Opis Sałatka arbuzowa z serem feta : Sałatka arbuzowa z serem feta to pyszna i orzeźwiająca sałatka, która nadaje się idealnie na pikniki w plenerze ale i nie tylko. Idealnie sprawdzi się również na domowych przyjęciach. Połączenie arbuza i sera feta to idealne połączenie smaków. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca(...)owoców. Schłodzony arbuz prosto z lodówki doda bardzo dużego orzeźwienia. Najlepiej smakuje w okresie letnim, jest wtedy najbardziej soczysty i ma najlepszy smak. Do arbuza i sera feta zawsze dodaję chrupiący akcent, zazwyczaj prażony słonecznik lub prażone pestki dyni. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki oraz inne przepisy na dania z arbuzem . Składniki : 700 g arbuza
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami. Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 150-200 g fety, rozdrobnionej około 35 oliwek czarnych, pokrojonych 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki 1 łyżeczka(...)posiekaną bazylię i doprawić solą. Gotować sos około 30 minut, dodać pulpety i gotować kolejne 10 minut lub dłużej jeśli chcemy gęstszy sos. Smacznego Post Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plżeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :) Składniki: opakowanie świeżego szpinaku , 4 większe ząbki czosnku , 2 łyżki masła , gałka muszkatołowa , ostra mielona papryka lub pieprz, serek feta . Usmażyć naleśniki. Można użyć któregoś z >>tych przepisów<< . Czosnek obrać i posiekać nożem. Masło roztopić na patelni, zeszklić na nim czosnek(...)ognia i wrzucić na nią opłukany i dokładnie odsączony z wody szpinak. Wystarczy przemieszać kilka razy. Nie trzeba go już smażyć. Na naleśniki nakładać szpinak i pokruszoną fetę. Posypać po wierzchu gałką muszkatołową i ostrą papryką (lub pieprzem). Nie solimy, to nie jest błąd w przepisie :) feta jest wystarczająco słona. Naleśniki ciasno zwinąć w rulon
Codzienna kuchnia niecodziennawarzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o akcencie mięsnym ani o wyrazistym smaku dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA(...)Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, jeśli macie większe okazy
Nerds Kitchentestuję inne zupy na zimno. Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 700 g zielonego ogórka 300 g zielonej papryki 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 7 dag fety sól Wykonanie: Warzywa myjemy, paprykę i nieobranego ogórka kroimy na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem(...)oliwą i octem. Następnie dodajemy jogurt, przyprawiamy. Podajemy schłodzony z pokruszoną fetą
Kulinarne przygody Gatitykefiru 100 g jogurtu typu greckiego 75 g sera feta 1 ząbek czosnku sok z cytryny do smaku 2 łyżki szczypiorku pieprz ewentualnie sól Wykonanie: Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na chłodnik, oprócz koperku, wkładamy do wysokiej miski i blendujemy do uzyskania jednolitej masy(...)Wsypujemy koperek i mieszamy. Ponieważ moja feta była słona, nie miałam już potrzeby dodawać soli. Tak przygotowany chłodnik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny
Kulinarne przygody GatityMyślę, że także dzieciom mogłyby przypaść do gustu. Placuszki z cukinii z fetą Kolokithokeftedes przepis własny na 20 szt. czas przygotowania: 30 min. Składniki: 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 młoda cebulka kilka gałązek mięty i koperku 100 g fety oliwa do smażenia do podania sos tzatziki: 1 nieduży ogórek zetrzeć(...)czasie dokładnie odciśnij. W misce roztrzep jajka i, ciągle mieszając trzepaczką, dodaj mąkę, sól i pieprz. Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię, posiekaną młodą cebulkę oraz zioła. Dodaj pokruszoną fetę i delikatnie wymieszaj. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oliwy (na średnim-dużym ogniu). Gdy się rozgrzeje, układaj po łyżce ciasta i smaż przez 3-5 minut na stronę. Gotowe placuszki
Chilli Czosnek i Oliwałyżki starego parmezanu ½ papryczki chili 6 plastrów szynki włoskiej lub innej dojrzewającej sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Pomidorki przekrajamy na pół. Ser feta kroimy w kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę do momentu, aż będzie chrupiąca. Makaron gotujemy(...)papryczkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, by woda odparowała. Liście mają zwiędnąć. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Dodajemy fetę. Podgrzewamy do momentu, aż lekko się rozpuści. Przyprawiamy i łączymy wszystko z szynka i makaronem. Posypujemy startym parmezanem
Mania Gotowaniapewno większość z tych, co ryby jedzą. Także należę to wielbicieli łososia, a kiedy jest on naprawdę dobrze zrobiony, nie potrzebuję nic innego do szczęścia. Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu, wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego. Nie mogło nie smakować! Dzisiejsza propozycja(...)osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek
W kuchni Karmel-itkiFETĄ. / współpraca z Winiary;/ 500g mięsa mielonego (nie doprawionego) Winiary. Pomysł na... kotlety mielone 1/2 szklanka letniej wody drobno posiekana natka pietruszki ok. 150-200g sera typu feta w kawałku(...)olej do smażenia Pomysł na... wymieszałam z letnią wodą i odstawiam na 3 minuty. Powstanie papkowata masą, którą mieszam z posiekaną natką, a następnie z mięsem mielonym. Ser feta kroję w małe prostokąty. Z masy formuję okrągłe placki, na każdym układam ser feta, zawijam i formuję kotleciki. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będę pięknie
W kuchni Karmel-itkitowarzyszy mu ser feta, który pokroiliśmy na dosyć dużą kostkę, żeby jego gęsta konsystencja w czasie jedzenia uwalniała bardzo przyjemny, lekko słonawy smak. Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdecydowanie warte są czasu spędzonego w kuchni. Składniki na pierogi ze szpinakiem i serem feta Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody(...)łyżka oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g sera feta 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Szpinak wrzucić na suchą patelnię i podgrzewać, aż cała woda odparuje. Dodać olej, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę ser feta, dokładnie wymieszać, całość
niecodziennikparywydostania z lodówkowych otchłani. I nagle pstryk! Pełno żółtych, jaskrawych iskierek zamigotało w mojej głowie, kiedy w międzyczasie błądzenia, mój wzrok padł na marchewki. Oto i ciasto francuskie i feta wymykają się z lodówki, za nimi podążają słoneczne marchewki i pęczki świeżych ziół. Tak właśnie powstały pyszne, maślane sakiewki pełnie słodkich, karmelizowanych w miodzie i soku z pomarańczy marchewek(...)świeżych ziół i słonej fety :) Do tego mały, a jednak wyrazisty akcent w postaci ziaren czarnuszki na samym wierchu. Te maleńkie, czarne ziarenka mają w sobie tyle wspaniałych dla naszego zdrowia i organizmu właściwości, że już w Starożytności były nazywane złotem faraonów! Ich kolor i smak bardzo ciągną w stronę wiosny, której tak wszyscy już wypatrujemy, a która dopiero
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZobacz mój film z przygotowania twarożku Składniki – Twarożek z fetą i rozmarynem 150 g mielonego twarogu lub serka bieluch 100 g fety – tu do zdobycia prawdziwa feta świeży dwie gałązki rozmarynu ząbek czosnku limonka pieprz i sól słoiczek suszonych pomidorów – o taki jak tutaj 2 bagietki łyżka masła Przepis – Twarożek z fetą i rozmarynem(...)tego wciskamy świeży sok z limonki. Dodajemy następnie pieprz i sól według upodobań. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli nasza twarożek jest lejący dodajmy jeszcze trochę fety. Masło rozpuszczamy na patelni, na którą po chwili wrzucamy bagietki rozkrojone na kanapki. Na tak opiekane kanapki smarujemy nasz twaróg i kładziemy pół pomidora suszonego. Nasz twaróg możemy także podawać
Kuchennyviral.pltrwało, trwa i trwać będzie. Feta (nowogr. Φέτα – „plaster”) – ser pochodzący z Grecji. Tradycyjnie zbliżone wyroby powstają w Albanii i Bułgarii, przy czym od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Paluszki z fety w panierce z czarnuszką. Składniki na 12 szt.: - 400 g greckiej fety (2 opakowania(...)każde po 200 g) - 1 jajko + 2 łyżeczki zimnej wody - bułka tarta (może być panko) - mąka tortowa - czarnuszka - olej rzepakowy Z dwóch opakowań fety otrzymamy 12 paluszków, więc kroimy na 12 równych porcji. Do bułki tartej wsypujemy 2 łyżeczki czarnuszki – mieszamy. Jajko rozkłócimy z wodą. Do woreczka wsypujemy 2 łyżki mąki tortowej. Pokrojoną fetę panierujemy kolejno – w mące, jajku
mojewypiekiinietylkowszystkich miłośników brokułów i nie tylko :) Składniki: 1 mały brokuł 2 pomidory 1 kostka fety garść słonecznika Sos: majonez jogurt naturalny 2 ząbki czosnku sól, pieprz odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy. 2. Fetę kroimy w kostkę. 3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki. 4. Ziarna(...)słonecznika prażymy na suchej patelni. 5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku). 6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem. Prosto, szybko i smacznie - czego chcieć więcej od letnich sałatek :) Smacznego
Kuchnia domowa AniBardzo lubię połączenie brokułów z serem typu feta. Zapraszam dziś na fajną szybką sałatkę z domową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały brokuł 15-20 dag szynki w plasterkach 15 dag domowej fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku odrobina soli(...)cukru do smaku Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić. 2. Szynkę pokroić w kosteczkę, fetę pokruszyć. Przygotować sos. 3. Brokuły, ser i szynkę wymieszać, dodać sos i jeszcze raz całość zamieszać. Smacznego
Kuchnia domowa Animłody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać. Składniki: kabaczki , mięso mielone , odrobina oleju do obsmażenia mięsa , odrobina koncentratu pomidorowego , ser feta , sól , pieprz , zioła prowansalskie , cebula , czosnek , świeży tymianek - opcjonalnie, pomidor . Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć(...)mięso mielone i lekko podsmażyć dodając sól i przyprawy do smaku. Połowę podsmażonego mięsa nałożyć do kabaczków, na nie plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę. Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut. Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennababcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :) Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety. SKŁADNIKI: ok 40 pierogów - mąka pszenna 0,5 kg - jajko 1szt - niecała szklana ciepłej wody - szpinak świeży lub mrożony pół paczki - czosnek 1 ząbek - masło kostkę - śmietana 12% 100ml - sól(...)świeżo zmielony pieprz - feta pół paczki - szalotka 1 szt SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody) - tak wyrobione ciasto owijam folią i daję mu odpocząć ok 20 min - w tym czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni
Basia w kuchniwięc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny! Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej(...)łyżki sól różowa odrobinę czosnek 3-4 ząbki czarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam ) SPOSÓB WYKONANIA : - kwiaty cukinii myjemy delikatnie i osuszamy - przygotujemy nadzienie fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno miętę oraz świeży tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy cytrynowym pieprzem. - kwity cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem - układamy w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą - w naczyniu układamy ząbki
Basia w kuchniBabeczki z fetą i cukinią Połączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się(...)łyżeczka skórki z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki
CiastkozercyZdrowy i pyszny posiłek... Delikatna w smaku tilapia i sałatka z komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward. Składniki dla 4 osób: szklanka kaszy quinoa sól, pieprz świeżo mielone 3 łyżeczki oliwy 3/4 łyżeczki mielonej papryki 4 filety tilapii ogórek zielony 1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru 1/3 szklanki pokruszonego sera feta(...)wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje. Ogórka pokroić w kostkę. Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut). Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około
wyzwania kuchennepatelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu(...)posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Na wierzch układamy ser feta, pokrojonego kurczaka i posypujemy uprażonym słonecznikiem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkagodz. Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy sól, pieprz 200 g pszenicy farro (lub innej kaszy) 100 g sera feta sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości(...)zależy Wam, aby pozostałe warzywa nie przejęły ich koloru, upieczcie je w osobnym naczyniu. Wymieszaj składniki sosu i polej nim ugotowaną kaszę. Dodaj upieczone warzywa i pokruszony ser feta. Delikatnie przemieszaj. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwasobie to coś, że chce się je jeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie(...)patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, jajko oraz pieprz i sól. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz słupek
Aga w kuchnifeta i zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodajemy posiekany czosnek. Szpinak powinien być al dente, więc smażymy go dosłownie kilka minut, żeby zmiękł. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, przyprawiamy. Następnie nakładamy łyżką farsz na naleśniki, zwijając je później w ruloniki lub składając na cztery, według gustu
Kulinarne przygody Gatityprzepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową i fetą Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny saszetka oleju kujawskiego ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól(...)czosnek z solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, olej kujawski i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatityblog jest na Zblogowani.pl , zapraszam - wszystkie przepisy z bloga w jednym miejscu, łatwe do przejrzenia :) Składniki (porcja - zdjęcie): 250 g szpinaku (tu: mrożony, rozdrobniony) 50 g sera typu feta (tu: Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 20 g (2 łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść(...)łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie: 1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku. 2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe kawałki ser typu feta. 3. Mieszamy i rozgniatamy kawałeczki fety aż do momentu utworzenia jednolitej masy. 4. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy do rozpuszczenia. 5. W międzyczasie gotujemy makaron i gotowe
Malowane smakiemananas, który stał w lodówce otwarty. Do tego kukurydza , sos i sałatka wyszła pyszna. Podaję dokładnie składniki. Czego potrzebujemy: 1 puszka kukurydzy 1 brokuł ugotowany cztery plastry ananasa ser feta 4 jajka sos czosnkowy z jogurtu , majonezu, czosnku , curry Wykonanie: Brokuł rozdzielamy na drobne różyczki, dodajemy kukurydzę , pokrojony ananas , jaka ugotowane ma twardo i pokrojone w większe kawałki(...)feta w kostkę. Robimy sos z 2 łyżek majonezu, jednej jogurtu naturalnego, do tego curry i czosnek granulowany. Trochę soli, pieprzu. Wszystko mieszamy. Sałatka gotowa Smacznego
W kuchennym oknie EwySkładniki: 6 papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 bułki 1 jajko 1 cebula 1 pomidor 1 puszka pomidorów krojonych 1 opakowanie sera feta sól pieprz ziołowy majeranek czosnek granulowany kilka plasterków sera żółtego Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie paprykę myjemy i obcinamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Cebulkę kroimy(...)cebulka się zeszkli dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, pomidorami z puszki i odciśniętą bułką. Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Lekko musimy wymieszać żeby ser się nie rozgniótł za bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy po plasterku pomidora i pieczemy
Olikowa kuchniatartaletek. Jednak tak jak i te tradycyjne są małe i pyszne. Ze słonym nadzieniem. Polecam. Składniki: ciasto kruche, przepis tu: klik lub ciasto francuskie 50 gram sera feta dwa plasterki szynki parmeńskiej garść startej goudy dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się jako osłabienie słoności sera fety i szynki parmeńskiej także jest niezbędna(...)pieprz świeże zioła do posypania na koniec Ciasto na tartę przygotowujemy jak w przepisie wyżej. Po upieczeniu w małych formach ciasta na tartaletki nakładamy na nie ser feta, szynkę parmeńską, ricottę, goudę i doprawiamy pieprzem oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Gotowe. Zamiast ciasta kruchego można użyć gotowego ciasta francuskiego- znacznie mniej pracy. Mimo
Mango Papajamałych papryk ( wielkości średniego pomidora) 0,5 kg chudej łopatki bez kości ( kupiłam 60 dag bo ok. 10 dag odeszło przy krojeniu) 10 dag ryżu ( 1 woreczek) 48 kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony(...)skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki , a z ,, czapeczki" wykroić zielony środek. Nadziewać papryki farszem wkładając w każdą 4 kostki Fety. Przykryć każdą ,,czapeczką" ( ja przypinam je wykałaczką ). Ułożyć w dużym garnku tak by stanowiły na dnie jedną warstwę. Zalać 4 szklankami wody. Dodać szczyptę soli .Wrzucić listek laurowy
Buniabaje w kuchni