fasola - 7342 przepisów (strona:92/490)

Zupa meksykańska 567

Przepyszna, bardzo sycąca propozycja obiadowa z mięsnymi kulkami, czarowną fasolą, słodkawą kukurydzą i z mnóstwem aromatycznych przypraw.    Składniki: (na 6-8 porcji) 50g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ½ strąka czerwonej papryki 6-8 pomidorów (zamiennie 2 puszki pelatti) Szklanka bulionu warzywnego lub wieprzowego 2 kolby kukurydzy (zamiennie 1 puszka) puszka czerwonej fasoli ½ puszki(...)paprykę i obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolewamy szklankę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolę i ciecierzycę. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, papryczką chilli, suszona kolendrą, cynamonem i kminem rzymskim. Poziom trudności: średni Czas przygotowania

Pyry na Gaz
Sałatka z jarmużem na ciepło 215

ciepło. Chyba pierwszy raz jadłam podsmażony jarmuż i przyznam, że w takiej postaci smakuje mi bardziej niż surowy. I nieskromnie przyznam, że połączenie pieczarek, jarmużu, pestek dynii i białej fasoli jest po prostu genialne. Sałatka dobrze sprawdza się na lunch, ale także jako kolacja. Koniecznie musicie spróbować i dać mi znać, czy Wam smakuje Sałatka z jarmużem na ciepło porcja(...)jednej osoby 200 g świeżego jarmużu 150 g pieczarek 100 g fasoli z puszki oliwa pestki dyni Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na połówki lub w plastry – w zależności od tego jak wolisz. Jarmuż przełóż na sitko, przepłucz wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie przełóż na nią pieczarki i smaż ok. 7 minut. Następnie dodaj jarmuż, zmniejsz

365 dni dookoła kuchni
Chili con carne 139

jako fastfood. Głównymi jej składnikami są: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (najczęściej wołowina; istnieją też wersje wegetariańskie). Często dodaje się także inne składniki: fasolę i kukurydzę.   Danie przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu.  Powinna posiadać intensywny smak. Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. Polecam! (2-3 porcje(...)250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula (średnia)   1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka (średnia) 1 papryczka chili   2-3 ząbki czosnku 100 ml wody lub bulionu Przyprawy: 3/4 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pieprz cayenne (wg smaku smaku,  może być zwykły) sól (do smaku

Di gotuje
Pasztet z czarnej fasoli. 131

jest zwyczajnie pyszna, to dostarcza całkiem sporą ilość cennego białka. Do tego również błonnik, cynk, potas, fosfor i wapń -  może niewegetarianie też się skuszą? :) Składniki: 1 szklanka czarnej fasoli 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1/4 korzenia selera 3 łyżki kaszki manny 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka oliwa sól i pieprz(...)garść suszonej żurawiny Wykonanie: Fasolę namoczyć przez 12 godzin, a następnie zmienić wodę i gotować na małym ogniu do miękkości (około 2 godzin). Odcedzić i przenieść do dużej miski. Cebulę zeszklić na około 3 łyżkach oliwy. Dodać startą marchewkę i seler i dusić mieszając około 10 minut. Przenieść do miski z fasolą. Dodać majeranek, rozmaryn, gałkę, kaszę oraz sól

zadanie-gotowanie
Meksykański Król Imprez – sałatka warstwowa 518

swój gust   Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 główki sałaty lodowej 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 100g żółtego sera 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 opakowania nachos przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli olej do smażenia 1 łyżka masła   sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki(...)Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na dno miski. Na sałatę wykładamy pomidora i paprykę *** *** Kolejną warstwę stanowi mięso a później pieczarki. Następnie wykładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. W miseczce mieszamy składniki sosu *** *** Sos wykładamy na fasolę i całość posypujemy startym (na tarce o dużych oczkach) serem *** *** Wierzch sałatki tuż przed podaniem wysypujemy pokruszonymi nachosami, a wokół miski

Blog z Apetytem
Mega czekoladowe ciasto z fasoli 176

Dobrze przeczytaliście, to ciasto jest z fasoli czerwonej albo białej, takiej z puszki albo świeżo ugotowanej, to jest obojętne. Jest mega pyszne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach. Nikt nie zgadł że składnikiem głównym jest fasola, czyli sukces a do tego tak zdrowego ciasta dawno nie jadłam. Warto upiec na świąteczny stół, posmakuje gościom i domownikom. Mega czekoladowe ciasto(...)fasoli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone bataty faszerowane chorizo 214

Faszerowane bataty robiłam po raz pierwszy, ale były tak pyszne, że zdecydowanie będą pojawiały się częściej na moim stole. Dziś przygotowałam pieczone bataty faszerowane chorizo z dodatkiem czarnej fasoli i awokado. Mocno przyprawiony i nieco pikantny farsz wspaniale komponuje się z delikatnymi i lekko słodkimi batatami. Danie jest tak smaczne i sycące, że nie potrzeba do niego nic więcej, żadnych(...)zobaczyć ich pomysły na pieczone  słodkie ziemniaki. Składniki:  4 mniejsze słodkie ziemniaki (bataty) 150-200g chorizo (najlepiej pikantne) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku puszka czarnej fasoli w zalewie (u mnie kartonik) pół puszki kukurydzy pół awokado słodka i ostra papryka mielona kolendra mielony kmin rzymski oregano, bazylia płatki chilli sól, pieprz żółty ser świeża kolendra

Codzienne Gotowanie
Sałata z mozzarellą, rzodkiewką i fasolą Jamar 118

Poranny głód zawsze skłania do wymyślenia czegoś dobrego na śniadanie. Dziś dodatkiem do domowych grzanek była ekspresowa sałatka z rzodkiewką, pomidorami, ogórkami konserwowymi (miałam fantazję i ochotę ) oraz fasolą Jamar . Do takiej sałatki świetnie pasować będą także (albo zamiast mozzarelli i ogórków) posiekane jajka na twardo i oliwki. Pożywne i zdrowe śniadania zawsze królują na naszym porannym stole. Dodatkowo sałatkę(...)batawska pęczek pokrojonych w kostkę lub talarki rzodkiewek ogórek konserwowy – ok. 3 sztuk pokrojonych w kostkę 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę 1 cebula puszka fasoli Piękny Jaś Jamar sól, pieprz, suszona bazylia oliwa z oliwek + sok z połowy cytryny Przygotowanie: Sałatę myję, suszę, rwę na mniejsze kawałki. Układam w misce sałatę wraz z resztą posiekanych

Zasmakuj Kuchni
Sernik dyniowy z sosem toffi 118

Kolejna wariacja na temat wegańskiego „sernika”. Przerobiłam wszystkie możliwe kombinacje z tofu, z kaszy jaglanej, ale według mnie z białej fasoli najbardziej przypomina sernik, do tego stopnia że niewegusy łudzą się, że wróciłam na ciemną stronę mocy. Ten sernik jest z dużą ilością dyni, a dokładniej dyniowego puree, które robi się piekąc około 1 godziny pokrojoną (surową) dynię(...)miąższ się blenduje. Sos toffi to przysłowiowa kropka nad „i”. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: masa „serowa” 500 g (waga suchej przed gotowaniem) fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej 400 g dyniowego puree 1 duży banan 200 g cukru 100 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej łyżka cynamonu łyżeczka imbiru 100 g gładkiego masła orzechowego

greenscarf
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 211

sycąca i kolorowa, pełna smaków. Miseczka zupy meksykańskiej przyjemnie rozgrzewa w jesienne dni. Zupa meksykańska z mięsem mielonym jest bardzo szybka do przygotowania, połączenie prostych składników takich jak cebula, fasola, kukurydza, pomidory i mielone mięso wieprzowe oraz przyprawy sprawiają, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Jak ktoś ma ochotę to może zupę meksykańską wzbogacić o ziemniaki i świeżą paprykę(...)mnie karkówka) lub mielonej wołowiny 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy chili 1 puszka (310g) mixu fasoli (biała, czerwona i lima) z cieciorką 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml rosołu drobiowego, bulionu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 203

Czyli obiad znienacka, podrasowany pod aktualne zachciewajki kulinarne Tradycyjna fasolka po bretońsku z wysuszonej fasoli "Jaś" wymaga zwykle dość sporego nakładu pracy i poświęcenia dłuższego czasu na jej wykonanie. Nie ma opcji by potrawę tę przygotować znienacka, bez wcześniejszego zaplanowania, bo fasola musi być co najmniej przez noc namaczana.  Czasami jednak nachodzi mnie ochota na bretońską fasolkę na szybko(...)tuż po powrocie z pracy i jak na złość, dnia poprzedniego zapomniało mi się odpowiednio przygotować do tej kulinarnej operacji, czyli namoczyć fasolę... Sięgam wtedy po błyskawiczny odpowiednik tego dania, czyli "słoikowego gotowca" , którego następnie podrasowuję pod swój smak i aktualne zachciewajki. Od razu nadmienię, że używany zwykle przeze mnie "gotowiec" , czyli Fasolka po bretońsku z kiełbasą od PAMAPOL , wcale

Grunt to przepis!
Czekoladowe ciasto z fasoli 139

cieście zostało wspomnienie. I przepis :) Ciasto z fasoli, absolutnie nie brownie! Ale czekoladowe, aż do czekoladowego nieba :) 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (ostatecznie konserwowa też może być) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) 10 daktyli wcześniej namoczonych (zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, odcedzić) 2 płaskie łyżki mąki lnianej 1 porcja odżywki białkowej (lub 2 płaskie łyżki mąki(...)łyżki kakao Fasolę zmiksować na gładko z mlekiem i daktylami. Do masy dodać mąkę, kakao i odżywkę. Jeśli masa będzie byt gęsta (powinna mieć konsystencję bitej śmietany) dodajcie trochę mleka. Jeśli nie używacie odżywki białkowej, spróbujcie masę, czy jest wystarczająco słodka. Masę przekładamy do małej keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Na wierzch wyłożyłam powidła śliwkowe

Kucharzyca
Smalec z białej fasoli 126

chleba razowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli. Składniki: puszka białej fasoli cebula 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę przełóż je na na rozgrzaną patelnię(...)grubych oczkach dodaj na patelnię do cebuli i czosnku smaż wszystko na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zrumieni dodaj sól, pieprz i dużo majeranku odsączoną i przepłukaną fasolę zblenduj na gładką masę dodaj masy fasolowej dodaj podsmażone składniki i wszystko razem wymieszaj smalec jest gotowy Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej 158

dosłownie pożarliśmy ją w mgnieniu oka. Jest to drugie podejście do tego przepisu… Do przygototwania sałatki potrzebujemy: 400 g fasolki szapragowej (może być żółta lub zielona) 1 puszki fasoli czerwonej kilka suszonych pomidorów (najlepiej takich bez tłuszczu) 1 – 2 czerwone cebule odrobina suszonego lubczyku 2 małe ząbki czosnku 3- 4 łyżki oleju lnianego sól, pieprz ziołowy 1 łyżeczka(...)octu balsamicznego Fasolkę oczyśćcie i ugotujcie do miękkości (ja wody już nie soliłam). W tym czasie opłuczcie czerwoną fasolę, pokrójcie cebulę, natkę pietruszki oraz suszone pomidory. Przygotujcie sos: olej lniany, ocet balsamiczny wymieszajcie wraz przyprawami, ziołomi. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek Odstawcie na chwilę na bok do przygryzienia. Gdy będzie miękka to przelejcie ją zimną wodą i odcedzcie. Sałatkę możecie

Szybko Tanio Smacznie
Chili con carne 112

Potrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień jest jeszcze lepsze. Chili con carne podaje się z ryżem lub plackam i tortilli i guacamole. Pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną. Jedni uważają, że jest to potrawa kuchni amerykańskiej a inni, że meksykańskiej(...)przepis do obydwu Tak czy inaczej warto ją przygotować. Przygotowanie: 500 g mielonej wołowiny 500 g passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 duża czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 małej papryczki chili 1/5 łyżeczki kminu rzymskiego (utartego w moździerzu) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki około 3 łyżek oliwy z oliwek

Oryginalny smak