Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów i ziół. Najczęściej nalewki są przygotowywane ze świeżych owoców. Ja jednak odeszłam od tej zasady i przygotowałam nalewkę z suszonej żurawiny. Napój wyszedł bardzo dobry w smaku. Doskonale sprawdzi się, jako rozgrzewka w długie zimowe wieczory. SKŁADNIKI: 200g suszonej żurawiny MAKAR, 2/3 szklanki cukru, 400ml wódki. PRZYGOTOWANIE: 1. Do szklanego słoja wsypuję(...)żurawinę oraz cukier. Mieszam. Żurawinę zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni mieszam żurawinę, aby cukier dokładnie się rozpuścił. 2. Po dwóch tygodniach nalewkę filtruję i przelewam do szklanej butelki. Butelkę zakręcam i odstawiam na minimum trzy miesiące do spiżarni. Do przygotowania nalewki użyłam żurawinę suszoną, którą otrzymałam do testowania od firmy
Tradycyjna kuchnia Kasioknami szaro, buro i ponuro. Dlatego też zapraszam na pyszny jesienny deser, który ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 3 jabłka, 50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR , 50g orzechów włoskich, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżki cukru trzcinowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym. 2. Z jabłek odkrawam wierzchołki(...)gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami. 3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE . Żurawina o smaku granatu jest moczona w zagęszczonym soku z granatu, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny smak
Tradycyjna kuchnia Kasiprocesy produkcji zgodne z zasadami RAWFOOD, a więc w temperaturze poniżej 46 °C, co pozwala na zachowanie aktywności enzymów. Wszystkie składniki są certyfikowane ekologicznie. Czego chcieć więcej? Żurawina na czarnym lądzie Uwielbiam suszoną żurawinę, dlatego te pralinki bardzo mi posmakowały. Otoczone są delikatnie cierpką warstwą kakao, która po przegryzieniu idealnie komponuje się ze słodkim daktylowym środkiem fajnie podkręconym(...)pochłonąć prawdziwą górę słodyczy, nie jest w stanie zjeść dużo tych pralinek, ponieważ zamiast pustego cukru są tu bardzo pożywne, bogate w błonnik i minerały suszone owoce. Skład: daktyl*, żurawina* (20%), kakao*. Orzechowy sen o cynamonie Mogłabym nieustannie śnić zarówno o cynamonie jak i orzechach, bo uwielbiam i jedno, i drugie. Co prawda do Bożego Narodzenia jeszcze daleko, jednak
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto wiewiórka. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Do przygotowania ciasta wykorzystałam żurawinę o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju, 100g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny(...)puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. 2. Do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 3. Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. 4. Ciasto piekę około 35 minut
Tradycyjna kuchnia KasiDziś na talerzu żurawina. Chociaż żurawina rośnie w Polsce, nie cieszy się u nas zbyt dużym zainteresowaniem, a szkoda. Ma ona wiele właściwości przeciwnowotworowych. Wspomaga również walkę z otyłością i jest nieodzownym pomocnikiem przy zapaleniu nerek. Szklanka jagód żurawiny dostarcza: 3,2 g błonnika 30 mg witaminy C witaminę B1 oraz B2 sole mineralne między innymi: fosfor, miedź, wapń(...)kwas cytrynowy i jabłkowy Żurawina długo utrzymuje świeżość. Po zerwaniu przechowa się ją w lodówce do 6 tygodni, w zamrażalniku nawet rok. Jest to zasługą kwasu benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem. Żurawina obniża ryzyko zawałów serca, zapobiega niektórym nowotworom. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Zalecana się przy chorobach związanych z wrzodami, chorobami układu moczowego, ale również powinno się
KreatywnePinyOwoce żurawiny błotnej są cenione za szczególnie dużą ilość witaminy C. W kuchni najczęściej wykorzystujemy żurawinę na przetwory, galaretki, soki i kisiele. Sok i wyciąg z owoców stosuje się w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych, jako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę oraz przy awitaminozie. Roślina kosmetyczna, używana przy produkcji niektórych kosmetyków.* Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy(...)rozmrażamy! Zamrożone owoce żurawiny mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy np. w thermomix. Takie rozdrobnienie owoców żurawiny korzystnie wpływa na macerację, kolor i smak nalewki. Składniki I ETAP 1 kg borówek brusznicy 1 l alkoholu 70% II ETAP 300 ml wody 300 ml cukru Wykonanie I ETAP Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i przemrażamy przez minimum dobę. Zamrożoną żurawinę
Tajemnice SmakuŚwietnie smakuje również lekko zmrożone. SKŁADNIKI (tortownica 16 cm) 250g nerkowców 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 200g mrożonej żurawiny 2 łyżki miodu (można więcej) 2 łyżki soku z cytryny 100g daktyli 50g suszonej żurawiny 1 łyżka nasion chia 1 łyżka kakao do przybrania płatki migdałów suszona żurawina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na noc aby zmiękły. Daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem na 1-2h przed przygotowaniem. Żurawinę, miód oraz sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż do momentu gdy żurawina zacznie pękać, a sos lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Orzechy nerkowca odcedzamy
DefinicjaSmakuChociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i jej walory prozdrowotne. Zasięgnąłem więc " języka " i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem. Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura(...)następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze 1 duża cebula posiekana w kostkę lub cienkie półplasterki 1 papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka startego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadogoniła swoje nieobżarte koleżanki. A dziś? Zen. Wróciliśmy do domu, zabiłam kilka super mutantów, a najlepszy konQbek na świecie zrobił obiad- smażony camembert z kuleczkami ziemniaczanymi i pyszną żurawiną- robioną z naszej własnej, zdeptanej kiedyś przez konia, żurawiny. I przepisem na tę konfiturę chcę się dziś podzielić, bo jest zacny. OSTRA ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW Zdjęcia biurkowo-podlampkowe, stąd(...)jakość. ok. 0,5 kg żurawiny wielkoowocowej ( tak wyglądała nasza w tym roku) ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka całych ziarenek gorczycy 1 łyżka mielonej gorczycy 1/2 papryczki chilli (może być suszona, bez pestek) 3 łyżki octu winnego 3 czubate łyżki cukru żelującego Żurawinę myjemy i przebieramy zostawiając dojrzałe, zdrowe owoce. Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy
les mirabellesbyło ją wyrzucać, więc przerabiam ją na zdrowe, dietetyczne ciasteczka. Ostatnio podawałam przepis na miodowe ciasteczka owsiane . Tym razem do owsianej pulpy dodałam naturalny miód, mielone orzechy włoskie, suszoną żurawinę i proszek do pieczenia. Takie zdrowe ciasteczka są idealne do popołudniowej herbaty lub kawy, można kilka zjeść bez wyrzutów sumienia. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka owsiane i jaglane(...)Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe ciasteczka jaglane Jednak ciasteczka owsiane z żurawiną to najzdrowsza wersja bez mąki, bez cukru, bez jajek i bez cukru! Przepis na zdrowe ciasteczka owsiane z żurawiną 150 g pulpy z otrębów owsianych 100 g mielonych orzechów włoskich 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprosty, potrzebna minimalna ilość niezbędnych składników, a reszta – to dodatki. Ogromną zaletą tego deseru jest to, że każdy może go przygotować z ulubionych owoców. Gdy spróbujecie domowego kisielu z żurawiny w odstawkę pójdą „gotowce z torebki”. Składniki: - 600g świeżej żurawiny - cukier (lub jego zamiennik) – ilość wg upodobań - 1 łyżka cukru z wanilią - 2 czubate łyżki mąki(...)ziemniaczanej - 4 szklanki wrzątku (po 225ml) - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny (zapewni głębię i intensywną barwę deseru) Żurawinę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzątku – doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i cukier z wanilią. Ilość substancji słodzącej zależy od indywidualnych upodobań, dlatego pomijam ją w składnikach. Doprawiamy tak, jak lubimy. Chwilę gotujemy, aż owoce lekko
mojewypiekiinietylkowiemy na co będziemy mieć ochotę i jeżeli coś da się zamrozić to mrozimy. Przyda się, gdy akurat nie ma sezonu na daną rzecz. Tak właśnie było z żurawiną i malinami. Zalegały nam gdzieś w czeluściach zamrażarki. Postanowiliśmy więc coś z nimi zrobić. Samej żurawiny było raczej za mało na porządną porcję nalewki. Malin tym bardziej, bo dwa razy mniej(...)przepis na tę nalewkę. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 0,5 kg żurawiny 0,25 kg malin 0,5 l spirytusu 95% 315 ml wody syrop cukrowy: 400 g cukru 200 ml wody Podobno żeby żurawina nie była cierpka to przed użyciem chowa
Marder&Marder ManufactureMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1/2 kg filetu z piersi indyka, 100g żurawiny suszonej MAKAR , 1 łyżka papryki ostrej mielonej, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi indyka(...)kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu. 2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami. 3. Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem. 4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny
Tradycyjna kuchnia KasiKurczaka pewnie można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie. Kurczak w połączeniu z żurawiną – pycha. Niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście polecam. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2/3 szklanki suszonej żurawiny Sól Czerwony delikat ( do mięs ) Woda Wykonanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą ( aby przykryć(...)żurawinę ). Ćwiartki kurczaka dzielimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem i solą. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kurczaka układamy nasiąkniętą żurawinę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 godz. i 20 minut ( całość ). W trakcie pieczenia po zarumienieniu z jednej strony odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie odwracamy i podlewamy wodą z moczenia żurawiny. Przykrywamy
Smaki Ewypoznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :) Składniki : 2 plastry schabu 150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną 2 młode ziemniaki 3 plastry sera camembert 2 łyżki suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek świeży, młody szczypiorek świeża bazylia tajska świeży(...)poziom urządzenia. W czasie gdy ziemniaki i mięso się parują, przygotowujemy resztę składników. Pieczarkę myjemy, obieramy daszek i odcinamy nóżkę. W środek kapelusza wkładamy łyżkę suszonej żurawiny, następnie 3 plastry sera camembert, które posypujemy pieprzem czarnym i nakładamy drugą łyżkę żurawiny. Szczypiorek myjemy i kroimy, bazylię tajską oraz tymianek myjemy i osuszamy. Serek Almette Fruit z wiśnią i żurawiną przekładamy
Parowar FacetaBrioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z nadzieniem serowym i żurawiną, zaplecione w warkocz, prezentuje się i smakuje wybornie. CIASTO Ciasto jest dosyć lepkie i tłuste, warto zrobić je robotem kuchennym, w innym wypadku będzie wymagało częstego zeskrobywania fragmentów masy(...)ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć pasty waniliowej, cukru z prawdziwą wanilią. Odkładamy do lodówki. ŻURAWINOWY DŻEM W 10 MINUT Żurawiny myjemy, wrzucamy do rondelka, zgniatamy je żeby duże owoce popękały i zasypujemy cukrem. Wlewamy 3 łyżki wody i stawiamy rondelek na mały ogień. Gotujemy żurawiny w syropie, mieszając i rozgniatając
Karo in the Kitchenświąteczny zaczął się w USA wraz Halloween i potrwa aż do Nowgo Roku. Najbliższe i najważniejsze święto już w przyszłym tygodniu. Święto Dziękczynnienia . A jak Święto Dziękczynnienia to i żurawina . A jak obchodzone w Kalifornii to żurawina koniecznie z pomarańczą. Przed świętami wypadałoby przygotować organizm na zbliżające się obżarstwo. Ponieważ do świąt w Polsce jeszcze trochę czasu, pomyślałam, że może(...)popróbujecie trochę zdrowych wypieków o smaku kalifornijskiego Święta Dziękczynnienia. Co powiecie na zdrowe i oczyszczające owsiankowe mufinki z żurawiną i pomarańczą? Nie tylko przeniosą was smakiem do Kalifornii , ale pomagą obniżyć cholesterol i wspomogą system trawienny przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Mufinki z pomarańczą i żurawiną Składniki (na około 8-10 mufinek) : 2 szklanki płatków owsianych 1.5 łyżki masła
Jem więc JestemDynia to dla mnie pękata królowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje niemal do wszystkiego; cudowne kolory - od bladożółtego, przez krem i aż po intensywny pomarańcz, i za możliwość wycinania z niej lampionów na Halloween. Żurawina z kolei zdobyła moje podniebienie swym lekko cierpkim smakiem(...)wpadła dzięki wyjątkowej barwie. Nie potrafię się oprzeć ani jednej, ani drugiej. W końcu uderzyło mnie, że będą dla siebie doskonałym towarzystwem. Dorzuciłam jeszcze białej czekolady dla zrównoważenia smaku żurawin, i muszę przyznać, że wyszło mi coś niesamowicie pysznego. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze ciasto, naszpikowane kwaśnymi żurawinami i słodkimi kawałkami białej czekolady. Całość pod polewą z tej ostatniej, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąteczny zaczął się w USA wraz Halloween i potrwa aż do Nowgo Roku. Najbliższe i najważniejsze święto już w przyszłym tygodniu. Święto Dziękczynnienia . A jak Święto Dziękczynnienia to i żurawina . A jak obchodzone w Kalifornii to żurawina koniecznie z pomarańczą. Przed świętami wypadałoby przygotować organizm na zbliżające się obżarstwo. Ponieważ do świąt w Polsce jeszcze trochę czasu, pomyślałam, że może(...)popróbujecie trochę zdrowych wypieków o smaku kalifornijskiego Święta Dziękczynnienia. Co powiecie na zdrowe i oczyszczające owsiankowe mufinki z żurawiną i pomarańczą? Nie tylko przeniosą was smakiem do Kalifornii , ale pomagą obniżyć cholesterol i wspomogą system trawienny przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Mufinki z pomarańczą i żurawiną Składniki (na około 8-10 mufinek) : 2 szklanki płatków owsianych 1.5 łyżki masła
Jem więc Jestemteż zawitała na nasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta Niepodległości. Na stole króluje u nas gęsina pod postacią pasztetu z gęsi z żurawiną. Lubicie domowy pasztet? My bardzo, przygotowujemy pasztety regularnie na różne sposoby, to już kolejny pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem(...)Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerstwe kajzerki sól do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTarta wypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki(...)szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g czekolady gorzkiej ok 150g świeżej żurawiny KREM ŻURAWINOWY: 100g świeżej żurawiny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki śmietanki 30% Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć
https:KKuchniaMniamtradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam, że też muszę takie mieć. Uwielbiam żurawinę, mam jej pełny zamrażalnik - swego czasu była w Netto w bardzo kuszącej cenie, nie mogłam się więc oprzeć przygotowaniu małych zapasów. Teraz(...)tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, lekko słodkie, ale też kwaśne od żurawiny. Smak orzechów pasuje tutaj idealnie - można użyć całych i tylko je posiekać (ja miałam w domu tylko płatki). Można też użyć migdałów - będzie równie pysznie. A zamiast świeżej, żurawiny suszonej
Pożeraczka, czyli raz adobrze