fasola - 7842 przepisów (strona:95/523)

Cukinia faszerowana po meksykańsku 86

smaczne i sycące danie na letni obiad. składniki: 3 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę 100 g ryżu 1 duża cebula pół czerwonej papryki 150 g czerwonej fasoli z puszki 150 g kukurydzy z puszki 1 słoik krojonych pomidorów (650 ml) sól,pieprz ostra papryczka suszona lub świeża 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano olej do smażenia(...)Wydrążone cukinie delikanie posolić i ułożyć na ściereczce, wydrożoną stroną do dołu aby ściekał sok. Przygotować farsz. Ryż ugotować a'dente. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę osączyć z zalewy na sicie. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory (u mnie

Monia miesza i gotuje
Zupa meksykańska na wołowinie. Robiliśmy wiele razy, ale z tego przepisu wychodzi najlepsza 112

wołowiny gulaszowej – może być pręga, rostbef czy łopatka, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 większa marchewka, 1 papryka papryka czerwona, 2 puszki pomidorów w zalewie, 1 puszka fasoli czerwonej lub podobna ilość fasoli namoczonej i samodzielnie ugotowanej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, olej, łyżka papryki w proszku, papryka ostra według smaku (zupa powinna być pikantna), łyżeczka mielonego kuminu, natka(...)zmięknie. Wlej pomidory razem z zalewą. Dodaj także marchewkę i paprykę pokrojone w kostkę oraz kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj fasolę razem z zalewą oraz posiekaną natkę, gotuj jeszcze chwilę. Rada: zupę podaliśmy ze świeżą papryczką chili. Artykuł Zupa meksykańska na wołowinie. Robiliśmy wiele razy, ale z tego przepisu wychodzi najlepsza

Kulinarna Polska
Sałatka z brokułami, papryką i czerwoną fasolą 98

różyczkami brokuła, papryką i czerwoną fasolką z puszki. Pyszne połączenie tęczy smaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 większy brokuł 1 czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 200 g makaronu świderki 2 łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu typu greckiego sól i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Brokuła podziel na drobne różyczki. W garnku zagotuj(...)recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["8","8 porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"190 cal"},"recipeIngredient":["1 wi\u0119kszy broku\u0142","1 czerwona papryka","1 p\u0119czek natki pietruszki","1 puszka czerwonej fasoli","200 g makaronu \u015bwiderki","2 \u0142y\u017cki majonezu","2 czubate \u0142y\u017cki jogurtu typu greckiego","s\u00f3l i mielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Broku\u0142a podziel na drobne

ProstePesto.pl
pyszna fasolowa rozgrzewająca bez mięsa... 96

Składniki: fasola jaś 50 dag opakowanie + woda 3 litry+ziele angielskie 5 sztuk+liście laurowe 3 sztuki+kostka rosołowa 2 sztuki olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, czosnek 6 ząbków, papryka 3 sztuki, marchew 8 sztuk średnie, papryka węgierska 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, sól(...)łyżeczki, cukier 3 łyżki, ocet 1/2 łyżeczki Fasolę moczyć całą noc w wodzie, rano odlać wodę, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut. Do garnka wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojoną w kostkę cebule, posypać cukrem i podsmażać na złocisto, pod koniec wsypać ząbki czosnku posiekane i podsmażać jeszcze

W Mojej Kuchni Lubię
Papryka faszerowana po meksykańsku mięsem, fasolą i kukurydzą. PRZEPIS 98

wyglądające jak wielkie chili, choć nie są ostre) lub zwykłe, 2 duże piersi z kurczaka, około 500 gramów, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, olej, sól, pieprz. Jak zrobić meksykańskie papryki faszerowane? Papryki umyj, następnie przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej trochę oleju, zrumień cebulę(...)dorzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę. Piersi z kurczaka pokrój w małą kostkę, następnie posiekaj. Kukurydzę i fasolę odsącz. Wszystkie składniki przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Masą faszeruj połówki papryk, ułóż je w skropionym oliwą naczyniu do zapiekania. Piecz w temp. 190 stopni przez około 50 minut – aż wierz się zrumieni. Rada: do tak przyrządzonych

Kulinarna Polska
Pasta z fasoli, oliwek i suszonych pomidorów 120

zawsze mam ich zapas w domu. Ostatnio przypomniałam sobie tapenadę , pyszną pastę z oliwek i kaparów z Prowansji. Ale ponieważ zapomniałam kupić kapary, przygotowałam pastę z wcześniej ugotowanej białej fasoli Jaś. Dla podkręcenia smaku dodałam suszone samodzielnie pomidory. Wyszło bez glutenu i bez dodatków pochodzenia zwierzęcego, ale przede wszystkim zdrowo i pysznie 😊😋 Pastę można zjeść z pieczywem lub jako(...)warzyw. Składniki : 10 łyżek ugotowanej fasoli średni Jaś 180 g zielonych, wydrylowanych oliwek garść suszonych pomidorów (można użyć pomidorów w oleju) 3 łyżki oleju lnianego (lub oleju z pomidorów) pół łyżeczki mielonego kminku sól pieprz Pomidory zalać ciepłą wodą i odstawić na kwadrans. Gdy nasiąkną wodą, odcedzić i lekko odcisnąć. W malakserze zmiksować fasolę, oliwki, pomidory, olej i dwie szczypty

Weekendy w domu i ogrodzie
Imprezowa sałatka makaronowa 131

makaronowa z warzywami, to świetna alternatywa dla popularnej sałatki ziemniaczanej. Smakuje wyśmienicie i nadaje się jako dodatek do mięs, czy kiełbasek na imprezach. U mnie z marchewką, groszkiem, kukurydzą, fasolą czerwoną i jajkami. Opcjonalnie można dodać również ogórki konserwowe lub inne dodatki. Dip przygotowałam na bazie majonezu, musztardy i oliwy. SKŁADNIKI 450 g mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem 1 puszka(...)kukurydzy konserwowej 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli kidney 2 jajka 300 g makaronu (u mnie Cavatappi) 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka oliwy sól, pieprz WYKONANIE Marchewkę z groszkiem ugotować na parze do miękkości. Zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać z łupin i pokroić w kostkę. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu

Passions hobbies life
Tortille po meksykańsku 116

Zapiekane tortille po meksykańsku z wołowiną, fasolą, z dodatkiem salsy pomidorowej i świeżą kolendrą to błyskawiczny pomysł na obiad. Tortille obowiązkowo trzeba podać ze świeżą kolendrą, wtedy całe danie nabierze specyficznego aromatu. Sprawdź przepis na: Grecka tortilla z sosem tzatziki Składniki (na 10 tortilli) 800 g mięsa mielonego wołowego 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy 2 cebule 3 łyżki przyprawy(...)oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy mięso i całość smażymy przez ok. 8 minut. Mięso doprawiamy przyprawą meksykańską, oregano, majeranek, sól i chwile wszystko smażymy. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę, kukurydzę i pomidory z puszki. Całość mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Na tortillę wykładamy trochę farszu, posypujemy odrobiną sera żółtego i zwijamy „jak krokieta „, układamy na blaszce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis 331

właśnie dzięki nachosom sałatka jest tak wyjątkowa i niepowtarzalna. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości. Sałatka meksykańska Składniki: 0,5  sałaty lodowej 2-3 pomidory Kukurydza konserwowa Fasola konserwowa czerwona 300g pieczarek 500g mielonego mięsa 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 200g sera żółtego 400g jogurtu naturalnego gęstego 6 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku 1 paczka chipsów Tortilla (polecam(...)daje bardzo aromatyczny zapach i wyrazisty smak nie każdy go lubi więc można pominąć). Smażyć razem ok 10-15 minut, pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Zostawić do wystudzenia. Fasolę i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy, pomidory umyć i pokroić w kostkę, sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki Na dnie dużej (najlepiej przezroczystej ) miski układamy sałatę , następnie kładziemy pokrojone

Księga-Smaku
Fasolka po bretońsku 97

ugotowaniu, a także po zamrożeniu i rozmrożeniu po dłuższym czasie. Najlepsza na jesienne i zimowe popracowe posiłki. Może ktoś się jednak skusi teraz?  Składniki: 500 g suchej fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku  pół słoiczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku  1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 duże liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) pieprz sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Fasolę namaczamy na noc w wodzie, wody wlewamy jakieś 10 cm ponad fasolę. Na drugi dzień całość gotujemy (w tej samej wodzie) pod przykryciem, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, ok 1,5 h – do miękkości. W razie potrzeby, można dolać wody. Sukcesywnie

Kardamonovy
Kurczak z czerwoną fasolą 83

odrobinę kakao, ale ostatecznie zrezygnowałam. Tak czy siak kurczak wyszedł zacnie. Zjedliśmy go z ryżem. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 chili puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 3 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej kolendry ćwierć łyżeczki mielonego kuminu szczypta cynamonu pół łyżeczki cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Piersi(...)rumiany kolor. Następnie dodajemy do nich pokrojone w kostkę cebulę i chili, a także rozdrobniony czosnek. Wszystko smażymy około 5 minut. Do mięsa wlewamy pomidory, a także fasolę z zalewą, dodajemy cukier. Całość gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką. Artykuł Kurczak z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka z makaronem, kabanosami i papryką 74

fasolą i innymi, składniki macie pod zdjęciem. Nie jestem jakimś wielkim entuzjastą tego typu sałatek, ale wiadomo, nie gotuję jedynie dla siebie. Była smaczna, ale zdecydowanie bardziej wolę zieleninę. A dziś jak dobrze pójdzie, najem się zieleniny po kokardki. Składniki: 100 g drobnego makaronu 2 grubsze kabanosy 2 ogórki konserwowe 1 puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół małej białej(...)naturalnego sól pieprz Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojone w plasterki kabanosy i ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w półplasterki pora, odsączoną fasolę, poszatkowany koperek, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Sałatka smakuje zdecydowanie lepiej jak jest schłodzona. Artykuł Sałatka z makaronem, kabanosami i papryką

Kardamonovy
Wege kotlety z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli 147

było dobre! Słuchajcie, nie wiem czy mi uwierzycie, ale nigdy nie jadłam tak dobrych wege kotletów jak tych z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli. Dorzuciłam sobie dodatkowo tofu, słonecznik, no i poszły. Testowałam zarówno pieczone w piekarniku, jak i na patelni, i te z piekarnika są o wiele lepsze. Nie rozwalają się, idą ... Czytaj dalej Wege kotlety z kaszy gryczanej(...)czerwonej fasoli Artykuł Wege kotlety z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope