Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą to bardzo pyszny i kolorowy obiad do zrobienia w 20 minut. Połączenie masła, czosnku, szpinaku, słonej fety i rozpływającej się w ustach mozzarelli to po prostu bajka. Musicie tego spróbować! Makaron ze szpinakiem przygotowuje się praktycznie w kilka minut – najdłużej z tego wszystkiego trwa gotowanie samego makaronu. A jeśli użyjecie(...)fety już pokrojonej w kostkę, zajmie Wam to jeszcze mniej czasu. Danie bardzo dobrze smakuje również z cukinią zamiast makaronu, także zachęcam do eksperymentów. Jako że jestem ogromną miłośniczką fety, bardzo często pojawia się ona w moich przepisach. Zobaczcie również: Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta
A to pestkajako samodzielne danie na kolację, albo zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy. Składniki: 2 małe brokuły lub 1 większy , 2 piersi z kurczaka , puszka kukurydzy , ser feta , 3-4 łyżki majonezu , 1 mały jogurt naturalny , sól , pieprz cayenne lub ostra papryka, odrobina oleju do przesmarowania patelni. Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błon, opłukać(...)mniejsze kawałki. Brokuły obgotować przez kilka minut w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Nie gotować do miękkości, powinny być al dente. Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta. Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry, Htipiti , czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri . Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze , świetnie smakuje na chlebku pita , krakersach(...)papryka przestygnie i zdejmij z niej skórę oraz usuń gniazda nasienne. Z papryki chilli usuwam jedynie gniazdo nasienne, skórą się nie przejmuję. Włóż papryki do naczynie blendera, dodaj pokruszoną fetę, czosnek i suszone pomidory. Zmiksuj na pastę, spróbuj i dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj i zajadaj! Pyszne z chlebkami pita . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwafeta. Przepis pochodzi ze strony Lepszy smak , jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Sos ma fantastyczny smak, pasuje zarówno do dan z grilla, jak i do warzyw. Sos feta Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g fety 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii Wykonanie: W blenderze
Kulinarne przygody Gatitywymiarach 40x30cm. Szpinak dokładnie umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie przestudzić. Ułożyć na cieście. Posypać pokruszonym serem feta. Jajka roztrzepać ze śmietaną, sporą szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, powstałą masą zalać przygotowany wcześniej placek. Pomidorki pokroić na połówki i równomiernie rozłożyć na tarcie. Wstawić do nagrzanego(...)minut, do zrumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie: 3,6 zł szpinak 2 zł czosnek 0,3 zł pomidorki 2 zł ser typu feta 1,6 zł jajka 2,10 zł śmietana 1,69 zł przyprawy 0,1 zł Koszt całego dania: 13,39 zł Porcja
Obiad za dychęprzypieczona cebulka, smakuje to bardzo fajnie i jest dobrym dopelnienie tej buleczki. Poza tym robiac je w wersji mini mozna wykorzystac do podejmowania karnawalowych gosci. skladniki: 20 dkg sera feta 1 duza cebula lub 2 male tymianek lub oregano bialy pieprz skladniki na ciasto: 0,5kg maki 4 zoltka 1 szklanka mleka 10 dkg masla 5 dkg drozdzy(...)wylozona pergaminem i jeszcze chwile odstawiamy zeby wyrosly. Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni. Nie solimy. Buleczki smarujemy roztrzepanym bialkiem. Ukladamy na nich cebule i kawalki sera feta. Posypujemy ziolami. Pieczmy w temperaturze 200°C az stana sie rumiane. Smacznego
Przysmaki Karolkiserem feta, zawinięte w chrupiący boczek, zalane sosem śmietankowym z pesto i zielonym groszkiem. Składniki : 2 duże filety z kurczaka (około 500 g) 200 g sera feta 100 g surowego boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry - 8 sztuk) 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka pesto z bazylii 180 g zielonego, mrożonego(...)odcedzić i odstawić. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 4 cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę. Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie
Zabawa smakiemskładniki: 1 kostka fety 1 jajko 0,5 łyżeczki oregano olej do smażenia tzatziki 5-6 ogórków gruntowych 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól,pieprz lub przyprawa do tzatziki placki z cukinii 2 średnie cukinie 1-2 jajka sól mąka do panierowania olej do smażenia Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych(...)plastry o grubości 1-1,5 cm. Jajko roztrzepać widelcem z oregano. Plastry fety panierować w jajku oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Fetę trzeba dobrze zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść. Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju
Monia miesza i gotujefeta - po grubym plastrze (ok.40g) na każdą pierś sok z cytryny sól pieprz papryka słodka majeranek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu(...)ogrodzie - lub też przygotowywać bezpośrednio :) Grillujemy z dwóch stron - na grillu lub patelni grillowej , czy też w piekarniku - aż mięso będzie upieczone. Na gorącym kurczaku kładziemy grube plastry fety, możemy lekko rozgnieść ser widelcem . Podajemy z czym lubimy :) Najlepiej z sałatami. Pyszne danie gotowe. SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjekażdym osiedlowym sklepie czy markecie, a samodzielne wykonanie prezentu na pewno zostanie docenione przez obdarowanego :) SKŁADNIKI: Na słoiczek o pojemności około 300 ml. 250 g sera typu feta kilka czarnych i zielonych oliwek 6 - 8 suszonych pomidorów 5 - 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 3 - 4 papryczki chili kilka ziarenek(...)pieprzu 1 mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek (ok. 100 ml) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do wyparzonego, suchego słoiczka układamy pokrojony w niedużą kostkę ser feta, oliwki, suszone pomidory, czosnek, chili, rozmaryn i ziarenka pieprzu. 2. Delikatnie posypujemy ułożone składniki solą i mielonym pieprzem, po czym zalewamy oliwą z oliwek, tak aby wszystkie składniki były
W kuchni Katiejeść bez obaw :) składniki: 1 mały kalafior kostka sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 mały jogurt naturalny koperek pieprz Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ser feta kroimy w kostkę albo miksujemy w blenderze wraz z opakowaniem jogurtu (tak jak ja to zrobiłam). Do sosu z jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy(...)pieprzem i koperkiem. Solić nie trzeba gdyż ser jest słony. Sosem polewamy surowego kalafiora i zajadamy na grillu :) Sałatka z kalafiora i fety
Bon Appetit Małgorzatytypu feta koperek czosnek granulowany pieprz 1 jajko 2 garści płatków żytnich albo otrąb olej do smażenia Ugotowany do miękkości kalafior mieszamy z serem feta ma gładką masę. Dodajemy jajko, pieprz i posiekany koperek oraz szczyptę czosnku granulowanego. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach żytnich albo w otrębach. Smażymy(...)małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety bardzo smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku. kotlety z kalafiora i fety w płatkach żytnich
Bon Appetit MałgorzatyBardzo oryginalne, a zarazem zaskakująco pyszne połączenie smaków, które znalazłam u Dusi . Zapraszam! Składniki: arbuz pozbawiony pestek i skórki 1 kostka fety kilka listków świeżej mięty pieprz Sposób przygotowania: 1. Arbuza i fetę kroimy w kostkę. 2. Sałatkę układamy warstwowo - najpierw arbuz, porem feta, całość posypujemy pieprzem i posypujemy posiekanymi listkami mięty. Pyszności! Polecam i smacznego
Kuchnia domowa Anicentymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok). Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę(...)grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika i zapiekamy, aż ser się lekko zezłoci- 5-10 minut
Smakowity Blog Kulinarnyserem feta. Ponadto bób to bomba wartości odżywczych szczególnie białka, dlatego warto go spożywać w sezonie jak najczęściej. Składniki: 400g bobu świeżego lub mrożonego 200g sera feta sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki oliwy szczypiorek kilka listków mięty ogrodowej Wykonanie: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta
Walijskie Pichcenie