cytryna - 13435 przepisów (strona:71/896)

Szarlotka 113

wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier waniliowy, 1 opakowanie kilka łyżek wody do duszenia jabłek sok i skórka z 1 cytryny na 1 kg jabłek, ja użyłam ok 2 kg owoców i 2 cytryny :) kilka ziarenek soli opcjonalnie rodzynki, cynamon Przygotowanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy razem ręką(...)godzinę. W wolnym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, wydrążamy nasiona Kroimy w plasterki i dusimy na wolnym ogniu. Do jabłek dodajemy opakowanie cukru pudru, sok z cytryny (ilość wg Waszego smaku i upodobań) oraz skórkę otartą z cytryny i ew. rodzynki, po czym dusimy je pod przykryciem. Gdy zmiękną, zestawiamy z gazu, ustawiamy pod kątem, by pozbyć się nadmiaru soku

Taste Of My Day
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 191

jadalne. I choć pigwy nie da się zjeść na surowo, to po odpowiedniej obróbce można z niej przygotować naprawdę pyszne potrawy. Choćby wspomniany syrop do herbaty o zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę.  Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek(...)znane jest także w Portugalii i krajach Ameryki Południowej (po portugalsku pigwa to marmelo , od niej pochodzi nazwa marmolada). Galaretka z pigwy smakuje według mnie jak połączenie miodu i cytryny - aż mam ochotę osłodzić nią herbatę :) Oprócz połączenia z serem manchego , możecie spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Halloweenowe ciasteczka 158

odzwierciedliło się to zabawą jaka była przy dekorowaniu tych ciasteczek, polecam :) Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 kostka masła ( 200g) - 3/4 szklanki cukru pudru - 4 żółtka - skórka z 1 cytryny lukier: - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - barwniki Przygotowanie: Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny oraz żółtka. Ciasto zagniatamy i chłodzimy(...)Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Lukier dzielimy i dodajemy barwniki

Zainspirowana w kuchni
śliwki,gruszka i jabłka w kisielu na cieście cytrynowym... 179

Składniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło miękkie, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka cytrynowa w proszku Royal Brand, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 6 sztuk jabłka,1 sztuka gruszka, 6 sztuk śliwki, 2 łyżki miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki woda, 1 kisiel wiśniowy, - ile potrzeba płatki migdałowe i czekolada w młynku umyte jabłka, gruszka ze skórką(...)rondla, dolać miodu, wody i dusić na średnim ogniu z 5 minut - wsypać proszek kisiel i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do ostudzenia jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem

W Mojej Kuchni Lubię
waniliowo-cytrynowy sernik z dynią w galaretce... 163

Składniki: 4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1 opakowanie cytrynowy kisiel "duża porcja" lub 2 zwykłe opakowania, 1 łyżka olej rzepakowy, 180 gram biszkopty, 2 opakowania galaretka: wiśniowa + leśne owoce, 300 ml słoik domowej dyni na słodko białka ubić na sztywną pianę(...)wystudzenia na zimny sernik rozłożyć dynię z mojego przepisu "TUTAJ" - na dynię tężejącą galaretkę wiśniową i galaretkę leśne owoce sernik schować na kilka godzin do lodówki sernik jest aromatycznie cytrynowy, nie za słodki a dzięki dyni z galaretką jest jeszcze bardziej wilgotny..........SMACZNEGO!!! cukier cytrynowy Royal Brand: produkt naturalny - skład: cukier, aromat naturalny - opakowanie: 250 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem z dyni i jabłek 162

były czasy:)...Pozdrawiam koleżankę z pietra w akademiku Dorotka Zięba Rządca.. Składniki: ½ kg dyni (waga po obraniu), ½ kg jabłek (waga po obraniu),  ½ szklanki cukru,  1 cytryna,  szczypta cynamonu.  Sposób wykonania:  Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez(...)dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać

Anioły w kuchni
Lemoniada rabarbarowa 98

słodkich soków  i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach.  Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem. Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie; Rabarbar pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy ok 180 ml wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy(...)minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego   /źródło Magazyn "Kuchnia

Anioły w kuchni
Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym 171

mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki(...)przykrywamy pozostałą częścią masy. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze  180 ° C. Pesto Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny,  doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Polędwiczki cytrynowe Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich solimy

Moniki Smakołyki
Filet z kurczaka z figami i... 154

dań z owocami proponuję danie z figami pieczonymi i bardzo wykwintnym sosem figowym. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawione curry i solą 4 figi 1 szalotka 4 plastry cytryny kandyzowanej 4 plasterki imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu sól,pieprz 0,5 szklanki wody Sos figowy z miodem ,imbirem i kandyzowaną cytryną . Umyte figi osuszamy(...)dwie z nich kroimy w kostkę. Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę. Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min. W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy

Kulinarny karnet Christophera
Pianka cytrynowa. 113

cytryny 4 żółtka 125 g cukru 2 laski wanilii lub cukier waniliowy 250ml wina białego 125ml śmietanki   4 łyżeczki żelatyny 200ml śmietanki do dekoracji Wycisnąć sok z 2 cytryn. 1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości. Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę. Wino dodać(...)masy żółtkowej i ostudzić. Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę. Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h. Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy

Kulinarny karnet Christophera
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 200

syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo  słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody pomarańczowej Nadzienie. Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo(...)oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka pistacji mielonych Wykonanie. Z cukru i  wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Kunafę połamać na mniejsze części

Kulinarny karnet Christophera
Cytrusowa ryba z sałatką z awokado. 247

kminem sałatka z awokado. Jeżeli sałatka ma być bardzo pikantna ,zostawiamy pestki chilli. Składniki: 2 filety z dorsza 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny 1 łyżka soku z limety 2 łyżki oliwy z oliwek 6 pomidorków koktajlowych Sałatka. 1 awokado 1 małe świeże czerwone chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 cebula czerwona 1 łyżka(...)soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie. Otrzeć skórki z pomarańczy i cytryny. Połączyć z z sokiem limety, oliwką i pieprzem. Polać rybę i marynować  5 - 10minut. Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się lekko zarumieni, 3 - 5 min. Pod koniec grillowania ryby, grillować połówki pomidorków. Posypać pieprzem Sałatka. Kmin rzymski prażyć

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne mazurki. 158

Mazurek z marcepanem. Składniki. Spód. 300g mąki 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Wierzch. 150g dżemu morelowego 150g masy marcepanowej 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła migdały do dekoracji Wykonanie. Składniki ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem(...)lekko podprażonymi migdałami. Biały mazurek z bakaliami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z łososia i kopru włoskiego. 206

Salad with salmon and fennel. Składniki. 1 łyżeczka musztardy Dijon 1/2 łyżeczki cukru miałkiego 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 bulwy kopru włoskiego 100g łososia wędzonego 2 łyżki szczypiorku  1 łyżka koperku 1/2 cytryny pieprz Wykonanie. Do miseczki nałożyć  musztardę, dosypać cukier drobny, miałki, wlać oliwkę, wycisnąć sok z cytryny i utrzeć(...)dołożyć do łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego lub świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny.  Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli  i ewentualnie tostami

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 337

Polać sałatkę.  Posypać posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje. 1 ogórek 1 główka sałaty masłowej 1 garstka rukoli 250 g truskawek 1 cytryna 3 łyżki octu truskawkowego 2 łyżki oliwki Wykonanie. Cytrynę sparzyć i zeskrobać skórkę. Ja posiadam specjalny przyrząd do tego celu. Oliwkę i ocet truskawkowy zmiksować. Można dodać trochę soku(...)cytryny, soli i pieprzu. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę masłową i rukolę. Ogórek pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie. Dodać pokrojone truskawki polane sokiem z cytryny. Każdą porcję sałatki polać sosem  i posypać skórką cytrynową. Sałatka karaibska.   Składniki. 1 papaja 1 granat 1 mango 1 karambola 3 plastry pitai 3 kiwi 3 brzoskwinie 20 dag truskawek

Kulinarny karnet Christophera