Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćważne, czy istotnie mogłam wtedy zapamiętać ten smak czy nie. Ważne, że już sam zapach tej zupy przenosi mnie nad Morze Śródziemne. Paprykowo-pomidorowa zupa krem z serem feta Wersja z grzankami - dla mojego P. Należy przygotować: 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów bez skóry 4 ząbki czosnku 1 sporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu przyprawy: sól, pieprz(...)płaskie łyżeczki cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliwą i opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie na chwilę wrzucamy ją do zimnej wody. Skórka powinna wtedy łatwo dać się
Ratunku obiadfety 200 g selera naciowego 200 g kukurydzy z puszki 150 g rzodkiewek 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego só l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di feta 200 g di sedano verde 200 g di mais sgocciolato 150 g di ravanelli 3-4 cucchiai di maionese o yogurt bianco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ser feta rozdrabniamy widelcem(...)Seler i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. W naczyniu mieszamy wszystkie składniki: seler, rzodkiewki, kukurydzę; dorzucamy ser feta; doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy majonez lub jogurt naturalny (według preferencji). Sałatkę mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. **** PREPARAZIONE Schiacciate la feta con una forchetta. Tagliate il sedano e i ravanelli a fettine
La grande e la piccola cuocakaszą pęczak w roli głównej Dodałam trochę papryki, tuńczyka, fety i sosu sriracha. Wyszło pysznie. Spróbujecie? Składniki: – 200g kaszy pęczak – 1 papryka czerwona – 150g sera feta – 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju) – 5-6 rzodkiewek – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej – 1/2 pęczka pietruszki – sos sriracha wg smaku Kaszę pęczak wypłukać(...)bardzo dokładnie, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Paprykę, fetę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Wystudzoną kaszę przełożyć do dość dużej miski, dodać tuńczyka (razem z olejem), drobno posiekaną pietruszkę i resztę składników. Dodać sos i przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić przez 30 minut przed podaniem. Smacznego Sałatka z pęczakiem, tuńczykiem i serem feta
Smaki Arminesery, to od razu pomyślałam: feta , graviera , halloumi . Są to moje 3 ulubione sery, które mogłabym jeść na okrągło. Najpierw chciałam napisać post na temat fety, bo co nieco wiem na jej temat i nieraz pomagałam mojej teściowej w produkcji tegoż sera. Ale fety w Polsce nie ma, w sklepach sprzedawane są tylko sery(...)TYPU feta'' i nijak się mają do oryginału. @grecki-bazar-ewy też sama produkuje fetę, więc jestem więcej niż pewna, że właśnie na jej temat Ewa napisze post konkursowy 😊 Tak więc feta jak dla mnie to odpada. Graviery (pysznego twardego sera produkowanego wyłącznie na Krecie) też w Polsce nie dostanę, a ten 2 kilogramowy
Rita creativesery, to od razu pomyślałam: feta , graviera , halloumi . Są to moje 3 ulubione sery, które mogłabym jeść na okrągło. Najpierw chciałam napisać post na temat fety, bo co nieco wiem na jej temat i nieraz pomagałam mojej teściowej w produkcji tegoż sera. Ale fety w Polsce nie ma, w sklepach sprzedawane są tylko sery(...)TYPU feta'' i nijak się mają do oryginału. @grecki-bazar-ewy też sama produkuje fetę, więc jestem więcej niż pewna, że właśnie na jej temat Ewa napisze post konkursowy 😊 Tak więc feta jak dla mnie to odpada. Graviery (pysznego twardego sera produkowanego wyłącznie na Krecie) też w Polsce nie dostanę, a ten 2 kilogramowy
RITA food channelwiedząc to, rozpalały grilla dużo wcześniej zanim wszyscy będą głodni:) Warzywa najpierw obtaczam w oliwie z dodatkiem przypraw, następnie grilluję, po ostygnięciu kroję na mniejsze kawałki, dodaję sałatę, kawałki fety i sos na bazie oliwy, soku z cytryny z mielonymi orzechami włoskimi, czosnkiem i natką pietruszki. Na potrzeby zdjęcia ułożyłam wszystko ładnie na talerzyku ale w rzeczywistości wszystko mieszam(...)misce – niestety nie wygląda to potem zbyt pięknie, ale sos pokrywa wszystko, feta się kruszy i oblepia warzywa i wszyskie aromaty się mieszają. Sałatka jest wyjątkowa pod względem smaków – grillowane na ogniu warzywa mają swój niepowtarzalny aromat, a pietruszkowo – orzechowy sos dopełnia całość. A wiecie co jest w sałatce najlepsze? Grillowana cebula! słodkawa, opalona ogniem, przepyszna
Cooking for Emilyawokado i fety To moja druga wersja pasty z awokado, nieco inna, bo do tej nie dodałam jajek, ale za to wyrazistego w smaku sera typu feta. Awokado często bywa nazywane owocem alfabetu, ponieważ zawiera niemal wszystkie witaminy a dodatkowo kwas foliowy, kwas pantotenowy i bardzo wiele potasu, miedzi i błonnika. Bardzo korzystne(...)mnie w towarzystwie świeżego domowego pieczywa lub słonych przekąsek takich jak krakersy lub talarki pasta znika natychmiast. Wypróbujcie:) Składniki potrzebne do przygotowania pasty z awokado i fety: 1 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z cytryny, pół opakowania sera feta (135g), 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku, 8 liści bazylii, 1/3 łyżeczki białego pieprzu. Sposób
Gotuj Się Kto Możedyni (ok. 20g) 5 łyżeczek oleju z zalewy pomidorów 2 łyżeczki miodu lipowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami – Wykonanie: Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokroić również na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Przygotować sos: 5 łyżeczek oleju z zalewy(...)pomidorów wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Do jednej miski wrzucić sałatę lodową, roszponkę, pokrojone pomidory oraz ser feta, posypać pestkami dyni, a na koniec (tuż przed podaniem) polać wcześniej przygotowanym sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeświeżą cebulką zieloną. Prezentowało się i smakowało naprawdę wyśmienicie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki. 6 schabowym o grubości jednego centymetra każdy 100 ml mleka 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy bądź smalec(...)smażenia 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg sera feta (bez laktozy) pęczek zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie papryki (może być mix różnych papryk) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka soli 50 ml wody Przygotowanie. Schabowe robić nacinakiem do mięsa, zalać szklanką mleka i moczyć tak najlepiej przez całą noc. Schabowe wyjąć
mecookstymianek. Proste i pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 20 dkg sera feta 10 dkg cebuli 1 łyżka tymianku 2 łyżki oliwy do smażenia szczypta białego pieprzu Ciasto: 50 dkg mąki 4 żółtka 1 szklanka mleka 10 dkg margaryny lub masła(...)połowę. W czasie gdy ciasto wyrasta, cebulę pokroić w krążki. Na patelnię wlać oliwę. Na małym ogniu zrumienić na niej cebulę. Do cebuli dodać szczyptę białego pieprzu. Ser feta rozdrobnić widelcem. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłożyć je na stolnicę. Rozwałkować na grubość jednego centymetra. Szklanką wycinać w nim krążki. Na środku każdego z krążków delikatnie palcami zrobić wgniecenie
mecookswypróbowania. Smacznego! **** L'insalata di patate è una soluzione ideale per gli amanti dei tipici sapori mediterranei . L'insalata viene realizzata con pomodori secchi, capperi, olive nere, feta e con l'aggiunta di una salsa a base di erbe fresche. Buon appetito! SKŁADNIKI 400 g ziemniak ó w 50 g czarnych oliwek 50 g suszonych pomidorów(...)fety 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula 1-2 łyżki kaparów s ó l, pieprz suszone oregano natka pietruszki bazylia oliwa extravergine d'oliva **** INGREDIENTI 400 g di patate 50 g di olive nere 50 g di pomodori secchi 50 g di feta 1 cipolla rossa 1 spicchio d'aglio 1-2 cucchiai di capperi sale, pepe
La grande e la piccola cuocajednak wiąż wymaga nieco więcej czasu niż zazwyczaj mamy go do dyspozycji rano. Omlet z papryką, pomidorami i fetą 2015-01-27 10:44:30 Kolorowe, lekkie i szybkie danie nawiązujące do tradycji wschodnich regionów Morza Śródziemnego. Dla entuzjastów fety i pity, aczkolwiek najbardziej charakterystyczną nutą jest niemożliwy do pomylenia z czymś innym aromat kminu rzymskiego. Zapisz przepis Drukuj(...)Składniki (dla 2 osób) 3 duże (L) jajka 100g fety 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 średniej zielonej papryki 2 nieduże pomidory dolna i środkowa część szczypioru z 1 cebuli dymki 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego lub rozbitego w moździerzu kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól i czarny świeżo mielony pieprz w ilości do smaku
Kulinarna PokusaSałatka z arbuza i z fetą jest już raczej dobrze wielu znana.Skąd w tym wszystkim pokusa dragona?Nie kryje się za tym niestety żaden potwór smoczasty czy inny potworny składnik. Najpierw stworzyłam sałatkę z arbuza,fety i fig.Nie chciałam dodawać nazbyt dużo fety aby nie podnosić nie potrzebnie kaloryczności i jej biel wydawała mi się na czerwieni(...)suszone i tak samo delikatne w smaku jak owoc smoczy. Nie mniej sera feta jest istotnym składnikiem sałatki z arbuza.Wiadomo,że chodzi o zbilansowanie smaku i słoność sera feta uwydatnia słodycz czyli słodki smak arbuza i fig.Kwaskowość winegretu dzięki octowi balsamicznemu i ostrości musztardy wyrówna słodycz syropu morwowego i dopełnia całości.Uczta dla oczu i języka. Polecam
Sztuka gotowania w/g SamirySmaczny i niedrogi obiad lub kolacja dla całej rodziny. Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem feta. Proste i naprawdę szybkie danie, którego samo przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10-15 minut, potem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć(...)tymianek, troszkę soli, pieprz. Zamieszaj i odparuj wodę. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj pokruszoną fetę (100 g) i zalej całość roztrzepanymi w śmietance jajkami. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, na to wyłóż masę szpinakowo-serowo-jajeczną, pokrusz jeszcze trochę fety (50 g) po całości i ułóż pozostałe ziemniaki. Zapiekankę piecz przez około
Słodko-Słony Świat Ilony