żurawina - 4361 przepisów (strona:37/291)

Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną 165

Chleb z dodatkiem surowych warzyw lub owoców jest bardzo puszysty i wilgotny. Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną. Dodałam utartą na grubych oczkach surową dynię…tak wciąż walczę z tą samą dynią Crown Prince, ale już powoli ją wykańczam. Niedługo będę musiała zrobić nowe zapasy, zwłaszcza(...)mają chrupiącą skórkę. Nie ma jak domowe wypieki! Bagietki własnej roboty, a zwłaszcza te na zakwasie lub poolish są zawsze wyrośnięte i puszyste. Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną Składniki: 6 bagietek, około 400 g 250 g mąki orkiszowej razowej 800 g mąki pszennej 350 g pszennego zakwasu, tutaj przepis 5 g drożdży 600 – 650 ml zimnej wody

codojedzenia
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 155

głowie jak i z czym, jak podać. Czytałam różne przepisy, patrzyłam na różne dania, ale nic nie pasowało do mojej wizji. Z ostatnią nutą pomogło ETERNO, ich Mango z żurawiną stało się przysłowiową wisienką, która świetnie zagrała z całością, a sos? Sos normalnie jest kulinarną petardą! Mój syn miał problem z określeniem jak mu smakuje ten obiad. Dopytywał(...)sama) 100 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz 2 ćwiartki limonki DODATKOWO: 1/2 szklanki dzikiego ryżu (waga przed ugotowaniem) 100 g ryżu jaśminowego (waga przed ugotowaniem) Mango z żurawiną czerwony pieprz Wykonanie: W pierwszej kolejności namoczyłam oba rodzaje ryżu w osobnych miseczkach. Sandacz był mrożony, więc poprzedniego wieczoru wyciągnęłam go z zamrażarki, położyłam na talerzu, przykryłam folią spożywczą

Blondynka Gotuje
Sernik z czekoladą i żurawiną 141

dobry, słodki początek tygodnia, c udne połączenie smaków - słodka czekolada i kwaskowa żurawina. Nie wiem jak Wam ale mnie już na myśl przychodzą święta :) Składniki: 1 kg półtłustego twarogu, 150 g cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 2 łyżki budyniu śmietankowego (może też być waniliowy), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona(...)brzegach. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Ser trzykrotnie zemleć. Jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać do niej ser oraz budyń i zmiksować. Następnie dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.  Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas

Nie tylko w kuchni
Naleśniki 121

Nutellą czy z białym serem.  Dzisiaj pokażę Wam, jak ja robię naleśniki - puszyste, lekkie, słodkie o zapachu wanilii. Do naleśników zrobię coś na kształt salsy z mięty, żurawiny, miodu oraz soku z limonki. Potrzebne będą nam: około 2-3 szklanek mąki 3 łyżki cukru mleko 2-3 szklanki 1 laska wanilii 3 jajka  Na nasze nadzienie(...)naleśników: 15-20 deko suszonej żurawiny garść liści świeżej mięty 1 limonka 2 łyżki miodu Przygotujcie sobie dwie miski; jedną na zrobienie naleśników; drugą (mniejszą) na przetrzymanie żółtek przez chwilkę i rozrobienie ich z cukrem.  Oddzielamy białka od żółtek, a następnie bijamy je na sztywną pianę.  Żółtka rozrabiamy z cukrem - nie musi się on rozpuszczać, polecam

Kuba Gotuje
Sos ze szpinaku z kurczakiem, żurawiną i makaronem 137

około 300 g makaronu na spaghetti, pełnoziarnistego.  300-400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka 400 g mrożonego szpinaku 1/3 szklanki mleka 100 g suszonej żurawiny  1-2 ząbki czosnku 3-4 liście świeżej szałwii (opcjonalnie)  zioła prowansalskie czosnek granulowany sól świeżo mielony pieprz kolorowy Na sam początek żurawinę zalejcie mlekiem, niech się moczy. Teraz(...)ogonków. Gdy nasz szpinak się rozmrozi trzeba odparować zawartość patelni, tak więc średniej wielkości gaz, odkrywamy patelnię i dodajemy czosnek, możecie go wcisnąć lub wkroić. Teraz czas na naszą żurawinę, postarajcie się nie wlewać jej z całym mlekiem od razu. Dodajcie żurawinę z połową mleka, dokładnie rozmieszajcie, najwyższa pora doprawić nasz sos, jak wam wiadomo szpinak lubi czosnek z wzajemnością

Kuba Gotuje
Konfitury z najczystszego soku - Ogrody Sabinu 109

wypić i zapomnieć, a tak to będę się cieszyła ogrodami pełnymi jabłoni przez całą zimę. Taki dżem przygotujemy w kilka minut! Przepis I- dżem z soku z jabłek i żurawiny z miętową nutką Składniki -sok z jabłek i żurawiny  OGRODY SABINU -Konfitur Fix  DIAMANT -pół dużego kubka  SKWORCU -300 g cukru -kilka listków mięty Najpierw odmierzamy pół(...)kubka żurawiny.  Gotujemy sok i blenderujemy żurawinę z sokiem i listami mięty. Wsypujemy KonfiturFix i mieszamy. Postępujemy zawsze tak jak nakazuje instrukcja na opakowaniu. Gdy osiągniemy pożądaną konsystencję i odpowiedni czas gotowania, wlewamy sok do wysterylizowanych słoiczków i szybko zamykamy. Odwracamy dnem do góry na minimum 5 minut. Przepis II- dżem z soku z jabłek i czarnego

Z Kuchni Do Kuchni
razowiec na zakwasie z żurawiną 153

chleb z żurawiną Dodane do chleba owoce żurawiny, nie tylko wzbogacają jego smak, ale sprawiają również, że zyskuje on bogactwo cennych elementów, zwartych w tym niepozornym owocu sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)suszonej żurawiny woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas

Miód i pieprz
Konfitury z najczystszego soku - Ogrody Sabinu 187

wypić i zapomnieć, a tak to będę się cieszyła ogrodami pełnymi jabłoni przez całą zimę. Taki dżem przygotujemy w kilka minut! Przepis I- dżem z soku z jabłek i żurawiny z miętową nutką Składniki -sok z jabłek i żurawiny  OGRODY SABINU -Konfitur Fix  DIAMANT -pół dużego kubka  SKWORCU -300 g cukru -kilka listków mięty Najpierw odmierzamy pół(...)kubka żurawiny.  Gotujemy sok i blenderujemy żurawinę z sokiem i listami mięty. Wsypujemy KonfiturFix i mieszamy. Postępujemy zawsze tak jak nakazuje instrukcja na opakowaniu. Gdy osiągniemy pożądaną konsystencję i odpowiedni czas gotowania, wlewamy sok do wysterylizowanych słoiczków i szybko zamykamy. Odwracamy dnem do góry na minimum 5 minut. Przepis II- dżem z soku z jabłek i czarnego

Z Kuchni Do Kuchni
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami 203

idę do kuchni i piekę .  Nie czekam na zachętę ona sama przychodzi. Wszak gotowanie i wypieki dla rodziny to sama przyjemność :)    Składniki Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :   mąka typ 500 2 szklanki margaryna 250 g jaja 4 szt ksylitol 1 szklanka Kłos - Pol błonnik kakaowy 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki soda pół(...)łyżeczki  spirytus 50 ml   Dodatkowo:   powidła śliwkowe  5 łyżek żurawina suszona 1 szklanka Kłos  - Pol   Dekoracja:   czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki gwiazdki dekoracyjna ( tyle ile chcesz)      Wykonanie Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :   Do wysokiego garnka wkładam margarynę , wsypuje cukier, wlewam wodę i czekam , aż się

Różowa kuchnia
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami 169

idę do kuchni i piekę .  Nie czekam na zachętę ona sama przychodzi. Wszak gotowanie i wypieki dla rodziny to sama przyjemność :)    Składniki Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :   mąka typ 500  margaryna 250 g jaja 4 szt ksylitol 1 szklanka Kłos - Pol błonnik kakaowy 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki soda pół łyżeczki(...)Dodatkowo:   powidła śliwkowe  5 łyżek żurawina suszona 1 szklanka Kłos  - Pol   Dekoracja:   czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki gwiazdki dekoracyjna ( tyle ile chcesz)      Wykonanie Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :   Do wysokiego garnka wkładam margarynę , wsypuje cukier, wlewam wodę i czekam , aż się rozpuści . Teraz dodaje błonnik kakaowy

Różowa kuchnia
rolada cielęca z żurawiną 121

Rolada cielęca z żurawiną Wraz z końcem upałów i nadejściem wieczornych chłodów, do łask w mojej kuchni, wróciły aromatyczne, mięsne pieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin.    Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego(...)oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie woda Sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej

Miód i pieprz
Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką 188

szerokości rolki wychodziły 2 sztuki), uformowałam zgniatając na szklanej butelce, żeby je trochę usztywnić. Wszystko, co wystaje za wysoko możecie spokojnie obciąć – aż tak duże nie są nam potrzebne. Żurawinę zalejcie wrzątkiem, tak żeby ją przykryć – musi trochę namoknąć żeby zmiękła. To samo zróbcie jeśli zamiast żurawiny używacie innych suszonych owoców.   W dużej misce wymieszajcie ze sobą suche składniki(...)pomarańczy oraz z otartą z pomarańczy skórką.   Przelejcie składniki z ‚mokrej miski’ do suchej mieszanki, wymieszajcie łyżką do równomiernego połączenia wszystkich składników. Dodajcie jeszcze odcedzoną i lekko odciśniętą żurawinę, ją też wmieszajcie w masę.   Składniki kruszonki włóżcie do miseczki i ugniećcie je razem widelcem – to najszybsza metoda. Z kruszonką jest dokładnie tak samo, jak przy kruchym cieście – kontakt

Karo in the Kitchen
Ciasto żurawinowe z mascarpone 139

brązowego cukru, 4 jajka, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 10 dag mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy(...)brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem

Pobite gary Barbary
Pieczone piersi z gęsi w sosie żurawinowym 122

się dużo tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna bajka. Składniki: Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze ) Sól pieprz Garść suszonej żurawiny Żurawina ze słoika ( konfitura ) Pieprz cayenne 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Suszoną żurawinę zalewamy niewielką ilością wody. Skórę na piersi z gęsi lekko nacinamy , całość przyprawiamy solą(...)pieprzem. Na rozgrzanej patelni przez chwilę obsmażamy mięso. Następnie układamy w naczyniu do pieczenia, smarujemy konfiturą i dodajemy namoczoną żurawinę wraz z płynem. Pieczemy w temperaturze 190 o C przykryte folią aluminiową do miękkości ( miałam wiejską gęś, więc czas w tym przypadku jest dłuższy ), warto sprawdzać. Po upieczeniu, zbieramy wytopiony tłuszcz, pozostały płyn zlewamy, miksujemy, dodajemy śmietanę i mąkę, wlewamy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania