Kolejna z kulinarnych nowości :) Szneka - w gwarze wielkopolskiej. Hefeschnecken - po niemiecku. Drożdżówka. Z żurawiną i marcepanem, i płatkami migdałów. Nutę wieńczy smak cytryny. Tym razem inspirację zaczerpnęłam z książki "Kaffee-kränzchen". fot. Izabela Magdalena Składniki na około 20 mini sztuk ;) 400 gram mąki 1 opakowanie suchych drożdży 50 gram cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli(...)gram masła 200 ml mleka jajko 130 gram suszonej żurawiny (rodzynek) 100 gram migdałów w płatkach 200 gram masy marcepanowej mąka do posypania cukier puder i 1 łyżka soku z cytryny 1. Ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do miski. Dodać suszone drożdże, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Masło rozpuścić, do rozpuszczonego masła wlać mleko. Letnie masło z mlekiem wlać
Kuchnia smakównadaje, bo ma postać płynną) 2-3 łyżki miodu (wyczucie słodkości to kwestia gustu) aromat migdałowy (w wersji dla dorosłych może być likier amaretto) spora garść suszonych żurawin lub klasycznie migdały (te należy wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę) Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Do kaszy wlać mleko i gotować do wchłonięcia mleka. Mieszać(...)intensywny zapach i smak. Na koniec dodać odrobinę aromatu migdałowego. Wymieszać dokładnie. Na talerzyk wysypać resztę wiórków kokosowych. Do rąk nabierać odrobinę masy, rozpłaszczyć ją, ułożyć na niej 2 żurawiny lub 4 połówki i formować w obu dłoniach w kulkę. Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych. Uwagi: masę dobrze się formuje w kulki, gdy ostygnie; warto jednak wymieszać wszystkie
Weekendy w domu i ogrodziesiemienia lnianego 50 g pestek słonecznika 30 g pestek dyni 25 g suszonych gruszek 25 g suszonych moreli 4 łyżki syropu z agawy 1/3 łyżeczki cynamonu 75 g suszonej żurawiny 120 g orzechów (migdały, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 5 łyżek oleju W miseczce wymieszać olej z syropem z agawy i cynamonem. Dodać wszystkie składniki oprócz żurawiny i orzechów. Wymieszać. Blachę(...)pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć granolę. Piec w 150 stopniach przez 20 minut. Dodać orzechy i żurawinę i piec kolejne 10 minut. Co jakiś czas mieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym miejscu
Moja Galeria Smakurobiliśmy ziemniaki, ale teraz w ogóle mi ich nie brakuje. No takie młode z koperkiem, jajkiem sadzonym i kefirem to już zjadłam, bo uwielbiam ;)))Tym razem ryż z kurczakiem, żurawiną, suszoną morelą, cukinią i trochę przypraw. Smacznie i lekko :)) Miłego dnia :)) Składniki: 2 filety z kurczaka żurawina suszone morele cebula czerwona cukinia świeży koperek sól pieprz ryż olej kokosowy(...)kroję w kostkę i wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Gotuję ryż. Cukinię i cebulę również kroję, dorzucam do kurczaka. Morele pokroiłam w drobne paseczki i razem z żurawiną dorzuciłam do reszty. Do całości dodaję ugotowany ryż, koperek, doprawiam solą i pieprzem
kruche babeczkiczasem płatki z mlekiem. Tym razem umęczył placuszki. Nie chciało mi się za bardzo myśleć więc zrobiłam ciasto takie jak naleśnikowe, tylko troszkę bardziej gęste i dodałam cynamon i żurawinę. Według mnie troszkę za mało, ale to jak kto lubi. Następnym razem dam więcej ;)) Miłego dnia :)) Składniki: 1 jajko około 4 szklanki mąki około 1/2 l mleka (tu dawałam(...)kopiata łyżeczka cynamonu (ja lubię, można mniej lub bez) 1 łyżeczka proszku do pieczenie żurawina (ilość wedle uznania) cukier puder do posypania olej kokosowy do smażenia Ciasto robimy dokładnie tak ja na naleśniki, czyli do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miksujemy, dodajemy mleko i tu uważamy, żeby ciasto nie było za rzadkie, musi być troszkę gęstsze niż
kruche babeczkiukochany dodatek do zdrowego, pożywnego śniadania - domowa granola :) Zrobiona z płatków owsianych i ulubionych orzechów, ziaren słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny. Z dodatkiem miodu, soku owocowego i oleju kokosowego. Wystarczy przygotować ją wcześniej i przechowywać w np. szklanym pojemniczku, aby móc każdego ranka cieszyć się(...)wersji bogatszej - z różnymi orzechami, w bardziej ekonomicznej, ale równie pysznej - z ziarnami, np. słonecznika czy sezamu, wiórkami kokosowymi czy pestkami dyni. Oprócz suszonej żurawiny czy rodzynek warto dodać suszone morele czy śliwki. Taka domowa granola to naprawdę dobry sposób na oczyszczenie spiżarki z zalegających resztek bakalii
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo pożywne śniadanie. Myślę, że taką owsianką nie pogardziłyby nawet osoby, które nie lubią tego typu żywności. Dzięki zawartości banana, żurawiny i rodzynek, owsianka jest słodka. Poza tym zawiera tak dobrane składniki, że już od rana dostarczamy naszemu organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne. Porcja jest dosyć duża i sycąca, więc można ją zrobić ewentualnie dla dwóch osób. SKŁADNIKI(...)duża śliwka 1 banan 50 g płatków owsianych 1 kopiasta łyżka otręb orkiszowych (8 g) 1 kopiasta łyżka otręb gryczanych (8 g) 200 ml mleka 30 g suszonej żurawiny 20 g rodzynek 1 łyżeczka mielonego lnu 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego WYKONANIE Śliwkę przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Banana obrać, pokroić w plasterki i pognieść
Passions hobbies lifeCiasto o niezwykle ciekawym smaku, które jest wynikiem połączenia specyficznej kaszy gryczanej, dużej ilości słodkiej czekolady, wilgotnych rodzynek i żurawiny oraz ... słonych orzeszków ziemnych ;-) Kiedy pierwszy raz robiłam to ciasto, zastanawiałam się, czy będzie smakować moim dzieciom. Kaszę gryczaną nie często dodaję do wypieków i trochę obawiałam się, czy trafi ono w kubki smakowe moich maluchów. Jak się okazało, martwiłam(...)dowolnego rodzaju- ja użyłam czekolady z orzeszkami i wafelkami) - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier wanilinowy - 100 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ok. 1/3 szkl. suszonej żurawiny - ok. 1/3 szkl. rodzynek - garść orzeszków ziemnych solonych (lub orzeszków z miodem) W niewielkiej ilości wody gotuję 2 woreczki kaszy przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykrywam garnek
Wielopokoleniowopłatków owsianych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka esencji waniliowej 10g mąki z amarantusa 6 łyżek chłodnej wody 4 łyżki cukru (lub do smaku) suszona żurawina orzeszki ziemne Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz żurawiny i orzeszków) wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy rękoma (Ciasto na początku może się wydawać dość sypkie). Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które(...)spłaszczamy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Posypujemy żurawiną i orzeszkami. Wstawiamy na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Idealnie smakują z mlekiem. Smacznego
ChilliJemysię zetnie. Po upieczeniu sernik pozostawić w formie i całkowicie wystudzić na kratce. Gdy sernik będzie zimny przygotować mus żurawinowy. Mus żurawinowy: 400 g jogurtu greckiego (schłodzonego) 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej (mrożonej nie rozmrażać) 1/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na 10 min. Pozostałe(...)reszty musu, dokładnie wymieszać. Mus żurawinowy przelać na sernik, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (od 2 do 6 godzin). Delikatnie zdjąć obręcz formy, pomagając sobie nożykiem. Udekorować żurawiną. Podawać. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego! Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
moj przepis najeden przepis na ciasteczka owsiane. I w sumie to go nie lubię.. Nie wiem gdzie jest mój stary przepis bez mąki gdzie wychodzą bardziej suche ;( Dzisiaj chciałam dodać żurawiny i znalazłam przepis u Bereniki . Wyszły pycha! Polecam :) Składniki: (na ok. 14 ciastek) 150g płatków owsianych górskich 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek miodu lub syropu np. z mniszka(...)łyżek masła 2 garści żurawiny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego Masło i miód podgrzać, aż się rozpuszczą, wymieszać i ostudzić. Żurawinę pokroić na dość dużą kostkę. Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, miód z masłem oraz jajko. Wymieszać razem, aż utworzy się lepka
W kuchni bez szafekpieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe OWSIACZKI CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE 8 łyżek mleka 360 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 łyżki kakao zapach rumowy 90 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny(...)syrop musi się zagotować). Dodajemy pokruszoną czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO
peggiwkuchniwypieki słodkie, mogą być i wytrawne. Ważne żeby pokazać jak można wykorzystać nadmiar białek po wypiekaniu drożdżowców czy ciasta kruchego. U mnie tym razem padło na białkowe ciasto z żurawiną. Puszyste i pełne aromatu ciasto z żurawiną, spróbujcie koniecznie. Białkowe ciasto z żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskładników może wyjść tak wspaniała przekąska. Uwielbiam grillowanego oscypka, ale wersji w cieście nigdy nie jadłam. Taki francuski rożek to wspaniały dodatek do zupy czy gulaszu, a z dodatkiem żurawiny smakuje genialnie nawet sam. Składniki: (8 rożków) rolka ciasta francuskiego 4 oscypki 2 łyżki mleka konfitura z żurawiny Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 8 kawałków, oscypki kroimy wzdłuż - dzieląc każdego(...)ciasto i dociskamy zębami widelca. Gotowe układamy na blaszce, smarujemy dokładnie mlekiem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 190*C. Upieczone wspaniale smakują z dodatkiem konfitury z żurawiny
Gotowanie i blogowaniedlatego, że jest na bazie czerwonego wina ! Wersję z czerwonym winem zobaczyłem u znajomych i robiony przez nich sos był naprawdę niesamowity w smaku. Od tego czasu sos z żurawiny robię tylko w taki sposób. Inne przepisy na sosy są TUTAJ. Sos żurawinowy - przepis: Składniki: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 250 ml czerwonego wina(...)rondelka wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 min. Dzięki gotowaniu alkohol wyparuje z wina i pozostanie tylko pyszny aromat i smak. Po tym do wina dodajemy żurawinę, cukier, wodę, sól. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min. Ugotowany sos ubijamy blenderem na gładką konsystencję. Jeżeli chcemy przecedzamy przez drobne sitko (ja pomijam). Tak przygotowany sos gotujemy
Kuchnia Łukasza