kokosowego 1 łyżka pasty tahini (ewentualnie masła orzechowego) ½ płaskiej łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej szczypta kuminu szczypta kardamonu ½ łyżeczki białego pieprzu 2 ząbki czosnku ½ płaskiej łyżeczki soli 100 g fety do posypania 3 łyżki wiórków lub startego parmezanu do posypania dania pęczek świeżej pietruszki lub kolendry orientalny mix ziaren od Bakal, czyli prażony sezam czarny, pestki dyni, słonecznik, sezam
Eat me! Fit me!Składniki 400 g arbuza 500 g pomidorów 1 ząbek czosnku 50 g oliwy z oliwek 1/2 papryczki chilli odrobina soku z cytryny, sól, pieprz 50 g sera feta kilka listków bazylii Zupa z arbuza i pomidorów – Przygotowanie Miąż arbuza kroimy w kostkę i dodajemy do blendera. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Dodajemy do blendera(...)cytryny. Doprawiamy solą i pieprzemy i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową zupę z arbuza i pomidorów wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i dekorujemy kilkoma listkami bazylii. Pizza z arbuza Pizza z arbuza z serem kozim, rozmarynem i pistacjami to wbrew pozorom idealne połączenie. Słodycz arbuza komponuje się doskonale z lekko
helloforest.plwszystkim smak buraczków oraz wędzonego sera. To połączenie smaków doskonale ze sobą współgra. Podpatrzyłam je na ostatnich warsztatach od Karola Okrasy. Jeśli nie znajdziecie twarogu to zastąpcie go serem feta. Jest tak samo ma słony, dość mocny smak. Jedno jest pewne: tym przepisem zachwycicie fanów niebanalnych połączeń i buraczków. Mam nadzieję(...)tarta buraczkowa z jarmużem będzie jednym z tych przepisów, do których zaglądacie najczęściej Zobaczcie także przepis na tartę, którą moi czytelnicy lubią najbardziej czyli Tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami . Smacznego! Zobacz też: Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Zupa krem z pora Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków Przepis na tartę buraczkową z jarmużem
Kuchnia BazyliiSałatka prosta i pyszna. A do tego pełna zdrowych dodatków! Co nam trzeba? 200g makaronu razowego np. BioBabalscy puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 suszonych pomidorów 100g sera feta posiekany szczypior 2 łyżki pestki z dyni i słonecznika po łyżce stołowej sos: 2 łyżki oleju(...)lnianego z łyżką wody, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i łyżeczką soku z cytryny. Robimy Ugotowany makaron mieszamy z tuńczykiem i suszonymi pomidorkami posiekanymi w paski, dodajemy ser feta pokrojony w kosteczkę, a następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Na koniec posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika i delikatnie mieszamy Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy
Latosiowydomjakże pysznego! Składniki pół szklanki suchej czerwonej komosy ryżowej (zwykła biała lub jakaś inna drobna kasza też będą pasowały) jedna nieduża dynia hokkaido , ok. 800g 100 g sera feta dwie duże garście rukoli lub opakowanie mixu sałat 250 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni Dressing 4 łyżki oliwy kilka listków świeżego tymianku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne pół(...)zabieramy się za składanie sałatki. Na dno większego, głębszego talerza przekładamy rukolę i rozkładamy ją po całej powierzchni. Na rukoli układamy upieczone kawałki dyni. Następnie rozrzucamy połówki pomidorków, rozkruszamy fetę i na całości rozrzucamy podprażone pestki dyni. Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą i skrapiamy nim sałatkę przed podaniem. Gotowe! Sałatka z pieczoną dynią i komosą może być świetnym
Analiza Smakupapryką i czosnkiem Świetny dodatek do kanapek jeśli masz dość wędliny czy sera. Składniki 200 g puree z dyni 1 szt czerwonej papryki 1/2 główki czosnku 1/2 opakowania fety sól, pieprz, mielona ostra papryka do smaku, chilli Wykonanie Paprykę i czosnek pieczemy w piekarniku. Paprykę po upieczeniu wkładamy(...)plastikowego woreczka, aby łatwiej było ją obrać. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku. Artykuł Pasta do chleba z pieczonej dynii, czosnku, papryki i fety pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSałatka jest syta, i bardzo dobra. Zrobicie ją w 15 minut. Można zabrać na wynos do pracy. 1/2 ugotowanych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 100 g sera feta 150 g pieczarek 1/3 brokuła natka pietruszki 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz czarny, czerwony zioła włoskie Najlepsze ziemniaki są ugotowane dzień wcześniej, albo jak zostaną(...)ćwiartki, dodaję brokuł, kukurydze odsączoną z zalewy, cebule pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone na plastry. Dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz, zioła, natkę i mieszam. Na końcu dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Posypuję natką na wierzchu
wesoła kuchniafareast-language:EN-US;} Bakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym 3-5 bakłażany ( najlepiej takie krótkie, pękate) sól 5-6 łyżek oleju/oliwy Nadzienie 2 ząbki czosnku 150 g sera feta 150 g sera białego typu włoskiego (np. capri) sok i skórka z połowy cytryny pół pęczka posiekanych ziół ( natka pietruszki i/lub bazylia) sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy
Smaczny zeszytSkładniki na naleśniki około 9-10 sztuk: Przepis tutaj ( klik ) robimy bez dodatku cukru ! Farsz: około 350 g filetu z łososia 200 g szpinaku baby 1 kostka sera typu feta 10-15 zielonych oliwek około 10 sztuk suszonych pomidorów 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz starta mozzarella 2 ząbki czosnku 1. Naleśniki smażymy bez dodatku cukru(...)Smażymy do momentu, aż łosoś będzie usmażony. 3. Oliwki kroimy w paski, dorzucamy na patelnię, tak samo posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy, zostawiamy na gazie dosłownie 2 minutki i wyłączamy. Studzimy. 4. Na środek naleśników dajemy farsz, posypujemy go stratą mozzarellą i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. 5. Posypujemy pokrojonymi
kruche babeczkigotowanie ziemniaków Ilość porcji: 6-7 kotletów SKŁADNIKI: – 600 g ziemniaków – 2 jajka rozmiar L – 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki do panierki – 150 g szpinaku – 50 g sera feta – 10 suszonych pomidorów w oleju – 2 łyżki bułki tartej – szczypta gałki muszkatołowej – sól i pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości(...)liście zwiędną i szpinaku zrobi się mniej. Jeśli na dnie patelni ze szpinakiem zebrał się płyn odlej go teraz. Do szpinaku wrzuć drobno pokrojone pomidory suszone i ser feta drobno pokruszony. Wymieszaj, dopraw odrobiną pieprzu. Ciasto podziel na 6-7 części. Podsyp dłonie odrobiną mąki, a następnie uformuj z ciasta kulkę, mocno ją spłaszcz, na środek nałóż porcję nadzienia
nietylkopasta.plbananem 21 Omlet bananowy z serkiem i malinami 23 Omlet szarlotkowy 25 Omlet ze szpinakiem i serem feta 27 Omlet z kurkami i papryką 29 Omlet a'la pizza 31 Frittata z mozzarellą, ciecierzycą(...)Jogurtowe gofry z kaszy jaglanej z twarożkiem i owocami 84 Gofry dyniowe z jajkiem 86 Gofry z burakiem i serem feta 88 Z pieczywem Szakszuka z cukinią 91 Sałatka z jajek, rzodkiewek i szpinaku 93 Chrupiąca bułeczka z awokado
Zdrowie na języku :Pbłyskawicznie znika z talerza ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubicie moją stronę na FB gotowaniepatki ❤❤❤❤ https://m.facebook.com/gotowaniepatki / Składniki na 6 porcji : 4 garście Mix sałat 1/2 opakowania sera feta 3 pomidory 4 ogórki kiszone 1 cebula 3 łyżki drobno posiekanego koperku Sos: 3 łyżki(...)miodu 2 łyżki musztardy 1 łyżka wody 1 łyżka oleju lnianego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Mix sałat rozkładamy w misce. Następnie pokrojone w kostkę warzywa i ser feta. Posypujemy koprem Składniki sosu łączymy ze sobą. Polewamy sałatkę. Smacznego
Gotowanie Patkisię dorwać jednego ślimaczka, żeby ich spróbować. Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: ciasto francuskie (275 g) około 200 g filetu z łososia około 100 g sera feta pasta wasabi przyprawy do ryby (gotowa mieszanka lub Wasze ulubione) oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Rozpoczynamy od upieczenia łososia. Rybę myjemy i usuwamy(...)ewentualne ości. Następnie doprawiamy ją przyprawą i solą. Lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200°C z termoobiegiem. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Fetę kroimy w długie, kwadratowe paski. Następnie rozwijamy ciasto francuskie. Dłuższy bok ciasta smarujemy pastą wasabi. Ilość zależy od tego jak pikantne dania lubicie . Później układamy poszarpaną rybę, a na niej
PatiGotujełyżeczka suszonych drożdży 1 łyżką oliwy z oliwek 2 czerwone papryki 200 g. passata pomidorowa czosnek 1 ząbek bazylia 1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka czerwona cebula (mała) feta owcza ok 50 gram pieprz do smaku Dynię lub batata owijamy w filię i pieczemy ok 40 60 minut. Obok układamy papryki polane oliwą. Papryki pieczemy 30 minut(...)sosom przygotowanym z : passaty z ząbkiem czosnku, 1 łyżką oliwy z oliwek, oregano i solą himalajską. Pieczemy w 230 stopniach ok 20 minut. Po wyjęciu rozkładamy: pieczoną paprykę, ser feta, rukolę i krążki czerwonej cebuli oraz rukolę. Doprawiamy pieprzem
AZgotuj!makaronem, bobem, jajkiem, oliwkami i roszponką. Składniki: garść roszponki 200 g r avioli z mięsem Arc Pol 1 1/2 szkl. bobu 1/2 szklanki zielonych oliwek 2 jajka 100 g feta sól SOS 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku świeży tymianek, oregano, pietruszka 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowujemy sos: Czosnek, świeże zioła, czosnek zblendować. dodać(...)dente (ok 10-15 minut). Jajka ugotować na twardo i pokroić na mniejsze części. Oliwki pokroić w plastry. Roszponkę wymieszać z bobem, oliwkami, jajkami, ravioli Arc Pol oraz ser feta. Polać sosem
Kuchnia w oparach