Rolada cielęca z żurawiną Wraz z końcem upałów i nadejściem wieczornych chłodów, do łask w mojej kuchni, wróciły aromatyczne, mięsne pieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin. Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego(...)oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie woda Sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej
Miód i pieprzszerokości rolki wychodziły 2 sztuki), uformowałam zgniatając na szklanej butelce, żeby je trochę usztywnić. Wszystko, co wystaje za wysoko możecie spokojnie obciąć – aż tak duże nie są nam potrzebne. Żurawinę zalejcie wrzątkiem, tak żeby ją przykryć – musi trochę namoknąć żeby zmiękła. To samo zróbcie jeśli zamiast żurawiny używacie innych suszonych owoców. W dużej misce wymieszajcie ze sobą suche składniki(...)pomarańczy oraz z otartą z pomarańczy skórką. Przelejcie składniki z ‚mokrej miski’ do suchej mieszanki, wymieszajcie łyżką do równomiernego połączenia wszystkich składników. Dodajcie jeszcze odcedzoną i lekko odciśniętą żurawinę, ją też wmieszajcie w masę. Składniki kruszonki włóżcie do miseczki i ugniećcie je razem widelcem – to najszybsza metoda. Z kruszonką jest dokładnie tak samo, jak przy kruchym cieście – kontakt
Karo in the Kitchenbrązowego cukru, 4 jajka, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 10 dag mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy(...)brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem
Pobite gary Barbarysię dużo tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna bajka. Składniki: Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze ) Sól pieprz Garść suszonej żurawiny Żurawina ze słoika ( konfitura ) Pieprz cayenne 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Suszoną żurawinę zalewamy niewielką ilością wody. Skórę na piersi z gęsi lekko nacinamy , całość przyprawiamy solą(...)pieprzem. Na rozgrzanej patelni przez chwilę obsmażamy mięso. Następnie układamy w naczyniu do pieczenia, smarujemy konfiturą i dodajemy namoczoną żurawinę wraz z płynem. Pieczemy w temperaturze 190 o C przykryte folią aluminiową do miękkości ( miałam wiejską gęś, więc czas w tym przypadku jest dłuższy ), warto sprawdzać. Po upieczeniu, zbieramy wytopiony tłuszcz, pozostały płyn zlewamy, miksujemy, dodajemy śmietanę i mąkę, wlewamy
Smaki Ewyżeby go zrobić. W końcu kilka dni temu kupiłam pomarańczową czekoladę. W Batidzie. Jaka ona dobra!!! Pamiętacie groszki o smaku pomarańczowym ? Tak właśnie smakuje. A potem dołożyłam paczkę żurawiny. Wilgotnością ciasta same kierujemy. Ja dodałam tylko 200 gram mielonych migdałów. Ale jeśli wolicie bardzie zwarte, suchsze ciasta 300 gram będzie wskazane. Aaaaa i zajmuje sporo czasu. Myślę(...)spędzać całego dnia w kuchni. 2 pomarańcze ekologiczne 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-300 gram mielonych migdałów 5 jajek opakowanie żurawiny czekolada pomarańczowa opcjonalnie ( jeśli się nie uda proponuję białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy) na Allegro można kupić 1 kg belgijskiej czekolady pomarańczowej Umyte pomarańcze gotowałam 70 minut
AZgotuj!mamą zrobiły w domu. Troszkę z mamą zmodyfikowałyśmy przepis. Składniki: 4 duże piersi z kurczaka sól zioła dalmatyńskie pieprz serek almette wiśniowo - żurawinowy kardamon 20 dkg żurawiny suszonej 20 dkg boczku wędzonego Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek(...)siekamy drobno i mieszamy z żurawiną. Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy do góry i wiążemy nicią. My mamy specjalne silikonowe nici. Wierzch polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy
Lili w kuchniziemniaków -12-15 małych moreli -2,5 szklanki mąki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -1/3 kostki masła -4-5 łyżek bułki tartej -solidna garść suszonej żurawiny -2 łyżki płynnego miodu -sól, olej Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z miodem. Morele myjemy, osuszamy i nacinamy, aby usunąć pestki. Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy gnieciuchem(...)ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy ciasto. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę pszenni zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na części. Kawałki ciasta spłaszczamy, układamy na nich morele wypełnione żurawiną, i zawijamy ciasto formując kulkę. Wodę lekko solimy, dodajemy odrobinę oleju i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy knedle i kiedy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem
Maminek kulinarnydługim rodzinnym spacerze potrzebowałam przygotować coś pysznego, szybkiego i sycącego. W lodówce znalazłam kostkę pysznego, białego sera i... od razu pomyślałam o zrobieniu placuszków. Urozmaiciłam je w dodatek słodkiej żurawiny... były naprawdę pyszne. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 250 g chudego sera białego (może być również półtłusty) 3/4 szklanki mąki 2 1/2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki cukru 4 łyżki mleka(...)jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju do smażenia do podania cukier puder i konfitura żurawinowo-jabłkowa Przygotowanie: Żurawinę umieszczam w misie blendera i ją rozdrabniam. Wszystkie składniki, wraz z rozdrobnioną żurawiną umieszczam w misce i za pomocą widelca łączę w jednolitą masę. Placuszki kładę stołową łyżką na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju) i smażę z obu stron. Podczas
Słodkie okruszkiDziś obiecane ciasto. Tarta z nadzieniem serowo-dyniowym, przyprawiona cynamonem i innymi korzennymi przyprawami. Jest pyszna! Kruchy spód i słodkie nadzienie zrównoważone odrobiną żurawiny. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na tartę z dyni z żurawiną (forma na tart o średnicy 26-28 cm) CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła(...)ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków skórka otarta z jednej pomarańczy (ekologicznej) lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy
Rozpustne gotowaniepyszne! Jako że lubię placki ziemniaczane na słodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI: Placuszki batatowo-ziemniaczane: 1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g) 3-4 ziemniaki (ok 300g) 3 jajka 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka) czosnek granulowany , słodka papryka do smaku olej do smażenia Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi: 60 dag piersi z indyka 1 puszka ananasów duża garść suszonej żurawiny 50 g orzeszków ziemnych solonych kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem nie miałam) 1 łyżka mąki
Kto ugości moich gości?stoły. Ja, zważywszy na to, że jestem ogromnym łasuchem na słodkości, podaję ją w przeróżnych deserach i ciastach. Dziś proponuję spróbować mojej czekoladowo-kokosowej krajanki z kaszy jaglanej nadzianej żurawiną. Smaczny, zdrowszy deser idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. A co najważniejsze również najmłodsi po niego sięgają. Spróbujcie. * przepis własny - powstał na zasadzie udanego eksperymentu kulinarnego ... kasza jaglana, żurawina(...)szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g 20 g czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką, aby było zdrowiej) 2 czubate łyżki wiórków kokosowych + do posypania krajanki garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Na małym ogniu gotujemy kaszę jaglanką z 2 szklankami mleka, mieszamy. Pod koniec gotowania, około 10-12 minuty ** dodajemy stopniowo posiekaną na drobniejsze kawałki czekoladę i wiórki kokosowe, ciągle mieszając
Słodkie okruszkiBłyskawiczne, proste ciasto z dużą ilością suszonych żurawin. Aromatyczne, lekkie i puszyste. Intensywnie waniliowe, pięknie pachnie podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność! Polecam ;) Składniki: Ciasto: 5 jajek w temperaturze pokojowej 2 szkl. mąki pszennej 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 szkl. cukru 1/4 szkl. mleka w temperaturze pokojowej opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej 100 g suszonej żurawiny cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz mąkę, dobrze wymieszać. Suszoną żurawinę obsypać dwoma łyżkami mąki. Białka ubić na sztywno
Nastoletnie Wypiekaniezwykłą pieczarkę. Można takie spotkać w Lidlu, pod nazwą, pieczarki na grilla :) Mimo nazwy, w parowarze również się świetnie sprawdzają ;) Składniki : duża pieczarka 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka orzechów nerkowca 4 plastry sera camembert listki bazylii tajskiej listki oregano Przyprawy : pieprz czarny Pieczarkę myjemy, obieramy i odcinamy nóżkę. W środek(...)kapelusza wrzucamy 1 łyżkę żurawiny i połowę orzechów. Camembert kroimy na plastry i układamy w środek grzyba, po czym przyprawiamy pieprzem. Na wierzch układamy resztę żurawiny suszonej i orzechów nerkowca. Pieczarkę układamy na folii aluminiowej i wkładamy do parowaru. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 7 minut. Bazylie tajską i oregano myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Parowar FacetaSzybki i bardzo smaczny pomysł na kurczaka, zasmakuje zarówno dzieciom , jak i dorosłym. Dodatek sera wędzonego i żurawiny stanowi bardzo ciekawy akcent nadający tradycyjnemu filetowi w panierce nowego wymiaru. Polecam! Filety z kurczaka w chrupiącej panierce z serem wędzonym i żurawiną Składniki: 2 piersi z kurczaka około 2 szklanki płatków kukurydzianych 150-200 g sera wędzonego (np.oscypka(...)szklanki suszonej żurawiny sól, pieprz papryka słodka, zioła prowansalskie, czos nek granulowany 1 duże jajko olej Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy według uznania na nieco mniejsze porcje. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. W tym czasie w malakserze mielimy na drobniejsze kawałki płatki kukurydziane lub przekładamy płatki do woreczka i za pomocą wałka rozdrabniamy. Jajko
Mania Gotowania