nawiązaniem do mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę. Śnieg nie jest składnikiem potrawy :P Składniki: 4 filety matyjas 1 duża, czerwona cebula 100 g suszonej żurawiny 2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań) 6 grzybków konserwowych 3 jajka na twardo 4 duże cytryny sok z połówki cytryny posiekana natka pietruszki(...)balsamicznego olej pieprz Filety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle by olej zakrył całość) Wstawiamy do lodówki
Bon Appetit MałgorzatyPyszne, zdrowe, kokosowe.Słodkie dzięki stewii i żurawinie.Towarzyszyły mi przy czytaniu książki pt. "Przyprawy".Doskonale pasują do ciepłeh herbaty.CYKL "SŁODZONE STEWIĄ"Składniki:250 ml mleka kokosowego 2 szkl. mąki pełnoziarnistej2 jajka1 łyżka oliwy z oliwek3 łyżki wiórków kokosowychSzczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyGarść niesłodzonej żurawiny1/3 szkl. stewi w proszku lub 3/4 szkl. cukru brązowegoPrzygotowanie:Jajka rozbełtać(...)oliwą oraz mlekiem kokosowym.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, cukrem, proszkiem, wiórkami i szczyptą soli.Suche składniki połączyć z mokrymi.Przełożyć do papierowych foremek.Udekorować żurawiną.Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.Jedna babeczka ma ok. 146 kcalBabeczka podczas sesji (link
CzarnawisienkaDzisiaj propozycja na roladę drobiową z żurawiną , suszonym jabłkiem , natką pietruszki. Wyszła całkiem ciekawie. To doskonała propozycja na świata. Można na zimno , można na ciepło, a oto sekret zawijaska. Nici oczywiście znikną, ale jeszcze wszystko jest zbyt świeże.SKŁADNIKI1,5 kg. kurczakagarść żurawiny suszonejnatka pietruszki, pęczekjabłka suszone- garśćprzyprawa do kurczaka 3 łyżki sosu sojowegoWYKONANIEKurczaka musimy pozbawić(...)pewno poradzimy sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy natką zsiekanej pietruszki. Następnie rozkładamy na płacie równomiernie żurawinę i na to suszone jabłka. Płat rolujemy i bardzo dokładnie owijamy bawełnianą nicią.Musi być dobrze zaciśnięte. Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem
W kuchennym oknie EwyŻurawina to jest akurat produkt do którego długo się przekonywałam, ale jak już się przekonałam to na całego :). Choć przychodziło mi to stopniowo. Ciasteczka wyszły kruche i fajne w smaku. Jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasteczka, to radze dodać więcej cukru, bo wyszły nie za słodkie, ja takie lobię, ale są gusta i guściki. A więc to tyle(...)mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej się tak bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść. Żórawinę pokroić na drobno i dodać do ciasta, i znów zagnieść do momentu, aż żurawina dość dobrze rozłoży się po całym cieście.Uformować kulik (ja uformowałam dwie mniejsze), zawinąć w folie i na 30 min do lodówki.Wyjmujemy nasze ciasto i wałkujemy na mniej więcej
Moje pyszne gotowaniematulka miała urodziny. A w taki dzień nie może brakować, oczywiście pysznego tortu. Więc pyszny tort pojawił się na stole jubilatki :). Tort wyszedł nie za słodki, dzięki kwaskowatej, żurawinie. Może nie prezentuje się zjawiskowo, ale był naprawdę przepyszny.Cioteczka, która wpadła na urodzinową herbatkę powiedziała, że do tej pory jadła mnóstwo tortów, i ten mój jest drugim, który bardzo(...)wymieszać.Blaty przełożyć masą, ale 1/3 pozostawić na wierzch i boki naszego tortu.Kiedy boki i wierzch są w masie, to na boki podsypać złoty len, a na wierzch poukładać żurawinę. Do lodówki na ok. 2 godzin.Smacznego
Moje pyszne gotowanieSkładniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować(...)wymieszać w 300 ml gorącej wody, ostudzić i wymieszać z zimnym jogurtem, wlać do keksówki i do lodówki schować galaretkę agrestową wymieszać w 450 ml gorącej wody, ostudzić, resztę żurawiny rozsypać na jogurcie i wlać tężejącą galaretkę agrestową, schować do lodówki na kilka godzin galaretkę z keksówki nakryć półmiskiem i odwrócić, zdjąć formę, usunąć folię i pokroić na porcje smaczny
W Mojej Kuchni Lubięsię wydawać, że spędziliście cały dzień na przygotowaniach. Do mięsa podałam sałatkę z buraczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem Składniki:1 spora polędwiczka wieprzowaokoło ½ szklanki suszonej żurawiny2 oscypkiolej do smażeniaMarynata:pieprz1 łyżka sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazylii½ łyżeczki tymianku2 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)misce, przekładamy do niej mięso i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Marynujemy mięso przez co najmniej godzinę. Zamarynowaną polędwiczkę układamy na desce. Wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy dość obficie żurawinę oraz pokrojony w plasterki oscypek. Zawijamy mięso w roladę dość ciasno i zabezpieczamy nitką. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy polędwiczkę wraz z pozostałymi w misce składnikami marynaty i podsmażamy z każdej
Mania GotowaniaBardzo delikatne i kruche roladki-ciasteczka. Niezbyt słodkie ale o to mi chodziło. Wypełnione delikatnym twarożkiem i żurawiną, polane gorzką czekoladą. Zapraszam do wypróbowania :)opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy)łyżeczka startej skórki z pomarańczy5-6 łyżek mrożonej żurawiny2 łyżki mleka50(...)gorzkiej kuwerturyZa pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem.Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy twarożek wymieszany ze skórką pomarańczową. Posypujemy go żurawiną.Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10-12 części.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.Odstawiamy do wystudzenia.W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę.Każde
Mienta blogDrożdżowe, to coś co kocham najbardziej :)) Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z kubkiem parującej kawy ...Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową :))Składniki:0.5 kg przesianej mąki pszennej 125g masła0.5 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtkaskórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)5dkg drożdży0.5 szkl mleka100g skórki pomarańczowej 100G suszonej żurawinyWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy(...)ciepłe miejsce. Ja korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć. Wtedy dodajemy skórkę pomarańczową i żurawinę i przekładamy je do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki. Ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już
Walijskie Pichceniewyczuwalne, więc powinny posmakować nawet tym, którzy za nimi nie przepadają, nie mówmy z czego się składają a nikt się nie zorientuje o ! :D Następnym razem dodam więcej suszonej żurawiny i może ok 3 łyżek słonecznika, myślę że warto pokombinować :) Przepis ze strony gotujemy.plSkladniki :15 dag masła1 szkl mąki2/3 szkl płatków owsianych1/2 szkl cukru pudru2 jajka2 łyżeczki cukru waniliowego1/2 łyżeczki(...)solikilka kropli ulubionego aromatu do ciastopcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowaPrzygotowanie :Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku.Wsypujemy płatki owsiane,żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach
charlotte gotujeprawie nie odczułam jego obecności w moim śniadaniu. Może za jakiś czas napiszę coś więcej o tym produkcie ;D~ Szpinakowo-cukiniowa kasza jaglana z cynamonem, żurawiną, serkiem twarogowym, masą makową i ostropestem ~Składniki:40g kaszy jaglenejpół cukinii (~100g)~70g szpinakusłodzidło cynamon+ 100g serka twarogowego30g masy makowejżurawinaostropest granulowanyKaszę podprażamy, opłukujemy i gotujemy przez 15 minut w lekko(...)osolonej wodzie. Dodajemy startą na dużych oczkach cukinię, zblendowane liście szpinaku, słodzidło, cynamon i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość przekładamy do miseczki. Serek mieszamy z masą makową, a żurawinę blendujemy na mus. Dodatki umieszczamy w miseczce i posypujemy ostropestem
Kuchenny Skrawek Niebabardzo dojrzałe awokado150 gram jogurtu naturalnego 1,5%6 łyżek mąki orkiszowej typ 20003 łyżki odtłuszczonego kakao 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki stewii1 łyżka miodu 3/4 szklanki świeżej żurawiny (lub suszonej, wtedy zrezygnowałabym z miodu bo suszona żurawina jest zazwyczaj słodka, natomiast świeża jest dość kwaśna)20 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 75%2 jaja1/2(...)łyżeczki sody oczyszczonej Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem na gładką masę. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy, dodajemy otręby owsiane, stewię i dokładnie mieszamy Dodajemy miód, żurawinę oraz posiekaną drobno gorzką czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut, do suchego patyczka
Mango Papajamały zamiennik: sok pomarańczowy zamieniłam na napój pomarańczowy (też z kartonika) i to ... nie był dobry pomysł. Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła jej smak. Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła soku pomarańczowego a nie napoju.Na pewno skuszę się na jej przygotowanie jeszcze nie raz.Sk(...)esencję, ziarenka wanilii, zmiksowane masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość.Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów, wyrobić kruszonkę, wysypać
Walijskie Pichceniemyśl tradycji jutrzejszego święta i w zgodzie z przysłowiem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną i okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech(...)młodej gęsi owsianej (ze skórą) (waga z kością ok. 1-1,2 kg) 2 duże jabłka (odmiany Alwa o winnosłodkim smaku) 1 szklanka Cydru Miłosławskiego Jabłkowego duża garść suszonej żurawiny 1 pęczek świeżej szałwii sól Marynata: 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka tymianku 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżka czerwonego
Delicious TitbitsSkładniki: 6 sztuk matiasy, 3/4 szklanki żurawina suszona, 1 sztuka cebula czerwona, 1 sztuka cebula biała, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe żurawinę dodaję suszoną niewymoczoną, zmięknie w matiasach i puści zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie po 40 minut(...)wylać a filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w kostki 2 cm w słoiku lub misce układać porcjami: matiasy, cebule cienko pokrojone w plasterki, pieprz posypać, skropić cytryną, żurawinę - i tak do wyczerpania produktów dodać ziele i liście i zalać w odpowiedniej ilości olejem schować do lodówki najlepiej na całą noc.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię