fasola - 7842 przepisów (strona:82/523)

Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem 157

gębie! Całość wzbogaciłam typowo włoskimi składnikami, bo parmezanem i suszonymi pomidorami i tak powstała inspirowana słoneczną Italią, nie tylko weekendowa, przepyszna i prosta sałatka. Koniecznie do powtórzenia! Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Składniki: 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/3 szklanki białej fasoli z puszki 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki 5 kawałków suszonych pomidorów(...)ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek dobrej jakości Przygotowanie: Fasole i cieciorkę płuczemy z zalewy, odsączamy. Przekładamy do miski. Dodajemy obrany i posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy z posiekaną natką z piteruszki. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do lodówki

Moja smaczna kuchnia
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 215

słoikach (dostępne w takiej formie są np. kukurydza, fasolka czy ciecierzyca), a jeśli już sięgamy po te puszkowane to róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka i czerwonej fasoli, które wykorzystane dzisiaj przeze mnie na kolację, nie wrócą na nasz stół przez długi czas. Przygotowane z nich kotlety są zwarte i sycące, świetnie nadają się również do zapakowania i zabrania(...)poza domem. Podawane na przykład ze świeżą sałatą i pomidorami. Składniki na około 6-8 kotletów: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (szukajmy pole & line ) 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku albo ćwierć cebuli pół łyżeczki czerwonej papryki

Even Better Food
Barszcz ukraiński 179

rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki przecieru pomidorowego 150-200 ml śmietany(...)koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny jajka Wykonanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień fasolę ugotować. Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Warzywa: marchew, pietruszkę, seler, i por drobno pokroić ( najlepiej w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych

Pysznie & Pięknie
Warzywna zupa meksykańska 132

Warzywna zupa meksykańska jest pełna smaków, delikatnie ostra i bardzo wyrazista! Zróbcie ją w weekend i cieszcie się smakiem w ciągu tygodnia. Uwielbiam meksykańskie dania, czerwoną fasolę, kukurydzę i to w wersji wegetariańskiej! Porządna porcja warzyw, która jest niezbędna każdemu z nas. Zima nie odpuszcza, więc to idealny czas na rozgrzewające zupy. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, można(...)nią poświęcać dużo czasu. Przepis wziął się z potrzeby zjedzenia czegoś treściwego i mocno warzywnego. Pierwsze co wpadło mi do głowy to warzywna zupa. Na widok kukurydzy i fasoli jednak szybko poszłam w kierunku meksykańskich smaków. Nie myliłam się, wyszło wspaniale Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę

rabarbarowo
Pomidorowa czy fasolowa? 127

formie zupy, ale już choćby w postaci fasolki po bretońsku- stosowane jest nagminnie. Myślę, że ta zupa może zaintrygować zarówno miłośników pomidorowej, jak i tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie: 4 marchewek sporej pietruszki pora selera 3 ząbków czosnku cebuli 4-5 średnich ziemniaków ok. 300 g ugotowanej czerwonej fasoli (może(...)mniej więcej dwoma litrami wody i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Odławiamy wszystko, by w garnku pozostał czysty bulion. Ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę i gotujemy w wywarze. Fasolę łączymy z niewielką ilością bulionu i dokładnie miksujemy.  Gdy ziemniaki będę już lekko miękkie dolewamy zmiksowaną fasolę i pomidorową passatę. Dzięki domieszce kwaśnych pomidorów właśnie

Pichceniomania
Sałatka warstwowa z makrelą 171

goście docenili jej urodę. Można przygotować jedną dużą miskę albo indywidualne porcje dla każdego, wtedy nie ma kłopotu z nakładaniem. Składniki dla 4 osób: 4 ogórki kiszone puszka czerwonej fasoli duża wędzona makrela – obrana i oczyszczona z ości czerwona cebula odrobina soli puszka groszku 5 rzodkiewek pokrojonych w plasterki małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony czarny pieprz mały(...)przygotować sałatkę warstwową z makrelą? Rybę obieram ze skóry, usuwam ości i palcami dzielę na mniejsze porcje, żeby wyłapać mniejsze ości, jeśli jeszcze zostały jakieś. Otwieram groszek i fasolę w puszce. Odcedzam je i przelawam fasolę wodą, żeby nie zabarwła reszty składników. Ogórki i cebulę kroję w drobną kostkę. Cebulę solę. Jogurt mieszam z pieprzem i odrobina szczypiorku. Kiedy

Ugotowane pozamiatane
Fasola Czerwona 114

jesz fasoli? To może zacznij. Ja odkąd zaczęłam to jest w mojej lodówce zawsze puszeczka. Jest syta… i to lubię. A poza tym jest zdrowa. Czy to nie wspaniałe połączenie? Ma wiele wartościowych składników i doskonale pasuje do meksykańskich dań. Jak dla mnie idealnie. I do tego to świetne źródło białeczka. Czyli dla tych którzy unikają mięsa również idealnie(...)Wszystkie przepisy z fasolą czerwoną znajdziecie klikając tutaj ! Sałatka z Fasolą, Tymiankiem i Rozmarynem Jaglane Burgery z Czerwoną Fasolą Vege Burgery z Dressingiem Musztardowym Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Pasta z fasoli 187

Ostatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli na zdrowe śniadanie. Jest bardzo prosta, szybka do wykonania i oczywiście bardzo smaczna :) Składniki: 1 puszka fasoli (każdy rodzaj fasoli się nadaje) 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego garść orzechów nerkowca(...)ząbek czosnku szczypiorek sól pieprz woda jeśli konsystencja jest zbyt gęsta (2-3 łyżki) Fasolę dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Dodać wszystkie składniki (poza szczypiorkiem) i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem i dodać posiekany szczypiorek. Smacznego! Przepis pochodzi z bloga  Zdrowe odżywianie

kuchnia doski
Zielona sałatka szpinakowa z awokado 206

talerzu zielono, bo wiosna zbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: • Liście szpinaku umyć i osuszyć. • Awokado obrać i pokroić. • Fasolę odcedzić. • Do salaterki włożyć szpinak, awokado, fasolę i pokrojony w kostkę ser. • Polać wymieszanymi składnikami sosu

To co kocham
Zupa fasolowa z makaronem 434

Taką zupę gotuje moja mama, postanowiłam więc również ugotować taką samą. Zupa jest dość treściwa, bo oprócz fasoli zawiera makaron, może więc wyśmienicie być samodzielnym daniem. Już wspominałam pewnie, że u nas jest albo zupa, albo samo drugie danie na obiad, bardzo rzadko występują razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej(...)grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: • 250 g białej fasoli • 250 g makaronu świderki • kilka grzybków suszonych • 2 marchewki • 1 pietruszka, kawałek selera • 2 cebule, kawałek pora • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Fasolę namoczyć

To co kocham
czerwony barszcz bieszczadzki 171

składniki: 500 g buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany sól, pieprz wykonanie: Dzień przed gotowaniem zupy fasolę, płuczemy zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do napęcznienia (ok. 12 godz.). Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do innego(...)garnka, zalewamy wywarem i gotujemy, aż zmiękną. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku i podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Strączki Maria Banach 176

zbiorze banalnej grochówki, czy fasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych. Ja z pewnością wypróbuję kilka przepisów, bo są bardzo ciekawe, a poza tym Mąż po przejrzeniu książki zażyczył sobie "soczewiaki" więc(...)jest :).     Każdy rozdział książki poświęcony jest innemu strączkowi  i oprócz przepisów, zawiera garść podstawowych informacji na jego temat. Znajdziemy rozdziały poświęcone soczewicy, grochowi i groszkowi, ciecierzycy, fasoli, bób i soi. Dzięki takiemu podziałowi łatwo odnaleźć interesujące nas warzywo. Wszystkim przepisom towarzyszą piękne, klimatyczne i inspirujące zdjęcia potraw. Oprócz 88 przepisów znajdziecie informacje dlaczego warto jeść strączki, jakie

Cynamonowe szczęście
Mielone w fasolowym sosie 191

wielką przyjemnością proponuje rozwiązanie aby nie marnować tylko wykorzystać takie kotlety , zapraszam na przepis . Składniki  4 kotlety mielone( z dnia poprzedniego ) łyżka koncentratu pomidorowego  1 puszka fasoli w sosie pomidorowym  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  sól do smaku  2 łyżeczki majeranku  1 kostka warzywna  Wykonanie  Do garnka przekładamy nasze kotlety pokrojone w kostkę(...)zalewamy wodą , dodajemy koncentrat pomidorowy, kostkę warzywną  , przyprawy , oraz fasolę w puszcze w sosie pomidorowym i zagotowujemy to wszystko razem , kiedy się zagotuje , mieszamy do czasu do czasu aby nam się fasola nie przypaliła , gotujemy około 10 minut wszytko razem . Jak mięso nam się dobrze połączyło z fasolą , po 10 minutach solimy do smaku , i podamy np z makaronem

Mój Smak
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 175

spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się jej pysznym smakiem. Tym razem już jesienią postanowiłam odtworzyć smak ribollity . która przecież tak wspaniale syci i rozgrzewa w chłodniejszych miesiącach roku(...)wykorzystywanych do bruschetty al pomodoro . Można do niech wykorzystać czerstwy chleb zarówno biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki / na 4 porcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGAŃSKIE BROWNIE Z FASOLI 151

najpopularniejsza słodycz w naszej kuchni. Brownie robię często, bo jest łatwe w wykonaniu, tanie i przede wszystkim zdrowe i pyszne. Wszystkie składniki tego ciasta to samo zdrowie: czarna fasola - źródło zdrowego białka roślinnego, żelaza, witamin z grupy B, miedzi, wapnia, potasu, cynku, chia - bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe (istotne dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka), wapń, mangan, fosfor, daktyle - źródło cynku(...)Zmodyfikowałam nieco składniki i dodałam polewę. Wszyscy je uwielbiamy za czekoladowo-karmelowo-waniliowy smak. Polecam! Składniki na formę 20x20 cm + 15 trufli: Ciasto:  9 szklanek ugotowanej czarnej fasoli (4 szklanki suchej fasoli), 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu

Jeść, by żyć w zdrowiu