szukają nowych inspiracji. W tym roku wakacyjne wieczory są już chłodne i taka kolacja na ciepło będzie mile widziana po powrocie do domu. Składniki na cukiniowe kuleczki z serem feta 900 g miąższu z cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka) 270 g sera fety 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 4 łyżki(...)oczkach, posypać solą i wymieszać, odstawić na 20 minut. Dokładnie odcisnąć wodę. Do miski przełożyć cukinię, dodać cebulę z czosnkiem, jajko, drobno posiekane listki mięty i bazylii. Wkruszyć ser feta i wsypać mąkę oraz bułkę tartą. Rękoma połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem do smaku, formować małe kuleczki i obtaczać je w bułce tartej. Jeśli masa będzie za luźna
niecodziennikparySałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną propozycją na lato. Mięta dodaje jej świeżości, a pestki dyni i nasiona konopi witamin, mikroelementów i błonnika. Nasiona konopi mają delikatny, orzechowy smak i są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowego, białka oraz(...)grillowanych mięs, ale z powodzeniem może być także podawana samodzielnie. Jeśli uda się Wam kupić bezpestkowego arbuza, to zrobicie ją dosłownie w pięć minut. Przepis na sałatkę z arbuzem fetą i szpinakiem przyda się Wam w czasie nadchodzących upałów. Schłodzona przed podaniem w lodówce doskonale orzeźwia i pozwala przetrwać nawet najbardziej gorący dzień - to najlepsza sałatka na lato Sałatka
Cztery Fajeryveloce da portare a termine. Nel giro di 30 minuti avrete infatti modo di ottenere una composizione a base di pasta con l'aggiunta di pomodori, olive nere, formaggio feta, cipolla rossa e capperi. Il tutto sarà poi insaporito grazie all'aggiunta dell'olio extra vergine di oliva e a delle spezie come il basilico, la menta(...)invitante, la portata è una vera esplosione di colori che non posso non consigliarVi di tutto cuore;):) SKŁADNIKI 500 g makaronu fusilli 500 g pomidorków koktajlowych 200 g fety 50 g czarnych oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 10 listków bazylii 10 listków
La grande e la piccola cuocacałość lekko dosłodziłam syropem z agawy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Składniki. 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe 10 dkg sera feta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki orzechów(...)mogą wtedy nie być tak cienkie jak te, jakie moglibyśmy uzyskać przy pomocy tarki. Cienkie plasterki buraczków ułożyć jeden obok drugiego, a nawet jeden lekko zachodzący na drugi. Ser feta pokroić w kostkę. Można go także delikatnie pokruszyć w palcach. Ułożyć na plastrach buraków. Wierzch posypać orzeszkami nerkowca. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek i syrop
mecookscałość lekko dosłodziłam syropem z agawy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Składniki. 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe 10 dkg sera feta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki orzechów(...)mogą wtedy nie być tak cienkie jak te, jakie moglibyśmy uzyskać przy pomocy tarki. Cienkie plasterki buraczków ułożyć jeden obok drugiego, a nawet jeden lekko zachodzący na drugi. Ser feta pokroić w kostkę. Można go także delikatnie pokruszyć w palcach. Ułożyć na plastrach buraków. Wierzch posypać orzeszkami nerkowca. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek i syrop
mecooksSałatka z kaszą kuskus i serem feta , czyli krócej mówiąc sałatka z kuskusem i fetą . Szybka, prosta i bardzo smaczna :) Swoim składem nieco przypomina popularną sałatkę grecką. Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear(...)cebula (ok. 140g) 1 duża czerwona papryka (ok. 260g) 1 żółta papryka (ok. 250g) pół szklanki kuskusu (ok. 100g) pół szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) 1 opakowanie sera feta (270g) 2 garści czarnych oliwek (ok. 75g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojeobiad. Miałam szpinak, który zajmował miejsce w zamrażarce, a że wkrótce zaczyna się sezon na świeży – postanowiłam zrobić użytek z tego nadmiarowego. Połączyłam go z boczniakami, cebulą i fetą. Razem z chrupiącym ciastem i orzeźwiającym, lekkim sosem szpinak smakował mi jeszcze bardziej, niż zwykle. Pycha! Boczniaki także świetnie odnalazły się w jego towarzystwie – teraz taki farsz będę robić(...)jeśli takiej nie macie, można użyć po prostu pół kilo zwykłej mąki. Farsz: 450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska
Poezja smakuśrednia cebula 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa do smaku zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa do smażenia natka pietruszki do dekoracji ser typu feta Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa wraz z włoszczyzną podsmażamy na oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę gotujemy około(...)minut aż warzywa będą mięciutkie. Całość miksujemy przy pomocy blendera, doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz ziołami. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i posypujemy pokruszoną fetą. Można zupę ozdobić także kleksami ze śmietany. Zupa dobrze smakuje ze smażonym kurczakiem i ziołowymi grzankami
Bon Appetit Małgorzatyszybką pyszną sałatkę. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 garść zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym) 150-200 g sera typu feta 2 pomidory 1 owoc granatu 2 łyżki oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, nasiona granatu oddzielić. 2. Wszystko umieścić
Kuchnia domowa Aniłyżka oliwy 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 150 - 200 g szpinaku 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie) 200 g fety, pokruszona 100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę cytryna do podania przygotowanie ciasto: Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić
Stare Garytego smaczne i zdrowe :) Naprawdę warto wypróbować, jestem pewna, że też będzie Wam smakowało :) *makaron kukurydziany fusilli- 150g *cukinia- 1 duża *suszone pomidory- 50g *cebula- 1 duża *feta z mleka koziego- 150g *kapary *oliwa *szczypiorek do posypania *skórka z cytryny *pieprz i sól Na oliwie podsmażyć cebulę, jak się zeszkli to dodać, pokrojony w małe talarki, czosnek (uważać(...)Dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię* i suszone pomidory. W międzyczasie ugotować makaron. Warzywa poddusić aż cukinia zmięknie, dodać ugotowany makaron, doprawić pierzem i solą i wszystko razem wymieszać. Dodać fetę pokrojoną w kosteczkę, kapary i p osypać szczypiorkiem oraz skórką z cytryny. Smacznego! :) *cukinię należy wcześniej posolić i odstawić na chwilę, aż puści sok (który wylewamy), wtedy pozbywamy się goryczki
Kraina Miodem PłynącaWINIARY, z grzybowym też wychodzą super) 2 łyżki miękkiego masła szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety(...)papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok 11 cm. Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu. Dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą ziołową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mienta blogCiekawa odmiana dla tradycyjnych, niedzielnych schabowych. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g fety 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pierś dzielimy na dwie części i rozbijamy(...)cienki placek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy do czasu, aż wyparuje nam woda. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi rozsmarowujemy farsz i zwijamy w roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez kilka minut
charlotte gotujeSkładniki: 250 gram piersi kurczaka 1 brokuł, około 500 gram 60-70 gram makaronu kukurydzianego lub innego bezglutenowego 100 gram sera feta garść orzechów włoskich sól pieprz chili w płatkach Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8-10 minut. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Makaron(...)gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W misce lub na talerzu układamy warstwami (lub nie, jak u mnie) brokuł, makaron, pokrojoną w paski lub kostkę pierś kurczaka, pokruszoną fetę. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe
Mango PapajaSkładniki (na dwie porcje): garść rukoli 50 gram wędzonego łososia 5 pomidorków daktylowych 2 jaja 20 gram fety garść orzechów włoskich 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki czerwonej Rukolę myjemy, paprykę kroimy(...)kostkę, pomidorki na pół. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Rukolę rozkładamy na talerze, posypujemy pokrojoną paprykę oraz pomidorkami. Dodajemy porwane kawałki wędzonego łososia oraz pokruszoną fetę. Teraz całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi a na końcu układamy pokrojone w ćwiartki jaja. Gotowe
Mango Papajaowinięte folią aluminiową na godzinkę, niech się pieką.. zawsze coś z tego wyczaruję. Składniki (dwie porcje): 1 mały, pieczony burak (180 stopni, 1h) garść rukoli 60 gram sera feta garść migdałów Upieczonego buraka obieramy ze skórki i kroimy(...)kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Migdały prażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, będą bardziej chrupiące i w ogóle... pyszne! Na rukoli układamy pokrojonego buraczka oraz fetę a całość posypujemy posiekanymi, prażonymi migdałami. Takie proste a jakie pyszne
Mango Papajałopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia(...)dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę
Kulinarny karnet Christopheraskładników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa z pomidorów do smażenia Makaron(...)plastry lub dużą kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać ugotowany makaron, posiekaną natkę oraz pokrojone drobno pomidory i czosnek, zioła do pizzy i chwilę dusić. Pod koniec wkruszyć fetę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką
Czerwień i błękito najmniejszej zawartości tłuszczu 3 łyżki kukurydzy Sos pomidorowy: tj zmiksowane pomidory, czosnek i mnóstwo przypraw 1 Cukinia 1/2 pora Garść oliwek czarnych Przyprawa do mięsa mielonego Knorr Fetę kruszymy, dodajemy kukurydze, mięso mielone i przyprawy...mieszamy a następnie formujemy kulki...Podsmażamy z każdej strony...Układamy nasze kulki w naczyniu żaroodpornym... Cukinie i por kroimy bardzo cienko, i podsmażamy
NaKońcuJęzykaSkładniki (1 porcja): 3 pomidorki koktajlowe 100g sera feta 2 liście sałaty mały kawałek mango 2 plasterki cebuli czerwonej zielone oliwki bez pestek sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1-2 krople ostrego sosu (ja użyłam "Pain is Good #114 Jamaican" ponieważ jest słodko-ostry, ale może też być
My Culinary Artkrzepiące. W sam raz na weekendowe śniadanie. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 grube plastry dużego pomidora 2 wiejskie jajka 50 ml mleka 2% posiekane liście bazyli pokruszona feta (mniej więcej tyle co łyżka stołowa) oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz WYKONANIE Na niewielkiej ilości oliwy, na średnim ogniu(...)smażymy plastry pomidorów. Przekładamy pomidory na drugą stronę. Obok wbijamy jajka rozbełtane z mlekiem. Posypujemy je świeżo mielonym pieprzem i małą ilością soli. Pod koniec smażenia jajek posypujemy je fetą. Przykrywamy na chwilę aż ser się trochę rozpuści. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zdejmujemy na talerz. Smacznego
OstryKęsWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Roladki nadziewane szpinakiem i fetą to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Smaczne i szybkie w wykonaniu a efekt końcowy efektowny dla oka. Te danie często gości na naszym stole. Post Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePysznie, zdrowo, kolorowo - sałatkowo:) Sałatka na sałacie lodowej z szynką parmeńską, fetą i pestkami dyni Składniki: 1 sałata lodowa 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram fety 2 pomidory 1 szt ogórek 50 gram pestek dyni sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławykonaniu i efektowne. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Zachęcam do wypróbowania. Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś
Mania GotowaniaPost Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Kieszonki francuskie z brokułami i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Greckie gołąbki z kaszą jęczmienną i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojegram masła o temperaturze pokojowej+ dodatkowa łyżka masła do smażenia szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie 200 gram kurek 300 gram piersi z kurczaka 150 gram fety 3 łyżki śmietany 12% 100 gram żółtego sera Gouda cebulka ząbek czosnku pieprz łyżka oliwy z oliwek chilli w płatkach Ciasto robimy z przepisu na tartę(...)piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz z kurkami, układamy plasterki piersi z kurczaka i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Całość polewamy masą serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na kolejne 15-20 minut. Gotowe, smacznego
Mango Papajapodzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować. FARSZ: około 350 g szpinaku 1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu ) 180 - 200 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia(...)pieprz do smaku Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie Doprawić pieprzem. Farsz zblendować. Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Kłaść placek, smarować farszem
kolorowotorcikowonasze i wasze. Skoro jest lato, papryki zeszły z ceny, a ja od dawna miałam ochotę na nafaszerowanie ich mięsem to czemu ich nie zrobić Do tego ryż i feta, trochę ziół i można się delektować letnimi pysznościami. A skoro i wam się spodobał ten pomysł to nie czekam z publikacja tylko już teraz zapraszam na to pyszne, klasyczne
Bernika - moj kulinarny pamietnikalternatywa na szybkie pulpeciki tylko z 3 składników. W dodatku te pulpeciki są dietetyczne wiec każdemu, kto się odchudza myślę że przypadną do gustu. Ale czy połączenie mięsa i fety może być dietetyczne? Tak, bo po pierwsze brak tam bułki, czy bułki tartej i jajka co w połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy
Bernika - moj kulinarny pamietnikprażone migdały nadają lekkiej chrupkości. Idealna na drugie śniadanie albo jako dodatek do obiadu. SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki: - 1 brokuł - pół kostki sera typu feta (około 140 gram) - garść płatków migdałowych Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Migdały prażyć na patelni przez kilka minut, aż się zarumienią. Ser pokroić
Zgrabne Gotowaniebabeczek) Składniki suche: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka soli Składniki mokre: - 2 jajka - szklanka mleka - 50 ml oleju Dodatki: - 100 gram sera typu feta - 10 oliwek - 5 suszonych pomidorów - łyżeczka suszonego oregano Ser pokroić w kostkę, oliwki z plasterki a suszone pomidory w kostkę. Wszystkie składniki suche połączyć ze sobą. W oddzielnym naczyniu wymieszać
Zgrabne Gotowaniełyżeczka soli, mały ketchup pikantny, 10-15 szt oliwki czarne 10 - 15 szt oliwki zielone 1 lub 2 puszki tuńczyka z wody 1 kostka sera feta 15 g startego parmezanu W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości(...)oliwek blachę i smarujemy ketchupem (ilość wg upodobań). Z tuńczyka odlewamy wodę i wykładamy na ciasto, podobnie jak oliwki pokrojone w grube krążki i fetę w drobną kostkę. Całość posypać parmezanem. Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek. Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, następnie dodać fetę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Ja podaję z jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPost Farsz szpinakowy z fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeAlmette sałata INGREDIENTS: Pancakes: 1 cup wholewheat flour 1-2 eggs 1 cup milk sparkling water frying oil Spinach filling: 1 package of spinach (450 g frozen) 1 package feta cheese (270 g) 1 medium onion 2-3 cloves garlic frying oil Salmon filling: 300 g smoked salmon type natural cheese Philadelphia fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki(...)ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek. Smażymy mieszając aż feta się rozsypie
Martyna Cooksmoże być dodanie do niej kawałków grillowanego kurczaka, a trzecią, oczywiście zjedzenie w takim kształcie jakim jest, jako lekka kolacja czy przekąska. Zobacz też: Sałatka z awokado i serem feta Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta Sałatka z cukinią i świeżym ogórkiem Przepis na sałatkę z melonem, granatem i serem feta Drukuj przepis Porcji(...)Czas gotowania: 20 minut Składniki połowa melona połowa granatu 200 g sera feta garść rukoli garść mięty 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz Przepis 1 Melon obieramy i kroimy w kostkę. Granat obieramy i wyjmujemy nasiona. Ser kroimy w kostkę. 2 Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich rukolę oraz posiekaną miętę. 3 Dodajemy oliwę z oliwek, dokładnie
Kuchnia BazyliiSałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety Składnik na 4 porcje: sok z jednej cytryny 7 łyże oliwy łyżka płynnego miodu sól, pieprz 2 nieduże kalarepki pęczek rzodkiewek łyżka nasion chia 4 ogórki gruntowe ok 10- 12 sztuk dużych truskawek 200 g sera fety koperek do posypania Sałatka z kalarepki(...)ogórka, truskawek i fety Wykonanie: Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu ucieramy winegret. Obieramy kalarepki, kroimy je w 1,5 cm kostkę i mieszamy z sosem, dodając nasiona chia. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Jeżeli użyjemy grubego ogórka to wydrążyć nasiona. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Truskawki opłukać i pokroić na ósemki, fetę pokroić w drobną kostkę
Pomysłowa kuchniaząbki czosnku zielone i czarne oliwki 1 łyżeczka suszonego oregano listki bazylii s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 melanzane 100 g di feta 100 g di pomodorini 1-2 spicchi d'aglio olive verdi e nere 1 cucchiaino di origano secco foglie di basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy(...)plaster bakłażana smarujemy olejem, oprószamy solą, pieprzem i grillujemy na patelni z dwóch stron. W międzyczasie pomidorki i oliwki przekrawamy na pół. Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajemy 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, mieszamy. Grillowane plastry bakłażana posypujemy fetą, układamy pomidorki, oliwki. Całość oprószamy suszonym oregano, solą, pieprzem i polewamy
La grande e la piccola cuocai wyszło bardzo smacznie. A Wy z jakimi dodatkami przyrządzicie swoje kotleciki? Składniki: – 2 jajka – pół marchewki (około 50g) – 50g świeżego szpinaku – 50g sera feta – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, pieprz) – garść drobno posiekanego koperku Marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, szpinak posiekać(...)nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano. Mieszankę wykładać łyżką, formując małe kotleciki. Z podanych składników wyszło 5 sztuk. Jajecznica ze szpinakiem marchewką i serem feta w formie kotlecików Jajecznica ze szpinakiem marchewką i serem feta w formie kotlecików Jajecznica ze szpinakiem marchewką i serem feta w formie kotlecików Jajecznica ze szpinakiem marchewką
Smaki ArmineSałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta czyli coś dla miłośników sałatek Smaczna sałatka z selerem naciowym, który świetnie podkreśla smak sałatki, dodaje jej odrobinę ostrości i niezwykłego aromatu. Całość świetnie się komponuje i rewelacyjnie smakuje, a dodatkowo sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu Polecam Przepis(...)jedną miskę dania Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta SKŁADNIKI: 4 pomidory 1/2 selera naciowego 1 cebula czerwona 250 g sera feta pieprz czarny mielony 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego PRZYGOTOWANIE: Pomidory opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone pomidory przełożyć do miski. Seler naciowy opłukać, osuszyć
WSZYSTKO SMACZNEzależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów). Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Sałatka: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone buraczki i ogórka, posypujemy pokruszoną fetą. W miseczce energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka(...)prostym winegretem. Taka prosta sałatka to doskonałe samodzielne, wegetariańskie danie, ale także przystawka, kolacja czy dodatek do obiadu :) Warto jej spróbować! [foodiepress] [hide] Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - przepis Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka, ale także dodatek do obiadu. Pycha! Składniki: Pieczone buraki: buraki - 2-3 większe oliwa
Pogotujmy.plwysmarowanej olejem (około 1/2 łyżki) misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. DIP Z FETĄ I POMIDORAMI: W międzyczasie przygotować dip. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Sery: mozzarella i żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Fetę odsączyć z zalewy(...)wyrośnięcia, na 15 - 30 minut. Po tym czasie z naczynia do zapiekania wyjąć miseczkę znajdującą się na jego środku i w jej miejsce wsypać połowę pokruszonego sera feta, fetę oprószyć pozostałym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki). Na fetę z czosnkiem wyłożyć przyprawione pomidory (nadmiar soku odlać przed położeniem na fetę), następnie pomidory posypać pozostałą fetą oraz startymi serami
Gospodyni MiejskaAlmette sałata INGREDIENTS: Pancakes: 1 cup wholewheat flour 1-2 eggs 1 cup milk sparkling water frying oil Spinach filling: 1 package of spinach (450 g frozen) 1 package feta cheese (270 g) 1 medium onion 2-3 cloves garlic frying oil Salmon filling: 300 g smoked salmon type natural cheese Philadelphia fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki(...)ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek. Smażymy mieszając aż feta się rozsypie
Martyna CooksSAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD Ostatnie powiewy lata już za nami, warto je wspomnieć póki jeszcze pamiętamy te upały i skusić się na jedną z najprostszych do wykonania sałatek – „arbuz feta”. Sałatka składa się z, dosłownie, dwóch składników i jest obłędna zarówno w smaku jak i w prostocie wykonania! Last days(...)good idea to recall them when the memory of the heat is still bright and try one of simplest salads ever – „watermelon feta”. It has, literally, two ingredients and it’s amazing both in taste and has the easiest way of making it! SKŁADNIKI (4 porcje): 1,3 kg arbuza (pół małego) 200 g sera
Martyna Cooksakurat nie jest nawet moim wymysłem, a świetnego Nigella Slatera. Jednak powiedzmy sobie, że taki dip do o wiele elegantsza wersja tej koncepcji :) Jeżeli wolicie smaki delikatniejsze, możecie połowę fety zastąpić ricottą, ale ja jednak gorąco namawiam Was do wypróbowania wersji oryginalnej. Dip serowy bardzo dobrze skomponuje się z piwem, a także przeróżnymi dodatkami: warzywami pokrojonymi w paseczki(...)ulubione warzywa, np. burak, batat, seler, marchewka, pietruszka, pasternak olej sól morska * * Jeżeli robisz chipsy do dipu serowego, dodaj tylko odrobinę soli lub nie sól ich w ogóle, ponieważ feta jest wystarczająco słona. Przygotowanie: Wybrane warzywa wyszoruj pod wodą, ale ich nie obieraj. Przy pomocy mandoliny, obieraczki do warzyw czy robota kuchennego, pokrój je na bardzo cienkie plasterki. Umieść
Chilli Czosnek i Oliwaprzekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę, czy np. ser kozi, możemy odbyć kulinarną podróż do różnych krajów południowej(...)miski, polej oliwą, octem/glassą balsamiczną i dopraw solą. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp z wierzch pokruszoną fetą. Staraj się nie mieszać fety z burakami, ponieważ barwi nie od nich na różowo. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco
Chilli Czosnek i Oliwatakże. Przepis z najnowszego KUKBUKa. Innymi słowy Mięcho rządzi a ww dwumiesięcznik obfituje w fajne przepisy :) 4 buraki pół cebulki 1 ząbek czosnku 200 g wołowiny, zmielonej 100 g fety sól, pieprz
Dzieje kuchennej Wiewiórypolewam sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne. Składniki: garść rukoli, umytej i osuszonej 30 gram sera fety, kroimy w kostkę 10 pomidorków koktajlowych, kroimy na pół 1/2 awokado, kroimy w kostkę garść prażonych pestek słonecznika oliwa z oliwek Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą
Mango PapajaPlacki z cukinii to szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie z makaronem. Jeżeli masz dość zwykłych mielonych, "podrasuj" je moim sposobem :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandrySałatka z piersią kurczaka, serem feta i roszponką Składniki wystarczą na przygotowanie dwóch dosyć sporych porcji. Będzie idealna na drugie śniadanie do pracy. Ja zjadłam ją sobie w ramach lekkiego obiadu :) Sałatkę podałam z jogurtowym dressingiem, ale jeśli nie lubisz jogurtu naturalnego, możesz spokojnie polać ją np. odrobiną oliwy z oliwek. Podałam również z jajkiem na twardo, choć
Kraina Tysiąca Smakówznajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-). Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety. Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam! Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeść