fasola - 7342 przepisów (strona:96/490)

Czekoladowy mus z fasoli 105

marihuanie... Kofeina, morfina... Brzmi strasznie, ale bez obaw! Jeśli ta miłość jest rozsądna, przyniesie nam dużo zdrowia. W moim dzisiejszym deserze dodatkową jego porcje znajdziecie też w czerwonej fasoli i bananie. Uwaga! Sekretem tego deseru jest to, by nie wyjawiać nikomu jego składu... No, może już po zjedzeniu... Wtedy, życzę wam miłej zabawy przy  podziwianiu zdziwionych min domowników! Składniki(...)jedną porcję): -połowa puszki czerwonej fasoli   -łyżka ricotty (możecie użyć jogurtu greckiego lub mleka kokosowego) -łyżka kakao -jeden banan -stewia lub inny słodzik   Wykonanie: Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy. Umieszczamy ją w naczyniu razem z resztą składników i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do kieliszków, bądź miseczek i dekorujemy według własnej fantazji.  Smacznego! Porcja deseru zawiera

Gawron w rosole
Sałatka z tuńczykiem, ananasem, ryżem i fasolą + film 203

Prosta sałatka z tuńczykiem, ananasem, ryżem i fasolą z dodatkiem cebuli to potrawa która nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy,wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Smakuje wybornie jest tania oraz pożywna na długo daje uczucie sytości. To idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami święta, lunch czy do pracy.   składniki na 4 porcje woreczek ugotowanego ryżu(...)puszka czerwonej fasoli (400 g ) puszka pokrojonego w kostkę ananasa (400 g ) puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 1 cebula 4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Ugotowany i wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy do niego odsączoną z zalewy i opłukaną fasolkę, odsączonego z soku ananasa pokrojonego w kostkę oraz odsączonego z sosu i rozdrobnionego tuńczyka. Obraną cebulę

Smakowite Dania
Kurczak po myśliwsku 145

Mięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :)   Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości(...)białego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół łyżeczki soli himalajskiej pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli  pieprz do smaku Boczek kroimy w mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przecieramy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i następnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu

Cooking Monster
Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) 140

Lubicie fasolkę po bretońsku? "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej?" (Wikipedia) Mi czasami brakuje chęci lub czasu na moczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu! Polecam!   2 puszki fasolki 100g(...)przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować.   Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej

Di gotuje
Pikantna zupa na żeberkach, z kukurydzą, czerwoną fasolą i cukinią 160

Pełne pikantnych przypraw, które oprócz tego, że nas rozgrzeją, to wspomogą układ trawienny przyspieszając przemianę materii. Dzisiaj mam dla Was dość pikantną zupę ugotowaną na żeberkach, z kukurydzą i fasolą. Zupa jest sycąca, więc nie wstaniecie od stołu głodni. Składniki na 4-5 osób: 500 g żeberek (najlepsze tzw. paski) 1 średnia cukinia (użyłam żółtej) 1 ostra papryczka 1 duża(...)cebula 4-5 dużych ząbków czosnku 1 duża puszka kukurydzy (około 440 g) 1 duża puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia żeberek sól, pieprz, słodka papryka 1/2 l gęstego soku pomidorowego Żeberka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na niewielkie kawałki. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Na patelni rozgrzać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śmietankowy dip do nachos "Wild West". 205

drugim planie i tylko statystuje. Tak, zdecydowanie trzeba zrobić jakieś przyjęcie, by spróbować jeszcze raz tej mieszanki śmietankowych smaków! W większej ilości :) Składniki: 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie (200 g) kremowego serka 1 opakowanie (200 g) kwaśnej śmietany 18% nieduży pęczek szczypiorku (posiekany) 4 łyżki startego cheddara 3 łyżeczki suszonej pietruszki 2 łyżeczki suszonego(...)koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1/2 łyżeczki chili szczypta suszonego czosnku Wykonanie: Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz fasoli i kukurydzy. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać. Dodać do masy kremowej i wymieszać dokładnie, ale delikatnie.  Odstawić na 1 godzinę. Podawać do nachos, tortilli, świeżego pieczywa

zadanie-gotowanie
Burrito 150

Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) Nadzienie 500g mielonej wołowiny 2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chili (lub więcej, zależnie od upodobań) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) 500ml bulionu wołowego (może być z kostki) 200g ryżu 800g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki startego kminu rzymskiego 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki(...)potrzeby można dodać nieco gorącej wody lub więcej bulionu, ale nie powinno to być konieczne). W międzyczasie dosalamy do smaku, a kilka minut przed końcem duszenia dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy liście

Kulinarna Pokusa
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 172

Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest(...)danie podaje się na ciepło. Składniki: Farsz do burrito: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 duża biała cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (280 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g) 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka

Codziennik Kuchenny
Pasta wegańska. Biała fasola i prażony słonecznik 122

Pasta Składniki: biała fasola słonecznik oliwa z oliwek suszone pomidory sól Namoczoną fasolę (najlepiej przez całą noc) ugotowałam do miękkości. Słonecznik uprażyłam. Do fasoli dodałam słonecznik, suszone pomidory, oliwę i sól. Wszystko zblendowałam na gładką masę. Pasta najlepiej smakuje następnego dnia

nietadieta
Piknik na pożegnanie lata: roślinne grillowanie na trawie 101

możecie przygotować sami taki piknik. Myślę, że wybór dań pozwoliłby zaspokoić głód nawet najbardziej wybrednym mięsożercom. Zapraszam do roślinnego grillowania! ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Fasolowe burgery: 1 puszka czerwonej fasoli 2 czerwone cebule garść rodzynek ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, pieprz Dodatki: 4 bułki garść rukoli 1 czerwona cebula Chutney morelowy: 1 czerwona(...)burgery Jedną czerwoną cebulę drobno posiekaj i przysmaż na oleju kokosowym. Następnie dodaj rodzynki i smaż jeszcze kilka minut. Wsyp przyprawy: kumin, wędzoną paprykę i cynamon. Po chwili dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i połącz z resztą składników. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiażdż fasolę. Następnie uformuj 4 burgery jednakowej

Food Square
Sałatka z pomidorkami, ciecierzycą, fasolą i awokado 138

Sałatka z pomidorkami, ciecierzycą, fasolą i awokado Witajcie po przerwie. :) Dzisiaj zapraszam Was na jedną z moich ulubionych sałatek. Składniki: 1 puszka (400g) ciecierzycy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 awokado 12 pomidorków koktajlowych (u mnie miks czerwonych i żółtych) 2-3 łyżki kukurydzy marynowane ostre papryczki , ilość według smaku 2-3 łyżki natki pietruszki , posiekanej 1 łyżka posiekanego szczypioru(...)ząbek czosnku , przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić (to istotne (; ) i wstrząsnąć do połączenia. Doprawić solą i pieprzem. Ciecierzycę i fasolę odsączyć z zalewy. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na połówki. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać sosem i wymieszać. Smacznego! Przepis dodaję

Pełny talerz
„Wegański smalec” czyli pasta z białej fasoli 182

Fasola to u nas ciągle niedoceniany skarb, który większość z nas może sobie bez problemu wyhodować w przydomowym ogródku. Te niepozorne ziarenka są przepełnione wartościowym białkiem roślinnym, dlatego tak chętnie jedzą ją weganie i wegetarianie. Bogata w błonnik i sycąca fasola potrafi być jednocześnie przysmakiem, który można podawać na wiele różnych sposobów i wcale nie […] Artykuł „Wegański smalec(...)czyli pasta z białej fasoli pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Chili con carne 224

danie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykański mix. Jest to danie bardzo popularne w całej Ameryce, gdzie nazywane jest poprostu chili. Składa się z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów i fasoli, ale każdy może dorzucić coś co lubi np.: paprykę, kukurydzę czy seler naciowy. Ja dodaję jeszcze dwie kostki gorzkiej czekolady dla wzbogacenia smaku. Składniki (4 osoby): 0,5 kg mięsa(...)mielonego wołowego lub wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 marchewka 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego 2 kostki gorzkiej czekolady 1 świeża papryczka chilli papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, kolendra, pieprz, sól Rozgrzać dużą patelnie o wysokich brzegach i wrzucić mięso, rozdrobnić, żeby nie było grudek i smażyć

Dobra karma
Grzybowy krem do pieczywa z orzechami laskowymi 123

smak, bo był wyborny, a że wzięło mnie na wspominki to postanowiłam odtworzyć ten smak- udało się ! Składniki na 3 słoiki o pojemności 500 ml: 400 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości 400 g pieczarek 100 g boczniaków 2 średnie cebule 50 g posiekanych orzechów laskowych łyżka soli (pod warunkiem, że tak jak ja gotujesz fasolę(...)przyprawy (z wyjątkiem soli) wymieszaj dokładnie i dodawaj partiami grzyby (pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a boczniaki drobno pokrój). W międzyczasie, gdy grzyby się smażą zblenduj ugotowaną fasolę na gładką masę, do której dodaj 50 ml wody (lub dodatkowej oliwy) oraz sól. Po około 10 minutach smażenia grzyby powinny być już gotowe dodaj do masy fasolowej

greenscarf
Pasta fasolowo-pieczarkowa 115

Pasta fasolowo-pieczarkowa Kilka dni temu ugotowana biała fasola siedziała w lodówce i czekała na… nic. No własnie. Nie było w ogóle pomysłu na nią. Leżała biedna i porzucona na dolnej półce lodówki jak niechciany i wybrakowany produkt, a przecież tyle czasu się męczyła, 12 godzin topiąc się i 2 gotując aż nie wymiękła… Potrzeba matką wynalazków, nieprawdaż(...)Moja luba postanowiła mnie pomolestować o pastę do kanapek co by mogła do pracy zabrać. Szybki rzut oka na czeluści lodówki i tak powstała pasta fasolowo-pieczarkowa . Składniki: Biała fasola – 350g ugotowanej (lub z puszki po odsączeniu) Pieczarki – 350g Cebula biała – 1 duża Olej – 3 łyżki Rozmaryn – 3 spore łyżeczki Oregano – 2 łyżeczki Cytryna

Blendman