mnie była świetnym letnim obiadem - bez żadnych dodatków. Serio. Składniki: 4 czerwone papryki (najlepiej szpiczaste) 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki pokruszonej fety sól i świeżo zmielony pieprz natka pietruszki Wykonanie: Papryki ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około(...)talerzu lub w misce. Polać oliwą i skropić octem. Czosnek drobno posiekać lub pokroić w bardzo cienkie (prześwitujące) plasterki i posypać nim papryki. Dodać pokruszoną fetę, dużą ilość natki pietruszki i świeżo zmielony pieprz. Jeśli feta jest dostatecznie słona, nie trzeba dodawać soli
zadanie-gotowaniewięcej na długość ok 40 cm i szerokość ok 20 cm. Na cieście rozprowadzić koncentrat, zostawiając ok 4 cm wolne z jednego z dłuższych brzegów, posypać oregano, posiekaną drobno fetą, pomidorami suszonymi i oliwkami oraz bazylią. Zawinąć ciasto w rulon, zaczynając od posmarowanego brzegu. Pokroić ciasto na 12 równych kawałków, przełożyć do papierków na muffinki. Ostawić na 30 minut. Nagrzać(...)piekarnik do 190 stopni. Wierzch babeczek można posypać orzeszkami piniowymi. Piec ok 20 minut. 3.5.3251 Artykuł Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for Emilyktórego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo - fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 200 g sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy(...)niej zdrewniałych końcówek, większe warzywa można pokroić w mniejsze kawałki. Fasolkę gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika
Kardamonovydelikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć na talerz a następnie dodać sól, pieprz i wymieszane wybrane tłuszcze. Całość dokładnie wymieszać. Ser feta odsączyć z wody i pokroić w kostkę lub po prostu pokruszyć. Na szpinak wyłożyć ser oraz maliny. Sałatkę opcjonalnie posypać ulubionymi orzechami i ziarnami. Całość opcjonalnie skropić octem balsamicznym(...)Sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami ma u mnie wiele wariacji i zamiast malin używam też innych owoców jak truskawki, arbuz czy gruszka. Spróbujcie koniecznie i pamiętajcie o tym, że po adaptacji dietę należy periodyzować i optymalizować ilość spożywanych makroskładników. Latem w godzinach dopołudniowych, na świeżym powietrzu „bezpieczna” pula węglowodanów rośnie. — BTW całości: 435 g, 889 kcal
Ola la LCHFmiękkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i wałkuj na blat. Nadzienie: - duża paczka liści szpinaku - 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła - 5 łyżek serka koziego - 2 łyżki sera fety - 2 ząbki czosnku - łyżeczka mąki Na oliwie zeszklij czosnek, dodaj szpinak i całość przesmaż. Dodaj ser kozi i ser feta, Poczekaj aż sos się zredukuje. Dodaj łyżeczkę mąki(...)migdałów i pokruszony w dłoni miąższ z jednej kromki chleba. Pod koniec smażenia dodajemy kilka listków bazylii. Całość rumienimy na patelni. Polewamy obficie gotowe ravioli, posypujemy odrobiną fety lub serka koziego wedle uznania. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIpyszne sałatki znajdziecie tutaj. Składniki: 30 g krewetek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano, może być suszone 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Garść pomidorków koktajlowych Ser feta Przygotowanie: Krok 1 Rozetrzyj ząbek czosnku z odrobiną soli na pastę – używając płaskiej strony noża rozcieraj posiekany ząbek o deskę do krojenia. Wymieszaj z łyżką oliwy i oregano(...)minut. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy usmaż krewetki – smaż po 2 min z każdej strony. Podawaj krewetki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym serem feta. Smacznego! Artykuł Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpolędwiczka Wtorek: Linguini w sosie cytrynowym Środa: Sałatka z arbuza, fety i pomidorków Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki szparagowej Piątek: Krewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste w przygotowaniu i oryginalne w smaku. Jest tu kilka niespodzianek i nieoczywistości kulinarnych. Nadspodziewanie smaczny jest makaron w sosie cytrynowym, potrawa składająca się(...)kilku zaledwie składników, które każdy ma w lodówce. Efekt to delikatnie cytrynowa, lekka ale sycąca pasta. Niespodzianką jest też soczysta, słodko-kwaśna sałatka z arbuzem i fetą, tak prosta do zrobienia, że bardziej nie można. Feta wystąpiła jeszcze raz w duecie z krewetką. Dzięki temu spożytkowaliśmy cały serek, który w końcu taki tani nie jest. Sałatka z fetą
Niedzielny kucharzstopni przez około 15 minut. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jajka, serek twarogowy, ricottę, koperek, sól i pieprz. Mieszankę wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez około 30 minut. Gotową przyozdabiamy rukolą i koperkiem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Alergeny Alergeny jajka Wytrawna tarta z pieczonymi burakami(...)fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja! [foodiepress] [hide] [/hide] Źródło przepisu: Kwestia Smaku . Artykuł Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pltrzecia rzecz to sięgnij po produkty sezonowe , w maju u mnie na grillu nie mogło zabraknąć szparagów, młodych ziemniaków, koperku czy rzodkiewki. PRZEPIS NA GRILLOWANĄ KIEŁBASĘ Z GRUSZKĄ I FETĄ - 2 opakowania polskiej surowej kiełbasy Balcerzak - 4 gruszki konferencje - 1/3 kostki fety - zioła np. koperek, sprawdzi się też gałązka rozmarynu Gruszki umyj, przekrój na pół i grilluj na złoty(...)ponacinaj i grilluj aż się zrumieni. Pamiętaj aby nigdy nie grillować bezpośrednio na ruszcie, wykorzystaj do tego celu, albo specjalne naczynia albo jednorazowe tacki. Kiełbaski podaj z połówką gruszek, fetą i ziołami. Gruszki możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ - 1 laska polskiej surowej
SMYKWKUCHNIformie osobnego posta, aby na pewno Wam nie umknęła :) ➤ Spróbuj także: zielony pilaw ze szparagami i bobem pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami Spanakorizo - Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku Składniki / na 2-3 porcje: 500 g świeżego szpinaku 2-3 łyżki oliwy extra virgin 4 cebulki dymki pokrojone na platerki 1/2 pora przekrojonego na pół(...)brązowy ryż trzeba gotować dłużej - 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni. Na koniec dodaj posiekany koperek. W razie potrzeby dopraw. Spanakorizo podawaj z pokruszona fetą oraz cząstkami cytryny, aby każdy mógł wycisnąć sobie sok na potrawę. ➤ Rada: Zamiast fety do spanakorizo możesz podać również jajko sadzone lub upieczoną/usmażoną pierś z kurczaka
Chilli Czosnek i Oliwawięc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 500 g makaronu spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek sałatkowy 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 kostka sera feta (około 270 g) 100 g salami paprykowego (lub chorizo paprykowe) około 20 dużych oliwek na sos: około 6 łyżek oliwy lub oleju do sałatek 3 łyżki octu balsamicznego(...)drobną kostkę i dodaję do sałatki. Oliwki i salami kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Sałatkę polewam sosem i dokładnie mieszam, po wymieszaniu dodaję rozkruszony ser feta i jeszcze raz mieszam. Sprawdzam smaki i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Sałatka makaronowa z serem feta jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle
Uwaga Babcia Gotujesmaki, w których można się rozsmakować. Polecam jak najbardziej:) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 ogórek zielony 250 g pomidorków koktajlowych 1 op. rukoli 2/3 op. sera feta 1 łyżka białego octu winnego(...)łyżki płynnego miodu sól, pieprz 1-2 łyżki oleju Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Ogórka kroimy na cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ser feta kroimy w kostkę. Do miski wkładamy umytą, osuszoną roszponkę. Dodajemy paprykę, pomidorki i ogórka oraz ser feta. W słoiczku umieszczamy olej, miód i ocet winny. Potrząsamy aż do połączenia
Smaki Na Talerzufeta 2. czarna fasola z puszki przesmażona z cebulą, czosnkiem oraz odrobiną cynamonu i kminu rzymskiego, salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry 3. hummus, grillowana papryka i feta Instructions Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Smażyć cienkie naleśniki na patelni z odrobiną oleju 3.5.3229 1 propozycja nadzienie: hummus, grillowana (lub upieczona(...)piekarniku) papryka i ser feta 2 propozycja nadzienia: upieczone z solą i oliwą bataty, avocado rozgniecione z solą i limonką, feta 3 propozycja nadzienia: salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry z odrobiną oliwy, chilli i soli plus smażona fasola. Można tu użyć czarnej lub czerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół
Cooking for Emilypermanentnej diecie, rozpoczynającej się zazwyczaj wiosną. Dla mnie! Składniki: 1 duży batat 80 g liści jarmużu (bez łodyg) 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 100 g sera feta 1 papryczka chili 4-6 pomidorków, np. koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka 1 łyżeczka pasty Harrisa 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki(...)Dodajemy ciecierzycę. Całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, pieprzem oraz jeśli to koniecznie solą. Dusimy ok. 2 minut. Nadzienie wykładamy do wydrążonego batata, dodajemy pokrojony ser feta oraz pokrojone w ćwiartki małe pomidorki. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stop. C (termoobieg) i pieczemy całość ok. 7-8 minut, aż ser feta lekko się zarumieni
gutfutmacie mnie gdzieś np. na blogspocie w liście czytelniczej, to możecie mnie zgubić :/ Wpiszcie sobie już dziś nowy adres: https://katarzynarzepecka.pl/ Rustykalna tarta z młodą kapustą, serem feta i pomidorkami. Składniki na 2 tarty Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub pszennej zwykłej, ale z orkiszową jest naprawdę smaczniej) 270 g zimnego masła łyżeczka suszonego tymianku(...)chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki. Farsz: pół główki młodej kapusty kilka plasterków boczku owędzanego nieduża biała cebula sól i pieprz 50 g sera feta 100 g pomidorków daktylowych 70 ml bulionu. Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki (kilka można zostawić na wierzch) i rumienimy na patelni, wraz z posiekaną w piórka cebulką
Poezja Smaków - blog kulinarny