fasola - 7342 przepisów (strona:75/490)

Barszcz ukraiński z czarną fasolą 124

Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tuta w wersji z czarną fasolą. Składniki: szponder wołowy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek(...)cebula 3 ząbki czosnku ocet winny 1/2 - 2/3 słodkiej śmietany 18% Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić wodę i gotować do miękkości, odcedzić. W dużym garnku umieścić szponder, ziele i liście laurowe zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Selera i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Po kilku minutach dodać

Czerwień i błękit
Fasola Czerwona 88

jesz fasoli? To może zacznij. Ja odkąd zaczęłam to jest w mojej lodówce zawsze puszeczka. Jest syta… i to lubię. A poza tym jest zdrowa. Czy to nie wspaniałe połączenie? Ma wiele wartościowych składników i doskonale pasuje do meksykańskich dań. Jak dla mnie idealnie. I do tego to świetne źródło białeczka. Czyli dla tych którzy unikają mięsa również idealnie(...)Wszystkie przepisy z fasolą czerwoną znajdziecie klikając tutaj ! Sałatka z Fasolą, Tymiankiem i Rozmarynem Jaglane Burgery z Czerwoną Fasolą Vege Burgery z Dressingiem Musztardowym Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Strogonow z kurczaka i ananasa 203

Słodko-kwaśno-ostry strogonow z kurczaka, fasoli i ananasa, musicie spróbować! ;) Tradycyjny strogonow powinno przyrządzić się z wołowiny. Jednak ten przepis jest szybszy, mięso zastąpiłam mięsem z kurczaka, dodałam czerwoną fasolę, ananasa, przyprawiłam i mam! Idealne gorące i rozgrzewające, mocno doprawione pożywne danie jednogarnkowe. Podane składniki możecie spokojnie wykorzystać do swojego strogonowa, a mięso zastąpić uprzednio przesmażoną na oleju(...)pokrojonych w talarki 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka pokrojona w kostkę połowa papryczki chili pokrojonej w drobniutką kosteczkę 6 kiszonych ogórków pokrojonych w plasterki pół puszki czerwonej fasoli bez zalewy 5 plastrów ananasa z puszki pokrojonego w kostkę 500 ml passaty 2 ząbki czosnku obrane z łupinki i pokrojone w kosteczkę 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) do smaku

Zasmakuj Kuchni
Pasta z fasoli 156

Ostatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli na zdrowe śniadanie. Jest bardzo prosta, szybka do wykonania i oczywiście bardzo smaczna :) Składniki: 1 puszka fasoli (każdy rodzaj fasoli się nadaje) 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego garść orzechów nerkowca(...)ząbek czosnku szczypiorek sól pieprz woda jeśli konsystencja jest zbyt gęsta (2-3 łyżki) Fasolę dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Dodać wszystkie składniki (poza szczypiorkiem) i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem i dodać posiekany szczypiorek. Smacznego! Przepis pochodzi z bloga  Zdrowe odżywianie

kuchnia doski
SZPINAK ZAPIEKANY Z FASOLĄ I JAJEM 133

uprzedzenie...ZJednak ja zmieniłam zdanie na jego "niesmaczność " i jemy go dość często bo mi bardzo zasmakował ,zapraszam  na zapiekany szpinak z jajem. 30dag.szpinaku(użyłam mrożonego) trochę czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 120 ml.mleka 10g.tłuszczu sól masło `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Świeży szpinak przebieramy,myjemy,i gotujemy w wodzie,po czym dobrze go odcedzamy.Mrożony  wrzucamy prosto na rozgrzane masło.Dodajemy(...)starte ząbki czosnku,solimy do smaku.Czerwona fasolę dobrze odcedzamy.Naczynia do zapiekania smarujemy dokładnie tłuszczem(olejem).Do każdego(a ma ich być 4)nakładamy warstwę szpinaku.Na nią układamy warstwę czerwonej fasoli. Mleko mieszamy z rozbitym jajkami,dodajemy sól,i zalewamy szpinak z fasolą.Zapiekamy na złoty kolor.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zielona sałatka szpinakowa z awokado 169

talerzu zielono, bo wiosna zbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: • Liście szpinaku umyć i osuszyć. • Awokado obrać i pokroić. • Fasolę odcedzić. • Do salaterki włożyć szpinak, awokado, fasolę i pokrojony w kostkę ser. • Polać wymieszanymi składnikami sosu

To co kocham
Zupa fasolowa z makaronem 395

Taką zupę gotuje moja mama, postanowiłam więc również ugotować taką samą. Zupa jest dość treściwa, bo oprócz fasoli zawiera makaron, może więc wyśmienicie być samodzielnym daniem. Już wspominałam pewnie, że u nas jest albo zupa, albo samo drugie danie na obiad, bardzo rzadko występują razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej(...)grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: • 250 g białej fasoli • 250 g makaronu świderki • kilka grzybków suszonych • 2 marchewki • 1 pietruszka, kawałek selera • 2 cebule, kawałek pora • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Fasolę namoczyć

To co kocham
czerwony barszcz bieszczadzki 147

składniki: 500 g buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany sól, pieprz wykonanie: Dzień przed gotowaniem zupy fasolę, płuczemy zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do napęcznienia (ok. 12 godz.). Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do innego(...)garnka, zalewamy wywarem i gotujemy, aż zmiękną. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku i podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Strączki Maria Banach 149

zbiorze banalnej grochówki, czy fasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych. Ja z pewnością wypróbuję kilka przepisów, bo są bardzo ciekawe, a poza tym Mąż po przejrzeniu książki zażyczył sobie "soczewiaki" więc(...)jest :).     Każdy rozdział książki poświęcony jest innemu strączkowi  i oprócz przepisów, zawiera garść podstawowych informacji na jego temat. Znajdziemy rozdziały poświęcone soczewicy, grochowi i groszkowi, ciecierzycy, fasoli, bób i soi. Dzięki takiemu podziałowi łatwo odnaleźć interesujące nas warzywo. Wszystkim przepisom towarzyszą piękne, klimatyczne i inspirujące zdjęcia potraw. Oprócz 88 przepisów znajdziecie informacje dlaczego warto jeść strączki, jakie

Cynamonowe szczęście
Mielone w fasolowym sosie 162

wielką przyjemnością proponuje rozwiązanie aby nie marnować tylko wykorzystać takie kotlety , zapraszam na przepis . Składniki  4 kotlety mielone( z dnia poprzedniego ) łyżka koncentratu pomidorowego  1 puszka fasoli w sosie pomidorowym  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  sól do smaku  2 łyżeczki majeranku  1 kostka warzywna  Wykonanie  Do garnka przekładamy nasze kotlety pokrojone w kostkę(...)zalewamy wodą , dodajemy koncentrat pomidorowy, kostkę warzywną  , przyprawy , oraz fasolę w puszcze w sosie pomidorowym i zagotowujemy to wszystko razem , kiedy się zagotuje , mieszamy do czasu do czasu aby nam się fasola nie przypaliła , gotujemy około 10 minut wszytko razem . Jak mięso nam się dobrze połączyło z fasolą , po 10 minutach solimy do smaku , i podamy np z makaronem

Mój Smak
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 151

spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się jej pysznym smakiem. Tym razem już jesienią postanowiłam odtworzyć smak ribollity . która przecież tak wspaniale syci i rozgrzewa w chłodniejszych miesiącach roku(...)wykorzystywanych do bruschetty al pomodoro . Można do niech wykorzystać czerstwy chleb zarówno biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki / na 4 porcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGAŃSKIE BROWNIE Z FASOLI 124

najpopularniejsza słodycz w naszej kuchni. Brownie robię często, bo jest łatwe w wykonaniu, tanie i przede wszystkim zdrowe i pyszne. Wszystkie składniki tego ciasta to samo zdrowie: czarna fasola - źródło zdrowego białka roślinnego, żelaza, witamin z grupy B, miedzi, wapnia, potasu, cynku, chia - bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe (istotne dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka), wapń, mangan, fosfor, daktyle - źródło cynku(...)Zmodyfikowałam nieco składniki i dodałam polewę. Wszyscy je uwielbiamy za czekoladowo-karmelowo-waniliowy smak. Polecam! Składniki na formę 20x20 cm + 15 trufli: Ciasto:  9 szklanek ugotowanej czarnej fasoli (4 szklanki suchej fasoli), 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE BABECZKI JAGLANO-FASOLOWE 108

domu wszyscy bardzo doceniamy kaszę jaglaną. Przyrządzamy z niej naleśniki, jest dodatkiem do zup i składnikiem pasztetów. Dzisiaj łączymy ją z fasolą i warzywami, by wyczarować przepyszne babeczki. Jagódka nazwała je ciasteczkami, jadła jeszcze gorące. Smak wygrał z bólem poparzonych paluszków. :-) Składniki na 12 babeczek:  3 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 1/2 suchej kaszy), 4 szklanki ugotowanej fasoli(...)łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka natki pietruszki, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 3/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka kminku mielonego, sezam, pestki dyni do dekoracji. Przygotowanie: Kaszę i fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy na suchej patelni, po zarumienieniu zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Przestudzoną fasolę i warzywa mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką

Jeść, by żyć w zdrowiu
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 169

porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy suszony majeranek 2 łyżki białej fasoli z puszki (lepsza byłaby sucha fasola biała, którą wcześniej trzeba namoczyć, a potem gotować z warzywami, ale okazało się, że w mieszkaniu nie mam ani ziarenka ): ) 3 ząbki czosnku 3 łyżki(...)litr wody. Dorzucić pietruszkę i liście kapusty (w klasycznej wersji kapusta jest poszatkowana). Garnek ustawić na włączonym palniku. To jest też moment na wrzucenie do zupy namoczonej wcześniej fasoli . Cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka. Marchewki, seler i buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa i liść laurowy dorzucić do garnka. Zupę gotować do miękkości warzyw

Weekendy w domu i ogrodzie
Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną. 239

Znacie chili con carne? Zrobiłam bardzo podobne danie, ale zamiast siekanego mięsa wołowego użyłam mielonego mięsa z indyka. Dodałam dwie puszki czerwonej fasoli, czerwoną cebulę, krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy oraz dla podkręcenia ostrości papryczkę chyli. W przepisie przewidziałam też ketchup, z racji tego, że nie mam w domu kupnego, dodałam ketchup z cukinii, który idealnie wpasował się(...)Całość dobrze doprawiłam. Potrawka świetnie smakowała z ryżem. Bardzo lubię takie pikantne dania. Na chłodne dni jest rewelacyjne, doskonale nas rozgrzeje :D. Polecam gorąco!   POTRAWKA MEKSYKAŃSKA Z CZERWONĄ FASOLĄ.           Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki oleju 1 duża cebula czerwona 2 puszki czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Zakątek rozkoszy kulinarnych