feta - 6903 przepisów (strona:143/461)

Szybka i prosta sałatka z papryką i ziołową fetą 106

sztuka Świeży ogórek 1 ogórek Pomidorki koktajlowe pomarańczowe 250g Ser feta ziołowy 180g Sos włoski do sałatek The post Szybka i prosta sałatka z papryką i ziołową fetą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Toothpick party appetizers with olives, feta cheese and cherry tomatoes 82

millions of ways to make them. Below, the Mediterranean version ;) Ingredients: some black olives some cherry tomatoes feta cheese Preparation: D The post Toothpick party appetizers with olives, feta cheese and cherry tomatoes appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Placuszki z cukinii i sos pomidorowy 99

cukinii zielonej, jasnozielonej i żółtej (ale może być też jeden kolor) 1 duża czerwona cebula 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko garść świeżej bazylii, oregano i pietruszki 90g sera feta półtłustego pieprz do smaku sól 2 łyżki oleju Sos pomidorowy: 200ml passaty (przecieru z pomidorów) po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii łyżka oliwy szczypta soli Cukinie umyć i zetrzeć(...)zlew (cukinia odda nadmiar wody). W międzyczasie obrać i drobniutko pokroić cebulę. Startą cukinię po 10-15 minutach mocno odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać cebulę, pokruszony ser feta, 100g mąki, posiekane zioła i wbić jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Masa będzie miała dosyć zwartą konsystencję. Na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzać

Dietolog
Stromboli z trzema serami i wędzonym kurczakiem 187

łyżeczki soli 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju ¾ szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 1 czerwona cebula 1 szklanka startego żółtego sera 2 plastry sera feta 50 g sera camembert z ziołami(...)wędzonego fileta z kurczaka 10 zielonych oliwek 10 pieczarek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem 3 łyżki keczupu Farsz: Cebulę, wędzony filet, ser feta i camembert  kroimy w kosteczkę. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą. Doprawiamy oregano

VioletoweKucharzenie
Tortilla po grecku 179

feta  100g sera mozzarella 1 mała cebula  mieszanka przypraw do kuchni greckiej 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe 1. Filet kroimy w drobną kostkę. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce. Oliwki przekrawamy na pół, cebulę siekamy. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy filet, doprawiamy mieszanką przypraw. Studzimy. 3. Na tortillach układamy wszystkie składniki, składamy tortille

Szefowa kuchni
Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką 121

czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków   1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia 50 g sera feta porządna garść czerwonych porzeczek posiekana natka pietruszki Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku  sól pieprz Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia sosu: czosnek(...)szklance i dokładnie mieszamy. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebule kroimy w piórka, a cukinię we wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokruszona fetę, natkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy, posypujemy porzeczkami i gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z brokułami 187

naleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 1 jajko Składniki na farsz: 1 brokuł Cebula Czosnek 25 dkg sera fety Sól, pieprz Olej Sposób przygotowania: Po pierwsze do dużej miski dodajemy mleko, mąkę, wodę gazowaną olej oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia się w jednolite ciasto(...)Kolejno brokuł gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia. Ugotowane, odcedzone i ostudzone brokuły wrzucamy do miski od malaksera. Następnie dodajemy do tego fetę, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Następnie na każdy usmażony naleśnik nakładamy farsz brokułowy i zawijamy w ruloniki. Naleśniki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z truskawkami, fetą i sosem balsamicznym 146

arbuzem , dzisiaj jednak postawiłam na truskawki. Dodatkowym plusem jest fakt, iż przygotowanie tej sałatki  zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki: 250 g truskawek, 80-100 g  sera feta, 120 g mixu sałat np. ze szpinakiem, rukolą, 1 łyżka ziaren słonecznika,  świeżo zmielony pieprz, Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu(...)balsamicznego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki,  jeśli są bardzo duże. Fetę pokroić w kostkę.  Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki. Przygotować sos balsamiczny: wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek

Moja kraina smaków
Bataty faszerowane mięsem 121

świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Polecam podawać upieczone bataty z sosem czosnkowym lub jogurtowym . Bataty faszerowane mięsem 4 małe bataty 300 g mięsa mielonego 1/2 sera feta półtłustego 5 pieczarek 1 cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych 30 g tartego parmezanu 1 pęczek świeżej bazylii Przyprawy: pieprz, sól, papryka, do mięs, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Bataty(...)pieczarki, przełóż je do smażonego mięsa na patelni. Smaż całość i dopraw suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Następnie dodaj do całości pomidory krojone (bez zalewy) oraz pokrojony ser feta i bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż jeszcze około 5 min. Bataty wyjmij z piekarnika. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż z każdej połówki około połowy miąższu. Miąższ dodaj

Przepisy na widelcu
Pomidorowa sałatka z fetą i czosnkowym sosem 147

Rewelacyjna sałatka. Szybka, prosta i niezwykle smakowita. Świeżość pomidorów, słony smak fety, sos czosnkowy i coś zielonego w postaci sałaty strzępiastej oraz posiekanej zielonej cebulki. Zróbcie sobie taką sałatkę. Nada się do obiadu, do dań z grilla czy na kolację. Ja podałam ją w towarzystwie odrywanego chleba czosnkowo-pietruszkowego. To było rewelacyjne połączenie. 1/2 główki sałaty strzępiastej

Smaki Na Talerzu
Czwartek: Sałatka z arbuza, sera i makaronu  134

jest to owoc jedzony solo, zazwyczaj dla ugaszenia pragnienia. Tymczasem arbuz doskonale sprawdza się w roli budulca sałatki, łatwo nawiązując relacje z innymi składnikami. Świetnie czuje się w towarzystwie fety, której słoność doskonale łączy się z soczystą słodkością arbuza. Gorąco polecamy Wam jednak inny ser: pecorino, również słony, a przy tym ostry w smaku, który idealnie komponuje się(...)sałatka zrobiona dzień wcześniej podpłynęła wodą. Danie inspirowane przepisem z Themediterraneandish.com Składniki: 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę) 1 szklanka makaronu świderki 1 mały ogórek 50 g fety lub pecorino Garść pomidorków koktajlowych Garść roszponki lub rukoli Dresing Sok z małej cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją

Niedzielny kucharz
Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym 114

przepis 💓. Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów  2 porządnie garści zielonego cukrowego groszku w łupinach 50 g sera feta 1 dojrzały pomidor malinowy garść listków szpinaku baby listki świeżej bazylii lub innych ziół  sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy(...)odsączenia. Pomidora kroimy  w plasterki. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, groszek, fetę i pomidory. Wszystko posypujemy ziołami i polewamy sosem

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka z grilla w jogurtowej marynacie 177

takie mięsko grilluje. Warto od czasu do czasu przygotować je właśnie w ten sposób. Do karkówki polecam też moje tegoroczne odkrycie – sos feta (zobacz przepis na sos feta – idealny dodatek do karkówki ). To zdecydowanie zgrany duet:) 1 kg karkówki 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na plastry

Smaki Na Talerzu
Wykwintna sałatka z arbuza 164

wersji “dla dorosłych” z dodatkiem czerwonego wina. Składniki (dla dwóch osób): 1 kg dojrzałego, jędrnego i soczystego arbuza (bardzo zimnego) 1/2 kostki sera feta (lub typu feta) Garść posiekanych orzechów nerkowca Garść lekko posiekanych orzechów piniowych 1 Łyżka drobno posiekanych listków mięty 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu Solidna garść świeżej rukoli Czerwone wino Przygotowanie

Kate's Kitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję