Brioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z nadzieniem serowym i żurawiną, zaplecione w warkocz, prezentuje się i smakuje wybornie. CIASTO Ciasto jest dosyć lepkie i tłuste, warto zrobić je robotem kuchennym, w innym wypadku będzie wymagało częstego zeskrobywania fragmentów masy(...)ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć pasty waniliowej, cukru z prawdziwą wanilią. Odkładamy do lodówki. ŻURAWINOWY DŻEM W 10 MINUT Żurawiny myjemy, wrzucamy do rondelka, zgniatamy je żeby duże owoce popękały i zasypujemy cukrem. Wlewamy 3 łyżki wody i stawiamy rondelek na mały ogień. Gotujemy żurawiny w syropie, mieszając i rozgniatając
Karo in the Kitchenświąteczny zaczął się w USA wraz Halloween i potrwa aż do Nowgo Roku. Najbliższe i najważniejsze święto już w przyszłym tygodniu. Święto Dziękczynnienia . A jak Święto Dziękczynnienia to i żurawina . A jak obchodzone w Kalifornii to żurawina koniecznie z pomarańczą. Przed świętami wypadałoby przygotować organizm na zbliżające się obżarstwo. Ponieważ do świąt w Polsce jeszcze trochę czasu, pomyślałam, że może(...)popróbujecie trochę zdrowych wypieków o smaku kalifornijskiego Święta Dziękczynnienia. Co powiecie na zdrowe i oczyszczające owsiankowe mufinki z żurawiną i pomarańczą? Nie tylko przeniosą was smakiem do Kalifornii , ale pomagą obniżyć cholesterol i wspomogą system trawienny przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Mufinki z pomarańczą i żurawiną Składniki (na około 8-10 mufinek) : 2 szklanki płatków owsianych 1.5 łyżki masła
Jem więc JestemDynia to dla mnie pękata królowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje niemal do wszystkiego; cudowne kolory - od bladożółtego, przez krem i aż po intensywny pomarańcz, i za możliwość wycinania z niej lampionów na Halloween. Żurawina z kolei zdobyła moje podniebienie swym lekko cierpkim smakiem(...)wpadła dzięki wyjątkowej barwie. Nie potrafię się oprzeć ani jednej, ani drugiej. W końcu uderzyło mnie, że będą dla siebie doskonałym towarzystwem. Dorzuciłam jeszcze białej czekolady dla zrównoważenia smaku żurawin, i muszę przyznać, że wyszło mi coś niesamowicie pysznego. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze ciasto, naszpikowane kwaśnymi żurawinami i słodkimi kawałkami białej czekolady. Całość pod polewą z tej ostatniej, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąteczny zaczął się w USA wraz Halloween i potrwa aż do Nowgo Roku. Najbliższe i najważniejsze święto już w przyszłym tygodniu. Święto Dziękczynnienia . A jak Święto Dziękczynnienia to i żurawina . A jak obchodzone w Kalifornii to żurawina koniecznie z pomarańczą. Przed świętami wypadałoby przygotować organizm na zbliżające się obżarstwo. Ponieważ do świąt w Polsce jeszcze trochę czasu, pomyślałam, że może(...)popróbujecie trochę zdrowych wypieków o smaku kalifornijskiego Święta Dziękczynnienia. Co powiecie na zdrowe i oczyszczające owsiankowe mufinki z żurawiną i pomarańczą? Nie tylko przeniosą was smakiem do Kalifornii , ale pomagą obniżyć cholesterol i wspomogą system trawienny przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Mufinki z pomarańczą i żurawiną Składniki (na około 8-10 mufinek) : 2 szklanki płatków owsianych 1.5 łyżki masła
Jem więc Jestemteż zawitała na nasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta Niepodległości. Na stole króluje u nas gęsina pod postacią pasztetu z gęsi z żurawiną. Lubicie domowy pasztet? My bardzo, przygotowujemy pasztety regularnie na różne sposoby, to już kolejny pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem(...)Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerstwe kajzerki sól do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTarta wypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki(...)szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g czekolady gorzkiej ok 150g świeżej żurawiny KREM ŻURAWINOWY: 100g świeżej żurawiny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki śmietanki 30% Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć
https:KKuchniaMniamtradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam, że też muszę takie mieć. Uwielbiam żurawinę, mam jej pełny zamrażalnik - swego czasu była w Netto w bardzo kuszącej cenie, nie mogłam się więc oprzeć przygotowaniu małych zapasów. Teraz(...)tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, lekko słodkie, ale też kwaśne od żurawiny. Smak orzechów pasuje tutaj idealnie - można użyć całych i tylko je posiekać (ja miałam w domu tylko płatki). Można też użyć migdałów - będzie równie pysznie. A zamiast świeżej, żurawiny suszonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęstym gościem. Może właśnie dlatego zwyczajnie „się przejadła” i na dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana z żurawiną. Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej- 2 szklanki kaszy manny- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 180g dobrze schłodzonego masła- 200 g suszonej żurawiny(...)Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie cukier (jeżeli jabłka są kwaśne, u mnie nie było takiej potrzeby, wręcz odwrotnie – stąd dodatek żurawiny), 2 łyżeczki cynamonu oraz 200g suszonej żurawiny – dokładnie mieszamy. Na spód blaszki wsypujemy pierwszą część sypkich składników, starając się równomiernie je rozprowadzić. Jabłka dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy małymi
mojewypiekiinietylkoCoś wykwintnego? Prostego? Smacznego? Zdrowego? Proszę uprzejmie. Zapraszam na przygotowaną tradycyjnie perliczkę, nadziewaną jabłkami i żurawiną, podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku(...)czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki jabłek połączyły się równomiernie z żurawiną i obtoczyły się w oliwie i przyprawach
Wyprawy kulinarnePrzepis na makowe babeczki z kremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Na otwarcie Fundacji przygotowałam również Sernikowe tartaletki z żurawiną Do nadziania babeczek wykorzystałam gotową masę makową wymieszaną z ubitym białkiem(...)posiekaną żurawiną. Makowe babeczki doskonale smakowały z kremem śmietanowym i żurawiną. Składniki na 16 mini makowych babeczek z kremem: 300 g masy makowej 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy makowej wykorzystam białko kurze. Białko ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do masy makowej, dodajemy też posiekaną drobniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto ze świeżą żurawiną – Dzisiaj moje pierwsze ciasto ze świeżą żurawiną i udało się wyśmienicie :). Jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, do tego ciasto ładnie wygląda w takie czerwone kropki. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Ciasto ze Świeżą Żurawiną Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru skórka starta z 1 cytryny 3 duże jajka 2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego) 220g świeżej żurawiny Dodatkowo: 50g białej czekolady do ozdoby 1. Mąkę
Mała CukierenkaIndycze mięso i żurawina świetnie się ze sobą komponują. Postanowiłam więc mojej rodzinie na obiad podać pyszne roladki z dodatkiem sera brie i żurawiną. Można użyć żurawinę ze słoika , ale ja tym razem dałam świeżą, którą przygotowałam prosto przed przygotowaniem roladek. Mięso nabiera fajnego smaka, jest pyszne. Składniki: 6 sznycli indyczych 1 trójkącik sera brie szklanka żurawiny 2 łyżeczki cukru(...)sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: * Żurawinę wrzucamy do rondelka, wlewamy odrobinę wody, dusimy, aż żurawina zacznie się rozpadać, dodajemy cukier. Jeśli jest za mało słodka, możemy dosłodzić więcej. *Sznycle rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. *Ser brie kroimy na 6 kawałków. *Na każdy kawałek mięsa wykładamy kawałek sera i łyżeczkę żurawiny. Zwijamy roladki. *Obsmażamy roladki z obu stron
Z Majeczką w kuchniSuszoną żurawinę uwielbiam! A ponieważ nie mogę dostać takiej w słoiczku, do mięs, to robię ją sama. Żurawina przygotowana w ten sposób, nadaje się nie tylko do mięs, ale pasuje również do ryb. Składniki: 3 łyżki suszonej żurawiny czerwone, wytrawne lub półwytrawne wino 5 łyżeczek cukru brązowego (może być biały, ale wówczas 3 łyżeczki) Do małego garnuszka wsypujemy suszoną żurawinę(...)Zalewamy winem w takiej ilości, żeby żurawinę przykryć. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogien na minimum i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż wino się zredukuje. Po zredukowaniu wina, wlewamy ponownie tyle wina, żeby przykryć żurawinę. Słodzimy. Całość mieszamy od czasu do czasu i gotujemy ponownie do momentu, aż wino się zredukuje, a żurawina będzie mieć gęstą konsystencję
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŻurawina pojawia się późną jesienią i jest z nami do świąt, często będąc ich nieodłącznym dodatkiem. Kojarzy się głównie jako dodatek do mięs,galaretek albo soków, ja wykorzystałam ją w nietypowym przepisie, złamałam nią słodycz śmietankowych wafli. Świeża żurawina jest dość kwaśna, ale połączenie jej ze słodkim kremem śmietankowym wychodzi idealnie. Jeszcze lepiej będzie jeśli użyjemy żurawiny mrożonej (pozbędziemy(...)się wtedy cierpkości). Wafle z masą śmietanową polane czekoladą zawsze będą przypominały mi smak beztroskiego dzieciństwa. Mam nadzieję, że dla tych z Was,którzy spróbują mojej wersji z żurawiną będą się dobrze kojarzyły także ze mną. WAFLE Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ I ŻURAWINĄ Składniki: 1 opakowanie wafli mas śmietankowa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany
Bon appetit mon amieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę – to danie, które praktycznie nie wymaga żadnego wysiłku i robi się je w kilka sekund. Fani serów na pewno będą zachwyceni :) Z jednego krążka sera Camembert wychodzi ok. 8 koreczków. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Camembert(...)żurawiną, czyli koreczki na imprezę – Składniki: ser Camembert (użyłam pół naturalnego i pół z ziołami) kilka suszonych żurawin wykałaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę – Wykonanie: Camembert pokroić na trójkąty. Na wykałaczkę nadziać najpierw żurawinę, następnie ser. Smacznego! The post Camembert z żurawiną, czyli koreczki na imprezę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojektórzy lubią twardsze wypieki. Dzisiejszy przepis jest zdecydowanie dla tych pierwszych. Delikatny i puszysty, wręcz rozpływający się w ustach, a do tego z ciekawym, kwaśnym akcentem dzięki świeżej żurawinie. To jak będzie, spróbujecie? :) Polecam i zapraszam na sernik z żurawiną ! Składniki na sernik z żurawiną: Spód: 60 g roztopionego masła 180 g kruchych ciastek Masa serowa: 10 żółtek(...)cukru 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego 400 g serka waniliowego 10 białek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki świeżej żurawiny 50 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania sernika z żurawiną: Ciastka rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową Żółtka ucieramy razem
Słodkie Przyjemnościcomber z jelenia (około 600 g), sól, 5 jagód jałowca, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 2 garście żurawiny*, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżki masła pigwa, 1 łyżka cukru, 150 ml białego półwytrawnego wina, Comber z jelenia oczyścić z błon, natrzeć garścią soli i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie umyć(...)mięso powinno osiągnąć temperaturę 62 stopni. Wyjąć mięso, okryć folią aluminiową. Sos z duszenia przecedzić, zagotować, dodać kawałki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Na patelni rozpuścić cukier, dodać żurawinę, mieszając smażyć. Dodać masło i smażyć aż żurawina będzie miękka. Pigwę obrać, pokroić w cząstki, wyjąć gniazda nasienne. W garnku z grubym dnem rozpuścić cukier, dodać pigwę, wlać wino, gotować
królestwo garówŻurawina na zimno do słoików to smakowity dodatek do gorącej herbaty w chłodne dni. Dzięki zawartości dużej ilości witamin, zadba o naszą odporność gdy zawita zima. Tak przygotowana żurawina nie wymaga pasteryzacji jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna . składniki na 4 słoiczki po 300 ml 1 litr żurawin 1 kg cukru przepis Przebrane i opłukane owoce żurawiny(...)miksujemy blenderem aby puściły sok, dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na jeden dzień . Następnego dnia żurawinę z cukrem mieszamy, jej objętość się znacznie zwiększy ponieważ żurawina puści jeszcze więcej soku . Do wyparzonych słoiczków przekładamy żurawinę, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce, nie pasteryzujemy
Smakowite Daniasmakowała. Gdy tylko pojawia się dynia, moja pierwsza myśl krąży wokół tej babki i oczywiście kremowej zupy z dyni. Babka jest delikatnie wilgotna, a jej smak wzbogaca połączenie suszonej żurawiny i suszonych bananów. Babka dyniowa z suszonymi bananami i żurawiną SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g suszonej żurawiny 100 g suszonych bananów 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żurawinę dzielimy na trzy części a banany na dwie. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dolewamy stopniowo olej i dalej miksujemy. Do jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDeser z pieczonej, migdałowej owsianki i galaretki z suszonej żurawiny. Można go jeść bez większych wyrzutów, bo nie zawiera w sobie zbędnych tłuszczów i cukru. Świetny deser lub lekka przekąska, która udowadnia, że bakalie mają moc smaku i zdrowia :) PIECZONA OWSIANKA: 125 g serka ricotta 1 małe jajko 2 łyżki płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego(...)płatków migdałowych 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych GALARETKA Z ŻURAWINY: 100 g żurawiny suszonej 1 szklanka wody 4 listki żelatyny Ser ricotta rozetrzeć trzepaczką razem z jajkiem i miodem. Płatki migdałowe zmielić i wsypać razem z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi do mokrych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 11 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę
https:KKuchniaMniamczekoladzie Masa różowa • 2 jogury greckie po 340 g • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 szklanki śmietanki 30-36% • 1 cukier waniliowy • 5 łyżek cukru pudru • 1 słoik żurawiny 280 g • 8 łyżeczek żelatyny Dekoracja • 1 szklanka suszonej żurawiny • 1/2 szklanki żurawinówki • 1 gorzka czekolada • 5 łyżek śmietany 30% Wykonanie: • Tortownicę wysmarować olejem. • Pierniczki rozgnieść i wstawić(...)tortownicy dokładnie uciskając ręką do dna. • Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. • Jogurty wymieszać z kwaśną śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym oraz żurawiną. • Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą jogurtową. Dodać namoczoną żelatynę, którą wkładamy na 20 sekund do mikrofalówki. • Całą masę wylać na piernikowy spód
To co kochamPasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną Ostatnio pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną piekę średnio raz w tygodniu - dla siebie lub dla rodziny i znajomych, których odwiedzam, i jak do tej pory wszyscy degustujący byli nim zachwyceni. Lekko słodki - to zasługa dużej ilości delikatnych warzyw i wilgotny - tak że można go kroić, ale i rozsmarowywać bezpośrednio na kanapce. Wypełniaczem(...)małej aluminiowej keksówki i słoiczka. Cała masa powinna bez problemów zmieścić się w standardowej, blaszanej keksówce. Zobacz również inne przepisy na ----> wegetariańskie pasztety Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - przepis: Składniki: (na 1 keksówkę) 3/4 szklanki suszej ciecierzycy 1 duża cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kalarepa (można zastąpić np. drugą marchewką lub pietruszką, jeśli kalarepa jest niedostępna) kawałek
Moje Qulinariataki obiad jest dość sycący, dlatego świetnie komponuje się z lekką sałatką i odświeżającym sosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny smak, przełamany ziołami. Myślę, że szczególnie przypadną do gustu Panom. Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną(...)mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula 3 ząbki czosnku 50 g suszonej żurawiny 50 g wyłuskanych pistacji 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki chilli w proszku 1/2 dużego pęczka świeżej mięty 1/2 dużego pęczka świeżej natki pietruszki lub kolendry szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Poezja smakuKupiłam suszoną żurawinę. Żurawinę można oczywiście dziobać palcami i wkładać jeden owoc po drugim do ust ... doprowadzając do opróżnienia opakowania w kilka minut. Można też żurawinę wykorzystać w trakcie robienia wypieków. I taki żurawinowy wypiek postanowiłam zrobić tym razem. Z internetowych czeluści (niestety nie pamiętam, jaka to była strona, za co żałuję i obiecuję poprawę) wydobyłam "Jabłkowe ciasto Sally(...)Schmidt". Jakie? Hmm... korzenne, z nutami cynamonu, imbiru, kardamonu i uwaga: gałki muszkatołowej! Przykryte jabłkami, tudzież żurawiną. Smużka zapachów roztaczających się podczas pieczenia tego ciasta, zaprasza do wspólnego siedzenia przy stole, rozmów i wspomnień. Jedno z tych wypieków, które scalają rodziny, przyjaciół, ludzi:) Ot tak. Ciasto jabłkowo - żurawinowe fot. Izabela Magdalena 85 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajo
Kuchnia smakówbakaliami… czasem nie ma nic lepszego. Takie wypieki zazwyczaj piekę na Święta, bądź do weekendowej kawy lub herbaty. Dzisiaj polecam Wam mój przepis na pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. Spróbujcie. Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. A Wy jakie bakalie najczęściej dajecie do swoich keksów? * przepis ze starego rodzinnego przepisu z moimi zmianami Pyszny(...)waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką 2016-05-09 22:43:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total
Słodkie okruszkigotowego ciasta czekoladowego powstała potrójnie czekoladowa babka- czekoladowa w smaku i kolorze, z czekoladkami i czekoladową polewą. Żeby nie był za słodko – do środka alkohol i żurawina. Ciasto przygotowujemy prawie według przepisu na opakowaniu – margarynę zamieniamy na masło i rozpuszczamy, a zamiast wody dodajemy do masy rum. Czekoladki rozcinamy ostrym nożem na 4 części. Wsypujemy do zmiksowanego ciasta razem(...)żurawiną drobną i mieszamy łopatką, ręcznie, do połączenia. Babkę upiekłam w formie o średnicy 23cm, z kominkiem. Przed wlaniem ciasta smarujemy formę przy użyciu pędzelka rozpuszczonym masłem, nie wysypujemy jej bułką ani mąką . Ciastem po wlaniu do formy należy kilka razy stuknąć o blat, aż się wypoziomuje. Wstawiamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy
Karo in the KitchenCzekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam w domu tylko 2 dojrzałe banany zrobiłam wersję na mniejszą formę. Dodatkowo dorzuciłam świeżą żurawinę, która akurat pozostała po świętach. Możecie ją pominąć, jeśli jej nie macie. Gdybyście chcieli zrobić Czekoladowe ciasto bananowe(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka gorzkiego kakao 2 dojrzałe banany 75 g cukru 1 żółtko 25 g masła (roztopić) 2 małe garście świeżej żurawiny, ok. 50 g (opcjonalnie) 50 g bakalii Przygotowanie czekoladowego ciasta bananowego: Piekarnik nagrzać do 175°C. Dno okrągłej foremki z odpinaną obręczą o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem
Moja DelicjaWspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 jajka dodatkowo: 300-400 g żurawiny 3 łyżki miodu kawałek kory cynamonu cukier puder - do posypania Wykonanie: składniki na kruchy spód zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3) uformować w 2 kule i schłodzić 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta serowa z żurawiną Naszło mnie na świąteczne wypieki! I tak na moim stole zagościła tarta serowa ze świeżą żurawiną i szczyptą cynamonu. Z ciasta, które pozostało, zrobiłam "kratkę", którą przyozdobiłam wierzch ciasta. Przepis długi, ale nie obawiajcie się - banalnie prosty! Zobacz również inne przepisy na ----> tarty Tarta serowa z żurawiną - przepis: Składniki: (na formę do tarty o średnicy(...)cynamonu do oprószenia Masa serowa: 750 g mielonego sera waniliowego na sernik (z wiaderka) 1 budyń waniliowy (47 g) 3 jajka "M" (osobno żółtka, osobno białka) 10 dag świeżej żurawiny 1 laska wanilii 1/2 szklanki cukru Tarta serowa z żurawiną - jak zrobić? Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier waniliowy, cukier z kardamonem (opcjonalnie), szczyptę soli, cukier oraz posiekaną drobno zimną
Moje QulinariaWyjątkowo dobrze smakuje do mięsa samemu upieczonego w piekarniku (np. do karkówki czy schabu). Przyrządzenie żurawiny nie jest skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby słoiki, do których będziemy ją dawać, były porządnie umyte i najlepiej jeszcze wyparzone. SKŁADNIKI: - 500 gram żurawiny - ok. pół szklanki wody - 4 łyżki cukru trzcinowego Żurawinę przebieram, myję, wrzucam do garnka, wlewam wodę i dodaję cukier. Mieszam(...)gotuję na wolnym ogniu ok. 40- 50 minut, aż żurawina popęka. Garnek koniecznie przykrywam, bo żurawina pod wpływem temperatury strzela ;-) Od czasu do czasu mieszam. Gorącą jeszcze żurawinę nakładam do słoików, mocno zakręcam, przewracam słoiki i trzymam je tak do momentu, aż całkowicie wystygną. Gotowe :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoWłaśnie trwa sezon na żurawinę. Tych małych czerwonych kulek nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Żurawina to nie tylko skarbnica witamin, posiada także właściowości lecznicze. Krótko przeczytaj: tutaj. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest super smaczny i bardzo prosty do przygotowania. To znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi, kaczki, dziczyzny, pasztetów i sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie(...)również doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz gdy bez trudu kupisz świeżą żurawinę jest najlepszy czas, by przygotować z niej sos. Świetny dodatek do listopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu. Składniki: 200 g świeżej żurawiny sok z 1 pomarańczy (około 120 ml) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nalewkę tą zrobiłam po raz pierwszy w zeszłym roku - od razu nam posmakowała. Pierwsza butelka była z wanilią. Druga - sama żurawina. Trzecia - z anyżem - to taki mój smak. Wszystkie trzy były przepyszne choć każda inna. Wanilia tak słodko rozgrzewała gardło - typowa na chłodne wieczory. Sama żurawina najbardziej smakowała mężczyznom ;-). Żurawina z anyżem to smak intrygujący - na początku anyż niesamowicie wzmocnił(...)tego pic nie dałam rady - ale po roku leżakowania smaki idealnie się przegryzły i jak dla mnie - ideał. Choć słodka wanilia też jest pyszna ;-)... taka kobieca... Nalewka z żurawiny Składniki: 3 szklanki przebranej żurawiny 2 szklanki wódki szklanka spirytusu 1 3/4- 2 szklanki cukru opcjonalnie laska wanilii lub pół gwiazdki anyżu Do dzieła!!! Żurawinę wkładamy do zamrażarki
sierotka maRysia w kuchnikażda nalewka, im dłużej leżakuje, tym lepszy staje się smak. Moje najstarsze sztuki pochodzą z 2013 roku. Potrzebne przy robieniu nalewki: duży słój, lejek, gaza, sitko. SKŁADNIKI 300 g żurawiny 300 g malin 1 laska wanilii 1/2 kg cukru 1/2 litra spirytusu 1 litr wódki WYKONANIE Żurawinę najpierw zamrozić na minimum 2 dni. Po tym czasie żurawinę odmrozić i zblendować(...)zależy Wam na % nalewki, to można dodać więcej owoców. Nalewka malinowo-żurawinowa, to nie tylko trunek, którym możemy się delektować, posiada ona również wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim żurawina pomaga leczyć schorzenia dróg moczowych, jest również pomocna przy leczeniu anginy i gorączki. Maliny pomagają w przeziębieniu i zbijaniu gorączki. Jeżeli macie ogródek, to warto posadzić własne krzaki malin i żurawiny
Passions hobbies lifepani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pomajstrowała w proporcjach, więc delikatnie się różni. Było warto więc i Wam polecam. Jabłecznik z żurawiną Drukuj przepis Składniki ciasto ucierane 250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli (do białek) warstwa(...)owoców 3 duże jabłka 100g suszonej żurawiny szczypta cynamonu budyń 1 budyń śmietankowy 2 szkl mleka 2 łyżki cukru listonic_name = "Jabłecznik z żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli (do białek) 3 duże jabłka 100g suszonej
CoolinarniePLurozmaicić - padło na mus żurawinowy. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Zucchini blues wiedziałam, że muszę je wypróbować. Wszystkie składniki, za którymi przepadam, połączone w jeden wyśmienity deser. Żurawina z imbirem komponuje się wybornie - całość jednak przetarłam przez sitko, żeby skórki żurawiny i imbirowe włókienka nie przeszkadzały w delektowaniu się tymi aksamitnymi pysznościami. Zmniejszyłam też ilość cukru - słodki krem(...)wolę wersję standardową, czyli z przypalonym cukrem. Ale tę decyzję pozostawiam Wam - bo że się skusicie na ten deser, nie mam najmniejszych wątpliwości. Creme brulee z białą czekoladą i żurawiną Składniki: (na 8 porcji) mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielbicielką cynamonu i kardamonu, wiec to ciasto nie mogło nazywać się inaczej :) Składniki: 1 duża gruszka - u mnie miałam wagę prawie pół kg, 2/3 szklanki suszonej żurawiny - użyłam Kresto, około 80-100 ml esencji waniliowej >klik< , 3 jajka , 2/3 szklanki cukru , 1,5 szklanki mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki oleju , 1 łyżeczka cynamonu , 1 łyżeczka mielonego kardamonu . Żurawinę zalać esencją waniliową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie odcedzić. Gruszkę umyć, długim i wąskim nożem wyciąć od dołu gniazdo nasienne - bez przekrawania gruszki. Do powstałego otworu wcisnąć namoczoną żurawinę i delikatnie docisnąć palcami. Jajka ubić z cukrem (najlepiej mikserem), dodać kardamon i cynamon. Mąkę przesiać, wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaJedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie kiedykolwiek jadłam, niesamowicie delikatne i pachnące z dodatkiem żurawiny. Wzięłam przepis z TEJ strony. Moja modyfikacja tego przepisu polegała na tym, że dodałam jeszcze żurawinę. Z podanego przepisu wychodzi duża keksówka, początkowo myślałam że będzie za duża, ale ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie(...)zdjęciu ukroił mi się kawałek bez żurawin, ale uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 45 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suchych drożdży ( 6 g ) 1 jajko 50 roztopionego masła lub margaryny 1/2 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki suszonej żurawiny Składniki na kruszonkę : 50 g miękkiego masła
Na słodko lub wytrawniePrzepyszne, owsiane, kruche ciasteczka z kawałkami czekolady mlecznej i gorzkiej oraz suszoną żurawiną to doskonała, bardzo sycąca przekąska w ciągu dnia, szczególnie wtedy gdy czujemy spadek energii i chętnie byśmy coś zjedli... Zamiast sięgać po niezbyt zdrowego batonika czy też wafelka, sięgnijcie po owsiane ciasteczko. Ciasteczka są dość spore, zawierają mało cukru i dużo zdrowego błonnika. Kwaskowa żurawina cudownie łączy(...)mieć wyrzutów sumienia? :-) Składniki na 30 szt.: 250 g płatków owsianych górskich 200 g mąki razowej (np. orkiszowej) 100 g cukru trzcinowego 200 g zimnego masła 100 g suszonej żurawiny 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1 duże jajko Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
maniapieczeniasię podczas pieczenia zapowiada wspaniałe doznania smakowe. Zachęca i kusi swym aromatem niecierpliwie spoglądających na zegar, w oczekiwaniu na kończący się czas pieczenia, a to tylko… chlebek bananowy z żurawiną. Składniki: - 4 bardzo dojrzałe banany- ½ szklanki cukru ( w tym 2 łyżki cukru z wanilią)- 1/3 szklanki oleju arachidowego- 1 i ½ szklanki mąki tortowej- 1 jajko(...)cytryny- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soli- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 90g suszonej żurawiny Blaszkę keksówkę (10 x 30cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Obrane banany kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem w misce. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny
mojewypiekiinietylkozależności od upodobań może być serwowany na słodko lub wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus - 2 puszki mleka kokosowego (800ml)- 2 łyżki brązowego cukru- płaska łyżeczka cynamonu- skórka z wyparzonej cytryny- syrop klonowy (do smaku)- szczypta soli- laska wanilii- jabłka- mrożona(...)żurawina- 2-3 łyżki masła- garść płatków migdałowych- kilkanaście sztuk pistacji niesolonych Jedno jabłko kroimy na cienkie plasterki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Z pozostałych jabłek wydrążamy ogryzki i kroimy, ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy
mojewypiekiinietylkodłużej, co jakiś czas pojawią się nowe, ciekawe potrawy z jarmużu. Sposobów na jego wykorzystanie i podanie jest bardzo wiele. Były już chipsy, teraz będzie surówka z jarmużu i żurawiny. Składniki: - 250g jarmużu- 1 jabłko- sok z ½ limonki- skórka starta z 1 cytryny- ok. 80g żurawiny suszonej- różowa sól himalajska- wino Mirin (3 łyżki)- solej sezamowy (3 łyżki(...)solą, lekko wygniatamy ręką, aby dokładnie wymieszać z solą. Skrapiamy olejem sezamowym, winem Mirin oraz sokiem wyciśniętym z limonki – mieszamy. Dodajemy skórkę startą z umytej i wyparzonej cytryny oraz żurawinę. Na tarce trzemy jabłko ze skórką. Mieszamy wszystkie składniki.Surówka z jarmużu i żurawiny, to solidna porcja witamin i bardzo cennych składników. O zaletach jarmużu i żurawiny, mam nadzieję
mojewypiekiinietylkodadzą im rady. Po upieczeniu nabierają lekkiej słodyczy - choć nadal mocno kwaśne, wspaniale kontrastują ze słodkimi dodatkami. W dodatku mają cudny, rubinowy kolor. I jak tu się w świeżej żurawinie nie zakochać...? Do tej pory znałam tylko suszoną - używam jej chętnie, bo też jest lekko kwaskowa, i świetnie nadaje się jako dodatek do wielu ciast. Świeża kusiła mnie ogromnie(...)domu zaczęłam dumać, co by z niej zrobić... Najpierw pomyślałam o brownie - miałam ochotę na czekoladę, no i potrzebowałam naprawdę słodkiej bazy. Później przyszły mi na myśl serniczki z żurawiną i białą czekoladą - na zdjęciach wyglądają tak kusząco... Ale przecież dopiero co upiekłam sernik! A wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo... I wtedy mnie olśniło - a jakby
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak blog nie wyglądał tak zupełnie nieświątecznie, mam dzisiaj dla Was sernik. A raczej urocze mini serniczki, które kusiły mnie już od dawna.W zeszłym roku przygotowałam bajeczny sernik z żurawiną na zimno, w tym roku przyszła kolej na pieczony. W Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly znalazłam pomysł idealny - połączenie świeżej żurawiny i białej czekolady(...)prostu ideał. Słodko-kwaśne, delikatne, rozpływające się w ustach serniczki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Czerwone korale żurawiny oblane paseczkami białej czekolady prezentują się zachwycająco. I nawet C. pochłaniał je z przyjemnością, a przecież jest zdeklarowanym wielbicielem serników na zimno. Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie to bowiem wyjątkowo świąteczne. W dodatku przygotowanie ich to bułka z masłem - nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak przechowywać je w lodówce, w temperaturze pokojowej bowiem szybko robią się miękkie. Nadal pyszne, ale nieco kłopotliwe w jedzeniu.Przepis znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni, od siebie dodałam żurawinę namoczoną w alkoholu, która mi bardzo tutaj pasowała.Jeśli nie macie pod ręką urodzinowej Mamy, śmiało możecie przygotować takie z okazji Dnia Kobiet. Albo z jakiejkolwiek innej. Albo zupełnie(...)amarettododatkowo:15 g kakaoMascarpone lekko zmiksować, dodać pokruszony marcepan, połączyć.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać do masy śmietankowo-marcepanowej. Dokładnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki.Żurawinę namoczyć w amaretto, zostawić na noc.Następnego dnia żurawinę dobrze odcisnąć.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej wciskając 2-3 żurawiny. Trufelki obtaczać w kakao - jeśli byłyby
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczki były mocno czekoladowe stwierdziłam, że to już by było za dużo szczęścia na raz... Jak zwykle z pomocą przyszedł mi blog Moje wypieki i ciasto ze świeżą żurawiną. Nie zastanawiałam się długo, bo świeżą żurawinę uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam(...)zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły.Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukremSkładniki:(na formę 25x25 cm)350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g miękkiego masła150
Pożeraczka, czyli raz adobrze