Smażony ryż z fasolą i ananasem to szybki sposób na wyśmienitą kolację. Możemy wykorzystać ryż, który gotowaliśmy wcześniej. Ważne by nie był on rozgotowany. By tego uniknąć należy po ugotowaniu ryżu od razu przelać go zimną wodą i wystudzić. 1 torebka ryżu pół puszki ananasa puszka czerwonej fasoli pół cebuli 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)podsmażamy krótko imbir i czosnek. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pieprz ziołowy i podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy 1 minutę. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i fasolę czerwoną. Smażymy kolejną minutę. Doprawiamy octem, sosem sojowym i zalewą z ananasa do smaku. Gotowe
Dieta bez mlekaPyszna, rozgrzewająca zupa z kapusty włoskiej i białej fasoli. Ja dodatkowo dodałam do zupy ryżu p rzez co zupa stała się bardzo sycąc. Idealna na mroźne dni. Składniki: 2 L bulionu 1/2 główki kapusty włoskiej 1 puszka białej fasoli 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego majeranek(...)marchewką i czosnkiem, podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, przesmażyć całość. Zalać bulionem, dodać przyprawy, zagotować. Następnie do gotującej zupy wsypać ryż. Gotować do miękkości ryżu. Na sam koniec dodać fasolę, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smaczneg
magiczna kuchnia Kasiłyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli 120 g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół ulubionych,np.prowansalskich ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (Ja dałam(...)podsmażyć na oleju doprawić oregano,bazylią ,chilli ,czosnkiem granulowanym,solą i pieprzem i przecierem pomidorowym,wystudzić. Pieczarki pokroić w plasterki i również podsmażyć z odrobiną soli,wystudzić. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Pomidory i sałatę pokroić w większą kostkę.Jogurt zmieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku 2 łyżeczkami ziół prowansalskich
Swojskie jedzonkoWitajcie, ciasto Brownie z fasoli to klasyk, który chyba zna większość z Nas. Ja jednak postanowiłam je nieco wzbogacić dodając wiórki kokosowe oraz startą czekoladę na wierzch. Dzięki temu, że składniki dość długo i powoli blendowałam wyszło bardzo lekkie i delikatne. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego ciasta z obawy przed wyczuwalnym smakiem fasoli - to uwierzcie, że jej praktycznie wcale(...)czuć! Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g: 130 kcal w tym: B: 6,7 g; W: 17 g; T: 4 g. Składniki - 2 puszki czerwonej fasoli - 2 banany - 2 łyżki wiórek kokosowych - 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła - 2-3 łyżki kakao - 4 jajka - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie Fasolę przepłukujemy a następnie przekładamy do miski. Dorzucamy
Health-Fit-Lifepieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów (ok. 500g, u mnie śliwkowe) pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej pół puszki czerwonej fasoli (puszka o łącznej masie z zalewą = 400g)(po odsączeniu zużyłam 120g fasoli) 120g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich(...)tarce o średnich lub dużych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie miski. Następnie kolejno układać warstwami: pokrojone pomidory, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę z fasolą, sos i ser. Z nachosów
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g); 12 cienkich plastrów wędzonego boczku; 1/2 średniej czerwonej papryki; 1 duża cebula; 3/4 szklanki sosu bbq; 500 g przecieru pomidorowego; 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki musztardy Dijon; 1 łyżka oleju. 1 szklanka(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić
Gospodyni MiejskaJeżeli wolisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej pieprzu cayenne, możesz użyć także świeżej papryczki chili, wystarczy ją wtedy zeszklić wraz z cebulą i czosnkiem. Ja do swojego dania użyłam fasoli czerwonej, którą gotowałam, ale jeżeli nie masz tyle czasu, to spokojnie możesz użyć tej z puszki. Sama się nią posiłkuję, gdy danie robię w tygodniu. Ryż gotuję do niego wcześniej(...)przypadku wege dania, zaś gdy dodaję mięso (najczęściej mięso mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie. Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki szparagowej 1 żółta papryka 750ml przecieru pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka
Fabryka pomysłówCassoulet to francuska zapiekanka - aromatyczny, gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz zapiekany w piekarniku. Tradycyjnie robiony z białej fasoli i z mięsem oraz pomidorami. Bardzo podobny do fasolki po bretońsku, którą doskonale znamy, chociaż cassoulet w moim odczuciu jest bogatszy smakiem i bardziej treściwy. Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz(...)wstępnego przygotowania nie musimy robić przy nim praktycznie nic. Cassoulet - francuski gulasz z fasolką Składniki: 400 g białej fasoli np. Jaś karłowy 500 g chudego boczku wędzonego bez skóry 800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej) 2 puszki pomidorów krojonych łyżka suszonego tymianku posiekany pęczek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej
Poezja Smaków - blog kulinarnyAromatyczne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli. Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli(...)minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gotować około 15 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyzawarta w niej odrobina ostrości doskonale ogrzeje nas w zimne wieczorne popołudnia. Wykonanie wcale nie jest trudne, zresztą zobaczcie sami :) Zupa meksykańska – składniki puszkę kukurydzy puszkę białej fasoli puszkę czerwonej fasoli (może być w sosie chilli) 3 duże cebule 500g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczkę chilli 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe(...)dużym garnku musimy zagotować ok. 1,5 l wody, następnie dodajemy kostki rosołowe i czekamy aż się rozpuszczą następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę (bez zalewy), białą fasolę (bez zalewy), czerwoną fasolę razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone mięso mielone wraz z cebulką. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną czerwoną papryczkę chilli . Gotujemy przez ok. 30 minut aż papryka stanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatka z topinamburu. Składniki: 200 g topinamburu – obrany i pokrojony na cienkie plasterki pół dużego ogórka wężowego – pokrojonego na plasterki pęczek rzodkiewki pokrojonej na plasterki puszka czerwonej fasoli – odsączona i przepłukana wodą (żeby sos nie barwił innych warzyw) mała czerwona cebula pokrojona w krążki i posolona marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka miodu(...)pieprz szczypiorek – drobno posiekany do dekoracji pestki granatu do dekoracji Przepis na sałatkę z topinamburu, ogórka, rzodkiewki i fasoli Topinambur, ogórek, rzodkiewkę i fasolę wymieszać. W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i polać nimi sałatkę. Posypać szczypiorkiem i pestkami granatu. Artykuł Sałatka z topinamburu, ogórka, rzodkiewki i fasoli pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneKolejny przepis na sałatkę wylądował na blogu. Sałatka jest banalnie prosta i szybka do zrobienia. Zachęcam do zrobienia bo wyszła bardzo pyszna :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 200 g szynki 1 por biała część 2 marchewki 2 pietruszki 3 ogórki konserwowe majonez sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę obrać i ugotować(...)miękkości. Czerwoną fasolę i groszek osączyć na sicie z zalewy. Marchewkę, pietruszkę, ogórki, por i szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać fasolę oraz groszek, przemieszać. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipapryki wędzonej po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry po 1/4 łyżeczki suszonego oregano i tymianku oraz cynamonu i ostrej papryki 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki białej fasoli 2 puszki kolorowej fasoli 3 szkl. wywaru warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól garść kolendry do podania Cebule obieramy, przekrawamy na pół i opalamy(...)kuchence. Odkładamy by przestygła a następnie ją siekamy. Czosnek drobno kroimy. Fasolę odcedzamy. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule, Smażymy je ok 3 – 4 minuty. Do cebuli dorzucamy czosnek oraz jalapeno (wczesniej posiekane), smażymy dalsze pół minuty a nastepnie dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dolewamy pomidory i dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę
Dzieje kuchennej Wiewiórydzisiaj polecamy Wam na Święta pyszny wigilijny barszcz czerwony z fasolą :) Jeżeli ktoś nie lubi uszek lub nie może ich jeść to fasola jest świetną alternatywą :) Składniki na barszcz czerwony: – 1 kg czerwonych buraków – 600 g fasoli – 2 marchewki – 1 pietruszka – 2 łodygi selera naciowego
Kuchenne Wariacjeniewiarygodne, ale ten wegański smalec z białej fasoli smakuje jak prawdziwy! Można się nabrać. Zdecydowanie jest to zdrowsza wersja, a z ogórkiem kiszonym rewelacja. Będzie to stała pozycja w mojej kuchni. Składniki: – 1 szklanka ugotowanej białej fasoli – 1 cebula – 1 łyżeczka majeranku – 3 łyżki oliwy – sól(...)smaku Wykonanie: – Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. – Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać majeranek. – Do cebuli dodać odcedzoną fasolę, przemieszać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. – Doprawić do smaku solą
To co kocham