fasola - 7842 przepisów (strona:85/523)

Fasola czarne oczko na obiad 190

Dziś na obiad fasola czarne oczko . Mała fasolka o wspaniałym smaku i delikatnej skórce. Strączkowe poprawiają kondycję, pamięć i koncentrację, świetnie zastępują mięso i łagodzą objawy menopauzy. Składniki 250 g fasoli czarne oczko u mnie od Skworcu Karahi Chicken Masala/przyprawa bez chemii/ od Skworcu sól himalajska różowa majeranek czosnek marchewka seler- korzeń cebula sok pomidorowy- u mnie do picia(...)konserwantów, bez chemii. Zupa jest łatwa w przygotowaniu. Nie należy zapominać jednak o ważnej rzeczy- fasolę należy najpierw opłukać i zostawić na noc aby namokła. Wodę ,w której się moczyła należy wyrzucić! Usuniemy szkodliwe trójcukry. Wypłukać raz jeszcze filtrowaną wodą i zalać świeżą. Nastawić na gotowanie, posolić. Gdy fasola trochę zmieknie dodać przyprawy, jarzyny, zamknąć i gotować wolno na małym

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak na zielonej łące... 206

Dlatego też, zależnie od pory roku, włączam do moich potraw, sezonowe owoce i warzywa. Nie jest dla was tajemnicą, że zimą powinniśmy korzystać z dobroci warzyw strączkowych takich jak: fasola, groch, ciecierzyca. O ile groch nie jest moim faworytem w kuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką, z kurczakiem i ryżem. Zapraszam(...)zieloną ucztę ! SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka szpinak  pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak.   Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy

Mój Smak na Życie
Super smaczne kotlety 139

Kotleciki ziemniaczane z czerwoną fasolą i brokułowym sosem  (4 osoby) Kotlety : 8 średnich ziemniaków puszka czerwonej fasoli pęczek szczypiorku lub dymki 1 jajko otręby żytnie bułka tarta oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka Sos: pół świeżego brokuła mały jogurt naturalny typu greckiego świeża mięta ząbek czosnku przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz Przygotowanie sosu: Brokuły(...)Brokuły wraz z jogurtem, miętą, czosnkiem i przyprawami zblendować na gładki sos. Można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Przygotowanie kotletów : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Przepłukaną fasolę rozgnieść widelcem, wraz z pokrojonym szczypiorem dodać do ziemniaków. Dodać surowe jajko, przyprawy, dobrze wymieszać. Można dosypać trochę bułki tartej, jeśli ciasto będzie zbyt luźne. Formować średniej wielkości kotlety, panierować

vegetanie
Wege gulasz z grzybów boczniaków z warzywami. 181

wyśmienity w smaku. Wystarczy kilka prostych składników i mamy fajny szybki obiadek. Jako wegetarianie czy weganie potrzebujemy większej ilości strączkowców, więc to idealne danie, bo oparliśmy je właśnie o fasole wszelkich rodzajów. Zobaczcie jak pięknie nam wyszło :)   Gulasz fasolowy z boczniakami. Składniki: 1 opakowanie boczniaków 1 puszka cieciorki 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka mieszanki fasolowej (5 różnych fasoli(...)dodajemy paprykę, cebulę, boczniaki i całą puszkę pomidorów. Dusimy i po kilku minutach dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze

vegetanie
Barszcz ukraiński 194

którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba też namoczyć fasolę (jeśli nie chcecie użyć takiej z puszki). Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera(...)korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól Sposób przygotowania: Buraki umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza

W SMAK
Proste ciasto czekoladowe z awokado i fasoli 167

Dzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka(...)kakao bez cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 dojrzałe awokado 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego Polewa: Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy

Powiedz dietom nie
Muffiny fasolowe z serem i dżemem 124

Wczoraj postanowiłam przygotować muffiny z fasoli. Pewnie już wiele słyszeliście o tego rodzaju wypiekach, dlatego nie będę się na ten temat rozwodzić. Napiszę tylko, że są pyszne, bezmączne i zdrowe, a fasola jest niewyczuwalna. Żeby nie było nudno, postanowiłam muffiny nadziać masą serową. Po upieczeniu i spróbowaniu stwierdziłam jednak, że masa jest mało wyraźna i praktycznie ginie w muffinach. Znacznie(...)szczerze Wam je polecam. Jeśli jednak zdecydujecie się na wersję jedynie z masą serową, radzę dodać rodzynki lub żurawinę, żeby nieco ożywić jej smak;) Muffiny (6 sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon - co kto lubi) Masa

Powiedz dietom nie
Barszcz ukraiński na botwince 125

warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12 godzin - ja namoczyłam ją na noc.  Z rana gotowałam fasolę(...)kroimy w kostkę, przekładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez kwadrans. Botwinkę płuczemy siekamy dość drobno i dodajemy do wywaru - gotujemy 5 minut po czym dodajemy fasole i ziemniaki - zalewamy barszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy  i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - pasta kanapkowa z białej fasoli 262

Pożywna pasta kanapkowa, której głównym składnikiem jest biała fasolka konserwowa z puszki. Dodane ziarna sezamu nadają całości oryginalnego smaku . Pasta kanapkowa z białej fasoli   SKŁADNIKI : 100 g białej fasoli z puszki kawałek pora 1 łyżka sezamu natka pietruszki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz   PRZYGOTOWANIE : Fasolę białą odcedzamy z zalewy z puszki i przekładamy do miseczki. Pora(...)kroimy na drobne kawałeczki i dodajemy do fasoli, całość posypujemy ziarnami sezamu. Całość rozgniatamy widelcem, lub jeśli wolimy gładszą konsystencję to miksujemy. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy, po czym dodajemy do pasty razem z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa fasolowa 161

wielu innych zup fasolowych .... Jednak ta wersja dla mnie jest naj naj...najlepsza i dzisiaj częstuję Was taką o to aromatyczną zupką ...  Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego  100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku(...)listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego   PRZYGOTOWANIE: Fasolkę wsypujemy do garnka, płuczemy i zalewamy świeżą wodą (wody powinno być trzy razy tyle co fasoli).  Zostawiamy na 12 godzin po czym dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę soli - gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około godzinę (powinna być na pół miękka).  Marchewkę i pietruszkę obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Som tam - sałatka z zielonej papai 211

warzywo, przygotowuje się z niej znakomitą Som tam - ostrą   sałatkę, bardzo popularna w  Tajlandii, gdzie w zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem itd.  Przeczytaj także Jak zjeść papaję . Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2 Składniki: Zielona papaja, 2 ząbki czosnku(...)czerwone chili, 10 pomidorków koktajlowych, 4 łyżki orzeszków ziemnych, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka syropu z agawy, cukru palmowego lub brązowego, 1 łyżka suszonych krewetek (opcjonalnie), garść kiełków fasoli, sok z 1-2 limonek, świeża kolendra. Przygotowanie: Papaję umyć, obrać, usunąć pestki, poszatkować lub pokroić nożem w słupki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. W moździerzu utłuc czosnek, chili, krewetki

SzczyptaSmaQ
BARSZCZ UKRAIŃSKI 290

kilka jest...Ale za mało :) Zupy robię często ale jakoś nie ,,focę" ich tak jak innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński   Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść laurowy 2 ziela angielskie 3litry bulionu warzywnego sól(...)pieprz śmietana 18 do zabielenia,ok 1.4 szklanki Wykonanie: Fasolę namaczamy,najlepiej na noc. Wymoczoną fasolę zalewamy bulionem,wrzucamy listek  laurowy i ziela ang,oraz oszatkowaną kapustę,doprawiamy sola i pieprzem,gotujemy do miękkości  fasoli,dorzucamy ziemniaki pokrojone w sporą kosteczkę,oraz pietruszkę, ,marchew i selera, tez pokrojone w duże kawałeczki.Gotujemy do momentu miękkości ziemniaków. Dorzucamy

Z Majeczką w kuchni
Zupa strączkowa 198

Bardzo syta i pożywna zupa, którą robi się ekspresowo- o ile pokusicie się o fasolę z puszki :) I w przypadku tej zupy warto zrezygnować z przygotowywania jej na mięsie, gdyż dostateczną ilość białka dostarczają nam strączki, a dzięki wielu przyprawom- majeranek, kolendra, papryka, chili i czosnek- zupa jest baaardzo aromatyczna i rozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :) Ja, dodatkowo(...)jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka * fasolka szparagowa- 150 g (teraz mrożona) * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka po bretońsku. 187

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Fasolę opłukać, wrzucić do garnka . Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc. Następnie wylać wodę , w której(...)moczyła się fasola i wlać świeżą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka. Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką. Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco

O kuchni z uczuciem
Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 178

batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita faszerowanymi HUMMUSEM i oliwkami oraz kanapkami z wypiekanego domowym sposobem chleba, posmarowanego PASTĄ Z FASOLI ADZUKI i KOMOSY RYŻOWEJ. (...)   Scott opiera swoją dietę na owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych, dzięki czemu uzyskuje maksimum wartości odżywczych z możliwie najniższej liczby kalorii. Jego ciało nie musi(...)podobnie jak biegacz z plemienia Tarahumara, gotów jest w dowolnej chwili wyruszyć na dowolnej długości trasę." "Wszystkie produkty, które jadają Tarahumara, dostaniesz bez większego problemu - powiedział Tony. - To przeważnie FASOLA PINTO, kabaczki, papryczki chilli, dziko rosnące zioła, pinole i mnóstwo CHIA." Christopher McDougall "Urodzeni biegacze" (a wspomniany Scott Jurek to super ultramaratończyk weganin) - wspaniała książka, polecam gorąco wszystkim, nie tylko

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania