żurawina - 4361 przepisów (strona:23/291)

Delicja makowa 420

nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką. Aż przykro się robi, że już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nasączenie: sok z 3 limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej 1 łyżka żelatyny 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 400 ml śmietanki

wcinaj to
Biała kiełbasa z chrzanem i żurawiną 214

pewno jeszcze dużo jedzenia, z którym nie wiadomo co zrobić, zostało. To moja propozycja na białą kiełbasę w słodkiej marynacie. Składniki: 5 białych kiełbas 2 cebule 100 g suszonej żurawiny lub konfitury z żurawiny 3 łyżeczki chrzanu łyżka miodu łyżka oleju szczypta majeranku Przygotowanie Jeśli mamy suszoną żurawinę, zalewamy ją niewielką ilością wody (tak aby zakryła owoce) i odstawiamy(...)kilka godzin. Następnie żurawinę razem z wodą przelewamy do garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu, aż woda odparuje. Białą kiełbasę nacinamy, cebulę kroimy w plastry. Składniki wkładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Chrzan, żurawinę, miód, majeranek i olej mieszamy ze sobą i taką mieszankę równomiernie rozprowadzamy na kiełbasie. Kiełbasę pieczmy pod przykryciem ok 20 min, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
SHEVRANBERRY COOKIES – TERA – ciastka owsiane z żurawiną 216

były jednym z tych dań, a można było je otrzymać po połączeniu słodko-kwaśnych owoców Shevranberry, mąki oraz cukru. Ciastka na ikonce z gry do złudzenia przypominają ciastka z żurawiną – poszliśmy więc w tym kierunku, wzbogacając skład o płatki owsiane i kilka innych dodatków, które sprawiają, że ciasteczka są nieziemsko pyszne. Proste i szybkie przygotowanie to kolejny argument przemawiający(...)miksujemy lub ucieramy na puszystą masę ok. 2 min. 2. JAJKO (1 min) Do masy dodajemy jajko i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej i puszystej masy. 3. SIEKANIE ŻURAWINY (1 min) Żurawinę z grubsza siekamy (mniej więcej na połowę wielkości) – nie jest to konieczne, ale my wolimy ciastka z nieco mniejszymi kawałkami owoców. 4. POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Nerds Kitchen
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami 186

Pyszne, chrupiące, kruche. W sklepach takich nie znajdziecie :) Ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z dodatkiem żurawiny lub rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :) ) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną(...)owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny)   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzałka góra-dół). Masło rozpuść w rondelku, odstaw. Jajko rozbełtaj widelcem. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, migdały, orzechy laskowe, cukier

Moja Delicja
Sałatka z selerem i żurawiną 303

okoliczności. Przy czym każdy modyfikuje ją z ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja do wariantu podstawowego dodałem chrupiące orzechy i seler naciowy, które doskonale się komponują i łamią słodki smak żurawiny. Składniki: słoik selera konserwowego 2 łodygi selera naciowego duża garść suszonej żurawiny garść posiekanych orzechów lub migdałów bez skórki 3 łyżki majonezu sól. pieprz Sposób przygotowania: Seler konserwowy odsączamy. Seler(...)naciowy i orzechy/migdały drobno siekamy. Selery, orzechy, żurawinę i majonez łączymy, zostawiając nieco żurawiny i orzechów do dekoracji. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy pozostawionymi orzechami i żurawiną

Pyry na Gaz
Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami 146

jajko – 2 szt- kasza manna – 80 g- mąka – 40 g- sól – 1 szczyptaDODATKOWO:- orzechy – 50 g- masło – 2 łyżkiSOS:- świeża żurawina – 150g- wanilia – 1 laska- cukier – 40 g- sok żurawinowy ” Paola ” – 75 ml- mąka kukurydziana – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KNEDLE:Ser rozcieramy drewnianą łyżką.Dodajemy masło , roztrzepane(...)bardzo wolnym ogniu.Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.* Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilośc mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.SOS:Do garnka wrzucamy żurawiny.Rozcinamy laskę wanilii.Ziarenka dodajemy do żurawin.Dodajemy cukier i sok.Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut.Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody.Dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy.Gotujemy raz i zostawiamy

Ostra na Słodko
Słodko-kwaśna 184

Przy okazji uroczej blondynki pisałam, że zakochałam się w świeżej żurawinie. Choć na surowo niezjadliwa, po upieczeniu staje się idealnym dodatkiem do słodkich ciast - kwaskowa, pyszna! W dodatku ten kolor... Sami powiedzcie, jak tu jej nie kochać...?Po upieczeniu ciasta została mi odrobina, i zastanawiałam się, co z niej przygotować. Najprościej byłoby upiec kolejną blondynkę, ale... Chciałam poeksperymentować, poszukać nowej(...)pary dla żurawiny. Z pomocą przyszła mi Kabamaiga - kiedy zobaczyłam cranberry curd na jej blogu od razu wiedziałam, że to jest to, czego mi potrzeba. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wcale dużo czasu - polecam jednak zrobić od razu w większej ilości, bo znika szybko w niewyjaśnionych okolicznościach... Co jest dla niego świetną rekomendacją.Jak z pewnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny deser na niedzielę 208

blogu. Całkiem prosty i szybki w przygotowaniu, wygląda naprawdę ładnie, a smakuje bosko! Szczerze mówiąc byłam zaskoczona, że wyszło aż tak dobrze. Po blondynce w czerwieni wiedziałam, że połączenie żurawiny i białej czekolady jest naprawdę genialne, dlatego stwierdziłam, że koniecznie muszę je wykorzystać jeszcze gdzie indziej. Znów natchnęła mnie Pomidorowa Ania. Na początku chciałam przygotować właśnie takie smarowidło, doszłam(...)żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wody100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka likieru AmarettoŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Żurawinę umieścić w garnku z sokiem pomarańczowym i cynamonem. Gotować na średnim ogniu, aż żurawina popęka, a masa dość mocno odparuje. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Wymieszać z żelatyną, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kilka załatwionych spraw i sernik czerwono-biały 187

przez jakieś pół godziny. Żyć, nie umierać!A teraz do sernika, bo naprawdę warto napisać o nim kilka dobrych słów.Miałam chętkę na taki na zimno. Kupiłam żurawinę - póki jest - i zaczęłam się zastanawiać, jak to połączyć. Stwierdziłam, że nie będę ryzykować, i skorzystałam z poprzedniego przepisu, nieco go tylko modyfikując. Spód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao(...)żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo zadowolona. Ciacho wyszło kremowe, delikatne, a kwaskowy mus świetnie komponuje się ze słodką masą serową. C. wcina z zapałem, a on przecież wybredny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zguba i przedwyjazdowy torcik 185

kakao wyszedł nieco cięższy niż standardowy, ale pyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka(...)Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca. Nie wygląda może najpiękniej - nie miałam czasu na wymyślne dekoracje, na użytek domowy taka z kawowych ziarenek sprawdziła się idealnie. Polecam serdecznie - w wersji mini lub maksi, do wyboru.Torcik kawowy z żurawinąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)biszkopt:3 jajka120 g cukru70

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne ciasteczka, czyli pieczenie na cztery ręce 202

podrzuciła mi przepis na ciasteczka z BBC Good Food. Banalnie proste w przygotowaniu, z niewyszukanych składników. Każdy ma w domu mąkę, cukier, odrobinę wanilii. Ja musiałam kupić suszoną żurawinę i pistacje - i już miałam wszystkie potrzebne składniki. Nie spodziewałam się aż tak smakowitego efektu. Ciasteczka są piaskowe, rozsypują się w buzi, ale nie kruszą w dłoniach. Cudownie maślano-waniliowe(...)chrupiącymi pistacjami i słodko-kwaśną żurawiną. Wyglądają uroczo i są przepyszne.Następnym razem dam nieco mniej cukru i poleję je białą czekoladą - będą się prezentować jeszcze bardziej świątecznie. A następny raz będzie z pewnością, bo już ich prawie nie ma...Ciasteczka waniliowe z pistacjami i żurawinąSkładniki:(na 25 sztuk)175 g miękkiego masła85 g jasnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka jaglane 256

kawy to trzeba zapasy uzupełniać regularnie. Mam kilka sprawdzonych, szybkich i prostych przepisów na różne ciasteczka , ale postanowiłam tym razem przygotować ciasteczka z innych składników: płatków jaglanych, mąki krupczatki, żurawiny i migdałów. Ciasteczka jaglane nie mają pięknych, regularnych kształtów, ciasteczka są rustykalne, zależny od tego jak masa się ułoży na blaszce, ale to jest urok tych ciasteczek. Na blogu jest(...)ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe , czy też Ciasteczka kruche z orzechami . Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami: Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek jaglanych: 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 1 kopiasta masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sięgamy po wątróbkę 205

zapominajmy o tym, że jej cena jest bardzo przystępna dla każdego smakosza :)  Smacznej środy!  Wątróbka cielęca z jabłuszkiem i żurawiną 800g wątróbki cielęcej Łyżka oleju rzepakowego Sól, pieprz, majeranek Jabłuszka z żurawiną i cebulką 100g masła 2 jabłka kwaśne najlepiej szara reneta 3 cebule Garść suszonej żurawiny Sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu Pieprz, sól 200ml półwytrawnego(...)paseczki, po czym wymoczyć w mleku około pół godziny.  W tym czasie obrać cebulę i pokroić w piórka, jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki, żurawinę sparzyć.    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, po czym jabłka, a na końcu żurawinę. Gdy wszystko ładnie się przyrumieni dodać sok z cytryny, miód, ocet i zalać winem

Sajkofanka smaku
Tarta na niedziele 210

się już całkiem niezłe to na osłodę tych przykrych dni, które na szczęście są już za nami, jest coś słodkiego. Przepyszna tarta z moim ulubionym kremem patisserie i żurawinami. Gorąco polecam :-) Tarta z kremem patisserie i żurawinami kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 5 łyżek cieplej wody 1 łyżka cukru 1 mały cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku(...)upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Mleko podgrzewamy razem z rozciętą laską wanilii. Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy

Przysmaki Karolki
Wspomnienie Świąt - keks 187

roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego. Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem.   Keks z żurawiną składniki 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej 150 g mąki 3 jajka 100 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki(...)cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną piane. Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.  Lukier: 1 białko 150 g cukru pudru

Przysmaki Karolki