Menu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym
Moje pyszne gotowaniesubtelnej miękkości.Czas przygotowania: 15 minutMarynowanie: 1-4 dniPorcje: 2Składniki: 4 filety śledziowe a’la Matjas, 1 jabłko,150 g serka Almette z chrzanem,3 łyżki suszonej żurawiny,2 łyżki sosu tatarskiego,mały słoiczek marynowanego imbiru,sok z ½ cytryny,pieprz cytrynowy,zielenina do dekoracji,sól morska.Przygotowanie:Śledzie odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze kawałki, zalać(...)octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić do lodówki na min. 24 godz. Jabłko pociąć w słupki, skropić sokiem z cytryny żeby nie zbrązowiało, żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. Przygotować mus: serek Almette zmiksować z 2 łyżkami żurawiny i 4 łyżkami soku z cytryny. Dodać sos tatarski, sól i pieprz, wymieszać. Śledzie i jabłka
SzczyptaSmaQmałych placuszków: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki mąki ryżowej 6 lub 7 łyżek mleka 0,5%, roślinnego lub bez laktozy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego Cynamon Żurawina Przygotowanie: Kasze jaglaną (ok.50 g) opłukać, ugotować i odstawić do wystygnięcia. Przełożyć do miseczki i dodać wszystkie składniki (oprócz żurawiny) i zblendować na gładką masę. Dorzucić żurawinę. Na rozgrzaną patelnię(...)jeśli jest to patelnia inna niż do naleśników, dajemy pół łyżeczki masła) nakładamy łyżką masę. Smażymy przez 2/3 minutki na małym ogniu i przewracamy. Podajemy posypane żurawiną, znakomicie smakują też z lodami waniliowymi! Przepis bierze udział w konkursie Veggieola :) Dietetyczne pancakes z kaszy jaglanej
CzarnawisienkaCiasteczka wyciskane z maszynki Ciasteczka z białą czekoladą Ciasteczka z m&m's Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe(...)ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Pieguski Popękane czekoladowe ciasteczka Pierniczki Pierniczki - czerwone serca Pierniczki - mikołaje Pączki z serka homogenizowanego Rudolfy Rurki z kremem Serowe oponki Szyszki z krówek Usteczka z jabłkiem Vanillekipferl Wiatraczki Zimtsterne- cynamonowe ciasteczka
Aga w kuchniwłasnych upodobań. Podawanie konkretnych ilości składników chyba też nie jest tu konieczne. Filet z piersi kurczaka lub z indyka sól, pieprz, majonez Moje propozycje na farsz: I: oscypek żurawina suszona żurawina do mięs ze słoiczka Oscypek drobno pokroić, dodać suszone owoce żurawiny i kilka łyżek żurawiny ze słoiczka. II: Bryndza góralska suszone pomidory z zalewy Składniki pokroić
Praktyczna plsię skończyło a jakoś nie miałam ochoty na specjalne długie pieczenie za to na owocowy deser jak najbardziej. Tym teraz postanowiłam wziąć na tapetę truskawki. Zmiksowane truskawki z kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser. Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy(...)mleka 4 łyżki żurawiny 2 laski wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego ( nie wanilinowy:P) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ksylitolu Wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem i kroimy żurawinę drobno. Dotujemy kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy owoce. Wlewamy do szklanki mleko a resztę zagotowujemy. Do mleka w szklance dodajemy mąkę ziemniaczana i trochę ksylitolu. Wszystko razem
ciastkarnia na kruchym spodziezjadane są w ciągu 2 dni. Jednak bardzo lubimy też kombinować z różnymi nowymi przepisami, którymi miło mi dzielić się z Wam :) Ciasteczka są kruche i mają przepyszny smak. Żurawina nadaje im lekko kwaskową nutę , a orzechy...po prostu w tym komplecie pasują do siebie idealnie!:) Przepis znalazłam tutaj Składniki: -170g miękkiego masła -1 łyżka mleka -70g ksylitolu(...)może być zwykły cukier) -szczypta soli - 250g mąki orkiszowej -60g żurawiny (najlepiej bez cukru) -40g orzechów Mąkę, ksylitol i sól przesiać do miski. Dodać mleko i miękkie masło. Całość utrzeć. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki i studzimy. Orzechy kroimy na dosyć grube cząstki i wsypujemy
Smaczne ZdrowePyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj . Wychodzi około 60 sztuk. Składniki: -220g masła pokrojonego w kostkę -0,5 szklanki ksylitolu -2 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 łyżeczki soli -410g mąki orkiszowej białej(...)szkl.mąki pszennej) -3/4 szklanki suszonej żurawiny -0.5 szklanki orzechów grubo posiekanych pecan (ja dałam włoskie) -wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć
Smaczne Zdrowepłatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka ody oczyszczonej - rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście - ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie(...)płatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka ody oczyszczonej - rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście - ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie
W kuchni Karmel-itkiPoniższą propozycję trudno chyba zakwalifikować w kategorii przepisu kulinarnego - ot, z nagłej potrzeby podniesienia cukru w organiźmie zapakowałam żurawinę do jabłek i wstawiłam do piekarnika. Gdyby do tych pachnących, gorących jabłek znalazły się jeszcze lody waniliowe, byłaby pełnia szczęścia;) Pieczone jabłka z żurawiną Składniki: jabłka żurawina (dżem ze słoika) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek (od strony(...)ogonka) i nożem wydrążyć gniazda nasienne. Owoce ułożyć w naczyniu do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec około 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut). Jabłka wyjąć z piekarnika, podawać gorące. Idealnie w towarzystwie lodów:) Uwaga dodatkowa: już po upieczeniu jabłek natknęłam się w necie na informację, że przed ich wypełnieniem nadzieniem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCzas czytania: 2 min Świetne ciasteczka z płatkami owsianymi, żurawiną i jagodami goji. Idealne do szkolnego pudełeczka na drugie śniadanie lub do kubeczka popołudniowej kawy. Ciasteczka są dziecinne proste w wykonaniu, jeśli chodzi o dodatki, to możecie dodać, to, na co macie ochotę. Może być to siekana czekolada, rodzynki lub orzechy albo inne bakalie, ważne, żeby zachować odpowiednie proporcje wagowe(...)Ingredients 300 g maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 160 g cukru dałam trzcinowy 2 średnie jajka 50 g jagody goji 50 g suszonej żurawiny 150 g płatków owsianych 250 g masła 2 łyżki melasy Instructions W misce wymieszać mąkę, sodę, sól, cynamon. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku
SprawdzonaKuchnia.plPieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy już wyśmienity deser. Pieczone i faszerowane jabłka, to pomysł na danie w stylu “jemy, nie marnujemy”. Możemy wykorzystać nie tylko kaszę jaglaną, ale również ugotowany ryż, pęczak, grykę, komosę… ziarna(...)zamienić kuchenne “resztki” w fantastyczne danie – zero waste! Składniki 4 jabłka 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich Wykonanie Z jabłek ostrym małym nożykiem wycinamy część z ogonkiem i odkładamy na bok. Kawałki jabłek z ogonkiem będą nam służyły za “pokrywki
Tajemnice Smakuposzukujecie sprawdzonych, świątecznych, wielkanocnych przepisów. Dziś zapraszam na klasyk, jakiego na blogu o dziwno jeszcze nie było – 100% sprawdzony, najlepszy przepis na drożdżową babę wielkanocną z rodzynkami i żurawiną. Nieziemsko puszysta, delikatna, obłędnie lekka – taka baba, jaką wszyscy zapewne sobie wymarzyli na te Święta Wielkanocne! A wiecie, że rękę do drożdżowych wypieków to ja mam! Postanowiłam(...)Kasia – 125 g *żółtka – 5 szt *cale jajko – 1 szt *sól – 1 szczypta *mleko tłuste – 1 szkl *cukier – 0,5 szkl *rodzynki i żurawina – 2-3 garści Moja szklanka ma standardową wielkość = 250 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Przygotujmy składniki wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy, dodajemy część ciepłego ( ale nie gorącego! ) mleka, połowę
Ostra na SłodkoMoja propozycja na lekkie danie obiadowe to roladki drobiowe, które w tym wydaniu są bardzo aromatyczne, delikatne i bardzo smaczne, a przy tym proste w przygotowaniu. Słodycz żurawiny i jednocześnie słoność pistacji dodaje oryginalnego aromatu i smaku potrawie. Roladki te powstały dzięki życzliwości marki marki ePrezenty Helio Ole! , oraz Stovit. Składniki: 2 piersi z indyka 4 łyżki żurawiny Helio(...)francuskiej Sól, pieprz olej do smażenia sól morska Stovit pieprz świeżo zmielony Stovit Wykonanie: Piersi delikatnie rozbijamy, następnie smarujemy musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś posypujemy pokrojoną żurawinę i pistacje. Zawijamy w roladę pomagając sobie wykałaczkami. Tak przygotowane roladki podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach
Podróż w kulinaria