cytryna - 13435 przepisów (strona:81/896)

Mazurek kokosowy 240

koszyczkach moich znajomych.   Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą składniki na spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady  4 łyżki śmietany kremówki do dekoracji żurawina suszona marcepanowe jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem(...)pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko wystudzone ciasto wykładamy konfiturę malinową. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia

Przysmaki Karolki
Tiramisu z Lemon Curd 180

Lemon curd domowej roboty z tego przepisu możecie wykorzystać na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję Cytrynowe Tiramisu z Lemon Curd. Świetny deser na lato. Składniki: (4-6 porcji) 2 cytryny – sok i skórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne) 4 łyżki brandy 4 łyżki cukru 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka(...)białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów   Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw. Jaja sparz wrzątkiem (celem eliminacji ewentualnych bakterii salmonelli, znajdujących się na skorupkach jaj). Oddziel żółtka i białka. Białka ubij (nie można przebić białek, więc

Moja Delicja
Astma -domowe lekarstwo Casalinga curare l'asma 233

Składniki: 1/2 kg czerwonej cebuli 1/2 kg cukru 2 cytryny 6 szklanek wody 7 łyżek miodu organicznego Wykonanie Mieszając ciągle uprażyć cukier na suchej patelni ,do zmienienia koloru .Dodac drobno pokrojona cebulkę. Dolać wodę.Gotujemy ,ąż cała masą zacznie gęstnieć i zmniejszy swoja objętość o 1/3 . W czasie gotowania ,wyciskamy sok z cytryn  i szykujemy miód.  S ciągamy(...)wdychać jego zapach. Po kilku minutach atak powinnien ustąpić. Gorące kapiele i parówki (wdychanie), zwłaszcza z solą, sa bardzo pomocne przy atakach astmy. Sok z połówki cytryny zmieszany z wodą, pity między posiłkami, daje dobre rezultaty w leczeniu astmy. Łyżeczkę imbiru zmieszać z łyżeczką kozieradki, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut i przecedzić. Dodać łyżeczkę miodu i pić rano

w mojej kuchni
Zamiast pączków i faworków 161

jego temat, sami spróbujcie. Sernik cytrynowy składniki: 750 g twarogu śmietankowego 100 ml śmietany 18% 4 jajka 80 g mąki 100 g Cukru 1 łyżka esencji waniliowej 1 cytryna cukier puder do posypania wykonanie: Twaróg mieszamy za pomocą miksera z mąką, śmietaną, żółtkami, cukrem, startą skórką cytryny, wanilią i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy

Przysmaki Karolki
Ekstrakty domowe 174

takie kawałki aby całe były przykryte płynem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas dokładnie przemieszać mieszankę.  Ekstrakt cytrynowy*: 1 duża cytryna 150 ml wódki 100 ml wody Wykonanie: Cytrynę dobrze wyszorować i wyparzyć. Następnie obrać ją ze skórki i odciąć białą skórkę- albedo. Skórkę cytryny pokroić w drobniutką kosteczkę i zalać wodą

Krakowskie smaki Ani
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 218

suszonych pomidorów. Chrupiąco, serowo, wytrawnie - pysznie! A do tego zniewalające confit z czosnku . Jeśli lubicie smak pieczonego czosnku, to zakochacie się w tym confit. Jest cudownie aksamitne, podszyte aromatem cytryn i tymianku. Zróbcie je koniecznie! Zanim popędzę na mój bal, muszę Was jeszcze zapytać o strój karnawałowy - w co się przebieracie (przebieraliście) ? Wróżka, strażak....?  WYTRAWNE SEROWE BISCOTTI Z ZIELONYM(...)lekko zbrązowieją. Wyjąć, odwrócić na drugą stroną i trzymać jeszcze w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. CZOSNKOWE CONFIT Z TYMIANKIEM 30 obranych ze skórki ząbków czosnku 5 plastrów cytryny 2 liście laurowe 2 łyżki siekanego tymianku (użyłam suszonego) 1 łyżeczka soli 1 szklanka oliwy z oliwek Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia

KUCHARNIA
łosoś, awokado, cytryna -- Zdrowa sałatka 233

Składniki: 4 plastry wędzonego łososia 2 garście sałaty 2 plasterki cytryny 2 łyżki nasion dyni 2 łyżki sezamu 1/2 ogórka 1 awokado 1/2 cebuli kilka oliwek 4 pieczarki Sos składniki(...)pieprz świeżo zmielony do smaku 1 łyżka soku z cytryny   4-6 łyżki oliwy

w mojej kuchni
Letnie orzeźwienie 169

Coli light Freeway 3 plasterki cytryny 2 małe listki świeżej mięty kilka kostek lodu 1 plasterek cytryny do przybrania Do wysokiej szklanki wkładamy 3 plasterki cytryny, dodajemy miętę. Ugniatamy przez chwilę łyżeczką. Wlewamy colę, dodajemy kostki lodu. Pijemy

Humanistka w kuchni
Cytrusowy syrop lawendowy 147

uspakajające. Zapraszam do wypróbowania, póki lawenda w ogródkach :) Cytrusowy syrop lawendowy SKŁADNIKI: 8 gałązek świeżej lawendy 250g cukru 250ml wody sok i skórka z pomarańczy sok i skórka z cytryny WYKONANIE: Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok. Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści

Pyry na Gaz
Włoskie limoncello 217

Wspomnienie włoskich wakacji. Mocno cytrynowy, nie za słodki... najlepszy mocno schłodzony. SKŁADNIKI: 6 cytryn (sok + skórka) szklanka cukru 0,5l wódki 0,25l spirytusu PRZYGOTOWANIE: Cytryny sparzyć wrzątkiem i obieraczką obrać cieniutkie paski z jak najmniejszą ilości białej skórki. Z pozostałego owocu wycisnąć sok. Sok i skórki wkładamy do dużego słoika. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką zmieszaną z spirytusem(...)usuwamy skórki cytryn bo nalewka zrobi się gorzka. Pozostawiamy do przegryzienia. Smakuje znakomicie już po tygodniu

Pyry na Gaz
Marmolada z pomarańczy - maszyna do chleba 147

razu i że trzymamy w lodówce ( czyli odpada pasteryzacja) to o wysiłku możemy zapomnieć. Pozostaje słodka przyjemność.składniki na 2 słoiczki500 g owoców (obranych pomarańczy w tym 1 cytryna)350 g cukru (użyłam pół na pół białego i brązowego)łyżeczka mielonego kardamonuprzygotowanieZ wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę. Obrać pomarańcze i cytrynę, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Obrane owoce wymieszać

Stare Gary
Zapomniany tort i pralka jak żywa 268

mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) 80 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 70 ml gorącej wody nasączenie: sok z 1 cytryny 50 ml miodówki wierzch: 500 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 50 ml gorącej wody Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier(...)następnie rozpuścić w gorącej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować na gładko. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała. Sok z cytryny wymieszać z midówką. Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodówką. Wyłożyć połowę wiśni, na wierzch połowę kremu. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć, wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik w wersji mini 154

przepadam. Ale te smakują zupełnie inaczej. Są napęczniałe od herbaty, i pasują po prostu świetnie.  Dałam białą czekoladę, ale żeby nieco zrównoważyć jej słodkość, dodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała(...)masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%)  60 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70 g białej czekolady sok z 1 cytryny 2 jajka dodatkowo: 100 g rodzynek 150 ml mocnej herbaty earl grey krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 15 g cukru pudru Masło rozpuścić i ostudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Takie łatwe, takie dobre... 190

Słodziutkie. Niewielkie.  Idealne. Bezy piekę zawsze opierając się na podstawowej zasadzie: 125 gram cukru na dwa białka. A później dodatki - cukier lub ekstrakt waniliowy, sok czy skórka z cytryny, czasem ocet, czasem łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kawa, pomarańcza, kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie(...)zwykłego lenistwa ... I wcale się tego nie wstydzę! Bezy waniliowe Składniki: (na 25-30 sztuk) 2 białka 125 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką wykładać porcje masy, zachowując odstępy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szpinakowe trzy po trzy, czyli bardzo zielone babeczki 164

razem głównymi składnikami na nasze trzy po trzy były szpinak, jajka i cytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam sobie bowiem, że tym razem musi być na słodko... U  Mirabelki  znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje(...)jajka 65 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml oleju 170 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 1 cytryny krem: 120 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego Szpinak rozmrozić na sitku, dobrze odcisnąć, zmiksować z połową oleju i skórką otartą z cytryny. Białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze