dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: Farsz: 250g makaronu muszle 600g mrożonego szpinaku 500g fileta z kurczaka 130g sera fety 2 cebule 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki masła olej sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować muszle makaronu. 4. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić
Szalona Kuchnia Ewelinywarto 😊 Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 puszka 400 g cieciorki 1 średni ogórek sałatkowy około 200 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula (około 70 g) 1 kostka ser feta (około 270 g) – użyłam sera Favita około 30 oliwek zielonych lub czarnych (można dodać mniej jeżeli nie lubimy) pęczek koperku na sos: 2 łyżki octu winnego czerwonego 3 łyżki(...)oliwki przekrawam na pół, cebulę kroję w piórka. Pomidorki przekrawam na pół, jeżeli mamy większe pomidorki to możemy je pokroić w ćwiartki. Koperek siekam, cieciorkę płuczę na durszlaku, ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć). Wszystkie składniki przekładam do miski i przygotowuję sos. Do octu dodaję oliwę, oregano, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sos dodaję do sałatki
Uwaga Babcia Gotujeproszku do pieczenia, pęczka posiekanego koperku. Smak gofrów świetnie wzbogaci aromatyczny farsz. Niezbędne składniki do jego przygotowania to: 300 g rukoli, 200 g wędzonego łososia, cytryna, 150 g sera feta, 9 łyżek oliwy. Białka ubij na sztywną pianę, a margarynę rozpuść(...)ostudzeniu masła można wymieszać je z resztą składników. Na koniec połącz całość z ubitą pianą. Kiedy masa będzie gotowa, upiecz wafle w gofrownicy. Kolejny etap to przygotowanie farszu. Ser feta wymieszaj ze skórką cytryny oraz odrobiną kwaśnego soku. Kiedy farsz będzie gotowy, można nakładać go na upieczone gofry. Rukolę oraz rzodkiewkę wymieszaj z winegretem. Sos można przygotować na bazie
Żyję by jeśćziemniaczki do sałatek . Spróbujcie – warto! Smacznego! Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta Przepis na sałatkę z indykiem i ziemniaczkami Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g mięsa z udka indyka 2 średnie ziemniaki 10 pomidorków koktajlowych
Kuchnia Bazyliisoczewicą – szakszuki po meksykańsku z chorizo Składniki na 2-3 porcje: – 150g szpinaku baby – 4 jajka – 1/3 papryki czerwonej – 20g twarogu półtłustego lub fety – 1-2 ząbki czosnku – 1/2 łyżki oliwy – sól, pieprz Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni szklimy na oliwie pokrojony w plastry czosnek. Porcjami dodajemy szpinak, mieszając(...)ogień i smażymy (można pod przykryciem), aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. W międzyczasie kroimy paprykę i na koniec smażenia dodajemy ją wraz z pokruszonym twarogiem lub fetą na patelnię. Doprawiamy i podajemy z pieczywem. Smacznego! Artykuł Zielona szakszuka na szpinaku z papryką FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongbrokuł · 1 duża marchewka · ½ opakowania groszku mrożonego · Ser feta · Cebula · Jajko · 2 łyżki śmietany 18 % · 3 łyżki(...)doprawiamy majerankiem oraz przyprawą gyros, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy 3. Ciasto francuskie rozkładamy, na środku rozprowadzamy wzdłuż mięso 4. Warzywa mieszamy z pokrojonym serem feta i układamy na środku mięsa 5. Brzegi mięsa zawijamy tak żeby przykryć warzywa, następnie tak samo postępujemy z ciastem, żeby powstała nam rolada 6. Roladę układamy
Kulinarna ChwilaPęczek rzodkiewek · Ogórek świeży · 2 pomidory · Feta · 1 łyżka oliwy · Olej do smażenia · 2 łyżki Vegety Natur do sałatek i dipów zobacz(...)natur do sałatek i Dipów mieszamy z oliwą Zobacz tutaj i polewamy warzywa, doprawiamy solą, mieszamy 5. Warzywa wykładamy na mięso i układamy pokrojony w kostkę ser Feta 6. Sałatka gotowa 7. Smacznego #durszlakXvegetanatur#vegetanatur#inspirowanenatura
Kulinarna ChwilaPyszne nadzienie ze szpinaku z cebulą i twardego sera feta sprawi, że pierogi będą częstym gościem na Waszym stole.… Czytaj dalej Szpinakowe pierogi z fetą
Pij soki wyciskanemundurkach mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego pół główki czosnku (bez obierania) 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu ser feta pokrojony(...)kawałki garść ciemnych oliwek bez pestek drobno posiekany szczypiorek drobno posiekany koperek kilka dużych kaparów do dekoracji połowa owocu granatu – wyłuskana Pełny przepis tutaj Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem Pizza z boczkiem i ziemniakami Składniki: Ciasto: 200 g mąki pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki: 2 ziemniaki (umyte i obrane
Ugotowane pozamiatanezrobisz w kwadrans. We wcześniejszym wpisie podawałam Wam przepis na przepyszne pesto z laskowych i pietruszki. A to właśnie, jeden ze sposobów, jak je wykorzystać. Trochę makaronu, odrobina sera feta, bądź sera twarogowego wędzonego lub parmezanu i danie gotowe. Ja dodałam jeszcze karmelizowane brukselki i to jest sztos totalny! Polecam jest przepyszne(...)PRZEPIS NA MAKARON Z DOMOWYM PESTO I KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ SKŁADNIKI: - 2 porcje ulubionego makaronu - 4 łyżki PESTO - 2-4 łyżki sera typu: ser twarogowy wędzony lub parmezan lub feta - 3 garście brukselki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy lub syropu daktylowego lub miodu - sól do smaku - woda Makaron ugotuj wedle instrukcji
SMYKWKUCHNIczasu na gotowanie i na rzeczy na które kiedyś go nie mieliśmy... Dziś zapraszam na pyszną sałatką. Do obiadu lub solo... Składniki; 5 średnich buraków czerwonych 1/3 kostki sera feta 1 cebula 4 łyżki pestek dyni garść zielonych oliwek Sos; 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu pieprz do smaku(...)łyżka musztardy miodowej Przygotowanie; Buraki gotujemy do miękkości, możemy je też upiec zawinięte w folię w piekarniku. Kroimy w średnią kostkę, cebulę kroimy w kostkę, tak samo ser feta. Do miski przekładamy buraki, ser, cebule i oliwki. Pestki chwilę prażymy na suchej patelni, dodajemy do buraków. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Następnie wlewamy do buraków i mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.obiad lub kolację. Składniki Ciasto: 10 dag masła 1 jajko ok.1,5 szkl. mąki łyżka śmietany szczypta soli Farsz: mieszanka mrożonych warzyw: brokuł, kalafior, marchewka 25 dag fety 20 dag kiełbasy 10 dag żółtego sera 1/2 szkl. śmietany 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie Ciasto: Z masła, mąki, śmietany, jajka i soli zagniatamy ciasto. Wkładamy(...)ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy formę (u mnie 20 x 26 cm) i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Farsz: Warzywa gotujemy, kiełbasę kroimy w półplastry. Fetę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę mieszamy z jajkami, połową sera żółtego, solą i pieprzem i ziołami. Na ciasto wykładamy kiełbasę, warzywa i fetę
słodki bratekpół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu) 3 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz(...)gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 8 minut *** *** Przez ten czas potrawę mieszamy kilka razy *** *** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy ser (u mnie gorgonzola i ser feta) i gotujemy już bez przykrycia przez około 3-4 minuty, aż ser się rozpuści, a bulion trochę odparuje *** *** Śmietankę mieszamy z mąką oraz kilkoma łyżkami sosu z patelni
Blog z Apetytempotrzebować: 2 jajka, 25g sera feta, łyżeczkę jogurtu, 3 kawałki suszonych pomidorów, łyżkę szczypiorku, pieprz do smaku. 1. Jajka ugotuj, przestudź, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 2. Fetę i żółtka rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i wymieszaj. 3. Pomidory posiekaj i dodaj do masy razem ze szczypiorkiem. 4. Dopraw pastę pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj
Z notatnika dietetyka