żurawina - 4361 przepisów (strona:32/291)

Pieczony schab nadziewany żurawiną 164

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab  z żurawiną. Żurawinę  możecie  zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki czubrycy zielonej(...)pół łyżeczki pieprzu łyżeczka soli 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Schab umyć, za pomocą noża zrobić pośrodku dziurę  i wypychać ją żurawiną. Następnie wymieszać ze sobą pozostałe składniki i natrzeć nimi schab. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjąć schab i zapiekać w rękawie

Humanistka w kuchni
Bułeczki z żurawiną 128

Miękkie, puszyste, słodkie i bardzo wciągające - bułeczki z żurawiną. Idealne do przygotowania na weekendowe śniadanie. Poniższe bułki przypadną do gustu osobom, które lubią jeść słodkie pieczywo. Świetnie będą smakować z domowym kremem czekoladowo-orzechowym lub dżemem rabarbarowym . Najlepiej smakują w dniu pieczenia :)   Składniki na 6 sztuk: 250 g mąki pszennej tortowej 75-80 ml letniego mleka 1/4 kostki roztopionego(...)masła (50 g) 1 czubata łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli  50 g suszonej żurawiny  + roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek Do miski wsypać mąkę, dodać suszone drożdże i za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Mleko lekko podgrzać (musi być letnie). Do mąki dodać pół łyżeczki soli, cukier, wbić

Ugotować
Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną 134

Biała kiełbasa pieczona w piekarniku  z cebulą , jabłkami  i żurawiną  to pyszna potrawa,  którą  można  przygotować  na  wielkanocne śniadanie. ...... na zewnątrz chrupka , rumiana , wewnątrz  miękka i soczysta ......taka właśnie jest moja kiełbasa /myślę,że  bardzo dużo zależy od rodzaju i gatunku kiełbasy , moja nie wymagała żadnej obróbki wstępnej(...)kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia 2 duże cebule /czerwone/ 2 jabłka ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki  konfitury z żurawiny 2 ząbki czosnku 1 listek  laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki  ostrej papryki sól i pieprz /do smaku Wykonanie: -Kiełbasę oprószyć papryką

Zakamarki mojej kuchni
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną 180

zamrażarki, rozmroziłam gęsie wątróbki.  Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie był pasztet. Robiłam już kiedyś pyszną pastę z gęsiej wątróbki, tym razem postanowiłam zrobić prosty pasztet z dodatkiem żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny,lekko słodkawy, robi się go szybko, bardzo polecam! A tutaj podobne wątróbkowe przysmaki Pate (pasta) z wątróbki gesiej Pasta z wątróbki drobiowej Pasta z wątróbki z wędzonymi(...)śliwkami składniki ok 250 g wątróbki gęsiej mleko do zamoczenia wątróbki (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku ok. 50 g miękkiego masła łyżka żurawiny suszonej ok 100 ml wina Porto sól pieprz + roztopione masło do polania przygotowanie Żurawinę zalać winem Porto (tak aby była zakryta), odstawić na bok. Wątróbkę umyć, oczyścić i przez ok godzinę moczyć w mleku. Cebulę

Stare Gary
Sałatka z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy 362

Jedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Składniki: 1 surowy brokuł 50g-100g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny(...)Przygotowanie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Z każdej różyczki poodcinać łodygi, aż do samego kwiatu (te najmniejsze łodyżki też). Kwiaty brokuła podzielić na małe kawałki. Włożyć do miski. Dodać żurawinę, zblanszowane migdały oraz drobno pokrojoną szalotkę. Przygotować sos: Jogurt wlać do miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie potrzeba można dodać jeszcze

Moja Delicja
Sałatka z rukolą i winogronami 184

często. Za każdym razem, kiedy przygotowuję tę sałatkę, odkrywam ją na nowo. Nie zmienia się wiele.. tym razem doszła rukola i owoc granatu. Pozostałe składniki bez zmian, czyli żurawina, orzechy, ser.  Składniki w lodówce zawsze się znajdą. Sałata lodowa, sałata maślana, mix sałat, baby szpinak, rukola - w ilości dowolnej i wedle upodobania. Do tego ser z pleśnią niebieską(...)Jeśli ktoś lubi mocniejsze doznania smakowe, może dodać gorgonzolę, ja wolę z łagodniejszym lazurem. Camembert też nie będzie zły. Żurawina lub rodzynki, zawsze jakaś resztka w szafce się znajdzie.  Standardowo dodaję gruszkę, ale winogrona przetrwają świeże dłużej, jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy. Owoc granatu pasuje tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym

bistro mama
Kurczak z jabłkami i żurawiną 240

Składniki: 1 cały kurczak 10 dkg suszonej żurawiny 4 średnie jabłka sól pieprz bazylia  oregano cynamon oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sok z 0,5 cytryny Sałatka: 1 op rukoli 0,5 szkl suszonej żurawiny 1 jabłko sok z 0,5 cytryny 2 pomidory 2 papryczki chili 0,5 szkl oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: kurczaka myjemy(...)osuszamy, nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy czosnkiem. jabłka obieramy, kroimy w ćwiarteczki, oprószamy bazylią i oregano oraz cnamonem, skrapiamy sokiem z cytryny, dosypujemy żurawiny tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka- kilka kawałków jabłka możemy zostawić i zapiec osobno z podgotowanymi ziemniaczkami przez ok 20 minut, a potem podać razem z naszym kurczakiem Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia

Luźna Kuchnia
Tarta ŻuraWinowA 255

spód: 2 kubki mąki 1,5    łyżki cukru pudru 1 żółtko 0,5 kostki masła 2 łyżki wody Nadzienie: 30-40 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej, czy suszonej sok z 0,5 cytryny Do dekoracji: 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: Składniki na ciasto siekamy,  szybciutko  zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny(...)Kremówkę ubijamy dodając łyżkę cukru pudru. Piekarnik nagrzewamy do 180"C Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut. Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną SMACZNEGO! Na sam koniec studzimy tartę

Luźna Kuchnia
Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem 221

jakaś szansa jest i teraz ;)    Składniki :  saszetka 30 ml oleju Kujawskiego z bazylią 1 łyżeczka oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią 50g suszonych moreli  30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu filet z piersi kurczaka  4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 łyżek sałaty roszponki Przyprawy : curry pieprz czarny   Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy(...)nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę. W otwór kładziemy na spód suszone morele, na nie żurawinę. 6 szt żurawiny odstawiamy na bok.  Kieszeń w piersi zamykamy wykałaczkami i układamy w głębokim naczyniu. Saszetką z olejem z bazylią potrząsamy, żeby się przyprawy zmieszały z olejem i otwieramy ją. Polewamy całą pierś olejem z bazylią i obtaczamy ją dokładnie, żeby cała

Parowar Faceta
SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI 200

coś równie pysznego! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Niesamowicie delikatny , kremowy …. na kruchym cieście …. z dodatkiem nadziewanych żurawiną jabłek! Połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 400 g * cukier puder(...)śmietana kremówka – 100 ml * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy folię spożywczą i wkładamy

Ostra na Słodko
Ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną 181

ubiegłorocznym, sierpniowym numerze „Przepisów czytelników” znalazłam przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną. Właśnie ta szybkość przygotowania (15 minut + czas na pieczenie) skłoniła mnie do przetestowania przepisu, i ciasta.Ode mnie tylko dodam, ze składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Składniki:     - 200 g jogurtu naturalnego- 4 jajka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- ½ opakowania cukru wanilinowego  (dałam 1,5 łyżki cukru(...)puszystą masę. Dodałam jogurt i olej, wymieszałam. Do masy dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową, wszystko dokładnie połączyłam. Na koniec dodałam 2 garście zamrożonej żurawiny i ponownie wymieszałam, ale tym razem już szpatułką. Ciasto przełożyłam do dużej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 70 minut. Gotowe

mojewypiekiinietylko
Wigilijny śledź po szwedzku 247

śledzia po szwedzku - doskonałego zarówno na tę wyjątkową okazję, jak również na inne, całkiem powszednie dni.Do przygotowania przystawki użyłem:350 gram filetów śledziowych a'la matias,100 gram suszonej żurawiny,1 średniej cebuli,1 cytryny,1 łyżki oliwy,2 łyżeczek ostrej musztardy,1 łyżeczek miodu,1 jajka,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie przystawki, będącej rodzajem prostej sałatki śledziowej zajmuje kilka minut(...)wymaga wielu składników, ale daje znakomity efekt, pozwalający na spróbowanie śledzia w trochę innym wydaniu - ze słodkim akcentem żurawiny i pikantno - słodko - kwaśnym sosem. W celu przygotowania sałatki cebulę pokroiłem w drobną kostkę i dodałem do miski. Do cebuli dodałem 100 gram dość grubo posiekanej suszonej żurawiny. Filety śledziowe a'la matias wyjąłem z zalewy, delikatnie opłukałem, aby pozbyć się

Wyprawy kulinarne
Filet z kurczaka w sosie żurawinowym 476

Żurawina – jedni kochają , inni nienawidzą.U mnie dość często gości w kuchni – dodaję ją rano do musli … w ciągu dnia podjadam … a od czasu do czasu gości jako dodatek do mięs.Dziś mam dla Was przepis na mięso z dodatkiem sosu żurawinowego.Grillowana pierś z kurczaka w połączeniu ze słodko – kwaśnym sosem tworzy fantastyczną całość(...)jogurt naturalny – 3 łyżki- sól – do smaku- pieprz – do smaku- chili – do smaku- papryka ostra – do smaku- olej do smażenia – 2 łyżkiSOS:- żurawina do mięs – ok. 250 g- mąka – 1 łyżka- masło – 1 łyżka- bulion – 0,5 szklanki- suszona żurawina – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy

Ostra na Słodko
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 134

wszystko dobrze się ze sobą komponowało. Zmniejszyłam ilość cukru i zamiast białego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą, zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam kardamonu, bo co za dużo, to niezdrowo (choć biała czekolada z kardamonem też smakuje świetnie(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla 158

jest odmianą tradycyjnego sosu żurawinowego. Wyczuwalne w nim wyjątkowe połączenie smaków bardzo różni się od tradycyjnego sosu z żurawiną. Jest on zarówno słodki i słony. A dodatkowo możemy go podawać dzieciom. Większość alkoholu wyparowuje podczas gotowania. Ten sos możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce (w takim wypadku należy pominąć masło). A masło dodać do podgrzanego sosu. Składniki(...)wina porto ½ szklanki octu balsamicznego250 gram suszonej żurawiny 1 szalotka lub 1 mała cebula bardzo drobno posiekana½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła¼ łyżeczki soli kuchennej1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzuskórka z jednej średniej pomarańczyPrzygotowanie: W rondelku wymieszać razem: wino, ocet balsamiczny żurawinę, szalotkę (lub cebulę) i tymianek. Mieszankę gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę aż większość płynu odparuje

naRuszcie