Żurawina tworzy świetny duet z gruszkami, taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów. Składniki: 1 kilogram żurawiny 0,5 kilograma gruszek 0,5 kilograma cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy(...)gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy cukier , gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikami i pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchniaświęta nie mogą się obyć bez pieczonego mięsa! ;) Obok tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina na kanapki(...)podana z żurawiną, czy np. chrzanem) lub też na ciepło jako danie główne. Tak przyrządzony filet z indyka może także zagościć w Waszych domach na co dzień, a nie tylko od święta, jako dużo zdrowsza alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: ok. 1 kg filetu z indyka suszona żurawina suszone morele majeranek sól pieprz Wykonanie: Filet z indyka dokładnie myjemy
MyCookBook.plokaże się on aż tak pyszny. Cebula z czosnkiem, to już od dłuższego czasu nasz ulubiony zestaw, który nadaje całości super smaczku. Do tego połączenie słodkiej śliwki i żurawiny wieńczy całość. Wszystko razem smakuje obłędnie. Mnie najbardziej smakował z dodatkiem chrzanu. Tak bardzo zauroczył nas swym smakiem, że na pewno niebawem będzie powtórka. Przepis na jedną dużą formę(...)szklanek wody lub bulionu warzywnego - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub oliwy) - 3 łyżki oleju z pestek dyni - 100g suszonych śliwek bez pestek lub żurawiny (u mnie jeden był ze śliwką, drugi z żurawiną) - sól i pieprz do smaku - chili do smaku, u mnie kilka przekręceń młynka (nie jest konieczne) Cebule obrać, pokroić w kostkę
Smaczne Zdrowemiałam okazję ją przyrządzać i jeść. Bardzo mi smakowała. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi gęsi ze skórą 1 jabłko 1 pomarańcza sok z 1 pomarańczy garść suszonej żurawiny 8-9 śliwek suszonych sól pieprz świeży rozmaryn (2-3 gałązki) majeranek Kasza gryczana z żurawiną 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 łyżka tłuszczu wytopionego z pieczenia gęsi 1 łyżka(...)żurawiny pozostałej po pieczeniu gęsi sól i pieprz szczypta majeranku Piersi gęsi myjemy, osuszamy, nacinamy ostrym nożem i kładziemy na rozgrzanej patelni od strony skóry. Smażymy przez 4 minuty z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. W naczyniu
Mango PapajaPrzełom października i listopada to nie tylko piękna złota jesień (w tym roku nie tylko kolorowa, ale również wyjątkowo ciepła!) ale również prze smaczne dary natury - w tym żurawina i dynia. Mimo, iż nie jestem szczególną fanką dyni- człowiek w końcu nie musi lubić wszystkiego, prawda? To uważam, że to ciasto smakuje świetnie. Co ciekawsze, smak dyni jest mało wyczuwalny(...)dlatego spokojnie mogę stwierdzić, że będzie to moje sztampowe ciasto dyniowe. A ta żurawina! Wiecie, że sprzedawcy na targowisku, zawsze dziwią się, że będę używać świeżej żurawiny do słodkich wypieków? Mnie dziwi raczej to, jak można jej jesienią nie używać! Mimo, że do ciasta użyłam suszonych owoców, spokojnie można je zamienić na świeże - to propozycja dla osób, które lubią połączenie
Słodkie PrzyjemnościKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej
sierotka maRysia w kuchniPołączenie brokuła i żurawiny plus chrupiący słonecznik i feta - ideał. Na pomysł takiej sałatki wpadłam na spontonie kupując brokuł i słonecznika, zobaczyłam żurawinę i od razu poczułam ten smak. Odrobina czosnku do smaku, słona feta i jest... i to bardzo dobra Polecam szczególnie na zbliżające się wielkimi krokami imprezy sylwestrowe Sałatka z brokułem i żurawiną Składniki: 1 duży brokuł opakowanie(...)sera feta pokrojonego w kostkę pół szklanki prażonych na patelni ziaren słonecznika pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu 1-2 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka Do dzieła!!! Brokuł dzielimy na drobne różyczki wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody po czym odcedzamy i płuczemy dużą ilością bardzo zimnej wody. Odstawiamy do odcieknięcia. Kurczaka
sierotka maRysia w kuchniSałatka w takim zestawieniu moim zdaniem jest super! Jak już pisałam wielokrotnie bardzo lubię żurawinę, więc ciągle szukam dla niej miejsca w mojej kuchni. Tym razem pomyślałam, że skoro mięso z dodatkiem owoców jest takie smaczne. to dlaczego nie śledziki. Przygotowałam, więc tradycyjną sałatkę warzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę(...)taka sałatka może znaleźć miejsce również na wigilijnym stole, nie tylko jako przekąska.. SKŁADNIKI: 4-6 filety śledziowe KONFITURA 2 gruszki 10 dag żurawiny 1-2 łyżki cukru 1-2 łyżki soku z cytryny pieprz grubo mielony do smaku, ewentualnie sól WYKONANIE: żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, rozbić blenderem na małe kawałki, gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić
Kuchnia Beatyborówką czerwoną W tytule, celowo użyłem mniej znanej nazwy tej rośliny. Uczyniłem ten zabieg, ponieważ chciałem zwrócić uwagę na owoc rośliny, traktowanej przez nas trochę po macoszemu. Suszone owoce żurawiny, możemy spotkać praktycznie w każdym większym sklepie. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, że po pierwsze, owoce te pochodzą z upraw odmiany amerykańskiej i zawierają dużo mniej cennych składników(...)niż nasza dziko rosnąca jagoda. A po wtóre że w trakcie suszenia, żurawina jest sztucznie dosładzana. Teraz kiedy nadszedł czas, owocowania naszych rodzimych żurawin błotnych, korzystajmy z rodzimych darów natury. Przecież bez problemu, możemy kupić świeże owoce, na każdym targu. Dodanie garści jagód do bochenka razowego chleba, sprawi że ten, wprost zachwyci nas swoim smakiem. sposób wypieku
Miód i pieprzkapustę, a czemu nie połączyć jej z jabłkami? Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny. Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 500 g białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki(...)masła lub innego tłuszczu 300 ml bulionu (może być zarówno warzywny jak i np wołowy) 100 g żurawiny 50 g cukru W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy jabłka. Dodajemy je do kapusty. Doprawiamy łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, sola i pieprzem. Całość zalewamy
Dzieje kuchennej Wiewiórywyobrażam sobie niektórych mięs bez żurawiny. Zazwyczaj kupowałam ją gotową w sklepie, ale w tym roku, w moim małym sennym miasteczku, dostrzegłam ją na jednym z targów. Zaryzykowałam i wzięłam. Opłaciło się. ŻURAWINA DO MIĘS Składniki: - 1 kilogram żurawiny - 2,5 szklanki cukru - 3 szklanki wody - 3/4 spore jabłka Przygotowanie: Żurawinę płuczemy, przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody(...)gotujemy. Gdy zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz cukier. Gotujemy jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Warto wiedzieć, że żurawina ma wyjątkowe właściwości żelujące i po wystygnięciu będzie zdecydowanie bardziej zwięzła. Przelewamy do słoików i zamykamy "na gorąco" - odwracamy je do góry dnem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuWczoraj eksperymentowałam z żurawiną i łososiem. Galareta wyszła wspaniała. Jednak ... denerwują mnie skórki z owoców. Dlatego następną, tą na święta zrobię inaczej. Tu filet jest upieczony. W nowej, lepszej wersji ugotuję go w bulionie. A ugotowane owoce żurawin przetrę przez sito. Do tego obowiązkowo chrzan. Sos chrzanowy. Choć przyznam(...)zjadłam dziś kawałek na lunch z octem balsamicznym. Jednak wybrałabym chrzan. filet z łososia świeży, taki aby zmieścił się do formy keksowej opakowanie żurawiny mrożonej 3/4 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny w proszku Filet upiekłam w folii na patelni w soli i w pieprzu. Odłożyłam do wystygnięcia. W między czasie paczkę mrożonej żurawiny wsypałam
AZgotuj!winny: 1 cebula, 3 duże łyżki masła 3-4 gałązki tymianku 150 g bulionu warzywnego 150 g białego wytrawnego wina 3 łyżki Crème fraîche Medaliony: garść świeżej żurawiny 1 łyżka cukru 2 łyżki wody 6-8 plastrów polędwicy wieprzowej o grubości 2 cm 5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz 4 plastry sera brie wielkości medalionów(...)patelni rozpuszczamy łyżką cukru i 2 łyżki wody, gotujemy, aż cukier się rozpuści i lekko zgęstnieje. Wrzucamy żurawinę, mieszamy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem trzymamy 2 minuty. Wykładamy żurawinę na talerzyk, odstawiamy (powinna zmięknąć, ale nie rozpadać!). 2 . Medaliony rozbijamy lekko pięścią z każdej strony (2-3 lekkie uderzenia), nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy
Kuchnia Prezydentowejniej ulepszaczy. A najfajniejsze, że sam decydujesz co do niej dodasz! Dzisiaj chcę Wam zaproponować granolę w wersji zimowej. Pomarańczowo-cynamonowa z orzechami i suszoną żurawiną. Pachnie cudownie! Mogłabym spędzić cały dzień wąchając słoik z płatkami! :)) Zapraszam po przepis! Wypróbujcie koooooooniecznie! ZIMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI I SUSZONĄ ŻURAWINĄ inspiracja - klik // ok. 500g granoli ~1 duża pomarańcza (ok. 340g ze skórką(...)100g miodu ~300g płatków zbożowych (użyłam owsianych i żytnich) ~40g orzechów laskowych ~30g migdałów ~55g suszonej żurawiny ~2 łyżeczki cynamonu Żurawinę namoczyć przez ok. 10 min w gorącej wodzie. Pokroić na połówki. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę (na grubych oczkach), a z całego owocu wycisnąć sok. Sok i skórkę z pomarańczy umieszczamy w miseczce i dodajemy miód, mieszamy. Orzechy siekamy
chili & sugarTaka luźna inspiracja znanymi cranberry noel ;) Uwielbiam suszoną żurawinę, więc ciasteczka bardzo przypadły mi do gustu. Są kruche i słodkie, lecz ta słodycz jest przełamana lekko kwaskowatą żurawiną co razem tworzy znakomite połączenie. KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI ŻURAWINAMI przepis autorski // 25 ciasteczek ~125g mąki pszennej razowej T2000 (można użyć innej dowolnej) ~125g mąki pszennej zwykłej ~100g masła, prosto z lodówki(...)pokrojonego w drobną kostkę ~łyżeczka proszku do pieczenia ~jajko ~90g fruktozy / 180g cukru ~100g suszonych żurawin w połówkach Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Następnie dodać fruktozę / cukier, masło i żurawinę. Zagnieść ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta uformować
chili & sugar