cytryna - 13435 przepisów (strona:70/896)

Ciasto marchwiowo - orzechowe 187

brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych  1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny  Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki  soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku(...)ucierać, dodać sok z cytryny. Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać

Apetyczna babeczka
Śledzik w sosie winegret 172

sosie winegret SKŁADNIKI: śledzie solone -1 kg cebula-2 szt mleko-1,5 szkl papryka czerwona konserwowa -2 strąki SOS WINEGRET oliwa z oliwek-4 łyżki sok z cytryny -1 łyżka czosnek -2 ząbki sól i pieprz DEKORACJA sałata zielona -3 liście koperek zielony -3 gałązki cytryna -1 plaster pomidorki koktajlowe -2 szt PRZYGOTOWANIE: Śledzie wymoczyć w mleku, odsączyć, pokroić(...)kawałki. Cebulę obrać i razem z papryką pokroić w kostkę. SOS WINEGRET  Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą , solą i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Na półmisku ułożyć opłukane i osączone liście sałaty,na sałacie położyć kawałki śledzi sosem winegret polać śledzie, udekorować zielonym koperkiem,plastrem cytryny i pomidorkami koktajlowymi. Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce

Kuchnia Danusi
Cytrynowa rozmarynówka 209

zdjęciach poniżej jest cytrynowa rozmarynówka, która ma już ponad 2 miesiące. W tym roku przygotowałam również nalewkę z płatków róży oraz Wiśniówkę. 2 gałązki rozmarynu skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 litra wódki kilka kawałków kandyzowanego cukru Cytrynę myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, wyciskamy sok. Gałązki rozmarynu, sok i skórkę umieszczamy w szklanym naczyniu, zalewamy wódką. Odstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kostki lodu cytrynowe i testowanie 167

Skoro silikonowa forma służy nie tylko do pieczenia, to postanowiłam w niej zrobić cytrynowe kostki lodu do drinków. Składniki: woda, 2 plasterki cytryny, kilkanaście kropel soku z cytryny. Przygotowanie:   Do każdego otworu w kształcie serca włożyłam kawałek plasterka cytryny. Zalałam wodą i skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Można pozamrażać różne owoce, na pewno swój urok będzie miała truskawka

Aga w kuchni
Cytrynowe wspomnienie 134

Składniki: 1 saszetka herbaty green tea lemon Teekanne, 25 ml wódki, 100 ml soku z antonówki, 2 plasterki cytryny, 1 plasterek pomarańczy, do dekoracji: skórka z cytryny.   Przygotowanie:       Zaparzamy herbatę green tea lemon Teekanne 100 ml wrzątku. Następnie odstawiamy do ostudzenia, mieszamy z wódką i sokiem z antonówki. Plasterki cytryny i pomarańczy nadziewamy na słomkę(...)umieszczamy w szklance. Wlewamy schłodzony drink.  Szklankę dekorujemy spiralką zrobioną ze skórki cytryny

Aga w kuchni
Malinówka 162

Składniki: 1 saszetka herbaty Red Berries Teekanne, 10 ml malinowej wódki, 30 ml piwa, 2 ml soku z cytryny. skórka z cytryny, 1 laska wanilii. Przygotowanie:      Herbatę Red Berries Teekanne zalewamy 30 ml wrzątku. Letni napar herbaty chłodzimy w lodówce. W shakerze mieszamy napar z herbaty ze schłodzoną malinową wódką i schłodzonym piwem. Dolewamy sok z cytryny(...)mieszamy. Drink przelewamy do kieliszka. Dekorujemy spiralką ze skórki cytryny oraz laską wanilii

Aga w kuchni
Pstrąg pieczony w piekarniku. 261

Wszyscy wiedzą, że ryba z cytryną i ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego przepisu wybrałem pstrąga, ale także dobrze się sprawdzi łosoś lub okoń. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 pstrągi  1 średnia cytryna 3 łyżki oliwy 80 g masła 1 łyżeczka soli ziołowej(...)odkroić głowę, ale ja nie odkrawam, bo moim zdaniem tak się ładniej prezentuje po upieczeniu. Po tym pstrąga polewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek lub sól czosnkową.  Cytrynę kroimy w plastry i napełniamy plastrami środek pstrąga. Rybę odstawiamy do zamarynowania się na 4 godziny do lodówki.  Do środka ryby gdzie są plasterki cytryny wkładamy cienkie plastry masła

Kuchnia Łukasza
Sernik cytrynowy z twarogu. 229

Pyszny, smaczny, słodki, niesamowicie pachnący cytryną, łatwy w przygotowaniu sernik! Jak wiadomo większość serników często opada lecz nie ten! Dzięki temu, że sernik jest pieczony w kąpieli wodnej nie opada i jest bardziej wilgotny. My z rodziną takie serniki uwielbiamy na ciepło z łyżeczką gęstej kwaśnej śmietany, ale i podany na zimno smakuje bardzo dobrze. Zapraszam! Składniki: 1 kg twarogu(...)jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 3 jajka 150 g masła szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego opakowanie dowolnych herbatników sól Przygotowanie:  Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy 50 g roztopionego masła, zagniatamy. Powstałą kruszonką wykładamy tortownicę. Odstawiamy do lodówki na 20 min.  Jajka ubijamy z cukrem i pozostałym roztopionym masłem, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy

Kuchnia Łukasza
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 191

nich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki(...)soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy 2-3 szklanki wody

ladykitchen
Szafranowy pilaw z kurczaka 301

pilaw z kurczaka, idealny na letnią pogodę.  Idealny bo jego kolor piękny, typowo letni i słoneczny. A po drugie bo danie jest lekkie  z  orzeźwiającą nutką cytryny. Jeśli przygotujesz to danie, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje(...)porcje Czas przygotowania : 45 minut Składniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu  sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 700 g piersi z kurczaka sól morska Pilaw: 250 g ryżu  jaśminowego 4 strączki kardamonu sok i strata skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki nitek szafranu 500 ml bulionu 1 łyżka  masła 2-3 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone cytrynowe ziemniaki 255

przygotować w piekarniku.   Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g małych ziemniaków 1 duża główka  czosnku 1 cytryna sok z 1/2 cytryny świeży rozmaryn sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek Wykonanie: Ziemniaki porządnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę(...)ziemniaki. Następnie zmieszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy ziemniaki przez 10-15 minut, po tym czasie dodajemy do nich pokrojoną w ósemki dokładnie umytą i sparzoną cytrynę. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią,  żeby ziemniaki się piekły z każdej strony. Gdy ziemniaki będą miękkie skrapiamy je sokiem z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto cytrynowe 2573

wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe 2 szkl wody 130 ml soku z cytryny 1 szkl cukru 120 g masła Pianka 0,5 l kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody Lukier 4 łyżki soku z cytryny cukier puder Dodatkowo 1 galaretka cytrynowa herbatniki(...)pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.  Masa budyniowo cytrynowa: W szklance wody rozmieszać budynie. Resztę wody, sok z cytryny i cukier zagotować. Wlać rozmieszane budynie i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.  Pianka

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową 262

Składniki: ciasto: 2 szklanki zwykłej mąki (300g) 1/2 szklanki cukru (100g) szczypta soli odrobina startej skórki z cytryny, tylko żółta część (wg uznania) 1/2 szklanki masła, posiekanego na małe kawałki (125g) 2 żółtka farsz: 1/2 szklanki kaszy perłowej (100g) szczypta soli 1 szklanka mleka (250ml) 1 laska wanilii 4 łyżki stołowe cukru kryształu 4 żółtka 500g śliwek bez pestek, pokrojonych(...)ćwiartki 3/4 szklanki brązowego cukru (150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy Wykonanie: ciasto Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba

Gorący kąsek
Kolorowa babka 247

jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 - 1,5 szkl.cukru 2 szkl. mąki  1 cukier wanilinowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego 1 kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego 1 łyżka kakao 1/2 szkl.suchego maku Margarynę utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości i białości, dodawać żółtka(...)przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne kolory]  do formy . Piec około

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki z truskawkami i mascarpone 185

dzisiaj dla Was małe słodkości, idealne do kawy. Puszysty krem truskawkowo-waniliowy przykryty warstwą słodkich truskawek. Mmm, musicie spróbować;) Ciasto: 100g mąki pszennej, 50g masła, skórka z 1/2 cytryny, żółtko, łyżka wody, 30g cukru.     Mąkę przesiać, dodać żółtko, wodę i cukier. Dodać posiekane masło oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą(...)tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.       Nadzienie: 250g serka mascarpone, 175g truskawkowego serka homogenizowanego, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 200g świeżych truskawek, 2 łyżki konfitury z truskawek.     Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz nasionami

Z miłości do słodkości