idealne dla miłośników mięsa :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 usmażonych naleśników 400 gram mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów ok 250 gram mozzarelli w kawałku lub innego sera żółtego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka zimnej wody oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka(...)ząbki czosnku podsmażamy na oleju/oliwie na patelni, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku przyprawami, gdy mięso się podsmaży, dodajemy do niego odcedzoną kukurydzę i fasolę, wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy ok 10 min co jakiś czas mieszając tak aby kukurydza z fasolą zmiękły i woda lekko odparowała, gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia
Blog kulinarny S9.PLkuchnią meksykańską, przygotowane na wzór taco, z tą różnicą, że tutaj ziemniak zastępuje tortillę. Farsz mięsny przygotowany jest z mielonej wołowiny z dodatkiem cebuli czerwonej, czosnku, kukurydzy, czerwonej fasoli oraz ostrego sosu taco. W kuchni meksykańskiej dla złagodzenia dużej ostrości podaje się kwaśną śmietanę, dlatego i tutaj ziemniak na końcu jest nią polany. Można też podać śmietanę w osobnym(...)również z grilla będzie smakował świetnie... Składniki: Farsz mięsny: 250 g mielonej wołowiny 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki 2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1-2 łyżki sosu taco (lub innego sosu chili) 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur 2 łyżki oleju sól, pieprz (opcjonalnie) Dodatkowo: 8-10 dużych ziemniaków
Kuchnia MagdaLenySKŁADNIKI 150 g kaszy bulgur (1 szklanka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 bak ł a ż an 250 g czerwonej fasoli z puszki 2 zą bki czosnku 1 szalotka 1/2 łyżeczki suszonego oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek listki bazylii **** INGREDIENTI 150 g di bulgur 1 peperone rosso 1 peperone giallo 1 melanzana(...)czas mieszając. Na patelnię wrzucamy paprykę oraz bakłażana; doprawiamy suszonym oregano, solą i pieprzem. Warzywa smażymy ok. 10 minut. Do warzyw na patelnię wrzucamy fasolę, posiekane listki bazylii; mieszamy. Przygotowany bulgur mieszamy widelcem, skrapiamy oliwą. Dodajemy paprykę, bakłażana, fasolę, delikatnie mieszamy i podajemy. **** PREPARAZIONE Per preparare l'insalata iniziate dalla preparazione del bulgur; lavatelo sotto acqua
La grande e la piccola cuocaJuż na pierwszy rzut oka widać że kusi kolorami, a do tego jest pyszna i bardzo ciekawa. Łączy w sobie słodycz ananasa, ostrość pora, a dzięki dodatkowi czerwonej fasoli jest niezwykle pożywna. Jeśli jeszcze nie robiliście spróbujcie koniecznie, my bardzo ją lubimy. Składniki: 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 por - biała część 1 czerwona(...)sera żółtego 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na mniejsze kawałeczki. Pokrojonego przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Kukurydzę, fasolę i ananasa odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Ser żółty kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pora i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą
Cynamonowe szczęściePrzepis podstawowy składa się z mieszanki różnych mięs i skorupiaków i ryżu. Ja przygotowałam Jambalayę w wersji wegańskiej. Danie jest bardzo wyraziste, pełne smaków i aromatów. Dodatek ciecierzycy i fasoli sprawia, że nawet mięsożercy zakochają się w wegańskiej odmianie tej potrawy. Składniki: 2 szkl. białego ryżu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 i 1/2 szkl. ugotowanej(...)ciecierzycy 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 4 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki sosu tabasco (zależy czy lubisz pikantne dania) 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 1 łyżka oleju
Codziennik KuchennyKulki mocy już czekają na gości… Bez pieczenia Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i bez dodatku tłuszczu, słodzone rodzynkami i suszonymi morelami. Zdradzę wam sekret, głównym składnikiem jest… Fasola! Póki pamiętam ;) Przepisik autorski :) Składniki na 25 kulek: 250 g ugotowanej fasoli Jaś, bardzo dokładnie odsączonej z wody 200 g niesiarkowanych słodkich owoców suszonych np. rodzynek, moreli, daktyli (u mnie(...)płatki owsiane wchłonęły nadmiar wody. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego! Kulki mocy z białej fasoli
moj przepis namięsem mielonym , czyli kolorowe, sycące i zdrowe danie. Składniki na strudel z dynią i mięsem mielonym 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g miąższu z dyni 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 200 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 / 2 łyżeczki nasion kminku 1 łyżka pestek dyni 1 jajko sól, pieprz do smaku(...)olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fasolę odcedzić, opłukać i zostawić na sitku. Dynię umyć, obrać, usunąć miękką część z pestkami, odważyć 200 g miąższu. Pokroić go najpierw w cienkie plastry, a te w słupki. Cebulę i czosnek obrać, oddzielnie pokroić w drobną kostkę. Pestki dyni posiekać na mniejsze kawałki. Kminek drobno posiekać. Na patelnię z olejem wrzucić cebulę
niecodziennikparykolejne pyszności! Tym razem zapraszam Was na fantastyczne ciasto czekoladowe. Wyglądem i smakiem przypomina brownie – najlepsze na świecie brownie! Nigdy nie przypuszczałam, że mieszając ze sobą czerwoną fasolę, banany, kaszę jaglaną, miód i kakao może wyjść coś tak fantastycznego! A wyszło! Prawdziwa petarda, która jeszcze nie jeden raz będzie gościć na moim stole! * Ciasto jest bez białego cukru(...)zawiera mąki. * Jest bezglutenowe. * Nie zawiera tłuszczu. Mistrzostwo świata! Idealne dla osób będących na diecie! Gorąco polecam! Dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI: * kasza jaglana ( sucha ) – 70 g * czerwona fasola – 1 puszka * banany – 2 szt * jajko M – 3 szt * miód – 3 łyżki * kakao – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną
Ostra na SłodkoZapraszam dziś na przepis na przepyszną zapiekankę w stylu bolońskim z dodatkiem fasoli i pieczarek , jest sycąca, aromatyczna i bardzo smaczna. Można użyć makaronu bezglutenowego . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 500 g mielonego mięsa 250 g makaronu typu świderki 1 cebula 300 g pieczarek 1 puszka fasoli(...)ząbki czosnku lub czosnek granulowany. Mieszamy i sos gotowy. 6. Ugotowany makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy, usmażone pieczarki, odsączoną i wypłukaną na sicie fasolę z puszki, mieszamy. 7. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. 8. Na wierzch ścieramy kawałek żółtego sera, na tarce o dużych oczkach. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni
Kawa z mlekiemryby i warzyw. Tortilla z rybą i warzywami - przepis na 5-6 sztuk Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 5 filetów mintaja (lub innej dowolnej ryby), puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, papryczka chili, 200g jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu, sałatę rzymską, sól, pieprz, kumin, słodką paprykę, czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, 5-6 tortilli. 1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. 2. Filety(...)ułóż na płaskiej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż drugi kawałek papieru, żeby ryba nie wysuszyła się w piekarniku i piecz 15 minut. 4. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz i wsyp do miski. 5. Papryczkę chili posiekaj i dodaj do miski. 6. Sałatę pokrój w paseczki. 7. Jogurt wymieszaj z łyżką majonezu, dopraw solą i pierzem. 8. Placek
Z notatnika dietetykamozzarellę, które widzicie na zdjęciu. Druga część sałatki była bez tych składników, natomiast dodatkowo z ketchupem, który w takich makaronowych sałatkach bardzo lubię oraz z, wymienioną w składnikach, czerwoną fasolą. I co? Zdjęcie zrobiłam jedynie sałatce warstwowej, ale to ta z ketchupem skradła moje serce. Widzicie więc, że mam pewien problem, jakie składniki i jakie proporcje podać:( Podam chyba wszystkie(...)szynki i kukurydzy o połowę lub rozłóżcie składniki na 2 salaterki około 350-400 g makaronu orzo 300 g dobrej jakości szynki wieprzowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (na zdjęciu zamiast czerwonej fasoli, są suszone pomidory, ale to fasolka zdecydowanie lepiej tutaj pasuje) 3-5 jajek 1 op. mozzarelli w zalewie pęczek zielonej cebulki majonez + kwaśna śmietana
Smaki Na TalerzuPyszna sałatka z kurczakiem, pomidorem, czerwoną fasolą i serem grana padano świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub jedna z imprezowych przystawek. Idealnie komponuje się z grzankami czosnkowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna średnia pierś z kurczaka 1 opakowanie mix sałat 1 pomidor puszka czerwonej fasoli pół mniejszej cebuli garść tartego sera grana padano/parmezanu 8 łyżek oleju rzepakowego/oliwy(...)kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, odstawiamy do przestygnięcia, pomidora i cebulę kroimy w kostkę, do dużej miski przekładamy mix sałat, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę, pomidora, cebulę i kurczaka, do miseczki/szklanki dodajemy olej/oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz musztardę, dokładnie mieszamy i wylewamy na sałatę, ser trzemy na drobnych oczkach tarki, dodajemy
Blog kulinarny S9.PLBardzo prosta w przygotowaniu, treściwa, przepyszna zupa fasolowa z wykorzystaniem fasoli w puszce. Robi się ją bardzo szybko, swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Serdecznie polecam ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 puszki białej fasoli 6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego ( ja użyłam 2 domowych bulionetek ze wcześniejszego przepisu https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ) 3 większe ziemniaki 2 marchewki(...)średnim ogniu, po tym czasie do naszej zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, gotujemy dalej ok 10 min do miękkości ziemniaków, gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy odcedzoną fasolę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 minuty, po wyłączeniu gazu doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem, najlepiej zostawić zupę na kilka minut aby wszystkie smaki się „przegryzły”, (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLpyszne danie :-) Komosa ryżowa z warzywami KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI Składniki na ok 4 porcje: 150g komosy ryżowej 100g chorizo 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 duże pomidory 1 papryka czerwona pęczek szczypiorku sól himalajska świeżo mielony pieprz(...)bazylia oregano wędzona ostra papryka 2 łyżki oleju 1. Komosę porządnie płuczemy i gotujemy. 2. Fasolę odcedzamy i płuczemy, kukurydzę odcedzamy. Pomidory parzymy. Paprykę i szczypiorek drobno kroimy. 3. Chorizo obieramy ze skórki i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy. 4. Dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i podsmażamy przez
peggiwkuchninasze podejście do tego, co dzieje się na dworze ;) Dziś po prostu pasztet! Pasztet sezonowy i nie taki klasyczny, bo wegetariański, a może i nawet wegański. U podstawy biała fasola, a w smakach same polskie smaki jesieni, bo orzechy i gruszki z całym naręczem aromatycznych ziół. Przygotowanie masy na ten pasztet zabiera może z 20min., a potem już tylko oczekiwanie(...)absolutna bomba smakowa. Jesienna bomba pełna orzechowego tła! I chociaż jem mięso i bardzo je lubię, to do wege-pasztetów mam szczególną słabość. Polecam całym podniebieniem! :) Orzechowy pasztet z fasoli z gruszkami - wegański Potrzebujesz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 gruszki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju 3 puszki białej fasoli 100g zmielonych orzechów włoskich
Kuchnia w Słońcu Skąpana