smak, a to za sprawą skórki i soku z cytryny oraz świeżych listków bazylii. Charakteru dodaje jej pyszny ser grecki typu feta, jeśli nie macie lub nie lubicie fety, można zastąpić go innym serkiem. Świetny będzie do wiosennej pasty serek kozi lub twarożek śniadaniowy. Kanapki najlepiej smakują przygotowane na chlebie żytnim, bagietkach pełnoziarnistych lub chrupiących tostach. Kanapkę(...)Cook Time 4 minutes Total Time 14 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 450 g mrożonego zielonego groszku 1/2 średniej cytryny skórka i sok z niej 200 g sera feta olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 1 garść świeżej bazylii pieprz do smaku 2 łyżki prażonych nasion słonecznika Instructions Do garnka nalać wodę, zagotować, kiedy woda wrze dodać mrożony groszek
SprawdzonaKuchnia.plKremowa zupa ze szpinakiem i serem feta SKŁADNIKI: - 900g mrożonego szpinaku - 1,5l bulionu warzywnego - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - garść szczypiorku - 1 łyżka oleju - 270g sera feta - 3 łyżki śmietany 18% - przyprawy (gałka muszkatołowa, ostra papryka, 1 suszona papryczka piri-piri). Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek drobno siekamy i razem z odmrożonym szpinakiem oraz obranym czosnkiem(...)patelni polanej wcześniej olejem. Gdy warzywa puszczą wodę i delikatnie się podsmażoną wrzucamy je do gotującego się garnka z bulionem. Przyprawiamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy połowę sera feta (około 140g). Tak przygotowaną zupę blendujemy na krem, następnie kolejny raz doprowadzamy do wrzenia dorzucając 3 łyżki śmietany. Zupę podajemy z grzankami i pokruszonym serem feta. Czas przygotowania
Związek na patelnifeta. Są przepyszne i przepięknie się prezentują. Do zabarwienia jajek użyłam soku z buraków, jeśli chcecie uzyskać taki kolor, koniecznie wypróbujcie . Drukuj Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem feta Przygotowanie: 30 min. Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 198 kcal Składniki 4 jajka 80 g sera feta 50 g suszonych pomidorów (w oliwie lub bez) 1 łyżka majonezu(...)ostra, pieprz, czosnek granulowany, bazylia Instrukcja Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz każde jajko i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Suszone pomidory i ser feta pokrój bardzo drobno. Umieść je w misce razem z żółtkami jajek. Do miski dodaj łyżkę majonezu oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nakładaj na wydrążone wcześniej jajka
Przepisy na widelcutego pysznego śniadania przedstawiam Wam poniżej. A potrzebować będziemy: 2 jajka, 2 plasterki wędliny drobiowej, 6 czarnych oliwek, garść szpinaku baby, kilka kostek sera feta (lub sera typu feta), ser permigiano reggiano lub grana padano, oliwa z oliwek (może być odrobina masła lub oleju rzepakowego), sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa "suszone pomidory z chili", kolorowa papryka do dekoracji(...)wędlinę, pokrojone oliwki i przyprawiamy "suszonymi pomidorami z chili". Dorzucamy wcześniej podsmażony szpinak i wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Wylewamy nasz omlet. Układamy kilka kostek fety a gdy zacznie się powoli ścinać posypujemy go 1 łyżeczką startego sera. Smażymy na niewielkim ogniu aż omlet się zetnie. Dekorujemy kolorową papryką. Nasze śniadanko jest już gotowe :) Smacznego
Przepis na Dzień Dobrypieczenia 1/4 łyżeczki sody 20 g startego parmezanu 200 g obranych, drobno startych buraków 2 jaja 80 ml oleju 80 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 120 g twardej fety pokruszonej na kawałki Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy płatki owsiane, tymianek, pestki dyni, kminek i czarnuszkę(...)zostawiamy do obsypania chlebka). Nie mieszamy, odstawiamy na bok. W kolejnej misce łączymy jajka, olej, jogurt, miód i parmezan. Wlewamy do miski z burakami, mieszamy wszystko łopatką. Dodajemy ser feta i bardzo delikatnie mieszamy, starając się nie rozetrzeć fety. Przekładamy ciasto do foremki, posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi i nasionami. Pieczemy 40 minut, a potem przykrywamy szczelnie folia aluminiową
Tajemnice Smakunowych smaków to tak przygotowane klopsy przypadną wam do gustu. 2 porcje 250 g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin rzymski 1/4 łyżeczki 1 łyżeczka oregano 1 mała kajzerka namoczona w mleku(...)jajko małe Kilka łyżek oleju do smażenia Na sos 1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g) 1 średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego 50 g sera feta 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 średni ząbek czosnku Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, pokrojone drobno oliwki oraz fetę. Masę dobrze
Andzia PichciDokładnie będą to placki z tartej cukinii i sera feta na mące kukurydzianej. Takie placuszki mają bardzo ładny kolor dzięki mące kukurydzianej i ciekawy smak za sprawą sera feta. Do tego są fajnie chrupiące z wierzchu. Z powodzeniem można je zaserwować na obiad, podwieczorek czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 200g cukinii po obraniu(...)sera feta 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Sposób przygotowania: W składnikach podałam, że do placków potrzeba ok. 200g cukinii takiej już po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z nasion. Można jednak użyć młodej cukinii i zetrzeć ją w całości bez obierania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowaną cukinię starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinii nie odciskałam
Waniliowe Improwizacjepyszny sos czosnkowy Ilości składników do sałatki nie są sztywne, można dodawać ich mniej lub więcej. Składniki na sałatkę: 1 brokuł 3 jajka puszka kukurydzy 2 pomidory ser feta sos czosnkowy natka pietruszki do posypania sałatki Brokuła opłukałam i podzieliłam na małe różyczki. Obgotowałam w solonej wodzie. Odsączyłam. Jajka ugotowałam na twardo. Całe dno salaterki wyłożyłam połową części poróżyczkowanego(...)odsączoną kukurydzę. Na kukurydzę wyłożyłam drugą część brokuła i polałam go sosem czosnkowym. Jajka ugotowane na twardo pokroiłam w kostkę i posypałam wierzch sałatki. Na to już wystarczyło wyłożyć fetę i zakończyć przekładanie sałatki posypując ją natką pietruszki. Notatki: * miałam fetę pokrojoną w zalewie w oleju z ziołami, można kupić w kostce i samemu pokroić * ja osobiście nie przepadam
Pieprzyć z Fantazjąpietruszki. Odstawiłam sos na pół godzinki do lodówki, żeby przegryzł się smakiem. Boczek pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni. Pomidory pokroiłam na drobniejsze części a ser typu feta pokroiłam w kosteczkę do 1 cm. Sałatkę układałam warstwami w salaterce: mała garść liści szpinaku, kilka kawałków suszonych pomidorów, kilka kawałków boczku, ser feta. Wszytko delikatnie polałam sosem(...)wolałam wersję z grzanką z boku a nie w sałatce. Zamiast boczku można dodać podsmażone kawałeczki kurczaka. Będzie smakowało równie wyśmienicie! Smacznego! Lidka Artykuł Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjągębie :) 2 porcje: 2 kromki chleba jajko 2 łyżki masła sól pieprz mielona pikantna papryka łyżka masła klarowanego dodatkowo: 2 łyżki puree z dyni łyżeczka musztardy dijon ser feta natka pietruszki pieprz Jajko roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Masło rozpuszczamy na patelni. Kromki chleba obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron na złoty kolor. Puree z dyni mieszamy(...)musztardą. Smarujemy nią kromki chleba. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, natką pietruszki i pieprzem. Od razu podajemy. Smacznego :) Artykuł Chleb smażony w jajku podany z dynią i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogłyżek oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru u mnie trzcinowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej mięty 300 g sera feta 2-3 łyżki orzeszków piniowych (u mnie więcej) sól pieprz 1. Bakłażany umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy. Partiami smażyć bakłażana , lekko(...)cukier, oregano, miętę. Dobrze mieszamy i smażymy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem. 4. Wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojonym serem feta i orzeszkami piniowymi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C i zapiekamy przez 30 minut, aż orzeszki i feta nam się zrumienią. Podajemy od razy z ryżem
kruche babeczkisłodka i odżywcza letnia sałatka… z brzoskwinią, serem typu feta, orzechami i nutą limonki. #szybkaiłatwa #bezdodatkucukru #bezglutenu Składniki: – sałata – brzoskwinia – 100 g sera typu feta – 15 g orzechów włoskich – limonka – łyżka jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Sałatę rozdrobnić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie i ser typu feta pokroić, a orzechy posiekać. Wszystkie(...)Tłuszcze: 11,5 g Węglowodany: 8 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z brzoskwinią, serem typu feta i orzechami pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinaczerwonym winem. Pycha! Składniki 2 cukinie bakłażan biała cebula czerwona papryka 2 mięsiste pomidory (najlepiej polne) 2 ząbki czosnku ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 150 g sera feta sól, pieprz łyżeczka ziół prowansalskich świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia garść orzechów (mogą być migdały, włoskie, ziemne, nerkowce) Czas przygotowania 15 minut + 30 minut pieczenia Liczba porcji 4-5 Wartości(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Pieczemy tak przez 20 minut. W tym czasie orzechy prażymy na suchej patelni i kiedy przestygną, to siekamy je drobno. Fetę kroimy w plasterki. Po 20 minutach pieczenia, ściągamy folię i układamy na warzywach fetę. Przestawiamy piekarnik na funkcję grilla i przez 10 minut zapiekamy jeszcze wszystko razem. Przed podaniem obsypujemy
Analiza Smakurazu zmieniłam zdanie. Takie połączenie jest zaskakujące, ale jak najbardziej się sprawdza! Lekki i prosty dressing łączy wszystko w całość i spaja delikatny i słodki smak arbuza z wyrazistą fetą. Składniki 1/4 arbuza (najlepiej słodkiego, takiego bez pestek) 200 g sera feta łyżeczka miodu sok z połowy cytryny kilka kropli oliwy z oliwek kilka listków mięty Czas przygotowania(...)Przygotowanie Zaczynamy od dressingu. Do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę i dodajemy miód. Wszystko mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i odstawiamy. Miąższ z arbuza i fetę kroimy w tej samej wielkości kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Staramy się robić to na tyle ostrożnie, aby nie zniszczyć starannie wykrojonych kostek. Sałatka najlepiej się prezentuje kiedy kostki mają równe krawędzie
Analiza Smaku