Majonez z fasoli Wiele osób sądzi, że przejście na weganizm to niekończące się pasmo ograniczeń. Ja odbieram to zupełnie inaczej. Dla mnie weganizm otworzył drzwi, których wcześniej nawet nie widziałem. Za tymi drzwiami kryły się nowe możliwości. Wcześniej nie myślałem o tym, żeby zrobić tofurnik , jagielnik , czy dzisiejszy majonez z fasoli , bo po co? Jedząc wszystko, mogłem wykonywać ogrom ciekawych(...)ciekawy sposób wykorzystać produkt X. Tak naprawdę, to te pseudo ograniczenia sprawiają, że jesteśmy kreatywni i żądni rozwiązywania problemów. Czy również odnosicie takie wrażenie? Oczywiście majonez z fasoli nie jest identyczny jak te znane ze sklepowych półek. W związku z tym, że PRZYPOMINA W SMAKU majonez, jest tak nazwany. Świetnie sprawdza się w sałatkach, jak i na kanapkach. Artykuł Majonez
BlendmanPrzepis na kolejną sałatkę zawitał na bloga. Ponownie jest on bardzo prosty do wykonania. Wystarczy podsmażyć pierś z kurczaka, ugotować brokuł i otworzyć puszkę z fasolą. Do tego błyskawiczny sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Zdrowe połączenie, które świetnie nadaje się na posiłek w ciepły, letni dzień. Składniki Podwójna pierś z kurczaka Jeden brokuł Puszka czerwonej fasoli Jogurt naturalny(...)mięso, aż ładnie zarumieni się z każdej strony. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy pod przykryciem około 5-6 minut w lekko osolonej i pocukrowanej wodzie. Otwieramy puszkę z fasolą, wrzucamy jej zawartość do dużego sitka i dokładnie płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Obieramy ząbki czosnku, a następnie przeciskamy przez praskę. Czosnek dodajemy do jogurtu naturalnego, który doprawiamy
Programista w kuchniimprezie i na pewno sporo gości będzie pytało o przepis. Gorąco polecam i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w plastrach 1 słoik selera 250 g szynki konserwowej 2-3 łyżki majonezu Sól, pieprz Przygotowanie Czerwoną fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, dokładnie odsączamy
Programista w kuchniŚwiata smakowała nam bardziej niż oryginalna (nawet krem), więc jeśli też je bardzo lubicie koniecznie spróbujcie Chocolate O’s 💜 Dodatkowo babka jest wykonana bez użycia mąki czyli z fasoli a dodana odżywka białkowa sprawia, że ciacho jest świetną przekąską dla sportowców. My planujemy przez święta biegać po naszych rodzinnych polach i łąkach, dlatego taki wypiek spełnia nasze marzenia 🏃🍰 Składniki(...)Babka proteinowa -700g ugotowanej czerwonej fasoli* -3 jajka -40 g odżywki białkowej WPI** (naturalna bądź smakowa np. czekoladowa) -100g ksylitolu -50g gorzkiego kakao - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa daktylowa -80g daktyli -2 pełne łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny (lub 1 łyżeczka agaru ) + ¼ szkl. wody
Candy PandasWitajcie, większości z Nas pieczenie ciasta kojarzy się z użyciem mąki. Jednak nie koniecznie musi tak być! Równie pyszne ciasta wychodzą z... fasoli:) To wdzięczne warzywo jeśli chodzi o wykorzystanie go w słodkich przepisach. Oryginalny przepis na to ciasto dostałam od Szwagierki jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować. Czego efekt możecie zobaczyć poniżej:) Składniki - 2 puszki białej fasoli - 2 banany(...)jajka - 0,5 szklanki cukru kokosowego - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki oleju Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 40 gram gorzkiej czekolady Dekoracja - wiórki kokosowe Wykonanie Fasolę wrzucamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy banany i jajka. Ponownie całość łączymy. Następnie dorzucamy cukier kokosowy oraz sodę oczyszczoną. Na koniec dolewamy olej i ponownie dokładnie
Health-Fit-Lifeprzede wszystkim bardzo smaczne. Ta sałatka z tuńczykiem to także porządny zastrzyk witamin i dobroczynnych składników odżywczych. Oprócz tuńczyka, równie ważnym składnikiem jest naturalny ryż oraz kukurydza i czerwona fasola. Oto przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą. Składniki 100 g ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy(...)małe opakowanie jogurtu naturalnego 4 łyżki posiekanego szczypioru garść świeżych ziół (np. natka pietruszki) sól świeżo mielony pieprz Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy. Przekładamy do miski. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Szalotkę i szczypior dodajemy do reszty składników. Tuńczyka odlewamy z zalewy. Następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy
My Chcemy Jeśćnajlepszy tort urodzinowy, jaki kiedykolwiek zrobiłam, a wiecie dobrze, że to nie jest moja mocna strona. Ciasto czekoladowe jest pyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż. Tort ozdobiłam sezonowymi owocami, tak się składa, że moimi ukochanymi - czereśniami(...)porzeczkami. Składniki: 3 czubate łyżki mąki quinoa 5 łyżek kakao 1 puszka czerwonej fasoli Kidney Bonduelle (425 g) 5 jajek 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki oleju (dowolnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300 gram młodych marchewek Bonduelle 300 gram moreli 5 łyżek konfitury z płatków róż 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 80 ml gorącej wody
Quinoa Raz!szczypiorku; farsz z groszkiem: 2 łyżki groszku Bonduelle, 2 czubate łyżeczki jogurtu greckiego, łyżeczka majonezu, żółtka z 3 jajek, 1/4 małej papryki czerwonej, garść płatków migdałów; farsz z czerwoną fasolą: 2 łyżki fasoli czerwonej Bonduelle, żółtka z 3 jajek, garść ziaren słonecznika, czubata łyżeczka majonezu, kilka gałązek natki pietruszki. Przygotowanie: Farsz z kukurydzą: Zmiksować żółtka z kukurydzą, musztardą i majonezem(...)Migdały uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtka z groszkiem, jogurtem, majonezem i migdałami (kilka zostawić do dekoracji). Dodać bardzo drobną posiekaną paprykę, połączyć i doprawić do smaku. Farsz z fasolą czerwoną: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtka z fasolą i majonezem. Dodać ziarna słonecznika (odrobinę zostawić do dekoracji) i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku
JejKuchniatygodniu szukając pomysłu na kanapkową pastę, poszperałam nieco w półkach i znalazłam resztki fasolki Mung. Ten rodzaj fasoli nie trzeba przez noc moczyć, więc w krótkim czasie udało mi się ją ugotować. Wystarczyło dodać ulubione dodatki, zmiksować i gotowe! Zazwyczaj do past dodaje świeży czosnek, który nadaje niezwykłego aromatu i smaku, lecz tym razem moim głównym dodatkiem do pasty był(...)korzenia, więc zadowoliłam się gotowym chrzanem ze słoiczka. Pasta wyszła naprawdę smaczna, polecam ją szczególnie dla osób lubiących nietypowe smaki. Pastę podawałam z pieczywem, awokado i pomidorami 💚💚💚 Składniki: fasola Mung 1 szklanka, chrzan 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Fasolę płuczemy w wodzie. Następnie zalewamy ją wodą, solimy i stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości
kulinarne odsłony patiDziś przepis na nietypowe ciasto, gdzie bazą jest czerwona fasola i banany. Połączenie dość kontrowersyjne, ale ciekawe i smaczne. Musicie spróbować. Trochę obawiałam się smaku końcowego,ale fasola jest niewyczuwalna. Czuć za to dość mocno nutę banana. Ciasto dobre dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż nie zawiera w sobie mąki. Składniki (keksówa 25x11cm): Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka(...)łyżeczki sody 1,5 łyżki oleju Polewa: 1/2 tabliczka mlecznej czekolady (możecie dać gorzką, jeśli taką wolicie) 6 łyżek mleka Przygotowanie: Na początku dość dokładnie płuczemy czerwoną fasolę na sitku. Następnie przerzucamy do miski, gdzie dodajemy jajka, olej, banana, kakao, sodą oraz cukier i miksujemy blenderem dokładnie na jednolitą masę. Tak zmiksowane składniki przelewamy do formy wyłożonej papierem i wkładamy
Gotuj z Mąkąśniadanie albo kolację , jest sałatka meksykańska . Dzięki ogórkowi czuć w niej wiosnę w pełnym rozkwicie , papryka dodaje pikanterii, a kukurydza jest jak niczym słoneczny promyk lata :) a czerwona fasola poprowadzi nas myślami do Meksyku ...... Może taka sałatka sprawi,że już wiosna zagości u nas na stałe? :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy
Różne smaki w kuchniKolejna propozycja wegetariańskiego pasztetu na moim blogu . Kremowy pasztet z białej fasoli. Idealnie smakuje z kiszonym ogórkiem i rzodkiewką. Prosty w wykonaniu. Z lekką słodyczą od podsmażonego jabłka i cebulki. A ze świeżym, chrupiącym, domowym pieczywem , smakuje obłędnie. Składniki: - 1 puszka białej fasoli - 2 średnie cebule - 1 małe jabłko (użyłam odmiany Ligol) - 1 łyżka majeranku - 2-3 ząbki czosnku(...)łyżeczka musztardy ostrej - szczypta gałki muszkatołowej - 1 szklanka płatków owsianych - olej do smażenia - sól, pieprz Fasolę odsączyć. Cebulę pokroić w grubą kostkę, jabłko obrać i również pokroić. Przesmażyć razem na patelni z olejem i przyprawami, aż jabłko skruszeje. Wystudzić. Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Razem z fasolą dodać do przesmażonej cebuli i jabłka. Zmiksować blenderem na gładką masę. Masę
CookYourselfmnie nie jest biało, to na dłuższe spacery lepiej się nie wybierać ze względu na przeszywający ciało zimny wiatr. A wracając do sałatki, to mamy marynowane pieczarki, kukurydzę, fasolę - raczej zimowe dodatki, jak i rzodkiewkę i szczypiorek - wiosenne akcenty. Sałatkę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Polecam zarówno teraz, jak i przez cały rok! Składniki: 1 mały słoik marynowanych pieczarek 1 puszka(...)czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy pęczek rzodkiewki ok. 150 g żółtego sera (np. ementaler) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 5 łyżek kwaśnej śmietany łyżka musztardy sól i pieprz Kukurydzę, fasolę i pieczarki odcedzić na sicie. Fasolę przepłukać. Rzodkiewki umyć, oderwać końcówki i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa
Czerwień i błękitPyszny pasztet z fasoli skradnie serca nie tylko wegetarianom. Osoby, które jedzą mięso nie zorientują się z czego jest przygotowany. Pasztet jest delikatny a dodatek pistacji dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Naprawdę warto go upiec i cieszyć się wyjątkowo smacznym dodatkiem do pieczywa. 350g białej fasoli Piękny Jaś Tyczny Cenos duża cebula jabłko 2 ząbki czosnku 2/3 szkl płatków orkiszowych(...)szkl bułki tartej) 2/3 szkl oleju rzepakowego 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony pieprz 50 g solonych pistacji Fasolę opłukać i namoczyć w wodzie przez noc. Ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić. Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać jabłko i posiekany czosnek. Przesmażyć. Płatki zmielić. Do większego naczynia przełożyć fasolę, wlać olej, dodać mączkę
Smakołyki AsiZROBIĆ HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI? PASTA DO CHLEBA! Pasty do chleba czy też smarowidełka na kanapkę, to coś, co zawsze znajdziecie w mojej lodówce. Mam wrażenie, że pastę na kanapkę jestem, już w stanie zrobić z większości warzyw. Wspominałam Wam nie dawno, w poście o pieczeniu chleba, że nie jem masła, ani tym bardziej margaryny do kanapek. Używam właśnie, przeróżnych(...)pastę, przypominający w smaku hummus. Jeśli tak, jak ja, lubicie smarowidła do chleba, bądź ciepłej bagietki, to ten przepis powinien Wam się spodobać. PRZEPIS NA HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI: - 1 puszka białej drobnej fasoli - 2 płaskie łyżki pasty Tahini - sok z 1/2 małej cytryny - 6 łyżek oliwy z oliwek - 6 - 10 łyżek wody (w zależności jak gęstą pastę chcesz uzyskać
SMYKWKUCHNI