formie osobnego posta, aby na pewno Wam nie umknęła :) ➤ Spróbuj także: zielony pilaw ze szparagami i bobem pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami Spanakorizo - Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku Składniki / na 2-3 porcje: 500 g świeżego szpinaku 2-3 łyżki oliwy extra virgin 4 cebulki dymki pokrojone na platerki 1/2 pora przekrojonego na pół(...)brązowy ryż trzeba gotować dłużej - 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni. Na koniec dodaj posiekany koperek. W razie potrzeby dopraw. Spanakorizo podawaj z pokruszona fetą oraz cząstkami cytryny, aby każdy mógł wycisnąć sobie sok na potrawę. ➤ Rada: Zamiast fety do spanakorizo możesz podać również jajko sadzone lub upieczoną/usmażoną pierś z kurczaka
Chilli Czosnek i Oliwawięc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 500 g makaronu spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek sałatkowy 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 kostka sera feta (około 270 g) 100 g salami paprykowego (lub chorizo paprykowe) około 20 dużych oliwek na sos: około 6 łyżek oliwy lub oleju do sałatek 3 łyżki octu balsamicznego(...)drobną kostkę i dodaję do sałatki. Oliwki i salami kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Sałatkę polewam sosem i dokładnie mieszam, po wymieszaniu dodaję rozkruszony ser feta i jeszcze raz mieszam. Sprawdzam smaki i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Sałatka makaronowa z serem feta jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle
Uwaga Babcia Gotujesmaki, w których można się rozsmakować. Polecam jak najbardziej:) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 ogórek zielony 250 g pomidorków koktajlowych 1 op. rukoli 2/3 op. sera feta 1 łyżka białego octu winnego(...)łyżki płynnego miodu sól, pieprz 1-2 łyżki oleju Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Ogórka kroimy na cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ser feta kroimy w kostkę. Do miski wkładamy umytą, osuszoną roszponkę. Dodajemy paprykę, pomidorki i ogórka oraz ser feta. W słoiczku umieszczamy olej, miód i ocet winny. Potrząsamy aż do połączenia
Smaki Na Talerzufeta 2. czarna fasola z puszki przesmażona z cebulą, czosnkiem oraz odrobiną cynamonu i kminu rzymskiego, salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry 3. hummus, grillowana papryka i feta Instructions Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Smażyć cienkie naleśniki na patelni z odrobiną oleju 3.5.3229 1 propozycja nadzienie: hummus, grillowana (lub upieczona(...)piekarniku) papryka i ser feta 2 propozycja nadzienia: upieczone z solą i oliwą bataty, avocado rozgniecione z solą i limonką, feta 3 propozycja nadzienia: salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry z odrobiną oliwy, chilli i soli plus smażona fasola. Można tu użyć czarnej lub czerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół
Cooking for Emilypermanentnej diecie, rozpoczynającej się zazwyczaj wiosną. Dla mnie! Składniki: 1 duży batat 80 g liści jarmużu (bez łodyg) 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 100 g sera feta 1 papryczka chili 4-6 pomidorków, np. koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka 1 łyżeczka pasty Harrisa 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki(...)Dodajemy ciecierzycę. Całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, pieprzem oraz jeśli to koniecznie solą. Dusimy ok. 2 minut. Nadzienie wykładamy do wydrążonego batata, dodajemy pokrojony ser feta oraz pokrojone w ćwiartki małe pomidorki. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stop. C (termoobieg) i pieczemy całość ok. 7-8 minut, aż ser feta lekko się zarumieni
gutfutmacie mnie gdzieś np. na blogspocie w liście czytelniczej, to możecie mnie zgubić :/ Wpiszcie sobie już dziś nowy adres: https://katarzynarzepecka.pl/ Rustykalna tarta z młodą kapustą, serem feta i pomidorkami. Składniki na 2 tarty Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub pszennej zwykłej, ale z orkiszową jest naprawdę smaczniej) 270 g zimnego masła łyżeczka suszonego tymianku(...)chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki. Farsz: pół główki młodej kapusty kilka plasterków boczku owędzanego nieduża biała cebula sól i pieprz 50 g sera feta 100 g pomidorków daktylowych 70 ml bulionu. Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki (kilka można zostawić na wierzch) i rumienimy na patelni, wraz z posiekaną w piórka cebulką
Poezja Smaków - blog kulinarny, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich. Składniki mokre: 1 jako, pół szklanki mleka, 70g roztopionego masła, 1 ząbek czosnki przeciśnięty przez praskę. Sposób przygotowania muffinek z fetą i suszonymi pomidorami: W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam(...)temperatury 180 o C piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe. Wyjmuję muffiny z piekarnika i studzę na kratce. Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami gotowe. Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możecytryny, 2 dymki, pół opakowania sera feta (około 135g), oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku, łyżeczka posiekanego tymianku. Sposób przygotowania kuskusu z warzywami i fetą: Dymkę kroję w piórka, cukinię i paprykę w kostkę, awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę a następnie delikatnie skrapiam je cytryną. Na patelni(...)rozgrzewam oliwę i smażę dymkę do momentu zeszklenia, dokładam paprykę oraz cukinię i smażę przez około 5 minut, następnie dokładam awokado i pokruszona fetę, mieszam wszystko i wsypuję na patelnię kuskus, zalewam całość niewielką ilością wody, tak aby było jej równo z warzywami i mieszam. Jeżeli kuskus wchłonie całą wodę i jest
Gotuj Się Kto Możenaleśników): 70 dag pieczarek, 200g sera feta, pół opakowania rukoli, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania naleśników z rukolą, pieczarkami fetą: Pieczarki myję, osuszam i kroję w kostkę, delikatnie solę a następnie podsmażam na łyżce masła. Gdy już odparuje cały sok z pieczarek dodaję rozkruszoną fetę(...)podsmażam mieszając do połączenia się pieczarek i sera, w miarę potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Pieczarki z fetą Płuczę i osuszam rukolę. Rozkładam farsz na naleśnikach, po wierzchu posypuję rukolą. Naleśnik przed zwinięciem Zwijam naleśnik ( sposób zwijania naleśników znajdziecie tutaj ). Zwinięte naleśniki podsmażam na łyżce masła z obu stron i podaję
Gotuj Się Kto Możemożna się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania . Po rozmrożeniu odlać ewentualną wodę, jaka zebrała się pod pieczarkami. Mozarellę oraz ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ser feta pokruszyć rękoma, lub pokroić nożem na średnie kawałki. Jajka zmiksować do jednolitej konsystencji mikserem ze szczyptą soli. Dodać następnie do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy do smaku. Wszystko(...)razem ponownie zmiksować. Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć po kolei: usmażoną cebulę, podsmażonego kurczaka, pieczarki, kukurydzę i ananasa. Dorzucić pokruszone kawałki sera feta. Wylać na to masę śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypać startą mozarellą, a na koniec startym żółtym serem. Kolejność wykładanych składników obrazuje fotorelacja poniżej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut
Grunt to przepis!lekkie danie obiadowe oraz na pożywne drugie śniadanie. Składniki: 350g fileta z kurczaka 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta przyprawa do kurczaka masło klarowane Dressing: 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oregano 1 łyżka miodu(...)czasie usmażyć na klarowanym maśle do złocistego koloru. 2. Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka. Ser feta pokroić w kostkę. 3. Sos: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. 4. Kurczaka, sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta
Szalona Kuchnia Ewelinyzacząć każdy nowy dzień. Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka masła 1 garść świeżego szpinaku 5 łyżek ugotowanego zielonego groszku Hortex 4-5 suszonych pomidorów 30g sera feta sól pieprz Wykonanie: 1. Szpinak, umyć i osuszyć, następnie przesmażyć przez około 1-2 minuty na rozgrzanej 1 łyżce masła. 2. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej(...)wodzie, a ser feta pokroić w małą kostkę. 3. Jajka wymieszać z mlekiem, lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem. 4. Na podsmażony szpinak, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni rozłożyć zielony groszek, suszone pomidory i ser feta. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią. 5. Omlet lekko oprószyć solą
Szalona Kuchnia Ewelinypiersi kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek i podsmażyć kurczaka. Ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przygotować sos czosnkowy wg tego przepisu: Sos czosnkowy – domowy, najlepszy(...)szklanej misce (lub innej, ale w szklanej będą ładnie widoczne warstwy sałatki) ułożyć składniki wg kolejności: brokuły, pomidory, kurczak, kukurydza i ser feta. Wierzch sałatki polać domowym sosem czosnkowym i posypać prażonymi migdałami. Wedle uznania sałatka nie musi być warstwowa i można tuż przed podaniem wszystkie składniki ze sobą wymieszać, by ich smak się ‘przegryzł’ z sosem
Kulinarne PrzebojeWłosi bardzo często przygotowują i jedzą ją bez żadnych dodatków. Podaną jako przekąskę skropioną oliwą z oliwek. Prostota i fantazja smaku! Przekonajcie się sami… Focaccia z serem feta Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (510 g) pełna szklanka ciepłej wody (ok. 270 g) 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) ½ łyżeczki soli 10 pomidorków(...)koktajlowych 12-15 oliwek pół opakowania sera feta (100 g) sól pieprz rozmaryn świeży lub suszony oliwa z oliwek do polania focacci Wykonanie Drożdże rozcieramy, przy użyciu łyżeczki z cukrem, dodajemy pół szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, podrośnięte drożdże, pozostałą wodę oraz
KulinarneImpresje.plaromatycznym dressingiem smakuje rewelacyjnie i znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Składniki: 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta Dressing: 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oregano sól pieprz Wykonanie: 1. Sałatę umyć i porwać(...)dowolne kawałki. 2. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka. 3. Ser feta pokroić w kostkę. 4. Sos: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. 5. Sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym dressingiem
Szalona Kuchnia Eweliny