natomiast zrobimy bombę odżywczą o inspirującym słodkim smaku w towarzystwie owocu kaki, zapraszam!Czas przygotowania ok. 1 godzinaSkładniki dla 2 osób:300g. namoczonej wcześniej fasoli czarnej100g. śliwki kalifornijskiej suszonej50g. żurawiny suszonejsok z 1/4 limonki ksylitol lub cukier do smakumasło 30g.1 owoc kakiPrzygotowanie:1/ Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości, wody z gotującą się fasolą nie solimy, solimy(...)kaki w kostkę 3/ Gdy fasola się ugotuje odsączamy ją, przekładamy z powrotem do garnka i podgrzewamy dodając masło, sok z limonki, cukier bądź ksylitol oraz śliwkę i żurawinę.4/ Gdy wszystko się połączy układamy danie na środku talerza dookoła układając owoc kaki5/ Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnałyżeczki soku z limonki1 garść suszonej żurawiny1 garść suszontch śliwek-opcjonalnie1 garść suszonych rodzynków1 łyżka oliwyWykonanie:rzodkiew obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,posolić,dodać sok z limonki,żurawinę i ewentualnie suszone śliwki i rodzynki.Wszstkie składniki dokładnie wymieszać schłodzić przed podaniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tłuszczu ani cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie i pełne zdrowych bakalii; tym razem użyłem moich ulubionych - daktyli, żurawiny i pistacji. Jednak nawet z samymi rodzynkami są bardzo smaczne. Co więcej, ciastka są bardzo syte. Wystarczą tylko dwa i już mamy energię na cały poranek. Gorąco polecam wypróbować
Food Squarekruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala.Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina.Czas przygotowania:60 minut Składniki:2,5 szklanki mąki,½ szklanki cukru,Skórka otarta z pomarańczy,4 jaja (jedno do smarowania ciastek),2 łyżki miękkiego masła,1 łyżeczka(...)pieczenia,1 łyżeczka cynamonu,Szczypta soli.Przygotowanie:Jaja zmiksować z cukrem i masłem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy. Twardy kawałka podzielić na dwie porcje, uformować wałki o średnicy ok. 5 cm, lekko spłaszczyć, położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajem
SzczyptaSmaQchestnuts and cranberriesSkładniki.2 nogi z gęsisólpieprzmajeranekFarsz.6 kasztanów jadalnych0,5 cebuli0,5 jabłka1 łodyga selera naciowego1 łyżka koryntek2 łyżki bułki tartej1 łyżka masła1 łyżeczka majerankusólpieprzSos.8 kasztanów2 łyżki żurawiny świeżejsok spod upieczonych nóg50 ml wina czerwonego wytrawnegoWykonanie.Z udek usuwamy kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem.Farsz.Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu.Na patelni stopić masło(...)płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut.Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka wytworzoną ciecz, wlać wino, dołożyć całe kasztany i żurawinę. Gotować parę minut, zagęścić mąką. Dodać majeranku wg uznania.Gęsi - wpis trochę refleksyjny . Gęś symbolizuje partnerstwo, zew natury i podróże do miejsc nieznanych.W egipskich grobowcach można znaleźć malowidła
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg) sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki sok jabłkowy(...)kilkoma łyżkami soku jabłkowego. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia gęsi. Po wyjęciu gęsi odstawiamy ją na kwadrans, a potem kroimy na plastry. Podajemy z gruszką napełniąną żurawiną i ziemniakami z wody. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemiseczkę pasty): 125 g półtłustego lub tłustego twarogu (lub gładkiego naturalnego serka kanapkowego) 1,5 łyżki dżemu z rabarbaru (u mnie Łowicz) 1 łyżka dżemu malinowego 2 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Twaróg rozgnieść dobrze widelcem. Dodać dżemy rabarbarowy i malinowy (w sezonie można rozgnieść pół szklanki świeżych malin). Wszystkie składniki wymieszać, dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać. Podawać do kanapek
Ze smakiem i z pasjąwraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy.wraz z bułką namoczoną w wodzie.Następnie do naszego przemielonego mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Dodajemy żurawinę i wkładamy do keksówki, (bądź kilki małych u mnie 4 mini)Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut.Smacznego :D*Można kurczaka z włoszczyzną
Moje pyszne gotowanieokoło 10 do 20 minut. Patrzymy by ciastka się nie spaliły a raczej jedynie stwardniały. Idealne do kawki!mieszamy wszystkie składnikiukładamy na blaszyciastka owsiano-sezamowe z orzechami, morelami i żurawiną
Bon Appetit Małgorzatymargarynypół szklanki wody1/5 szklanki cukru5 - 6 łyżek kakao50 dag mleka w proszku (najlepsze te w niebieskim opakowaniu)herbatniki (u mnie około 6 małych paczuszek)2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie rodzynki)Wodę i cukier oraz margarynę zagotowujemy. Kakao i mleko w proszku razem mieszamy po czym ciągle mieszając wsypujemy do margaryny z cukrem. Mieszamy. Do tej masy dodajemy pokruszone herbatniki oraz(...)suszoną żurawinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowaną tłuszczem formy keksowej i wstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Kroimy jak keks :) blok czekoladowy "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit Małgorzatyjako samodzielna surówka do schrupania. Do tego jest bardzo soczysta.Składniki:4 marchewkiok 200 g suszonej żurawinyszczypta soli2-3 łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej.2. Żurawinę siekamy drobniej - ja pokroiłam na połówki.3. Wszystko mieszamy doprawiając szczyptą soli i cukrem.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa AniPierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem.2. Camembert kroimy na plasterki.3. Na każdym kotlecie kładziemy 2-3 plasterki sera, posypujemy żurawiną i całość zwijamy na roladki.4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy roladki złączeniem mięsa do dołu, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut, pamiętając, aby co jakiś
Kuchnia domowa Aniokoło 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz grzyby i suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę miodu, przyprawić solą i pieprzem do smaku
Delicious TitbitsDania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować.SKŁADNIKI70 dag. schabu2 marchewki1/4 selera1/2 poraprzyprawa typu Staropolska1 cebula3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki olejuWYKONANIESchab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę lekko poddusić.Schab obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć
W kuchennym oknie EwyDziś na obiad ruskie pierogi ale zrobiłam też trochę na słodko. Zabarwiłam ja na różowo i zrobiłam z żurawiną i serem. Żurawina jest zdrowa więc warto ją jeść choćby od czasu do czasu. Pierogi przygotowane na konkurs żurawinowy na jednej ze stron.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki, 1 porcja: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu żurawina suszona ćwiartka jabłka Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać, aż do momentu kiedy woda będzie klarowna. Wsypać ją do rondelka i dodać mleko. Gotować na małym ogniu przez około 20 min. Kasza ma wciągnąć całe mleko. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta, można dodać więcej mleka. Ugotowaną kaszę(...)przełożyć do miseczki, ułożyć pokrojone jabłko, posypać suszoną żurawiną. Całość polać miodem i posypać cynamonem
cooklifełyżeczki soli 120 g płatków owsianych 125 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce(...)zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Na koniec delikatnie wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy (fot.1). Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy (najłatwiej
Świat Ciastabrytfankę wykładamy papierem do pieczenia.Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, proszkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem, aby powstały takie grudki (niewielkie).Dodajemy mleko, miód oraz żurawinę i całość dokładnie zagniatamy.Następnie z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kulki (takiej samej wielkości), przekładamy na blachę.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.Studzimy.Smacznego
Moje pyszne gotowanieSkładniki:szklanka mleka4 łyzki mannygarść żurawiny odrobina wafelka orzechowego połamana w drobne kawałki (u mnie był to Góralek)Wykonanie:Mleko zagotować, zestawić z palnika wymieszać dokładnie z kaszą. Ogień zmniejszyć i jeszcze chwilę gotować. Przełożyć do miseczki. Dać żurawinę i wafelka. Smacznego
Moje pyszne gotowaniekotlecika" z sera smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, by ser zdążył się rozgrzać zanim panierka się przysmaży.Bundz najlepiej spożyć na ciepło, podając go z konfiturą z żurawiny. Pyszne. Polecam
upichcicrybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu. SKŁADNIKI:- 1 litr mleka- 100 g płatków migdała- laska wanilii- 3 łyżki cukru- szczyptę soli - garść żurawiny suszonejSPOSÓB WYKONANIA: -Mleko zagotuj z cukrem i wanilią (wyłuskane nasionka wraz z laską). Do gorącego dodaj suszone żurawiny, aby napęczniały.- Migdały jeśli nie mamy w płatkach do całe zaparz
Basia w kuchniobsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min.Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min.Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie EwySkładniki:1 puszka ananasówmakaronpuszka kukurydzy1 paczka żurawiny suszonejdrobiowa wędlina ok. 20 - 30dag1 paczka łuskanego słonecznika1 łyżka masłamajonezpapryka słodkasólPrzygotowanie:1. Makaron ugotować tak jak zawsze. 2. Żurawinę sparzyć w gorącej wodzie i przekroić na połowę.3. Wędlinę pokroić w kostkę.4. Słonecznik uprażyć na łyżce masła.5. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, paprykę słodką,sól i dokładnie
charlotte gotujePrawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową. Składniki: 100 g orzeszków ziemnych 100 g żurawiny pół szklanki śmietany 30% 200 g cukru olej Przepis na smakołyk
w kuchni i w ogrodzieSkładniki: 3/4 szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli W jednej(...)mieszamy jaja z miodem, rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango PapajaSzybka i rewelacyjna przekąska. Miękki ser pleśniowy zamknięty w chrupkiej skorupce. Jako idealny dodatek sprawdzi się borówka lub żurawina. Dla mnie boskie!Składniki: 2 szt sera camembert 1 jajko bułka tarta żurawina, borówka Wykonanie:Ser panierujemy w jajku i bułce tartej (najlepiej zrobić to 2 razy) i smażymy go na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej
Malinowe PocałunkiDzisiaj kolejny wpis dla łasuchów :) Muffiny z białą czekoladą i żurawiną.Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 85 g masła 200 ml mleka 2 jajka żurawina 100 - 150 g białej czekolady Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masło roztapiamy, ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy
Taste Of My Day