrowe kawałki. Polewamy łyżką oliwy, solimy solą gruboziarnistą i dodajemy rozmaryn
Kucharzycakostki sera feta sól, pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku Makaron ugotować al dente. Ostudzić. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku
Smakołyki Asirównież wziąć do pracy na drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 500 g zielonych szparagów 200 g kaszy bulgur 250 g pomidorków koktajlowych kostkę sera feta (użyłam Favita 270 g) pęczek szczypiorku na sos: około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaję wystudzone szparagi. Umyty i osuszony szczypiorek drobno kroję i dodaję do sałatki. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć) i dodaję do sałatki. Do oliwy dodaje sok z cytryny, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie
Uwaga Babcia Gotujegrillowe imprezy. Jest świeża, lekka i wszystkim zawsze smakuje. Do grillowanego steku, czy pieczonych kiełbasek pasuje najlepiej :) SKŁADNIKI: · 270 g sera feta · 1 sałata lodowa · Ok. 20-25 pomidorków koktajlowych · 2-3 papryki (zielone(...)czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i lekko przestudzić, po czym dorzucić do sałatki. Na końcu dorzuć pokrojony w kostkę ser feta oraz odsączone oliwki. Dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz i całość delikatnie wymieszać dłońmi bądź łyżką. Sałatkę podawać od razu, gdyż wraz z dłuższym jej przechowywaniem traci swoje właściwości
Calzonella.comPełna zdrowia sałatka Poleca się na uroczystości ,do pracy czy szkoły. 2 duże buraki 2 średnie gruszki, lub kilka plasterków ananasa ( ok.5szt ) 2 garście rukoli Ok 150 gram fety garść prażonego słonecznika sos winegret 2 opakowania Słonecznik uprażyć: na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy słonecznik,zmniejszyć ogień i prażyć od czasu(...)czasu mieszając. Ugotowane buraczki pokroić w kostkę (można wykorzystać tę po gotowaniu np. barszczu) gruszkę również w kostkę (skropić cytryną) W szklanej misce układamy kolejno Buraczki,gruszkę rukolę,fetę,pospać słonecznikiem Polewamy sosem winegret,Dokładnie mieszamy
Andzia Pichciserrano) 2 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Nadzienie: 1 średnia cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 30 g sera grana padano 50 g sera feta 40 g tartego sera mozzarella 1 łyżka tymianku 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso układamy(...)Uformowany i doprawiony wcześniej filet rozkładamy na blacie. Na jego środkową część nakładamy farsz z cukinii, a na jego wierzchu układamy wiórki lub cienkie plastry sera grana padano, pokruszoną fetę a na koniec posypujemy tartą mozzarellą. Brzegi mięsa zawijamy na siebie (można spiąć je wykałaczkami). Roladę przykrywamy plastrami szynki, tak aby łączenia brzegów fileta były nimi szczelnie przykryte. Roladę przekładamy
Qchnia po prostuziemniaki – 1/2 pora – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku– sól,pieprz, zioła prowansalskie – ok. 3 szklanki bulionu np. z tego przepisu – 100 g szpinaku do podania:pokruszony ser kozi lub feta oraz grzanki Przygotowanie: Przygotować bulion warzywny z tego przepisu . Warzywa umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i cukinię oraz w paski cebulę i por. Piekarnik nagrzać do 180 stopni(...)gorącym bulionem i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie dodać szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze Podawać z dodatkiem pokruszonego sera kociego lub feta oraz grzankami. Artykuł Krem z pieczonej cukinii pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I SOJĄ Komosa ryżowa 50g Soja 20-30g Pół papryki (u mnie miks czerwonej i żółtej) Ogórek konserwowy 3-4 pomidorki koktajlowe Plaster sera feta Pół pęczka natki pietruszki Sos Sok z ćwiartki cytryny Miód, łyżeczka musztardy Łyżka oliwy Oregano Soję namoczyć namoczyć (co najmniej 8 godzin) Po namoczeniu zalać świeżą wodą(...)ugotować Komosę ryżową ugotować Warzywa posiekać w kostkę, natkę pietruszki posiekać drobno Składniki na sos połączyć i wymieszać Warzywa połączyć z kaszą i soją Dodać pokruszony ser feta i przygotowany sos, wymieszać
HealthyCreationscukinii. Składniki: 200 g świeżego szpinaku pęczek zielonych szparagów 1 cebula 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego sól pieprz sok z cytryny ser typu feta oliwa masło Wykonanie: Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie. Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki oraz główki. Pierwsze wyrzucić, główki odłożyć(...)soku z cytryny, 1/3 łyżeczki pieprzu i około 1 łyżeczki soli, ale to zależy od doprawienia bulionu). Na patelni rozpuścić masło, podsmażać na niej przez kilka minut główki szparagów. Fetę pokroić w drobną kostkę. Zupę podawać z podsmażonymi główkami szparagów, fetą, skropioną oliwą i oprószoną świeżo zmielonym pieprzem. Można też dodać śmietany
zadanie-gotowanie