soku z cytryny.Przyprawiony cynamonem i goździkami.Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji.Polecam!Składniki:150 g suszonych jabłek;100 g suszonych moreli;150 g suszonych śliwek;50 g suszonej żurawiny;50 g rodzynek;1 łyżeczka cynamonu;7 goździków;1 pomarańcza;Sok wyciśnięty z połowy cytryny;Łyżka białego cukru;1,5 litra przegotowanej, zimnej wody.Sposób przygotowania:1,5 lita wody zagotować(...)wystudzić.Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka i zalać 1,5 litrami zimnej, przegotowanej wody. Tak przygotowane owoce przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą noc lub nawet na dłużej.Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców dodać cukier, cynamon
Gospodyni MiejskaPlacuszki walijskie z żurawiną podane z lemon curd i cukrem pudrem Słyszeliście kiedyś o takich placuszkach? Ja na nie natknęłam się stosunkowo dawno, trafiły na moją listę "do zrobienia" i gdzieś się tam zaplatały (ta lista zamiast się kurczyć, cały czas rośnie :O ) Łyżwy? Poproszę więcej takich wypadów. Nie wiem jak to u was jest(...)czekają mnie dwa sprawdziany (pozdrawiam nauczycieli), no ale jest przecież tyle ciekawszych rzeczy do zrobienia... xdPrzepis:inspiracja 60g mąki20g masła15ml ciepłego mlekatrochę roztrzepanego jajka*coś do posłodzeniałyżka suszonej żurawiny szczypta proszku do pieczenia, cynamonu, soliSuche składniki mieszamy dodajemy masło i rozgniatamy na coś na kształt kruszonki. Dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem i wyrabiamy, aż ciasto będzie
More food, love and dreamsStrukturalnie wszystko się odliczyło. Mąka. Jajka. Mleko. Oryginalnie. Winny być rodzynki. Jest żurawina. Bo ich nie lubię. No, może nie przepadam. Pewnie i tak bym je wydłubała. I piana. Sztywna. Lśniąca. Delikatna. Wmieszana. Dla odmiany od tej sączącej się przez niewidzialne zęby. W której wszystko jest utytłane. Łącznie ze mną. W całym szaleństwie (tygo)dnia powszedniego śniadanie to wydaje się(...)dżem? Kaiserschmarrn, of kors! No! To teraz ślinka cieknie nie tylko Gizmolowi :P 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej trochę mleka szczypta soli 2 łyżeczki cukru garść suszonej żurawiny łyżka masła 2 łyżki dżemu Łowicz Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam na sztywną pianę. Żółtka i mąkę roztrzepałam. Do masy dolałam mleka, na oko. Wrzuciłam garść żurawiny. Lekko przemieszałam
bastalenaNiego. Serduszko. 200g masła 200g cukru 200g gorzkiej (70%) czekolady 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200ml (36%) śmietany 250g serka mascarpone wiórki startej czekolady, orzechy nerkowca, suszona żurawina (opcjonalnie, do dekoracji) Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu rozpuściłam masło. Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem, następnie dodałam stopione masło, czekoladę(...)upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze. O to właśnie chodziło! Im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy środek wypełnić serową masą oraz przyozdobić wiórkami startej czekolady, żurawiną i orzechami. Muszę przyznać, że takiej eksplozji smaków się nie spodziewałam. Ciasto rzeczywiście powala. Wilgotny, mocno czekoladowy środek, kremowe mascarpone i kwaśna żurawina. Jest
bastalenaścigać się z czasem, z nim ciężko wygrać.Po cóż więc stresować się tym czego i taki nie zdążymy zrobić? Cieszmy się z Świąt, które nadchodzą... Ucierane babeczki z żurawiną i czekoladą składniki 200 g mąki 100 g miękkiego masła 125 g białej czekolady 100 g suszonej żurawiny 2 jajka 80 g cukru 1 jogurt naturalny(...)jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta.. Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi. Pieczemy około :20 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiźródło: link } Temperatura pieczenia: 160°C | Czas pieczenia: ~20 min. Składniki 200 gramów płatków owsianych górskich 40 gramów otrębów pszennych 90 gramów migdałów 100 gramów słonecznika 130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli) 2-3 figi suszone 2 łyżki wiórków kokosowych 60 gramów masła 150 gramów miodu 100 gramów brązowego cukru (dałam 2 łyżki(...)minut w temperaturze 160°C. Często mieszając, żeby się nie przypaliły. Słonecznik i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Morele i figi pokroić na mniejsze kawałki. Morele, figi, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać. Masło stopić, dodać miód i wsypać cukier, sól. Całość chwilę pogotować do rozpuszczenia cukru. Dodać bakalie i dokładnie wszystko wymieszać. Blachę
coolinarnastrefa.blogspot.comDzień dobry :-) Dziś lekka sałatka, idealna na kolację z mandarynką, żurawiną, roszponką, szynką parmeńską i orzeszkami nerkowca. Całość posypana przyprawą Włoskie Zioła Knorr i skropiona oliwą z oliwek. My takie lekkie sałatki lubimy bardzo :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie roszponki 5 - 6 mandarynek 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 opakowanie mini kulek mozzarelli(...)extra virgin szynka parmeńska 1. Roszponkę myjemy. Mandarynki obieramy i dzielimy na kawałeczki. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy. 2. Na talerzach rozkładamy roszponkę, następnie szynkę parmeńską, kulki mozzarelli, mandarynki, żurawinę i orzeszki nerkowca. 3. Całość posypujemy przyprawą włoskie zioła i skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego
kruche babeczkirobiliśmy ją wychodziła czesto z cieniutką nitką zakalca przy dnie prodiża, ale to nie była wada. Taki właśnie smakował nam najbardziej . Moja dzisiejsza propozycja ma dwie maleńkie zmiany, dodatek żurawiny i esencji pomarańczowej. Nie są niezbędne, zwykle niczego takiego nie mieliśmy w domu. Przygotujcie zatem: - 2 duże jajka - szklankę zwykłej śmietany 18% - niepełną szklankę cukru - 2 szklanki mąki(...)kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia - ew. łyżeczkę esencji pomarańczowej - ew. garść suszonej żurawiny Na początek foremkę smaruję tłuszczem i występuję bułką. Nie znoszę tego robić i natchnęło mnie dziś, by zrobić to używając papieru z kuchennego ręcznika. Za wszystkie potrzebne narzędzia służy widelec i łyżka. Widelcem roztrzepać jajka z cukrem, śmietanę i esencję . Do tak połączonej
I tu będę miała takie teprzygotowanie krok po kroku. Oto kilka wypróbowanych przepisów na smaczne, domowe pasztety na święta i nie tylko. Przepis na pasztet pieczony, z drobiu lub wieprzowy, wiejski albo z żurawiną to kilka inspiracji na Wielkanoc. Polecam. ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony . Potrawy na Wielkanoc - pasztet pieczony. Domowy pasztet wieprzowy. Przepis na pasztet pieczony na święta. Doskonały, kremowy pasztet(...)czerstwe bułeczki Czytaj więcej>>> > PASZTET DROBIOWY - przepis na pieczony pasztet domowy . Najlepszy pasztet z drobiu. Najlepszy przepis na pasztet drobiowy z kaczki z żurawiną - kremowy i aromatyczny. Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie. Delikatny, wykwintny pasztet drobiowy z kaczki
Moja Książka KucharskaRoladki schabowe to alternatywa dla zwykłego kotleta. Idealne na niedzielny obiad czy imprezowy stół. Jeśli potrzebujesz ciekawego i efektownego pomysłu, proponuję schabowe roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują z każdym dodatkiem, np. z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami. Składniki: 10 plastrów schabu 10 -15 szt suszonych pomidorów mały słoiczek żurawiny masło 1 szklanka bulionu mięsnego(...)pieprz ziołowy sól Przygotowanie: Plastry cienko rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawami z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na każdej połówce rozbitego schabu układamy suszone pomidory i konfiturę z żurawiny, zwijamy w roladkę. Obtaczamy w mące. Można spiąć wykałaczkami. Każdą roladkę obsmażamy ze wszystkich stron na maśle. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy bulionem. Zapiekamy 20 30 minut
Życie zaczyna się w kuchnibyły podawane klasycznie... z masą makową bakaliową. U ans w domu były zazwyczaj 3 wersje ponieważ ja nie lubię rodzynek, ciotka preferuje klasycznie a kuzynka wolałaby bez rodzynek i żurawiny. Musze powiedzieć, że kluski z makiem chętniej jem niż makowca. Dziś jednak przepis będzie z żurawiną... bez rodzynek :) Składniki: 200 g makaronu zagrodowego Arc Pol 250 g maku(...)szkl. bakali (orzechy włoskie, pekan, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina suszona) 1/2 szkl. miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki cynamonu Makaron Arc Pol ugotować al dente. Mak zalać gorącą wodą, odstawić do wystudzenia i odsączyć z wody. Dwukrotnie zmielić mak w maszynce do mięsa (sitko o drobnych oczkach). Bakalie posiekać. Dodać do maku wraz
Kuchnia w oparachCiasto to zrobiłam na bazie znanej wiewiórki ( KLIK ). Dodałam więcej jabłek, orzechów i rodzynki zamieniłam na żurawinę. I upiekłam w keksówce. Składniki na 1 keksówkę: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki grubo siekanych orzechów 1/2 szklanki żurawiny 3 jabłka odmiany szara reneta Sposób(...)puch z cukrem. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka. Smacznego
Kuchnia domowa Anizgodzę. Piegowaty sernik na cieście murzynkowym ( a dokładnie pod, bo w czasie pieczenia zamieniły się miejscami), moja ulubiona domowa polewa a wszystko to przełamane dodatkiem kwaśnej konfitury z żurawiny. Idealnie w punkt. Nic dodać, nic ująć. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 250 g masła 5 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao(...)serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kaszy manny 1/3 szklanki oleju 2 łyżki suchego maku mały słoiczek żurawiny (gęstej) na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki kokosu Przygotować ciasto murzynkowe: masło, wodę, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Wbić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoże Wam w te Święta zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną :) porcja ok 25-28 kulek Składniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko ok 1 łyżki bułki tartej 70 g suszonej żurawiny 70 g suszonych pomidorów płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego do smaku sól(...)pieprz, papryka słodka , majeranek Przygotowanie: żurawinę i pomidory siekamy, dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Formujemy kulki i smażymy na oleju, aż się zarumienią. Ciepłe podajemy z konfiturą żurawinową. Smacznego
Niezły MłynekŚWIĘTA MASA MAKOWA: - 300 g maku niebieskiego - 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki - 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca - 1/3 szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny - 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy(...)kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. DALSZY CIĄG TUTAJ 8. PIERNIK NA SZYBKO! Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - szklanka mleka - 50 g utartych w moździerzu przypraw
SMYKWKUCHNI