fasola - 7342 przepisów (strona:99/490)

Krem fasolowo-cebulowy 114

Składniki: 50 dag fasoli, 2 kostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny, 10 dag żółtego sera, 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy ją do miękkości. Cebulę kroimy w pół talarki, czosnek obieramy. Cebulę, czosnek posypujemy dwoma łyżkami(...)rozmarynu i podsmażamy na oliwie z oliwek. W szklankach wody podgrzewamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem posypujemy startym na tarce zółtym serem

Pobite gary Barbary
Ryż z czerwoną fasolą i selerem naciowym 94

Składniki na 2-3 porcje: 100 g białego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki papryki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku natka pietruszki 1,5 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Ryż ugotować zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Seler naciowy, cebulę, czosnek posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i seler naciowy i smażyć 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać fasolę czerwoną i puszkę pomidorów. Zalać bulionem, dodać wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem

Moja Galeria Smaku
Gulasz po meksykańsku 149

Gulasz po meksykańsku z fasolą czerwoną, kukurydzą i papryką w towarzystwie mięsa wieprzowego. Wariancja na temat chilli con carne, które zazwyczaj przygotowuje się z mielonym mięsem wołowym. Tej wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam! Składniki na 2-3 porcje: 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)papryka czerwona 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1 mała łyżeczka cynamonu sól, pieprz 1 listek laurowy natka pietruszki masło klarowane lub oliwa 1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. 2. Na patelni roztopić masło klarowane. Zeszklić cebulę

Moja Galeria Smaku
Sałatka z białą fasolą 116

Szybka, smaczna sałatka z biała fasola i sałatą rzymska. Składniki: 1 główka sałaty rzymskie 2 pomidory 1 ogórek  puszka białej fasoli 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 5 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Białą fasolę przepłukać na sicie i dokładnie osaczyć. Sałatę rwiemy

magiczna kuchnia Kasi
Dip z czerwonej fasoli z kuminem i słodkim sosem sojowym 173

Czerwona fasola, czosnek, kumin, sos sojowy i chilli - niby niepozorne, niby nic, a smakuje wybornie! Zawsze podchodziłam sceptycznie do wszelkich fasolowych past, wydawały mi się nudne i bardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny(...)prostu musicie tego spróbować! :) SKŁADNIKI   1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g) 2 ząbki czosnku 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne) 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy

DefinicjaSmaku
Wegańskie kotlety sojowe z białą fasolą i suszonymi pomidorami 146

lodówce:) Ale śmiało można kombinować z różnymi składnikami i przyprawami.  Wegańskie kotleciki  Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 50 g (pół opakowania) kotletów sojowych - pół puszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka(...)łyżeczka czarnuszki - odrobina kurkumy - odrobina pieprzu ziołowego - łyżeczka bazylii (suszona lub żywa) - koperek - natka pietruszki - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Kotlety sojowe ugotuj z dodatkiem odrobiny soli. 2. Fasolę przełóż  do sitka i opłucz ją. 3. W między czasie pokrój w drobne kwadraciki suszone pomidory.  4. Ugotowane kotlety pokrój na mniejsze kawałki. 5. Fasolę i pokrojone kotlety

Bananowe Pole
Czekoladowy tort fasolowy 201

ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe,  wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia, bez grama mąki - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, i co najważniejsze: jest przepyszne :) Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :) Składniki: Ciasto: 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli 10 jajek 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 12 łyżek gorzkiego kakao(...)zalewy)  Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy Przygotowanie: Do blendera wrzucić fasolę, dodać 6 jajek, wsypać cukier i zmiksować. Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę jajek. Kakao wymieszać z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masła. Wymieszać. Następnie dodać

Domowa Cookierenka Agi
wegańska rozgrzewająca potrawka pomidorowa 187

właśnie to danie. Szybkie, proste, tanie, sycące i rozgrzewające. Wszystko czego potrzeba :) A wystarczy tylko kilka składników! WEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA przepis autorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej(...)łyżeczki cukru ~natka z pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Barszcz ukraiński 171

Barszcz ukraiński - jedna z moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ją na zapas, jednak i tak znika w bardzo szybkim tempie :) Kto jeszcze nie próbował, temu gorąco polecam taki barszczyk :) Fasolę do barszczu można oczywiście namoczyć wcześniej (najlepiej na całą noc) i następnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 1/2 puszki fasoli(...)kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć około 15 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dolać wodę, dorzucić kostkę rosołową oraz fasolę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i czosnek. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną - około 30 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem

My simple kitchen
Muffinki fasolowe o smaku curry z pieczarkami 160

zakończenie sesji! z tej okazji upiekę coś mocno czekoladowego (niedietetycznego:)) Składniki (na 9 muffinek): 3 jajka 3 łyżki otrębów pszennych formy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego jedna puszka czerwonej fasoli 2 łyżki curry 0,5-1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do p. 9 średniej wielkości pieczarek Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wegetariański pasztet z fasoli 142

Już dawno chciałam poeksperymentować z wegetariańskim pasztetem, w internecie przeglądałam przepisy na pasztety z soczewicy, soi, ciecierzycy, a że ostatnio dostałam paczkę z firmy Kupiec , która była pełna fasoli różnego rodzaju zdecydowałam się na pasztet z fasoli ;) Smak oryginalny, trudny do porównania, zależy od gustu każdego z nas, dlatego sami oceńcie czy to Wasz smak ;) Zawsze możecie też pokombinować(...)przyprawami ;) Składniki (na foremkę około 10x20 cm): 1,5 szklanki ugotowanej  Fasola Piękny Jaś Karłowy firmy Kupiec 2 marchewki 140g selera 1 jajko 4 łyżki otrębów owsianych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonej cebuli  opcjonalnie czosnek siemię lniane i słonecznik do posypania Sposób przygotowania

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Czekoladowe ciasto bez cukru i mąki 148

NOWY ROK BYŁ TYLKO LEPSZY OD MINIONEGO! :) :* Ciasto pyszne czekoladowe i zdrowe! mniaaaaam! Składniki (forma 15x10cm)/całość około 660kcal/: 2 jajka 100g daktyle BIO Fresano  240g fasoli czerwonej konserwowej  10g kakao mocno odtłuszczone BIO Fresano płaska łyżeczka sody Sposób przygotowania: Fasole dokładnie przepłukujemy wodą do blendera wrzucamy fasolę, daktyle, żółtka z jajek, kakao, sodę, miksujemy na jednolitą

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Fasolka po bretońsku 130

Chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na fasolkę po bretońsku. Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - 4 kiełbaski śląskie - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki - 1 cebula  - 2 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - majeranek Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości. Do gotowego wywaru(...)fasola wraz z wodą, w której się gotowała) dodaję podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę kiełbaskę i cebulkę. Dodaje wyciśnięte 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe. Całość podgotowuję 10 minut, i dolewam szklankę bulionu. Na koniec uzupełniam 3 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz doprawiam sypkim majerankiem. Pycha

upichcona
Pasztet fasolowo-gruszkowy z orzechami włoskimi i rozmarynem 145

doskonały również wiosenną porą. Gruszka nadaje mu lekkiej słodyczy , a orzechy i rozmaryn niepowtarzalnego aromatu . Idealnie komponuje się z ciemnym pieczywem. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 300 g suchej białej fasoli ( przed ugotowaniem ) 2 gruszki 1 biała cebula 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego* 100 g orzechów włoskich, podprażonych na patelni olej roślinny, polecam z orzechów włoskich 2 listki laurowe rozmaryn(...)świeży lub suszony czarny pieprz i sól do smaku bułka tarta Przygotowanie: Fasolę namocz przez noc, wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości . Następnie odstaw do wystudzenia . W tym czasie posiekaj drobno cebulę i lekko podsmaż na patelni z kilkoma łyżkami oleju, listkami laurowymi oraz gałązką świeżego rozmarynu (lub płaską łyżeczką suszonego). Następnie dodaj 2 obrane i pokrojone

Food Square