ruch) i nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy(...)lubię dodatek śliwek, ale jest to opcjonalne. Nie każdy lubi ich słodycz. Obowiązkowe natomiast jest jabłko. Bez niego nie wyobrażam sobie żadnego smalcu, ani tego odzwierzęcego, ani tego z fasoli. A dla Ciebie czym jest smalec? Jakieś wspomnienie lub skojarzenie? Artykuł Smalec z fasoli pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanmakaron i fasolka przestygną, dodaj do nich pozostałe składniki: pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, mieszankę sałat oraz tuńczyka podzielonego na kawałki. Delikatnie wymieszaj. Sałatka makaronowa z białą fasolą i sosem pietruszkowym Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu świderki (u mnie razowy) na sos: mały pęczek natki pietruszki, 1/2 większego ząbka czosnku, szczypta soli i pieprzu, oliwa(...)łyżek - do uzyskania rzadkiej konsystencji, można też dodać do sosu trochę zimnej wody 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojony na plasterki 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 2 duże garści szpinaku baby Przygotowanie sałatki makaronowej z białą fasolą: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie
Chilli Czosnek i Oliwafamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 0,5 kg fasoli piękny Jaś 3-4 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego 250 g kiełbasy podwędzanej 250 g boczku wędzonego olej do smażenia 2 duże(...)upodobań smakowych, jeśli lubimy pikantne dania sól, słodka papryka pieprz czarny do smaku kostka bulionowa opcjonalnie 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Składniki: Fasolę zalać zimną wodą , pozostawić na co najmniej 12 godzin. Są różne praktyki jeśli chodzi o gotowanie fasolki w wodzie w której się moczyła lub świeżej. Ja gotuję
W garach u Gosiobraniu 1 l wody 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ 2 łyżeczki cukru 50 g soku z kiszonych ogórków lub soku z cytryny 100 g jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą, dodajemy pastę bulionową i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ziemniaki(...)wlewamy sok z ogórków i cukier i gotujemy 5 minut, aby smaki się przemieszały. Wyłączamy źródło ciepła. Dodajemy jogurt, pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie. Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków pokrojonych
MamaOskarkaCebula nie zawsze musi być tylko składnikiem farszów. Tym razem ona w głównej roli. Odwdzięcza się swoją słodkością. Można wykorzystać białą cebulę i nafaszerować czerwoną fasolą i odwrotnie czerwoną cebulę i nafaszerować białą fasolą. Składniki 4 duże cebule szklanka białej fasoli z puszki 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu sól pieprz 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich(...)Przygotowanie Cebule obrałem, wrzuciłem do osolonej, wrzącej wody. Obgotowywałem 10 minut. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem. Odciąłem czubki cebul, ostrożnie wydrążyłem wewnętrzne warstwy, pozostawiłem 2-3 wierzchnie. Wydrążone środki cebul, fasolę i rozmaryn zmiksowałem na gładką masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Wypełniłem farszem cebule, ułożyłem w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posypałem orzechami i wiórkami masła. Zapiekałem do miękkości cebuli, około 30 minut
R'n'G Kitchensię lata. Danie podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 700g passaty pomidorowej 350-400g białej fasoli 2 ząbki czosnku 3 wiejskie kiełbasy (ok. 300-400g) 1 cebula szalotka 1 łyżka masła majeranek, pieprz, sól, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie (2 kulki) Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy(...)której była namaczana). Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pociętą w pióra cebulę i pociętą w kostkę kiełbasę. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, podsmażoną cebulę z kiełbasą, przeciśnięty czosnek, ugotowaną fasolę i 150ml wody, w której gotowała się fasola. Doprawiamy pieprzem, solą, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką bazylii, 1 listkiem laurowym i kulkami ziela anielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez
Gotowanie i blogowaniebekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam przepis na burgera z czarnej fasoli i quinoa podanej z hummusem, słodką cebulką i liśćmi sałaty zamiast bułki. Muszę przyznać, że ta zdrowsza, wegańska wersja tradycyjnego hamburgera jest o wiele lepsza i jej smakiem zaskoczysz wszystkich, których(...)obdarzysz tym daniem. Nawet najwięksi wielbiciele mięsa wołowego polubią tę potrawę! ‚Hamburger’ porcja dla 4 osób Składniki: burger: 50 g komosy ryżowej puszka czarnej fasoli 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego lub bez cukru 2 daktyle 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz hummus: przepis znajdziecie w poprzednich postach (dział pasty/dodatki) cebulka
Jaglusiaznaną nam fasolkę po bretońsku. Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet(...)wyczarowanie sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności. Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem każdego przepisu znajduje się również informacja o ilości porcji, czasie przygotowania i stopniu trudności danej potrawy. Przepisy zostały uporządkowane według poszczególnych rozdziałów : soczewica
Di gotujeszybka w przygotowaniu, możemy ją podać jako samodzielne danie na przykład na kolację lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 puszka 400 g kukurydzy 1 puszka 400 g cieciorki 1 puszka 400 g fasoli pinto 500 g pomidorków koktajlowych 2 awokado 1 papryka czerwona mały pęczek natki pietruszki(...)duże ząbki czosnku około 2 łyżek soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z cieciorką Przygotowanie: Fasolę czerwoną, kukurydzę, cieciorkę, fasolę pinto, przekładam na durszlak, płuczę pod bieżącą wodą i osączam. Następnie przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pozostałych
Uwaga Babcia GotujeBardzo lubię kurki, dlatego przynajmniej raz w sezonie kupuję te aromatyczne grzyby. Szukając pomysłu, pomyślałam o połączeniu z fasolą. Do tego nieco chudego boczku, dużo majeranku i tak powstało ciekawe w smaku danie. Bardzo wszystkim polecam. Składniki: 2 szklanki ugotowanej fasoli "piękny Jaś" ok. 150 g kurek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 120 g chudego boczku w cienkich plastrach(...)rozgrzany olej razem z kurkami. Podsmażyć do momentu aż cebula się zeszkli, a kurki delikatnie się przyrumienią. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Przełożyć do garnka z fasolą, zalać szklanką wrzątku i gotować z przyprawami. Boczek pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić bez tłuszczu na patelni, dodać mąkę i chwilę mieszać, przełożyć do fasoli i grzybów. Wlać śmietankę i gotować
Czerwień i błękitprzesadzić, gdyż smak chili może pokonać wszystkie inne znajdujące się w tej zupie. Moja zupa jest umiarkowanie pikantna, delikatne pulpeciki idealnie równoważą pikantny smak. Wcześniej myślałam, że kukurydza z fasolą średnio do siebie pasują, ale się myliłam, w tej zupie są idealną parą. Najlepiej taką zupę przygotować ze świeżej fasoli, kukurydzy i pomidorów, chociaż taka z półproduktów jest również bardzo(...)smaczna i szybciej ją przygotować. Zupa meksykańska z pulpetami zostaje na stałe w moim menu. Jeśli chcecie poznać smak Meksyku, to polecam. Składniki: (duża porcja) 1 puszka czerwonej fasoli (u mnie Dawtona) 1 puszka kukurydzy (u mnie Dawtona) 1 puszka krojonych pomidorów (kupiłam tutaj ) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak
Kuchcik gotujeZupa z mokrej fasoli kojarzy mi się z dzieciństwem, jadłam ją na wakacjach na wsi u dziadków. Moja babcia była mistrzynią w jej przygotowywaniu, przepis przejęła po mniej moja mama, a ostatnio po wielu latach przypomnieliśmy sobie o niej w trakcie rodzinnej imprezy. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała jej odtworzyć i oczywiście nie dodała od siebie trochę(...)ziarenek quinoy zamiast babcinych pyr ;) Najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że fasolę nazrywałam własnoręcznie w tym samym ogródku, w którym kiedyś robiła to moja babcia. Chyba robię się jeszcze bardziej sentymentalna z wiekiem ;) W mojej rodzinie mówi się na nią zupa ze ścierki. Tą jakże pieszczotliwą nazwę zawdzięcza niezbyt pięknej prezencji - kolorem przypomina wodę po myciu podłogi, ale smak
Quinoa Raz!Wygląda niepozornie... jedni widzą w niej mięso, inni robale. Nic z tych rzeczy! to wege sałatka z dzikim ryżem i fasolą pinto :) Odświeżona wersja tzw. ostrej sałatki :) Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem puszka fasoli pinto 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka ananasa 120 g sera żółtego + 1/2 łyżeczki ostrej papryki 80 g majonezu 1 torebka(...)ryżu (mieszanka białego z dzikim) Ryz gotujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Paprykę kroimy w drobna kostkę, pora siekamy. Ananasa odcedzamy i kroimy w drobne kawałki Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy papryką mieloną, mieszamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce ok godziny przed podaniem
Dzieje kuchennej Wiewiórytreściwą zupę. Oczywiście, że gotuję zupy bez blendowania z wieloma kawałkami warzyw, z dodatkiem mięsa. Ale... dziś mam kolejną zupę- krem. Tym razem krem selerowy z dodatkiem białej fasoli i przyprawioną gałką muszkatołową. Zapewniam Was... pychota Składniki: 1 l wywaru drobiowego 500 g selera (obranego i pokrojonego w kostkę) 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula(...)Wymieszałam i smażyłam jeszcze 2 minuty. Oprószyłam świeżo startą gałka muszkatołową. Do rondla wlałam gorący rosół, wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 20 minut. Dodałam połowę fasoli. Chwilę gotowałam. Zdjęłam z gazu. Zmiksowałam. Przeprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gorącą rozlałam do talerzy dodając jeszcze porcję białej fasoli i posiekaną natkę pietruszki Zauważyłam
Kuchnia u Krysiznam - w większości osobiście. W sumie ciężko mi było nazwać tą zupę i wahałam się z nazwą. Bo czy jest to barszcz czy zupa z burakiem i fasolą ? Powiem tak: wpadła w rękę mi puszka fasoli. Stała sobie obok puszek pomidorów. W lodówce były młode buraki i marchew. Na blacie kuchennym dorodna główka czosnku. Składniki(...)łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego płaska łyżeczka kozieradki pół główki czosnku przeciętego w poprzek 3 młode buraki kilka młodych ziemniaków młoda marchewka puszka drobnej fasoli lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 1 łyżka oliwy z oliwek klika gałązek tymianku 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę, przepołowiony wymyty czosnek
AZgotuj!