feta - 6903 przepisów (strona:146/461)

Tortilla po grecku 156

feta  100g sera mozzarella 1 mała cebula  mieszanka przypraw do kuchni greckiej 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe 1. Filet kroimy w drobną kostkę. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce. Oliwki przekrawamy na pół, cebulę siekamy. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy filet, doprawiamy mieszanką przypraw. Studzimy. 3. Na tortillach układamy wszystkie składniki, składamy tortille

Szefowa kuchni
Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką 103

czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków   1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia 50 g sera feta porządna garść czerwonych porzeczek posiekana natka pietruszki Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku  sól pieprz Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia sosu: czosnek(...)szklance i dokładnie mieszamy. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebule kroimy w piórka, a cukinię we wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokruszona fetę, natkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy, posypujemy porzeczkami i gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z brokułami 171

naleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 1 jajko Składniki na farsz: 1 brokuł Cebula Czosnek 25 dkg sera fety Sól, pieprz Olej Sposób przygotowania: Po pierwsze do dużej miski dodajemy mleko, mąkę, wodę gazowaną olej oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia się w jednolite ciasto(...)Kolejno brokuł gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia. Ugotowane, odcedzone i ostudzone brokuły wrzucamy do miski od malaksera. Następnie dodajemy do tego fetę, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Następnie na każdy usmażony naleśnik nakładamy farsz brokułowy i zawijamy w ruloniki. Naleśniki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z truskawkami, fetą i sosem balsamicznym 131

arbuzem , dzisiaj jednak postawiłam na truskawki. Dodatkowym plusem jest fakt, iż przygotowanie tej sałatki  zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki: 250 g truskawek, 80-100 g  sera feta, 120 g mixu sałat np. ze szpinakiem, rukolą, 1 łyżka ziaren słonecznika,  świeżo zmielony pieprz, Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu(...)balsamicznego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki,  jeśli są bardzo duże. Fetę pokroić w kostkę.  Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki. Przygotować sos balsamiczny: wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek

Moja kraina smaków
Bataty faszerowane mięsem 107

świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Polecam podawać upieczone bataty z sosem czosnkowym lub jogurtowym . Bataty faszerowane mięsem 4 małe bataty 300 g mięsa mielonego 1/2 sera feta półtłustego 5 pieczarek 1 cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych 30 g tartego parmezanu 1 pęczek świeżej bazylii Przyprawy: pieprz, sól, papryka, do mięs, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Bataty(...)pieczarki, przełóż je do smażonego mięsa na patelni. Smaż całość i dopraw suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Następnie dodaj do całości pomidory krojone (bez zalewy) oraz pokrojony ser feta i bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż jeszcze około 5 min. Bataty wyjmij z piekarnika. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż z każdej połówki około połowy miąższu. Miąższ dodaj

Przepisy na widelcu
Pomidorowa sałatka z fetą i czosnkowym sosem 129

Rewelacyjna sałatka. Szybka, prosta i niezwykle smakowita. Świeżość pomidorów, słony smak fety, sos czosnkowy i coś zielonego w postaci sałaty strzępiastej oraz posiekanej zielonej cebulki. Zróbcie sobie taką sałatkę. Nada się do obiadu, do dań z grilla czy na kolację. Ja podałam ją w towarzystwie odrywanego chleba czosnkowo-pietruszkowego. To było rewelacyjne połączenie. 1/2 główki sałaty strzępiastej

Smaki Na Talerzu
Czwartek: Sałatka z arbuza, sera i makaronu  113

jest to owoc jedzony solo, zazwyczaj dla ugaszenia pragnienia. Tymczasem arbuz doskonale sprawdza się w roli budulca sałatki, łatwo nawiązując relacje z innymi składnikami. Świetnie czuje się w towarzystwie fety, której słoność doskonale łączy się z soczystą słodkością arbuza. Gorąco polecamy Wam jednak inny ser: pecorino, również słony, a przy tym ostry w smaku, który idealnie komponuje się(...)sałatka zrobiona dzień wcześniej podpłynęła wodą. Danie inspirowane przepisem z Themediterraneandish.com Składniki: 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę) 1 szklanka makaronu świderki 1 mały ogórek 50 g fety lub pecorino Garść pomidorków koktajlowych Garść roszponki lub rukoli Dresing Sok z małej cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją

Niedzielny kucharz
Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym 100

przepis 💓. Sałatka ze szparagami i groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów  2 porządnie garści zielonego cukrowego groszku w łupinach 50 g sera feta 1 dojrzały pomidor malinowy garść listków szpinaku baby listki świeżej bazylii lub innych ziół  sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy(...)odsączenia. Pomidora kroimy  w plasterki. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, groszek, fetę i pomidory. Wszystko posypujemy ziołami i polewamy sosem

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka z grilla w jogurtowej marynacie 142

takie mięsko grilluje. Warto od czasu do czasu przygotować je właśnie w ten sposób. Do karkówki polecam też moje tegoroczne odkrycie – sos feta (zobacz przepis na sos feta – idealny dodatek do karkówki ). To zdecydowanie zgrany duet:) 1 kg karkówki 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na plastry

Smaki Na Talerzu
Wykwintna sałatka z arbuza 146

wersji “dla dorosłych” z dodatkiem czerwonego wina. Składniki (dla dwóch osób): 1 kg dojrzałego, jędrnego i soczystego arbuza (bardzo zimnego) 1/2 kostki sera feta (lub typu feta) Garść posiekanych orzechów nerkowca Garść lekko posiekanych orzechów piniowych 1 Łyżka drobno posiekanych listków mięty 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu Solidna garść świeżej rukoli Czerwone wino Przygotowanie

Kate's Kitchen
Lekka sałatka z fetą i sosem winegret 158

Lekka sałatka Składniki dla 4 osób:  100 g Mix sałat  2pomidory  1 młoda Cebula  3 łyżki drobno posiekanego koperku  1 kostka sera typu feta 3 ogórki gruntowe 3 łyżki żurawiny lub borówki  Sos Winegret Klasyczny Paladin SOS WINEGRET Sól i pieprz do smaku  Przygotowanie :  1. Na dno płaskiego naczynia lub miski(...)zdejmujemy skórę. Kroimy w plastry. Plastry pomidorów kladziemy na sałacie. 3.Cebulkę obieram i drobno kroję. Posypuję pomidory.  4.Ogórki obieram i kroję w kostkę. Posypuję sałatkę. 5.Ser feta kroję w kostkę. Daję na sałatkę.  6. Na koniec posypuję koprem,żurawiną. 7.Doprawiam solą i pieprzem.  8.Polewam sosem Winegret. Ja już nie mieszałam sałatki. Nabieram z gory

Gotowanie Patki
Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami 115

serowymi grzankami Składniki: 1 brokuł 2 średnie ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30% około 1 l wody/bulionu pieprz sól Serowe grzanki: kilka kromek ciemnego chleba ser feta starty żółty ser 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku masło Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości(...)śmietankę. W czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Czosnek i majeranek drobno siekamy, dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb. Następnie posypujemy go pokruszoną fetą i żółtym serem. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni. Krem podajemy gorący posypany świeżym majerankiem w towarzystwie serowych grzanek. Smacznego Artykuł

PatiGotuje
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową (Insalata di patate e fagiolini) 199

sałatkę pełn ą  smaku i aromatu.  Jeżeli lubicie sałatki ziemniaczane, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na   śródziemnomorską sałatkę ziemniaczan ą  z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami.  Smacznego ;) **** L’insalata di patate, di primo acchito può sembrare un piatto di per sé nulla di speciale, ma con l’aggiunta di alcuni ingredienti può(...)siete poi degli amanti delle insalate di patate, non posso che consigliarVi la mia precedente ricetta dell’ insalata di patate mediterranea , in cui come ingredienti principali troverete la feta, le olive e i pomodorini secchi.  Buon appetito ;) SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 300 g fasolki szparagowej 3-4 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy extravergine

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z pieczonego buraka i grillowanego rabarbaru 127

jednak samo jej wykonanie jest już banalne. 1 porcja: 1 średniej wielkości burak 1 mniejsza lub pół dużej łodygi rabarbaru ok. 30 g sera feta lub sałatkowego typu feta 2 łyżki oliwy gałązka estragonu gruboziarnista sól Rabarbar myjemy, ale nie obieramy. Kroimy na ok. 1-1,5 centymetrowe kawałki. Polewamy łyżką oliwy, solimy solą gruboziarnistą i dodajemy rozmaryn

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania