cytryna - 13435 przepisów (strona:78/896)

Świat we Frugo kolorach. Kisiel, razy pięć. 168

KISIEL. (pomysł spadł z nieba; autorski;) na jedną porcję: butelka soku Frugo - 250 ml  (ulubionego smaku!) łyżka skrobi ziemniaczanej 1-2 łyżki cukru ew. kilka kropel soku z cytryny (co wyostrzy smak) Mąkę dokładnie rozrobiłam w zimnym soku. Następnie podgrzałam, cały czas mieszając, aż mieszanina zaczęła gęstnieć. Następnie zmniejszyłam ogień, gotując do uzyskania odpowiadającej mi konsystencji. 1. Zielone Frugo(...)kiwi z dodatkiem egzotycznego Lulo, cytryna i zielone jabłko. 2. Pomarańczowe Frugo . słodycz pomarańczy przeplatana nutką Passiflory i  cytryny.  3 . Białe Frugo. połączenie banana i kokosa, ananasa z kuszącą domieszką Liczi. 4. Czarne Frugo. czarne winogrona z dodatkiem czerwonej wiśni, czarnej porzeczki i owocu  Pitahaya. 5. Różowe Frugo.  grejpfrut, smak egzotycznego Grosse Lucum z dodatkiem cytryny

W kuchni Karmel-itki
Niebo płacze, czuję się dzieckiem. 207

pogodny uśmiech. Może i ktoś z Was się skusi? DWUKOLOROWY MUS OWOCOWY KIWI - TRUSKAWKA (autorski;) 250g świeżych truskawek 4 dojrzałe kiwi 2 łyżki cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek, pokroiłam. Dodałam łyżeczkę (nie łyżkę!) cukru pudru i zblendowałam, dodając połowę soku z cytryny. W drugim naczyniu zblendowałam obrane kiwi z pozostałym cukrem i resztą soku(...)cytryny. Przelałam do szklanki, wstawiłam na kwadrans do lodówki, aby mus się zwarł. Podałam, ozdabiając. * Cytryna i cukier puder spowodują, że po wstawieniu musu do lodówki, zewrze się, nabierze zwartej konsystencji typowo musowej. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Jeśli piątek, to rybka! 157

dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną, odstawiłam na kwadrans do lodówki. Następnie panierowałam go w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą (panierka jest(...)wtedy lżejsza). Usmażyłam na złoto. Osączyłam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. 200ml śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku sól, biały i ziołowy pieprz sok z 1/2 cytryny Śmietankę zagotowałam z sokiem z cytryny i koperkiem, doprawiłam. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dolać mleka. Ugotowałam ryż według przepisu na opakowaniu, czyli w stosunku 1 miarka  ryżu na 2 miarki wody

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. 125

jest tak niewinny! To właśnie on doprowadza do obłędu. Zgrana para, nie ma co! ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. /autorski;/ 1 łosoś (najlepiej uprzednio wyfiletowany) sok z cytryny sól, pieprz, mąka  2 duże pory 2 śmietanki 30% (po 375ml w kartoniku) 1,5 szklanki białego wina sok z 1 cytryny 2 łyżki mąki szklanka mleka łyżka masła klarowanego(...)łyżka jarzynki biały pieprz do smaku Łososia dzielimy na porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy  i odstawiamy na min. kwadrans do lodówki. Pory oczyszczamy, całe kroimy w cieniutkie talarki. Podsmażamy je na maśle. Do zeszklonych porów dodajemy śmietankę, wino, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy. W mleku rozprowadzamy dobrze mąkę, dodajemy do sosu i ponowie zagotowujemy

W kuchni Karmel-itki
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 135

wracałam do domu pociągiem, trzymając na kolanach szparagową zdobycz. JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. /autorski;/ na 4 porcje pęczek świeżych białych szparagów 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam(...)zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody  włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek (wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu szparagi odcedziłam

W kuchni Karmel-itki
Hiszpańska carbonara 1552

zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający od cytryny, ziołowy od rozmarynu. Danie typowo męskie, każdy facet będzie zadowolony (ostre dziewczyny także!). Na pewno ją jeszcze powtórzę, bo robi się ją błyskawicznie – dam tylko odrobinę więcej chili (dałam(...)pół papryczki) i odrobinę mniej cytryny niż w przepisie. Hiszpańska carbonara – składniki: 320 g makaronu penne 70 g kiełbasy chorizo 1/2 – 1 czerwona papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 4 ząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól morska, świeżo mielony

Poezja smaku
Spaghetti krewetkowe 174

krewetek  Black Tiger • 2 porcje makaronu spaghetti (100 g) • 70 g masła • 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry) • sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki(...)Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki wody. W międzyczasie na patelni na małym ogniu roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka

Blondynka Gotuje
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 178

Składniki: 250 g masła miękkiego skórka otarta z dwóch cytryn 200 g drobnego cukru 3 jajka 45 g wiórków kokosowych 30 g zmielonych migdałów 2 łyżki soku z cytryny 375 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać(...)dobrze miskując po każdym dodaniu ( na tym etapie ciasto może lekko się zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy). Następnie dodajemy wiórki kokosowe, migdały, sok i skórkę z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki

Blondynka Gotuje
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 208

Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook :) Smażenie na dwa fochy :) Składniki: 2 średnie pstrągi sok z połowy cytryny kilka plasterków cytryny sól morska pieprz młotkowany z kolendrą Kamis olej rzepakowy Biooil Masło Czosnkowe: masło sól ziołowa kilka ząbków czosnku Wykonanie: Najpierw przygotowujemy masło czosnkowe, które oczywiście możemy zrobić(...)dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka ryby wkładamy masło czosnkowe i spinamy ją wykałaczkami aby masło nie wypadło ze środka i nacieramy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nacieramy rybę solą morską i młotkowanym pieprzem z kolendrą i odstawiamy na kolejne 15 minut. W wolnym czasie możemy przygotować Ziemniaczki Niedźwiedzie

Blondynka Gotuje
Ciasto serowo-cytrynowe 230

cukru 150 g margaryny 250 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kisiel cytrynowy 250 g serka homogenizowanego 1 cukier wanilinowy skorka starta z 1 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.  Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną(...)mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h).   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka caffe latte 562

łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej (w tym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej) 20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego) starta skórka z 2 cytryn sok z 1,5 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do warstwy kawowej: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe do warstwy kakaowej: 1,5 łyżki kakao do warstwy waniliowej : 1 łyżka(...)masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.  Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny.  Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki pszennej dla zachowania tej samej gęstości ciasta. Formę do babki wysmarować masłem

coolinarnastrefa.blogspot.com
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 152

miruny 400 g makaronu (kokardki/świderki/grube wstążki) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 2 łyżki ziaren słonecznika 4 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii cytryna sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy z oliwek   Wstawić wodę na makaron, nagrzać piekarnik do tem. 180 - 200 stopni. Oliwę wymieszać z  solą i pieprzem (ilość(...)uznania;), doprawić sokiem z połowy cytryny. Filety natrzeć przygotowaną oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startą skórką z cytryny, przykryć, włożyć do piekarnika na 20 minut. Wsypać makaron do wrzącej już zapewne wody i gotować w wersji al dente. Na rozgrzaną, suchą patelnię wysypać ziarna słonecznika i prażyć kilka minut na małym ogniu, siekając w tym czasie zioła. Słonecznik

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Schab w wiosennym sosie 130

kolejny przepis, który stanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;) Schab w wiosennym sosie     Składniki ilość porcji: 6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać i osuszyć(...)Natrzeć sokiem z cytryny,   pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.   Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka cytrynowo-jogurtowa 172

masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 200 g mąki 2 jajka Farmio szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki jogurtu ok 5 łyżek skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki soku z cytryny Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać, dodać jajka a następnie skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać porcjami(...)mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babke natłuścić i posypać tartą bułka, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować białą polewą i startą skórką cytrynową

Monia miesza i gotuje
Paszteciki z morelami/wiśniami 101

moreli     2-3 łyżki cukru     ½ łyżki mąki ziemniaczanej     ½ łyżki niesolonego masła     1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny     Szczypta cynamonu     szczypta soli II Nadzienie wiśniowe:     30 dag wiśni     2-3 łyżki cukru     ½ łyżki(...)mąki ziemniaczanej     ½ łyżki niesolonego masła     1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny     szczypta soli Przygotowanie: I nadzienie: Morele wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, masło, sok z cytryny, cynamon i sól. Gotować na średnim ogniu do rozpadnięcia owoców, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia

Fabryka pomysłów