żurawina - 4361 przepisów (strona:16/291)

Ciasto wiewiórka z żurawiną 162

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto wiewiórka. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Do przygotowania ciasta wykorzystałam żurawinę o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju, 100g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny(...)puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej.  2. Do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 3. Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. 4. Ciasto piekę około 35 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Batonik żurawinowo-orzechowy 110

Dziś na talerzu żurawina. Chociaż żurawina rośnie w Polsce, nie cieszy się u nas zbyt dużym zainteresowaniem, a szkoda. Ma ona wiele właściwości przeciwnowotworowych. Wspomaga również walkę z otyłością i jest nieodzownym pomocnikiem przy zapaleniu nerek. Szklanka jagód żurawiny dostarcza: 3,2 g błonnika 30 mg witaminy C witaminę B1 oraz B2 sole mineralne między innymi: fosfor, miedź, wapń(...)kwas cytrynowy i jabłkowy Żurawina długo utrzymuje świeżość. Po zerwaniu przechowa się ją w lodówce do 6 tygodni, w zamrażalniku nawet rok. Jest to zasługą kwasu benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem. Żurawina obniża ryzyko zawałów serca, zapobiega niektórym nowotworom. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Zalecana się przy chorobach związanych z wrzodami, chorobami układu moczowego, ale również powinno się

KreatywnePiny
Żurawinówka – nalewka z żurawiny błotnej 41

Owoce żurawiny błotnej są cenione za szczególnie dużą ilość witaminy C. W kuchni najczęściej wykorzystujemy żurawinę na przetwory, galaretki, soki i kisiele. Sok i wyciąg z owoców stosuje się w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych, jako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę oraz przy awitaminozie. Roślina kosmetyczna, używana przy produkcji niektórych kosmetyków.* Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy(...)rozmrażamy! Zamrożone owoce żurawiny mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy np. w thermomix. Takie rozdrobnienie owoców żurawiny korzystnie wpływa na macerację, kolor i smak  nalewki. Składniki I ETAP 1 kg borówek brusznicy 1 l alkoholu 70% II ETAP 300 ml wody 300 ml cukru Wykonanie I ETAP Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i przemrażamy przez minimum dobę. Zamrożoną żurawinę

Tajemnice Smaku
Żurawinowy nerkownik na daktylowym spodzie 148

Świetnie smakuje również lekko zmrożone. SKŁADNIKI (tortownica 16 cm) 250g nerkowców 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 200g mrożonej żurawiny 2 łyżki miodu (można więcej) 2 łyżki soku z cytryny 100g daktyli 50g suszonej żurawiny 1 łyżka nasion chia 1 łyżka kakao do przybrania płatki migdałów suszona żurawina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na noc aby zmiękły. Daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem na 1-2h przed przygotowaniem. Żurawinę, miód oraz sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż do momentu gdy żurawina zacznie pękać, a sos lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Orzechy nerkowca odcedzamy

DefinicjaSmaku
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 170

Chociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i jej walory prozdrowotne. Zasięgnąłem więc " języka " i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem. Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura(...)następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze 1 duża cebula posiekana w kostkę lub cienkie półplasterki 1 papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku  1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka startego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Motywująca żurawina 129

dogoniła swoje nieobżarte koleżanki. A dziś? Zen. Wróciliśmy do domu, zabiłam kilka super mutantów, a najlepszy konQbek na świecie zrobił obiad- smażony camembert z kuleczkami ziemniaczanymi i pyszną żurawiną- robioną z naszej własnej, zdeptanej kiedyś przez konia, żurawiny. I przepisem na tę konfiturę chcę się dziś podzielić, bo jest zacny. OSTRA ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW Zdjęcia biurkowo-podlampkowe, stąd(...)jakość. ok. 0,5 kg żurawiny wielkoowocowej ( tak wyglądała nasza w tym roku) ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka całych ziarenek gorczycy 1 łyżka mielonej gorczycy 1/2 papryczki chilli (może być suszona, bez pestek) 3 łyżki octu winnego 3 czubate łyżki cukru żelującego Żurawinę myjemy i przebieramy zostawiając dojrzałe, zdrowe owoce. Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy

les mirabelles
ciasteczka owsiane z żurawiną 551

było ją wyrzucać, więc przerabiam ją na zdrowe, dietetyczne ciasteczka. Ostatnio podawałam przepis na miodowe ciasteczka owsiane . Tym razem do owsianej pulpy dodałam naturalny miód, mielone orzechy włoskie, suszoną żurawinę i proszek do pieczenia. Takie zdrowe ciasteczka są idealne do popołudniowej herbaty lub kawy, można kilka zjeść bez wyrzutów sumienia. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka owsiane i jaglane(...)Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe ciasteczka jaglane Jednak ciasteczka owsiane z żurawiną to najzdrowsza wersja bez mąki, bez cukru, bez jajek i bez cukru! Przepis na zdrowe ciasteczka owsiane z żurawiną 150 g pulpy z otrębów owsianych 100 g mielonych orzechów włoskich 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy kisiel z żurawiny 105

prosty, potrzebna minimalna ilość niezbędnych składników, a reszta – to dodatki. Ogromną zaletą tego deseru jest to, że każdy może go przygotować z ulubionych owoców. Gdy spróbujecie domowego kisielu z żurawiny w odstawkę pójdą „gotowce z torebki”.       Składniki: - 600g świeżej żurawiny - cukier (lub jego zamiennik) – ilość wg upodobań - 1 łyżka cukru z wanilią - 2 czubate łyżki mąki(...)ziemniaczanej - 4 szklanki wrzątku (po 225ml) - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny (zapewni głębię i intensywną barwę deseru)       Żurawinę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzątku – doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i cukier z wanilią. Ilość substancji słodzącej zależy od indywidualnych upodobań, dlatego pomijam ją w składnikach. Doprawiamy tak, jak lubimy. Chwilę gotujemy, aż owoce lekko

mojewypiekiinietylko
Nalewka żurawinowa z dodatkiem malin 112

wiemy na co będziemy mieć ochotę i jeżeli coś da się zamrozić to mrozimy. Przyda się, gdy akurat nie ma sezonu na daną rzecz. Tak właśnie było z żurawiną i malinami. Zalegały nam gdzieś w czeluściach zamrażarki. Postanowiliśmy więc coś z nimi zrobić. Samej żurawiny było raczej za mało na porządną porcję nalewki. Malin tym bardziej, bo dwa razy mniej(...)przepis na tę nalewkę.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 0,5 kg żurawiny 0,25 kg malin 0,5 l spirytusu 95% 315 ml wody syrop cukrowy: 400 g cukru 200 ml wody Podobno żeby żurawina nie była cierpka to przed użyciem chowa

Marder&Marder Manufacture
Roladki indycze z suszoną żurawiną 378

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1/2 kg filetu z piersi indyka, 100g żurawiny suszonej MAKAR , 1 łyżka papryki ostrej mielonej, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi indyka(...)kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu.  2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami.  3. Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem.  4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczony kurczak w żurawinie 78

Kurczaka pewnie można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie. Kurczak w połączeniu z żurawiną – pycha. Niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście polecam. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2/3 szklanki suszonej żurawiny Sól Czerwony delikat ( do mięs ) Woda Wykonanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą ( aby przykryć(...)żurawinę ). Ćwiartki kurczaka dzielimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem i solą. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kurczaka układamy nasiąkniętą żurawinę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 godz. i 20 minut ( całość ). W trakcie pieczenia po zarumienieniu z jednej strony odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie odwracamy i podlewamy wodą z moczenia żurawiny. Przykrywamy

Smaki Ewy
Schab z czosnkowymi ziemniakami w żurawino - wiśniowym sosie 209

poznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :)  Składniki :  2 plastry schabu  150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną 2 młode ziemniaki  3 plastry sera camembert  2 łyżki suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek  świeży, młody szczypiorek  świeża bazylia tajska  świeży(...)poziom urządzenia. W czasie gdy ziemniaki i mięso się parują, przygotowujemy resztę składników. Pieczarkę myjemy, obieramy daszek i odcinamy nóżkę. W środek kapelusza wkładamy łyżkę suszonej żurawiny, następnie 3 plastry sera camembert, które posypujemy pieprzem czarnym i nakładamy drugą łyżkę żurawiny. Szczypiorek myjemy i kroimy, bazylię tajską oraz tymianek myjemy i osuszamy. Serek Almette Fruit z wiśnią i żurawiną przekładamy

Parowar Faceta
Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną 232

Brioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z nadzieniem serowym i żurawiną, zaplecione w warkocz, prezentuje się i smakuje wybornie. CIASTO Ciasto jest dosyć lepkie i tłuste, warto zrobić je robotem kuchennym, w innym wypadku będzie wymagało częstego zeskrobywania fragmentów masy(...)ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć pasty waniliowej, cukru z prawdziwą wanilią. Odkładamy do lodówki.   ŻURAWINOWY DŻEM W 10 MINUT Żurawiny myjemy, wrzucamy do rondelka, zgniatamy je żeby duże owoce popękały i zasypujemy cukrem. Wlewamy 3 łyżki wody i stawiamy rondelek na mały ogień. Gotujemy żurawiny w syropie, mieszając i rozgniatając

Karo in the Kitchen
Żurawina, pomarańcze, owsianka w jednej, pysznej, Kalifornijskiej mufince 169

świąteczny zaczął się w USA wraz Halloween i potrwa aż do Nowgo Roku. Najbliższe i najważniejsze święto już w przyszłym tygodniu. Święto Dziękczynnienia . A jak Święto Dziękczynnienia to i żurawina . A jak obchodzone w Kalifornii to żurawina koniecznie z pomarańczą. Przed świętami wypadałoby przygotować organizm na zbliżające się obżarstwo. Ponieważ do świąt w Polsce jeszcze trochę czasu, pomyślałam, że może(...)popróbujecie trochę zdrowych wypieków o smaku kalifornijskiego Święta Dziękczynnienia. Co powiecie na zdrowe i oczyszczające owsiankowe mufinki z żurawiną i pomarańczą? Nie tylko przeniosą was smakiem do Kalifornii , ale pomagą obniżyć cholesterol i wspomogą system trawienny przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia.   Mufinki z pomarańczą i żurawiną Składniki (na około 8-10 mufinek) : 2 szklanki płatków owsianych 1.5 łyżki masła

Jem więc Jestem
Ciasto z dynią. I nie tylko... 148

Dynia to dla mnie pękata królowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje niemal do wszystkiego; cudowne kolory - od bladożółtego, przez krem i aż po intensywny pomarańcz, i za możliwość wycinania z niej lampionów na Halloween. Żurawina z kolei zdobyła moje podniebienie swym lekko cierpkim smakiem(...)wpadła dzięki wyjątkowej barwie. Nie potrafię się oprzeć ani jednej, ani drugiej. W końcu uderzyło mnie, że będą dla siebie doskonałym towarzystwem. Dorzuciłam jeszcze białej czekolady dla zrównoważenia smaku żurawin, i muszę przyznać, że wyszło mi coś niesamowicie pysznego. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze ciasto, naszpikowane kwaśnymi żurawinami i słodkimi kawałkami białej czekolady. Całość pod polewą z tej ostatniej, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania