wodzie z dodatkiem łyżką soli i łyżką cukru przez ok. 15 minut. Można też ugotować go na parze. Opłukujemy na sitku zimną wodą (dzięki temu brokuły zachowają ładny kolor). Fetę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. Studzimy. Składniki sosu łączymy ze sobą(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W naczyniu umieszczamy kolejno warstwami brokuły, kukurydzę, pomidorki i fetę, polewamy sosem- i tak do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem. Uwaga: W wersji fit nie dodajemy do sosu majonezu! Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania: ok. 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryserem feta ale dla np małego dziecka może być tylko przyprawiona jabłkiem i olejem lnianym. Opcji - jak to w zupach krem - jest wiele. Groszek ptysiowy, grzanki, parmezan, feta - co nam tylko do głowy przychodzi i podkręci smak i ... humor Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 1.5 litra bulionu warzywnego 6-7 buraczków ćwikłowych 1/2 cebuli 1 jabłko
sierotka maRysia w kuchniPodczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. składniki: brokuł puszka czerwonej fasoli 2 pomidory 150 g sera feta 200 g kiełbasy chorizo pęczek szczypiorku sos: 1/3 szkl oliwy 3 łyżki wody łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka miodu łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie) sól, pieprz
6niebowersji na słono, o niebo smaczniejsze! Brokuł kolejny raz idzie na pierwszy ogień! Składniki: 7-8 naleśników (ciasto przyprawiam łyżeczką soli, pieprzu i majeranku) 1 brokuł 200g bekonu ser feta jogurt naturalny 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich ser żółty 1 łyżeczka(...)majeranku Przygotowanie: 1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 2 min i odcedzamy. 2. Między czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w kostke bekon. 3. Ser feta kroimy w długie paski. 4. Mieszamy wszystkie składniki i feszerujemy nimi naleśniki tak jak krokiety. 5. Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym serem żółtym, orzechami, majerankiem i zapiekamy
FITBUuKdoprawić i gotowe. Bardzo proste a jakie pyszne i zdrowe. Składniki: szklanka brązowego ryżu czerwona papryka żółta papryka cebula 2 ząbki czosnku 150g czarnych oliwek garść jarmużu 150g sera feta łyżka oleju rzepakowego papryka słodka, chilli, mielony kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż ugotuj. Na oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli(...)dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy zmięknie dodaj jarmuż i podsmażaj jeszcze przez minutę. Wymieszaj z ryżem, przyprawami, czarnymi oliwkami oraz pokrojonym w kostkę serem feta
wysmienityopakowania sera feta chudego - 1/2 szpiczastej słodkiej papryki - 4-5 łyżek grzanek pełnoziarnistych bądź pieczywo Paprykę kroimy na cienkie plasterki. Sałaty myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masz czas dodatkowo możesz na suchej patelni podprażyć orzechy i słonecznik, uwolnią one dodatkowo jeszcze bardziej swój aromat i smak
SMYKWKUCHNIbrokuł, również na surowo, sprawdziłam już nie raz jest niesamowity a do tego cenne witaminy zachowujemy. A ser feta dopełnia całości, polecam gorąco. Surówka z dyni, brokuła i fety. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszybki, pyszny i zdrowy obiad. Polecam pulpety ze szpinakiem i owczą fetą. Zwykłe, niezwykłe proste klopsiki z sosem pomidorowym to prosty sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Zamiast fety można użyć np ricotty. W wersji mniej dietetycznej np mozzarelli. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgroszkiem - proste, ale przy tym niezwykle smaczne połączenie bardziej pasowało mi do conchiglioni, więc wybór padł na te duże muszle. Składniki (na 4-5 porcji): 250g sera ricotta 100g fety 120g łososia wędzonego na gorąco 100g zielonego groszku (może być mrożony) kawałek pora (ok 5cm) szczypta tymianku pół łyżeczki startej skórki cytryny pieprz 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie dużych(...)Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Por pokroić w półplasterki, zeszklić na niedużej ilości oliwy, ostudzić. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Fetę pokruszyć, wymieszać z ricottą. Łososia podzielić widelcem na mniejsze kawałki, dodać do serka razem z porem i groszkiem. Doprawić do smaku tymiankiem, pieprzem, skórką cytryny, wymieszać delikatnie. Piekarnik nagrzać
Obiad gotowycytryną), feta,ogórek świeży, olej rzepakowy tłoczony na zimno, sok z cytryny, pestki dyni. Przygotowanie: mięso oprószyć dowolnymi przyprawami, usmażyć i ostudzić. Do miski wrzucić sałatę, pokrojone: ser feta, oliwki, mięso, ogórka. Posypać pestkami dyni, które wcześniej można lekko podprażyć. Polać sokiem z cytryny i olejem, popieprzyć i wymieszać
Państwo Wojtczuk gotująsałat, suszone pomidory, feta, olej z suszonych pomidorów, kiełki np. brokuła, sok z cytryny, pieprz, sól. Przygotowanie: makaron ugotować, ostudzić przełożyć do miski. Dodać sałatę, kiełki,pokrojona fetę. Całośc polać olejem z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny, popieprzyć i wymieszać
Państwo Wojtczuk gotująSzybka, zdrowa i smaczna sałatka z awokado. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 2 – 3 Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 – 3 pomidory 150 g sera feta sok z ½ cytryny pieprz Przygotowanie: Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniało). Pomidora pokroić(...)małą kosteczkę. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz i posypać pieprzem. Krok po kroku: 1. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić 2. Skropić cytryną 3. Pokroić fetę 4. Pokroić pomidora 5. Doprawić sałatkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z awokado, pomidorem i serem Artykuł Sałatka z awokado, pomidorem i serem pochodzi
KuchniaWeDwoje.pldaktyli (można zastąpić syropem klonowym lub miodem) 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki za'ataru 0,5 łyżeczki soli Do przybrania : dymka pistacje ser feta Przygotowanie : Ugotowane lub upieczone buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z czosnkiem, papryczką chilli i jogurtem. Przełożyć do miski(...)wymieszać z oliwą z oliwek, przyprawą za'atar, solą i syropem z daktyli (klonowym lub miodem). Pastę przełożyć do płaskiej miseczki, przybrać drobno posiekaną dymką, pistacjami, pokruszonym serem feta i niewielką ilością drobno pokrojonego chilli, skropić odrobiną oliwy. Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki: Ciasto: ( na ok 35 szt. ) 1,5 szklanki mąki łyżka oleju szczypta soli ok 2/3 szklanki gorącej wody Farsz: torebka kaszy gryczanej pół opakowania sera feta 2 łyżki bulionu grzybowego łyżeczka estragonu pieprz czarny Wykonanie: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę(...)prawie gorącą. 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. 4. W tym czasie przygotować farsz. Do kaszy gryczanej dodać rozgnieciony ser feta, bulion grzybowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia skladników. 5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować. 7. Wykrajać
Atlas Smaków