Banalnie proste i meeega smaczne. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie zdrowe słodkości. To ciasto to samo zdrowie, kasza jaglana gotowana z mlekiem roślinnym, z dodatkiem ksylitolu, żurawiny i orzechów, bez mąki, bez tłuszczu. Inspiracją był przepis znaleziony na instagramie Anny Lewandowskiej. Ja wprowadziłam dodatkowo małe zmiany, które dopełniły całości. Piekłam w tortownicy 25cm. Składniki: - 1,5 szklanki(...)suchej kaszy - 1litr mleka roślinnego np.ryżowego lub owsianego - 5 łyżek ksylitolu - duża garść żurawiny - garść prażonego na suchej patelni słonecznika - garść orzechów laskowych - garść orzechów włoskich - ekstrakt waniliowy lub laska wanilii Kaszę podprażyć chwilę w pustym garnku, mieszając ją. Po kilku minutach gdy stanie się ciepława, zalewamy ją mlekiem, mieszamy, zmniejszamy palnik i garnek przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem ok.25
Smaczne ZdroweMoże zdziwi Was to połączenie, ale jest naprawdę pyszne! Delikatne, z niewielką ilością szpinaku oraz oraz ciekawą słodyczą pomidorów i żurawiny marynowanych w oleju. Do tego ser i możemy rozpoczynać ucztę! Smacznego! Składniki: 200 g ryżu arborio 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (potrzebne są 4 pomidory i łyżka żurawiny) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 garście szpinaku(...)całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Pod koniec dodać pokrojony w paski szpinak i pomidory oraz żurawinę. Podgrzać i wymieszać. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje dodać pozostałe masło i starty na tarce o drobnych oczkach
Pasja Smakumiseczki byłam lekko zdziwiona jak bez żadnej ingerencji z mojej strony powstała taka pyszna, kremowa masa! Kolor również mnie zaskoczył - delikatnie karmelowy :) Jaglankę podałam z gruszką i słodką, suszoną żurawiną. Było przepysznie i przesłodko :) Kaszę jaglaną słodką polecam jak najbardziej! Składniki: - 3 łyżki kaszy jaglanej słodkiej Fresano - 300 ml mleka - średnia gruszka - 1 łyżka suszonej żurawiny - 1/3 łyżeczki stewii waniliowej(...)proszku - 1 łyżka suszonej żurawiny Fresano Przygotowanie: Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko. Wsyp kaszę. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 10 minut*. Po tym czasie dodaj stewię i pokrojoną w kostkę gruszkę. Przykryj garnek i na małym ogniu gotuj jeszcze 10 minut. Następnie pozostaw pod przykryciem kolejne 10 minut (już nie na gazie). Przed podaniem posyp suszoną żurawiną
Zdrowie na języku :Pletni sobotni wieczór ;)Jeszcze nigdy nie miałam tak pięknych selerów naciowych na działce i chętnego do ich krojenia Męża, jak w tym roku;)Ciekawe połączenia smaku selera i słodkiej żurawiny...Sałatka z selerem naciowym i żurawinąSkładniki:pierś z kurczakaseler naciowyżurawinamajonez sól pieprzPrzygotowanie:Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć z ulubionymi przyprawami (ja dałam przyprawę(...)kurczaka, curry, pieprz ziołowy) i przestudzić.Selera naciowego drobno pokroić, wrzucić do miski z kurczakiem i żurawiną.Proporcje składników trzeba sobie samemu dopasować, wszystko zależy od upodobań ;)Dodać majonez, przyprawić i sałatka gotowa ;)Smacznego
Lawendowe Nieboprzepisów koleżanek po fachu :) Jedną z moich propozycji było ciasto idealne do przygotowywania zimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto z tego przepisu, w którym podmieniłam jedynie rodzaj żurawiny :) Ja wypróbowałam ze świeżą i według mnie był to strzał w 10! Ciasto jest naprawdę super, takie idealne do ciepłej sezonowej herbaty. Jeżeli chcecie mnie wesprzeć i polubić moją propozycję(...)dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami.Pieczemy około 60 minut w piekarniku
Słodkie Przyjemnościczasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne (za sprawą świeżej żurawiny) idealne do goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się(...)blendera i zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia - lekko mieszamy.Orzechy kroimy na drobne kawałki. Razem z żurawiną dodajemy do masy.Gotową masę przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy
Słodkie PrzyjemnościKorzystacie z uroków jesieni? Długie spacery, piękne widoki i przepyszne potrawy z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Moim ulubionym dodatkiem na który czekam cały rok jest świeża żurawina. Dość kwaśna, krwisto czerwona i soczysta, idealnie nadaje się nie tylko do mięs czy kanapek, ale również, nie przetworzona, może zostać dodana do wypieków. Moja mama, z niecierpliwością czeka na każde ciasto(...)dodatkiem. Być może i Wy ją niebawem pokochacie (jeżeli jeszcze to nie nastąpiło :) ). Dziś proste ciasto do kawy czy herbaty. Puszyste i słodkie, choć przy rozgryzieniu żurawiny bardzo kwaśne ;) Lubicie takie połączenie smaków?Składniki:225 g świeżej żurawiny leśnej200 g cukru6 jaj3 łyżki ekstraktu pomarańczowego200 g mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia50 g orzechów włoskichSposób przygotowania:Do miski wbijamy
Słodkie Przyjemnościminut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut!Składniki0,4 kg świeżej leśnej żurawiny100 g cukru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ciepłej wody Sposób przygotowania:Żurawinę myjemy zimną wodą, oczyszczamy.Do małego rondelka wrzucamy żurawinę i cukier. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem (owoce żurawiny zaczną strzelać). Gdy owoce puszczą sok całość zgniatamy widelcem.Do szklanki z ciepłą
Słodkie Przyjemnościuroków jesienno-zimowych, a do tego też zalicza się ...jedzenie ciasteczek na śniadanie. Aby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, naładowałam je wszystkim, co dobre- mąką z pełnego przemiału, miodem, kokosem, żurawiną, płatkami owsianymi... A głównym składnikiem ogłosiłam oczywiście dynię. Wyszły pyszne, a jednocześnie całkiem zdrowe, co już kompletnie uciszyło moje sumienie. A co tam! To tylko dodatkowy powód, by duuuuużo ćwiczyć(...)łyżeczki soli1/2 łyżeczki imbiru w proszku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej5 łyżek masła klarowanegook.pół szklanki miodu1/3 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)1 jajo5 łyżek żurawiny (suszonej lub świeżej)pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę3 łyżki płatków owsianych2 łyżki wiórków kokosowych*Możecie również przyrządzić podstawowe ciasteczka dyniowe, nie dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków
Gotowanie to kochaniebajaderki były obtaczane w kuwerturze i zostało mi jej trochę, postanowiłam kuć żelazo póki gorące i zrobić domowe praliny. Przyszła więc pora aby się nimi pochwalić. Pralinki czekoladowe z żurawiną, okazały się hitem Najlepsze domowe Czekoladki nadziewane żurawiną:Składniki:około 100 g Kuvertüre Volmilch mlecznej kuwerturyżurawina w żeluKuwerturę łamiemy na kawałki i przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na rondelku(...)foremek na pralinki za pomocą pędzelka, schładzamy w lodówce i ponownie nakładamy drugą warstwę, ponownie schładzamy aż czekolada stężeje.Do zastygniętych foremek z czekolady wkładamy łyżeczką odrobinę nadzienia z żurawiny, aby nie wystawało ponad foremkę, aby zostało miejsce na przykrycie spodu praliny czekoladą.Pozostałą czekoladę ponownie podgrzewamy i wylewamy na wierzch pralinek, tworząc ich spód. Powierzchnię wygładzamy nożem lub szpatułką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięherbatnikówspora garść żurawinyłyżka kremówki2 łyżki likieru kokosowegoPolewa:(wykonać jak tą mleczna polewa: Polewa mleczna100 g mlecznej6 łyżek kremówki17 żurawinek do dekoracjiWykonanie:Herbatniki zemleć w blenderze na pył.Żurawinę pokroić na mniejsze kawałkiCzekoladę deserową rozpuścić z masłem na parze, zdjąć dać likier.Żurawinę wymieszać z herbatnikami. Dać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść i formować cukiereczki.Cukierki obtaczaćDekorować żurawiną.Smacznego.2 dzień świąt można
Moje pyszne gotowaniekrótko i na temat!. Zimowy ciepły koktajl pobudzający ciało i umysł do zrobienia w kilka chwil!. Herbata rooibos, miód, aronia, jabłko, gruszka, zielony banan, żurawina, korzeń maca i guarana. Rooibos jest znany z harmonizującego wpływu na nasz organizm i dobrego wpływu na nasze piękne zęby, aronia z żurawiną to góra antyoksydantów, guarana to najlepsza alternatywa dla kawy a korzeń maca(...)Obieramy: banana, jabłka, gruszkę następnie je kroimy na małe części i przekładamy do pojemnika od blendera. Zaparzamy 5 minut pod przykryciem herbatę rooibos2/ Dokładamy do pojemnika suszoną aronię, żurawinę, mace, guaranę. Napar z rooibosa słodzimy miodem i przelewamy również do pojemnika3/ Blendujemy wszystkie składniki, przelewamy do udekorowanej szklanki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnabyć tradycyjne smaki. Dla taty zrobiłam kotlety mięsno-gryczane a dla siebie i mamy kotlety z samej kaszy, bez mięsa. Podałam z sosem grzybowym i zaszalałam dodając do niego żurawinę, ponieważ bardzo lubię słodkie dodatki do wytrawnych obiadów. Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :)Składniki na kotlety:3 woreczki kaszy gryczanej(u mnie(...)zmielenie mięsa gulaszowego - można z mięsa zrezygnować) 2jajka1 cebula1 ząbek czosnku Bułka tartaOlej do smażeniaPierz i sólSkładniki na sos grzybowo-żurawinowySuszone grzyby ok 201 cebulałyżka masłagarść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)Sos grzybowy: najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie obgotowujemy grzyby około 20 minut. Potem kroimy je w drobne paseczki
Bon Appetit MałgorzatyKarmelizowaną cebulę można podać miedzy innymi do śledzi. Jej słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule(...)łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki octu balsamicznego garść suszonej żurawiny (użyłam suszonych czereśni, ale mogą być też wiśnie, rodzynki lub śliwki) szczypta przyprawy korzennej szczypta cynamonu szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Żurawinę (lub inne suszone owoce - śliwki pokroić na mniejsze cząstki) namoczyć na pół godziny w ciepłej wodzie i odcedzić. Cebule obrać, przekroić na pół
Czerwień i błękitochotę na przygotowanie karmelizowanej cebuli. Taki dodatek do potraw wydawał mi się najlepszy na zimowe chłody i czas przedświąteczny. Mam już pewien pomysł, do czego podać karmelizowaną cebulę z żurawinami i mam nadzieję na jego realizację w nadchodzący weekend. Składniki: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki octu balsamicznego garść suszonej żurawiny szczypta(...)przyprawy korzennej szczypta cynamonu szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Żurawinę namoczyć na pół godziny w ciepłej wodzie i odcedzić. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić i dusić do miękkości. Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku
Czerwień i błękit