żurawina - 4361 przepisów (strona:7/291)

Babka piwna z żurawiną ! ;) 187

koniec nadal miksując, dolać ostrożnie piwo. Mieszać do momentu, aż piwo się wchłonie i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodać oprószone w mące żurawinę, trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji.Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i mąką foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec około 45-50 minut do suchego(...)patyczka. Następnie na wystudzoną babkę polać lukrem.Lukier: Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z sokiem z cytryny. babka po upieczeniubabka piwna z żurawiną "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl

Bon Appetit Małgorzaty
Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną 196

Jesienny razowy orkiszowiec.Kombinacja smaków orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia,że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków.Przyznam szczerze,że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie,mój M.niestety zaprotestował i uznał ,że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja.Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki(...)łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody.Przykryć folią o odstawić na 12 godzinumieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny.Wymieszać do połączenia składników,ewentulnie skorygować hydratację,dolewając nieco wody.Mieszać jeszcze około 3 minut do rozwinięcia siatki glutenowej.Teraz dołożyć posiekane orzechy,dodać żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marcepanowe babeczki z żurawiną 141

Babeczki to dla mnie nieodłączny element Świąt. Małe i urocze i w dodatku taaakie pyszne :)Słodki marcepan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu więc mam nadzieję, że skusicie się na nie i przyrządzicie na święta i nie tylko :)130 g masła200 g mąki pszennej60 g cukru100 g masy marcepanowej3 jajkałyżeczka proszku do pieczenia100(...)mrożonej żurawinyMarcepan miksujemy z jajkami i cukrem.Dodajemy pokrojone w kostkę masło cały czas miksując.Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Dodajemy żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Do papilotek nakładamy po 2 łyżki masy.Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka).Przed podaniem ciasta możemy je lekko posypać cukrem pudrem.Smacznego

Mienta blog
Schabowe z ananasem i żurawiną 133

Moja propozycja na niedzielny obiad. Mięso plus słodka żurawina i ananas, jak dla mnie świetne połączenie :) Takie smaki to ja uwielbiam ! Podałam je z ziemniakami i mizerią, bo to takie moje ulubione, standardowe dodatki do schabowszczaka :) Składniki :5 kotletów schabowych5 plasterków ananasa z puszki5 łyżeczek żurawiny5 plasterków sera żółtegoPrzygotowanie:Kotlety usmażyć tak jak zawsze (rozbić, posypać solą, pieprzem(...)jajku i na koniec w bułce tartej). Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Kotlety układamy w blaszcze, na każdego kładziemy plasterek ananasa, w środek wkładamy łyżeczkę żurawiny i układamy plasterek sera z wyciętą dziurką, tak żeby żurawina była na wierzchu. Podpiekamy w piekarniku w 180st. C do czasu roztopienia sera. Smacznego ! :)źródło: tastefully

charlotte gotuje
z żurawiną babka z kisieli wiśniowych... 162

kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć w robocie lub mikserem na kogel-mogelkisiele, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i wsypywać(...)porcjami do żółtek ucierając na gładkie, gęste ciasto, dodać żurawinę suszoną na koniec dodać do ciasta pianę i wymieszać delikatnie łyżkąforma silikonowa z kominkiem średnica 24cm - do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzchpiec około 40-45 minut w 200C - po ostudzeniu wyjąć z formy my lubimy lukier nie za gęsty i taki też robię: cukier puder + sok z cytryny + śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z selerem naciowym i żurawiną 595

dział kuchni, czyli sałatki.Sałatka ponoć bardzo znana, a ja o niej dowiedziałam się nie tak dawno.Bardzo smaczna, lekka i przyjemna sałatka. Zapraszam Sałatka z selerem naciowym i żurawiną dwie piersi z kurczaka jedna paczka selera naciowego 2 garści żurawiny suszonej przyprawa do kurczaka/kucharek pęczek kopru pęczek szczypiorku majonez jogurt naturalny Selera myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę(...)kucharkiem. (należy uważać z ilością kucharka - żeby nie było zbyt słone). Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso się odpowiednio zetnie. Koper i szczypiorek umyć. Kroimy zieleninę. Sparzamy żurawinę, gdy wystygnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki. (po wystudzeniu) Dodajemy majonez i niewielką ilość jogurtu naturalnego dla zneutralizowania smaku majonezu.  Doprawiamy do smaku solą

Kuchnia moimi oczami
Karkówka z żurawiną i jałowcem 156

lekko słodkim wydaniu, z posmakiem jałowca! .Idealna do kanapek lub do obiadu z sosem miodowo - żurawinowym. Polecam.  Składniki: 1,2 kg karkówki 5-7 ziaren jałowca garść suszonej żurawiny 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę pieprz biały sól gruba 2 liście laurowe kilka łyżek oliwy  Karkówkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do miski i nacieramy wszystkimi przyprawami(...)zawijamy w folię spożywczą na 24 godziny, odkładamy do lodówki. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do rękawa do pieczenia, na wierzch możemy jeszcze dołożyć żurawiny. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 180C-190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia. Sos, który się wytopił możemy przełożyć do rondelka, podlać wodą

Apetyczna babeczka
Pasztet z żurawiną i pistacjami 156

mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych  pistacji   3 garści suszonej  żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka(...)popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z masą mięsną. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Włożyć pasztet do formy, wyrównać wierzch

Apetyczna babeczka
Smażony oscypek z żurawiną 130

chodź osobiście nie polecam tam kupować oscypków. Kiedyś zdarzyło mi się tam kupić i po dwóch dniach oscypki spleśniały w lodówce. Składniki: 1 duży oscypek do smażenia, 3 łyżki żurawiny do mięs i serów, 3 łyżki oleju, do dekoracji: natka pietruszki. Przygotowanie:     Oscypek do smażenia, charakteryzuje się tym, że jest najtwardszy i nie rozlewa się podczas smażenia. Oscypka(...)kroimy na plastry o grubości 1 cm. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 30 s z każdej strony. Podajemy z żurawiną do mięs i serów. Na koniec całą potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki

Aga w kuchni
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 158

1/3szklanki mąki, 100 g białej czekolady, 2 garście suszonej żurawiny, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,   100 g miękkiego masła, 1/3 szklanki cukru, 1 jajko. Przygotowanie:      Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą.  Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy(...)części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut.  A do ciasteczek polecam herbatkę Magic Apple Teekanne

Aga w kuchni
Razowe bułeczki z żurawiną 143

mała garść siemienia lnianego 4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 0%, można zastąpić śmietaną np. 12%) szczypta suszonej bazylii, majeranku, oregano  4 łyżki oliwy z oliwek garść suszonej żurawiny  łyżka miodu  oliwa z oliwek do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Zaczynamy od rozczynu: drożdże mieszamy z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy, rozczyn(...)mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 30 minut. W tym czasie mieszamy osobno składniki suche (mąkę, otręby, siemię lniane, suszone zioła, sól, suszoną żurawinę) i mokre (jogurt naturalny, oliwę z oliwek, miód). Teraz do naszego rozczynu dodajemy kolejno: składniki suche i wszystko dokładnie mieszamy oraz składniki mokre. Wyrabiamy ciasto, gdy będzie zbyt suche można

Mango Papaja
Ciasto bananowe z żurawiną 154

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki cukru  1/2 szklanki oleju 4 duże dojrzałe banany 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki suszonej żurawiny Wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Rozgrzewamy piekarnik do 180. W tym czasie do miski dajemy jajka z cukrem i miksujemy je przez około 3 minuty, następnie dodajemy jogurt(...)czasie banany zgniatamy widelcem "na papkę"i dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy suche składniki i wszystko znów mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki i posypujemy wierzch ciasta żurawiną. Wkładamy formę do nagrzanego pieca na około 40 minut.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych moreli i żurawiny 196

wadze ok. 800g oliwa pół szklanki bulionu  szklanka soku pomarańczowego łyżka miodu 100 g  szynki parmeńskiej  sól i świeżo zmielony czarny pieprz Nadzienie: 50 g suszonej żurawiny 100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka  kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki(...)płatków migdałów 1 bardzo małe jajko Przygotowanie dania rozpoczynamy od nadzienia. Do rondelka wkładamy żurawinę, suszone morele, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, masło, estragon i cynamon. Całość miesamy i gotujemy. Po zagotowaniu zestawiamy garnek z ognia. W tym czasie płatki migdałów mielimy na proszek np. przy pomocy blendera. Po około 10 minutach do powstałej masy dorzucamy migdały i jajko. Całość mieszamy

Kolizje Smaków
Lekkie jabłka pieczone z pianką bananową i żurawiną 225

czasu pieczenia. Przepis na 4 średniej wielkości jabłka. Składniki: 4 średnie jabłka 1 mały banan lub pół dużego 100g jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego) 1 średnie jajko 30g suszonej żurawiny opcjonalnie: łyżeczka miodu, cynamon itp. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, jajko, żurawinę i mieszamy (możemy też dodać troche cynamonu). Od jabłek odcinamy "kapelusiki", nożem wycinamy gniazda. Środek po brzegi wypełniamy

kuchnia do kwadratu