czasu na gotowanie i na rzeczy na które kiedyś go nie mieliśmy... Dziś zapraszam na pyszną sałatką. Do obiadu lub solo... Składniki; 5 średnich buraków czerwonych 1/3 kostki sera feta 1 cebula 4 łyżki pestek dyni garść zielonych oliwek Sos; 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu pieprz do smaku(...)łyżka musztardy miodowej Przygotowanie; Buraki gotujemy do miękkości, możemy je też upiec zawinięte w folię w piekarniku. Kroimy w średnią kostkę, cebulę kroimy w kostkę, tak samo ser feta. Do miski przekładamy buraki, ser, cebule i oliwki. Pestki chwilę prażymy na suchej patelni, dodajemy do buraków. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Następnie wlewamy do buraków i mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.obiad lub kolację. Składniki Ciasto: 10 dag masła 1 jajko ok.1,5 szkl. mąki łyżka śmietany szczypta soli Farsz: mieszanka mrożonych warzyw: brokuł, kalafior, marchewka 25 dag fety 20 dag kiełbasy 10 dag żółtego sera 1/2 szkl. śmietany 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie Ciasto: Z masła, mąki, śmietany, jajka i soli zagniatamy ciasto. Wkładamy(...)ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy formę (u mnie 20 x 26 cm) i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Farsz: Warzywa gotujemy, kiełbasę kroimy w półplastry. Fetę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę mieszamy z jajkami, połową sera żółtego, solą i pieprzem i ziołami. Na ciasto wykładamy kiełbasę, warzywa i fetę
słodki bratekpół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu) 3 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz(...)gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 8 minut *** *** Przez ten czas potrawę mieszamy kilka razy *** *** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy ser (u mnie gorgonzola i ser feta) i gotujemy już bez przykrycia przez około 3-4 minuty, aż ser się rozpuści, a bulion trochę odparuje *** *** Śmietankę mieszamy z mąką oraz kilkoma łyżkami sosu z patelni
Blog z Apetytempotrzebować: 2 jajka, 25g sera feta, łyżeczkę jogurtu, 3 kawałki suszonych pomidorów, łyżkę szczypiorku, pieprz do smaku. 1. Jajka ugotuj, przestudź, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 2. Fetę i żółtka rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i wymieszaj. 3. Pomidory posiekaj i dodaj do masy razem ze szczypiorkiem. 4. Dopraw pastę pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj
Z notatnika dietetykaDodajemy ich tyle aby konsystencja sałatki nam odpowiadała - my dodajemy całą puszkę, czasem 3/4. Doprawiamy solą i pieprzem. Inne pomysły na szybkie, imprezowe sałatki: Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta(...)prażonym słonecznikiem Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami Sałatka śledziowa z burakiem i ogórkami kiszonymi Sałatka z arbuzem i serem feta
Czarnawisienkatarta. Tarta to bardzo praktyczne danie, które można przygotować wcześniej i bez problemu podgrzać. Poza tym tartę można przyrządzić resztek warzyw jak tarta ziemniaczana lub quiche z dynią i feta . Tarta z resztkami kurczaka to najczęściej przeze mnie pieczona tarta mięsna. Sałatka makaronowa Niezawodnym daniem na kolację(...)resztek jest sałatka makaronowa. Makaron to kolejne resztki, które najczęściej mi zostają po obiedzie. Są to małe porcje makaronu, zatem idealne na sałatkę z warzywami, kurczakiem, tuńczykiem czy feta. Zaletą sałatki makaronowej jest to, że makaron ma różne kształty, można więc ją komponować z różnymi składnikami. Osobiście lubię makaron krótki i nieco grubszy, taki który łatwo miesza się
codojedzeniaPodajemy np. z sosem śmietanowo-koperkowym. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta i prażonym słonecznikiem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa
Czarnawisienkapostaciami pojawia się w naszym domu dość często. Najczęściej z dodatkiem sera feta i sosu czosnkowego. Tak też było i w tym przypadku, ale sałatka z brokułem i fetą została wzbogacona także o inne składniki, w tym m.in The post Sałatka z brokułem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeProsta sałatka, jak zawsze u mnie. Kilka składników i można się zajadać. Co nam trzeba? 200g upieczonego udźca z indyka 100g sera feta-półtłustego 10 suszonych pomidorów 200 g mix sałat 1 cebula kilkanaście zielonych oliwek sos: 3 łyżki oliwy z oliwek + łyżka wody+ łyżka soku z cytryny+ łyżka musztardy+ odrobina soli i pieprzu czarnego pestki: po 2 łyżki(...)tłuszczu – studzimy W misce mieszamy sałaty z mięsem, pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi, pokrojoną w wiórka cebulą i połówkami oliwek, mieszamy całość i na koniec dajemy pokrojoną w kosteczkę fetę. Zalewamy naszym sosem i delikatnie mieszamy. Pestki prażymy na suchej patelni góra minutkę, często nimi ruszając i posypujemy jeszcze ciepłymi sałatkę. Pyszne z bagietką lub grzanką Share 0 Tweet
Latosiowydomgrillują się ok. 10 minut. Można także przełożyć szparagi na dobrze rozgrzaną patelnię grillową wraz z czosnkiem. Po ok. 10 minutach dodaję pokruszony ser feta. Oryginalny, nie „typu feta” i grilluję kolejne 5 minut. Tak przygotowane szparagi smakują wyjątkowo dobrze. Sól z sera oraz kwaśny smak cytryny idealnie podbijają smak szparagów. Czosnek przy tym staje się kremowy, delikatny
Kucharzycaziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż(...)nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem. Udekoruj tymiankiem. Wartość odżywcza: Artykuł Placki z dynią i fetą pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia
Wymiar ZdrowiaSkładniki: – 3 duże buraki – ser feta ok. 150 g – garść rukoli – do dressingu: musztarda sarepska, miód, oliwa, cytryna, sól, pieprz Sposób wykonania: Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika(...)Piecz około 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Buraki wystudż, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Na to wykładamy umytą rukolę oraz ser feta pokrojony w kostkę. Na koniec przygotuj dressing. Do słoika wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, jedną czubatą łyżeczkę musztardy sarepskiej, sok z cytryny i trochę miodu plus sól
Smaki Nataliiziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż(...)nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem. Udekoruj tymiankiem. Wartość odżywcza: Artykuł Placki z dynią i fetą pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia
Wymiar Zdrowia