imprez :) Soczysty kurczak w majeranku i tymianku, w towarzystwie skwarek z chrupiącego boczku, czerwonej cebuli, koziego sera i czarnych oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat tyle, by nie zdominować potrawy. Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna, że makaron w takiej wersji przypadnie(...)oczywiście inny dobrej jakości) 700 g filetów z piersi kurczaka 1 duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 250 -300 g wędzonego boczku garść ciemnych czarnych oliwek garść suszonej żurawiny 100-120 g koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach) kartonik 250-300 ml śmietany 12% (dałam pół na pół z kremówką 30%) 1 łyżeczka majeranku suszonego
Słodko-Słony Świat IlonyCiasteczka z mąki pszennej pełnoziarnistej, płatków owsianych, czekolady i suszonej żurawiny. Bardzo smaczne dzięki licznym dodatkom oraz mące z pełnego przemiału, która również wzbogaca smak i jest znacznie zdrowsza od zwykłej mąki. 200 g masła 1/2 szklanki cukru brązowego 1 jajko 50 g czekolady gorzkiej szczypta soli 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kakao(...)łyżeczka proszku do pieczenia 50 g białej czekolady 1/4 szklanki posiekanej żurawiny suszonej W miseczce umieścić mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia i 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych. Wymieszać. Miękkie masło utrzeć, aż się napuszy. Wsypać cukier i kontynuować ucieranie, po chwili wbić jajko. Cukier brązowy jest trudno do rozpuszczenia w maśle, więc nie należy się przejmować
https:KKuchniaMniamBabka na bogato, z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Pyszna, owocowa, bardzo aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Pożywna i syta, bardzo przypomina keks. Idealna i na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki. Łasuchy będą mruczeć z zadowolenia! Myślę, że "otulona" białą polewą czekoladową może pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu! Składniki: 100 g wiórków kokosowych(...)mielonych orzechów laskowych 200 g masła 120 g ksylitolu/cukru 5 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g suszonej żurawiny 200 g suszonych moreli 200 ml mleka kokosowego Wykonanie: wiórki kokosowe i orzechy lekko podprażyć na patelni bez tłuszczu posiekać żurawinę i morele masło utrzeć na puch. Dodawać na przemian cukier i jajka każdorazowo ucierając
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!papciach i spodniach dresowych, z kocem naciągniętym na nogi. O! Składniki: mix sałat gruszka orzechy włoskie suszona żurawina ser camembert sos winegret - PRZEPIS TUTAJ żurawina do serów i mięs - PRZEPIS TUTAJ Przygotowanie: Na talerzu rozkładamy mix ulubionych sałat(...)Gruszkę kroimy w plastry razem ze skórką, układamy na sałacie, posypujemy orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją pędzelkiem silikonowym namoczonym w oleju i podsmażamy ser po kilka minut z obu stron. W środku powinien być płynny, na zewnątrz delikatnie zgrillowany. Ser przekładamy na talerz, winegretem polewamy sałatę, a na camembert nakładamy żurawinę. Smacznego
bistro mamaDziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu , z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki . Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną(...)szklanek mąki Składniki na nadzienie: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g posiekanej białej czekolady 1 szklanka suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland Składniki na glazurę: 1/2 opakowania galaretki z porzeczek Delecty Przygotowanie: W dużej misce miksera, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj masło, cukier
karmelowyPyszny, zdrowy deser, na dodatek pożywny i bogaty w składniki mineralne. Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem . Deser świetny dla wszystkich. Bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu. Soczyste i mięciutkie jabłko ze słodkim i lekko chrupiącym nadzieniem. Idealne danie na śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Kasza jaglana to królowa kasz. Bogata w łatwo przyswajalne białko. Zawiera krzemionkę(...)zawiera zestaw substancji odżywczych o właściwościach łagodzących stres, zwalcza wolne rodniki i zapobiega procesom starzenia się. Składniki: (3 porcje) 3 jabłka 3/4 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej 1/4 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu Przygotowanie nadziewanych jabłek pieczonych: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować nadzienie: W misce
Moja Delicjaalkohole trzcinopochodne, cukier i limonkę – szybko wchodzi do mojej prywatnej karty drinków. I zostaje tam na zawsze. To moijto nie jest zwyczajne – wygląda i smakuje cudownie dzięki dodatkowi żurawiny. A ja tym wpisem otwieram cykl drinków na karnawał. REDUKCJA ŻURAWINOWA W rondelek wlewamy wodę, wsypujemy cukier i wrzucamy żurawinę. Grzejemy całość na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści(...)limonki na drinka) i najpierw razem z miętą (po 7 listków na szklankę) rozgniatamy ją mocno i dokładnie muddlerem. Do limonki ugniecionej z miętą rozlewamy równe porcje ugotowanych owoców żurawiny i syropu. Mieszamy. Do każdej ze szklanek wlewamy po 60ml białego rumu i po łyżce soku z limonek. Mieszamy. Dodajemy kostki lodu, całość uzupełniamy mocno gazowaną wodą sodową
Karo in the KitchenBardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)połączenia. Masę rozdzielamy po równo, wylewając ją z miski na kruche spody. Poruszamy blaszkami ciasta żeby czekoladowy ganache równo rozprowadzić i wypoziomować. Wierzch od razu, przed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną i kandyzowanymi owocami – lekko je dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa, lekko cierpka, idealnie przełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki
Karo in the Kitchenczasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Masa: 400 g mrożonej żurawiny 4 łyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych(...)migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia konfitury. Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do ostudzenia. Odcisnąć z nadmiaru wody. W misce wymieszać wszystkie składniki na masę i połączyć. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie. Na podpieczony spód wyłożyć
Chocolate Muffin Blogżeby w nich ładnie wyglądało... Szczerze mówiąc, mam już kilka pomysłów, ale na razie ciii ... Dzisiaj mam dla Was urocze małe babeczki w zimowej wersji. Z dużą ilością suszonej żurawiny, pachnące masłem, miodem i cynamonem, z bajecznie pyszną, czekoladowo-miodową polewą. Ona nadaje im rewelacyjnego smaku, nie rezygnujcie z niej więc! Oczywiście, zamiast małych babeczek, można upiec jedną większą(...)Przepis od niezawodnej Doroty . Zimowe babeczki z miodem i żurawiną Składniki: (na 6 średniej wielkości babeczek) 150 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 90 g płynnego miodu 65 g melasy 65 ml mleka 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżezka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny polewa: 1 łyżka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnikały szybciutko, jedno po drugim, a z gardeł dobiegały odgłosy zadowolenia. Ciasteczka mają śliczny, karmelowy kolor, a smak lukrecji jest raczej stonowany. Wspaniale komponują się tu słodko-kwaśne żurawiny; w dodatku pięknie wyglądają. To opinia jedzących; ja ugryzłam kęsik, przełknęłam i stwierdziłam, że do tej puszki zaglądać nie będę. Jeśli nie lubicie lukrecji, zamieńcie ją na cukier waniliowy(...)mniejszej ilości, rzecz jasna). Albo po prostu upieczcie inne ciasteczka... Ciasteczka lukrecjowe z żurawiną Składniki: (na 40-45 sztuk) 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki lukrecji w proszku 65 g suszonej żurawiny 185 g zimnego masła 200 g cukru trzcinowego 1 jajko Mąkę przesiać, wymieszać z lukrecją i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremowy, rozpływający się w ustach sernik żurawinowo-waniliowy. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole nie tylko ze względu na wygląd, ale także ciekawe połączenie smakowe. Wyważony, kwaskowaty smak żurawiny idealnie komponuje się ze słodkim ciasteczkowym spodem i masą waniliową. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): Spód: 270 g ciemnych markiz typu oreo 70 g roztopionego(...)masła Masa żurawinowa: 3 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny (pół kg) 1/3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 750 g mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek Masa waniliowa * : 250 g mielonego twarogu 400 g serka waniliowego homogenizowanego (polecam ten ) 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Polewa: 1 szklanka cukru pudru
Domowa Cookierenka AgiBardzo smaczna i szybka propozycja na ciepłe śniadanie. Błyskawiczne płatki ryżowe z dodatkiem puree z dyni i suszonej żurawiny, które są proste w przygotowaniu, a ich ciepło długo pozostaje w żołądku. Przynajmniej tak mi się wydawało :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki błyskawicznych płatków ryżowych 1/2 szklanki puree z dyni Hokkaido 1 łyżka cukru brązowego 1/4 szklanka żurawiny suszonej(...)łyżeczki cynamonu Wlać mleko do garnuszka, dodać puree z dyni i cukier. Roztrzepać dokładnie rozprowadzając mleko z dynią i zagotować. W momencie pojawienia się pierwszych bąbelków wsypać żurawinę i płatki ryżowe. Gotować ok 3min przyprawiając cynamonem. Zdjąć z ognia i chwilę odstawić, aż ryż całkowicie wchłonie mleko. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe
https:KKuchniaMniamBatoniki owsiane z bakaliami to pomysł na szybką, smaczną i zdrową przekąskę na słodko. Poniższe batoniki to w głównej mierze płatki owsiane wymieszane z posiekanymi orzechami, rodzynkami i żurawiną. Przed podaniem batoniki możecie udekorować rozpuszczoną mleczną czekoladą. Składniki na formę 20 x 20 cm*: 2 płaskie szklanki płatków owsianych 130 g bakalii (mieszanka orzechów laskowych, migdałowych i rodzynek(...)orzechów włoskich 50 g jasnego sezamu 25 g rodzynek 25 g suszonej żurawiny 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 2 jajka Orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę i mieszankę bakalii posiekać (nie za drobno). Do miski wsypać płatki owsiane, dodać posiekane bakalie, wsypać sezam. Za pomocą miodu i oleju kokosowego całość ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać roztrzepane jajka. Wszystkie
Ugotowaćszkl kremówki (lepiej 36% niż 30%) – 400 g boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie(...)dodać świeży majeranek (kilka gałązek), opaloną na gazem cebulę (obrać ją przedtem), marchew i seler. Gotować do miękkości, wystudzić. W wywarze z mięsa zamoczyć bułkę, osobno zamoczyć grzyby i żurawinę oraz śliwki. Wątróbkę obgotować dosłownie 5 minut w pozostałym wywarze (ma być półsurowa). Pistacje posiekać. Odsączyć żurawinę, śliwki i grzyby – grzyby i śliwki posiekać, ale nie za drobno. Gruszkę
Pociąg Do Kuchni