sałatka z topinamburu. Składniki: 200 g topinamburu – obrany i pokrojony na cienkie plasterki pół dużego ogórka wężowego – pokrojonego na plasterki pęczek rzodkiewki pokrojonej na plasterki puszka czerwonej fasoli – odsączona i przepłukana wodą (żeby sos nie barwił innych warzyw) mała czerwona cebula pokrojona w krążki i posolona marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka miodu(...)pieprz szczypiorek – drobno posiekany do dekoracji pestki granatu do dekoracji Przepis na sałatkę z topinamburu, ogórka, rzodkiewki i fasoli Topinambur, ogórek, rzodkiewkę i fasolę wymieszać. W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i polać nimi sałatkę. Posypać szczypiorkiem i pestkami granatu. Artykuł Sałatka z topinamburu, ogórka, rzodkiewki i fasoli pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneKolejny przepis na sałatkę wylądował na blogu. Sałatka jest banalnie prosta i szybka do zrobienia. Zachęcam do zrobienia bo wyszła bardzo pyszna :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 200 g szynki 1 por biała część 2 marchewki 2 pietruszki 3 ogórki konserwowe majonez sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę obrać i ugotować(...)miękkości. Czerwoną fasolę i groszek osączyć na sicie z zalewy. Marchewkę, pietruszkę, ogórki, por i szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać fasolę oraz groszek, przemieszać. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipapryki wędzonej po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry po 1/4 łyżeczki suszonego oregano i tymianku oraz cynamonu i ostrej papryki 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki białej fasoli 2 puszki kolorowej fasoli 3 szkl. wywaru warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól garść kolendry do podania Cebule obieramy, przekrawamy na pół i opalamy(...)kuchence. Odkładamy by przestygła a następnie ją siekamy. Czosnek drobno kroimy. Fasolę odcedzamy. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule, Smażymy je ok 3 – 4 minuty. Do cebuli dorzucamy czosnek oraz jalapeno (wczesniej posiekane), smażymy dalsze pół minuty a nastepnie dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dolewamy pomidory i dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę
Dzieje kuchennej Wiewiórydzisiaj polecamy Wam na Święta pyszny wigilijny barszcz czerwony z fasolą :) Jeżeli ktoś nie lubi uszek lub nie może ich jeść to fasola jest świetną alternatywą :) Składniki na barszcz czerwony: – 1 kg czerwonych buraków – 600 g fasoli – 2 marchewki – 1 pietruszka – 2 łodygi selera naciowego
Kuchenne Wariacjeniewiarygodne, ale ten wegański smalec z białej fasoli smakuje jak prawdziwy! Można się nabrać. Zdecydowanie jest to zdrowsza wersja, a z ogórkiem kiszonym rewelacja. Będzie to stała pozycja w mojej kuchni. Składniki: – 1 szklanka ugotowanej białej fasoli – 1 cebula – 1 łyżeczka majeranku – 3 łyżki oliwy – sól(...)smaku Wykonanie: – Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. – Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać majeranek. – Do cebuli dodać odcedzoną fasolę, przemieszać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. – Doprawić do smaku solą
To co kochamrównie często można spotkać się z wersją z ciasta francuskiego, drożdżowego lub nawet pierogowego. Ja chcę Wam zaproponować wersję z ciasta francuskiego z nadzieniem typowo meksykańskim, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą, mięsem mielonym i ostrym sosem w postaci mega pikantnego Ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot. Taką przekąską bez wątpienia zaskoczycie swoich gości. SKŁADNIKI 350 g mięsa mielonego wieprzowego(...)łopatki 1 cebula oliwa 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej kidney 1 puszka kukurydzy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego chili, sól, świeżo mielony pieprz 4 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Ketchup Kotlin z piekła rodem Extra Hot WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wsypać do głębokiej patelni. Dodać mięso mielone, całość polać
Passions hobbies lifesobie na upieczenie i zjedzenie pierniczków ze zwykłej mąki to jest to alternatywa dla was. Ciasteczka wychodzą puszyste, mięciutkie i to od was będzie zależeć czy wyczuwalne będą kawałeczki fasoli, czy dacie mąkę kokosową czy ryżową, czy może zamiast jajka, zmielone nasiona lnu. Tutaj jest dowolność w tych ciasteczka :) Składniki na jedną blachę ciasteczek: 1 puszka białej lub czerwonej fasoli(...)cukru lub ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego lub zwykłego 1 łyżeczka przyprawy do piernika np. Takiej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego np. Takiego 1. Fasolę dokładnie przepłukujemy wodą i odsączamy. Do fasoli wbijamy jajko lub dajemy nasiona lnu, dodajemy cukier, olej i miksujemy wszystko na gładką masę. 2. Teraz dodajemy mąkę kokosową lub ryżową oraz przyprawę do piernika
Gotowanie...to proste !Sałatka z cieciorką, zielonymi oliwkami i migdałami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z czerwonej fasoli z ogórkiem zielonym i pomidorem Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniagenialna mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub grana padano . Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie mam możliwości zdobyć słoniny pancetta ani fasoli flageolet, więc używam boczku albo zwykłej białej fasoli z puszki. Staram się, by składniki na moje przepisy były dostępne nie tylko w każdym polskim sklepie, ale w szczególności na polskiej(...)cebule 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 por 2 puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej kapusty ok półtora litra bulionu oliwa z wytłoczyn do smażenia ser tarty typu parmezan lub grana padano około 300 g makaronu bezglutenowego (użyłam spaghetti, który drobno połamałam
Kawa z mlekiembarszcz czerwony, który powinien być przygotowywany tradycyjnie powinien być postny. Do wywaru używamy samych warzywach, z dodatkiem owoców i grzybów. Można go podawać z uszkami lub z białą fasolą jak również idealny będzie do krokietów podawanych w świąteczne dni. Składniki: - 2 kg buraczków czerwonych Poltino - 2 marchewki - 1 pietruszka - 4 ząbki czosnku - 1 cebula opalona nad ogniem(...)łupiną, polecam szarą renetę - 1/2 gruszki z łupiną - 1/2 szklanki suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków - sól - pieprz - ocet spirytusowy 10%, ok. 3-4 łyżek - cukier Dodatkowo: - 40 dag białej fasoli Jaśka - sól 1. Fasolę zalewany zimną wodą dzień wcześniej i odstawiamy. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie ok. 1 godziny, tak aby była al dente, trzeba pilnować żeby
Apetyczna babeczkaPrzepis dla wszystkich tych którzy lubią fasolkę po bretońsku ale nie chce im się czekać na fasolę, którą trzeba moczyć Składniki: 1 plaster selera 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 200 g boczku 3 kawałki kiełbasy 2 puszki fasoli piękny Jaś jamar 1 średni przecier pomidorowy 4 L bulionu sól, przepis, domowy kucharek, ostra papryka (wedle uznania) Wykonanie: wziąć(...)fasole i opłukać dobrze wodą, pozostawiać na sitku. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę i seler, wszystko razem podusić, zalać bulionem, dobrze usmażyć kiełbasę i boczek dodać do buliony, następnie dodajemy przecier, doprawić solą, pieprzem, domowym kucharkiem, przegotować i na koniec dodać fasolę nie wcześniej aby nam się nie rozpadła. Doprawić jeżeli zajdzie jeszcze taka potrzeba
W Moim Magicznym DomuOlejKonwenanse z #OlejWielkopolski oraz zajrzyj na stronę www.olejkonwenanse.pl i przygotuj gulasz meksykański trochę inaczej, bo z dodatkiem białej fasoli oraz łopatki meksykański. Trochę inna wersja tradycyjnego dania meksykańskiego, bo bez czerwonej fasoli ale równie smaczna. SKŁADNIKI 0,5 kg łopatki wieprzowej, 1 papryka czerwona, 1 papryczka chili, 1 cebula, 1 szkl. ugotowanej białej fasoli, ½ szkl. kukurydzy, 2 ząbki(...)laurowe i pieprz w ziarnach. Dusimy aż mięso zmięknie, dodajemy paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdyby sos wyszedł za rzadki zagęszczamy go 1 łyżką wody rozrobionej w 1/4 szkl. wody. Gulasz podajemy w towarzystwie kaszy
słodki bratekłyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, fasola czarna 1 puszka(...)garnka wsypać dynię, wodę, cukier, sok z cytryny i gotować z 10 minut, wsypać kisiele morelowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, przełożyć do miski do przestygnięcia i blenderem zmiksować fasolę czarną w puszce odlać z wody i blenderem zmiksować do garnka po dyni wsypać cukienię, cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, wodę i gotować z 10 minut, wsypać kisiele cytrynowe
W Mojej Kuchni Lubiębardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty. Nie odczujecie w nim braku mięsa, bo sprytnie wymyśliłam, że mięso zastąpię czerwoną fasolą, mniam! Paluszki lizać! Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem / 2 porcje Składniki: 400 g fasoli czerwonej z puszki 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej starty parmezan(...)słodką i wędzoną paprykę w proszku. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki. Delikatnie rozdrabniamy pomidory. Całość dusimy, na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy. Fasolę odsączamy z zalewamy, płuczemy, ponownie odsączamy i dodajemy do warzyw. Delikatnie mieszamy. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy suszone oregano, ostrą paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku. Po chwili gasimy
Moja smaczna kuchniakonkursie www.olejkonwenanse.pl 50 dkg fasoli 1 batat 40 dkg kiełbasy domowej 50 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 marchewki 1/4 selera 2 papryki czerwone 1 garść grzybów suszonych leśnych sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 papryczki chili 1 litr przecieru pomidorowego natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy Wielkopolski Fasolę moczę w zimnwj wodzie przez całą noc.Grzyby(...)też zalewam zimną wodą i zostawiam tak na noc. Na drugi dzień odlewam wodę od grzybów i fasoli i gotuję osobno do miękkości a garnkach. Grzyby po odcedzeniu kroję na małe kawałki. Marchewkę i seler obieram, ścieram na tarce jarzynowej. Kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję, przesmażam na oleju, dodaję boczek i dalej smażę
wesoła kuchnia