Ciasteczka z dodatkiem żurawiny piekłam już dawno Ale są tak wspaniałe w smaku,że powracam do przepisu często. Mogą być ciasteczkami świątecznymi , ale ja piekę je cały rok z różnych okazji. Polecam! SKŁADNIKI: 150 g masła 3 żółtka 120 g cukru 250 g mąki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny 150 g żurawiny Masło utrzeć z cukrem, dodawać(...)żółtku. Wsypać mąkę, sól i skórkę z cytryny, na końcu dodać żurawinę. Całość wymieszać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok 10 minut. Smacznego
Z Marcepanemprzyprawy do piernika 100 g jasnego cukru muscovado 60 ml oleju 80 g miodu 3 jajka sok z 1 mandarynki 3 dojrzałe banany 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka ciemnego rumu polewa kakaowa: 60 g masła 45 g cukru pudru 20 g kakao 1/2 listka żelatyny dodatkowo: złoty barwnik spożywczy w proszku złoty barwnik spożywczy w tubce(...)pisak) Rodzynki i żurawinę przełożyć do miseczki, wlać rum i zalać wrzątkiem tylko tyle, żeby przykrył bakalie. Odstawić. Mąkę, kakao i sodę przesiać, wymieszać z imbirem, przyprawą do piernika i cukrem. Jajka roztrzepać,dodać olej, miód i sok z mandarynki, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Banany rozgnieść widelcem, rodzynki i żurawinę dobrze odcisnąć. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco. 8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody 150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej żurawiny(...)naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić
Kolorowa kuchnia Elkimoje "tradycyjne" ciasto może okazać się mało słodkie. Nie używam tu białego czy brązowego cukru, zamiast tego jest miód i daktyle. W cieście są też takie dodatki jak żurawina, orzechy czy jabłko. Całości dopełniają przyprawy korzenne, bez których nie ma świąt. Ciasto bardzo przyjemne w smaku, wilgotne czyli takie jak lubię, choć dla mnie osobiście bardzo słodkie. Piekąc(...)mąki owsianej 100 g mielonych migdałów 2 jajka 0,5 szklanki jogurtu greckiego 100 g miodu 2 łyżki oleju kokosowego 100 g daktyli (około 8 sztuk) 100 g suszonej żurawiny 50 g orzechów laskowych 1 jabłko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej wykonanie: W miseczce łączymy suche składniki: mąkę, migdały, gałkę, cynamon
Przysmaki Karolkiświęta ;) 200 g masła 200 g masy marcepanowej 1/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml amaretto 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 100 g mieszanki kandyzowanych owoców polewa czekoladowa prażone płatki migdałowe Żurawinę, śliwki, morele i orzechy włoskie posiekać nożem(...)polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami Tagged: marcepan , morele , orzechy włoskie , śliwki , żurawina
https:KKuchniaMniamLekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika Propozycja dietetycznej, pełnej witamin sałatki z cykorią w roli głównej, bardzo popularnej we Francji, zwłaszcza w sezonie zimowym. Zapraszam. Składniki: 2 cykorie 1 garść suszonej żurawiny 1 garść uprażonych pestek słonecznika Sos do sałatki: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu z czerwonych winogron 2 łyżki oliwy(...)Cykorię pozbawić zewnętrznych liści, podzielić na ćwiartki, wyciąć twarde, gorzkie końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Na czystej patelni bez tłuszczu uprażyć słonecznik, przełożyć do cykorii, dodać żurawinę. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki do sosu winegret, energicznie wymieszać, aż do powstania aksamitnego kremu. Polać nim sałatkę, lekko całość przemieszać i gotowe
Wino Francja KuchniaKrólowa jesiennych warzyw - dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodziele danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego lub rybnego posiłku. Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny - tak smakuje jesień! Polecam wypróbowanie przepisu! Składniki: 250-300 g podgrzybków 1 kubek żurawiny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki 5 dag suszonej żurawiny słoiczek konfitury żurawinowej (ok 7 łyżek) 4 łyżki startego chrzanu 200 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz, oliwa Konfitury, chrzan i śmietanę wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, odstawić(...)lodówki. Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i następnie osączyć. Cebulę, i czosnek obrać, posiekać, zeszklić . Natkę posiekać. Do mięsa dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem, połowę natki, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Połączyć z żurawiną. Z masy uformować niewielkie pulpeciki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym
Pieguskowa Kuchniapieczywie (a w kupnym niestety ich ze świecą szukać...). Dlatego lepiej przygotować taki chleb samemu - mamy przy okazji możliwość doboru dodatków, w tym wypadku jest to suszona żurawina i siemię lniane. Składniki (1 bochenek) 2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru opakowanie suchych drożdży (7g) 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 5 łyżek płatków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego(...)garście suszonej żurawiny masło do wysmarowania formy mleko do posmarowania wierzchu 3 łyżki otrębów owsianych ziarna dyni do posypania Do wody wsypać cukier, drożdże, płatki owsiane. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól, siemię lniane i dobrze wymieszać, aż powstanie lekko klejące się ciasto. Dodać żurawinę i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać
Słodkie inspiracjejeśli chodzi o pieczenie, więc jeśli mi się udaje, wam uda się na pewno! Wiary więcej! Dziś chce wam pokazać jedno z moich ukochanych zestawień smakowych – słonecznik i suszona żurawina. Chleb na zakwasie z dodatkiem tych składników smakuje lekko orzechowo, słodko i kwaśno jednocześnie. Warto spróbować. Potrzebujemy: 160 g zakwasu żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę(...)soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto będzie jak mokra i ciężka glina. Po dokładnym wyrobieniu przekładamy do keksówki i odstawiamy
ladykitchenmasłem na podwieczorek - dietetycy pewnie łapią się za głowę, ale nie potrafię odmówić sobie tego smaku:) Chleb - ten najzwyklejszy, codzienny - dziś w nieco urozmaiconej wersji z orzechami i żurawiną. Ależ pyszny!! Składniki: 250g zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej 450g mąki żytniej typ 720 300ml wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 50g żurawiny (u mnie Helio ) 50 g orzechów włoskich(...)mąką do wysypania formy Sól i miód rozpuścić w wodzie, wlać do mąki, wymieszać. Dodać zakwas, wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut, następnie dodać siemię lniane, posiekane orzechy i żurawinę i ponownie wymieszać. Formę (u mnie 30x11cm) posmarować olejem, wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, mokrą dłonią wyrównać wierzch. Formę przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Gdy ciasto
Obiad gotowyszkl cukru 3 łyżki miodu 1/2 szkl startej tykwy 125 g masła lub margaryny 2 jajka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl rodzynek i żurawiny 1 łyżka przyprawy do piernika 1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , miodem i kakao. 2. Lekko ostudzoną mieszankę wlewamy do przesianej mąki z proszkiem. 3. Wbijamy jajka i dosypujemy przyprawę(...)piernika. Ciasto wyrabiamy robotem. 4. Kiedy składniki połączą się dodajemy startą tykwę, rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy. 5. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy w 160 °C przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe. 6. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , kakao , na szybko , piernik , przyprawa , rodzynki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywaniliowy crème brûlée , po którym zostało sporo białek. Postanowiłam zrobić z nich bezę. A że sezon na owoce jagodowe idealnie pasujące do tego deseru, dawno minął, użyłam suszonych żurawin i śmietany wymieszanej z serem mascarpone. Mnie to połączenie bardzo posmakowało i pewnie powtórzę nie raz ;) Składniki : 6 białek szczypta soli 330 g cukru łyżka soku z cytryny 3 płaskie łyżki(...)mąki ziemniaczanej 400 g śmietany 18 % 100 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru garść żurawin Przygotować formę do pieczenia bezy oraz papier do pieczenia z odrysowanym kołem o średnicy 25 cm lub silikonową podkładkę z zaznaczonymi na niej kołami o różnych średnicach. Odważyć cukier i przygotować resztę składników, by były na podorędziu. Przyda się też łopatka z silikonową końcówką. Białka
Weekendy w domu i ogrodziesłodkim śniadaniu :) Oryginalnie chleb jest z suszonymi porzeczkami (podobnie do chleba, który piekliśmy w piekarni Amber w lipcu tego roku). U mnie zabrakło suszonych porzeczek, więc zastąpiłam je żurawiną. Użyłam też zdecydowanie mniej cukru, bo piekłam dziś, więc nie musiałam przekupywać duchów ;) Składniki : 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody spożywczej (użyłam proszku do pieczenia, bo nie lubię posmaku sody(...)szklanka słodkich suszonych porzeczek (ew. rodzynków) (użyłam żurawin) 2 łyżeczki kminku 1,5 szklanki zsiadłego mleka (dodać do mleka 1 łyżeczkę octu) 0,5 szklanki cukru (dałam 2 szczypty wymieszane z dwiema szczyptami grubej soli morskiej) Rozgrzać piekarnik do 175°C. W dużej misce starannie zmieszać mąkę, sodę, porzeczki/żurawiny i kminek. Zagniatać ciasto
Weekendy w domu i ogrodzie