się zastanawia, co ja z nim właściwie robię...), dodałam wiórków kokosowych i kokosowego cukru. Dzięki niemu ciasto ma cudownie karmelowy kolor i smak. Na wierzchu wylądowały jabłka i żurawiny, bo taki miałam kaprys. Okazało się, że całość smakuje wybornie. Ciasto jest dość ciężkie, konkretne, a jednocześnie puszyste. Wyborne z kwaskowatymi żurawinami. Ciasto kokosowe z jabłkami i żurawiną Składniki: (na formę(...)pszennej 110 g cukru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 2 jabłka 100 g świeżej żurawiny Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi. Jajka roztrzepać, wymieszać z jogurtem, olejem i ekstraktem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do ich połączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawsze wychodzą. Zrobiłam więc małe czyszczenie lodówki: reszta mleka skondensowanego; całość wyszła za mało słodka, dodałam więc miodu (bardzo świątecznie); reszta kremówki, ostatnie trzy jajka. Z zamrażarki wyciągnęłam żurawinę, a na spód i do kruszonki dałam pierniczków. Masę serową wzbogaciłam tonką, ale jeśli jej nie macie, wanilia sprawdzi się znakomicie. Całość wyszła boska! Nawet moja wiecznie odchudzająca się Siostra(...)wybredny chłopak pochwalili. Słodka, kremowa, delikatna masa serowa w kontraście z kwaśną żurawiną i chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkości na prezent! Zakupić ją można TUTAJ W kącie pięknie mienią się choinkowe lampki, a z piekarnika dobiega zapach ulubionego, świątecznego ciacha. Niesamowicie miękkie, delikatne, pachnące … wypełnione obficie żurawiną, która to przecież jest jednym z tych najbardziej świątecznych składników. Takie ciacho idealne do kawy … przy którym można usiąść i zajadać kawałek po kawałku nie zwracając uwagi na kalorie(...)łyżeczkę brązowego cukru. Zalewamy gorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym. Dekorujemy bitą śmietaną , cynamonem, cukrem oraz odrobiną miodu. Do tego chips jabłkowy i gotowe! *** CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ: SKŁADNIKI: * gęsty jogurt naturalny – 250 g * stopione masło – 120 g * jajko – 3 szt * skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 450 g * cukier – 250 g * proszek
Ostra na Słodkożadna z tych klasycznych wersji mnie nie przekonywała, ale odkąd pamiętam, zajadałem się tą mieszanką, kupowaną w brytyjskich sklepach. Dopiero gdy kilka lat temu odkryłem przepis na mincemeat z żurawiną w programie Nigelli Lawson skusiłem się na jego samodzielne przygotowanie. Moja dzisiejsza wersja jest jednak nieco inna. Po pierwsze, bazuje na moim ukochanym portugalskim Porto, a po drugie, wykorzystałem(...)Ciasto to szczególnie polecam wegetarianom, którzy szukają alternatywy na bożonarodzeniowy stół. To absolutnie nowy wymiar świątecznych wypieków! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-24 cm Mincemeat: 400 g świeżej żurawiny 50 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 1 klementynka 80 ml Porto 40 ml Amaretto 50 g cukru muscovado 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka
Food SquareŚwięta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe(...)English Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem (10 porcji) Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego
karmelowysię kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi borówek lub żurawiny ze słoika. Podam sposoby na oba rodzaje. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dno rondelka zwilżamy wodą, wsypujemy świeżą lub mrożoną żurawinę. Delikatnie ją miażdżymy(...)widocznymi fragmentami owoców. Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia zaczynamy od podduszenia na łyżce wody jabłek z cukrem i przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę ze słoika, całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do odparowania płynu. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C. Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je na leciutko podsypanej mąką stolnicy (jeśli macie
Karo in the Kitchenpotrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko. Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 550) * - 14 g drożdży instant(...)szklanki letniego mleka * - 4 jajka - 4 łyżki cukru waniliowego (domowy) - szczypta soli - ok. 120g suszonej żurawiny - 8 jabłek (dałam golden delicious) Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, drożdże instant, cukier waniliowy i żurawinę – mieszamy. Do letniego mleka wbijamy całe
mojewypiekiinietylkoŻurawinę jemy często do mięsa, smażonego sera jak i dodajemy ją do herbaty. Można ją również używać do ciast i ciasteczek. Ma po prostu całą masę zastosowań. Jeszcze cieplutką zjadamy łyżeczką bez niczego. Składniki: 0,5 kg świeżej żurawiny 1 cytryna (sok) 1 pomarańczo (sok) 1 starte jabłko 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Żurawinę myjemy(...)odstawiamy żeby lekko wyschła. Połowę żurawiny zasypujemy cukrem polewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, dodajemy starte jabłko i smażymy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pozostałą część żurawiny i smażymy 20 min. Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy. SMACZNEGO
Lili w kuchniKonfitura w smaku jest łagodniejsza niż z samej żurawiny, dlatego pasuje nie tylko do mięsa, ale też do słodkich dań, jak np naleśniki :) SKŁADNIKI: 1/2kg żurawiny 1/2 kg jabłek 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Żurawinę należy przemrozić przed obróbką. Po rozmrożeniu zmiksować. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę wycinając gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, wlać(...)cytryny i podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż jabłka będą miękkie, a następnie dodać zmiksowaną żurawinę i gotować ok 10min. Całość zblendowałam, ale nie jest to konieczne. Bulgoczącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Jeżeli się nie zamkną należy jeszcze poddać je pasteryzacji. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Przetwory na słodko Tagged: jabłka , żurawina
https:KKuchniaMniamjest w internecie. Te małe nasionka ze swoimi walorami odżywczymi i zdrowotnymi fascynują mnie nie od dziś i „przemycam” je, gdzie tylko mogę. Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia. Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa(...)umytą brukiew trzemy na tarce jarzynowej. Por kroimy w półkrążki, dodajemy do brukwi – lekko solimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny – odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojoną żurawinę i nasiona chia. Paprykę kroimy w paski i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy wino Mirin, skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Całość mieszamy. Podajemy, jak kto lubi - można
mojewypiekiinietylkoKilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało idealnie. Konfiturę robi się bardzo szybko, co nie ukrywam i mnie zaskoczyło. Nie miałam sprawdzonego przepisu w babcinym zeszycie, więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo(...)dziękuje. SKŁADNIKI : 500 g żurawiny mrożonej (lub świeżej) 1 jabłko 1 cytryna (sok, skórka z cytryny) 200 g cukru pół szklanki wody SPOSÓB WYKONANIA : Żurawiny mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem. W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłko, plus pół szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu
Basia w kuchnisklepach i warzywniakach pojawiła się już świeża żurawina. Proponuje przygotować z niej pyszną alternatywę dla owsianki, jaką jest jaglanka. Kasza jaglana gotowana na mleczku kokosowym z dodatkiem musu żurawinowego. Żeby zmniejszyć kaloryczność tego śniadania zamiast białego cukru użyłam ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Warto w sezonie jesiennym spożywać żurawinę, gdyż pomoże walczyć z chorobami a także otyłością, gdyż jest niskokaloryczna(...)Włożyć do rondelka zalać mlekiem oraz połową mleczka kokosowego, dodać ksylitol. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 18 minut. Dolać resztę mleczka kokosowego. Wymieszać. Sos żurawinowy: 50 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) 4 łyżki soku żurawinowego lub malinowego 1/2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka cukru Żurawinę wraz z cukrem przełożyć do rondelka. Po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze
Moja Galeria SmakuKoktajl z żurawiną z dodatkiem aromatycznych przypraw pachnących piernikiem i świętami ;) Koktajl dosłodziłam syropem z agawy, gdyż sama żurawina ma cierpko-kwaśny smak. Dodałam też nasiona chia, żeby dodatkowo wzmocnić wartości zdrowotnie i odżywcze koktajlu. Żurawina działa ochronnie na organizm oraz wspomaga leczenie wielu schorzeń między innymi zapalenie układu moczowego. Ponadto pomaga pozbyć się toksyn i reguluje przemianę materii(...)idzie wspomaga odchudzanie. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej) 200 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru 1-2 goździki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu z agawy Żurawinę przełożyć do blendera. Zalać mleczkiem kokosowym i wodą. Dodać chia i wszystkie przyprawy. Dodać
Moja Galeria Smakuwędzonym boczkiem, a pod koniec – również wędzonym górskim serem. Zupełnie inny jest też zestaw dodatków. Nie jest żadnym odkryciem, że oscypki i podobne sery dobrze czują się w towarzystwie żurawiny, więc podamy ten owoc w postaci konfitury. Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin i w takim połączeniu znajdziecie(...)boczkiem i serem 2015-07-27 21:44:06 Prosty w przygotowaniu i świetnie smakujący filet z kurczaka zapiekany pod plastrami wędzonego boczki i górskiego sera, podany z żurawiną i pieczonymi ziemniakami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie filety z kurczaka (po 250-300g) kilka plastrów (o grubości 4-5mm) parzonego wędzonego boczku kilka plastrów
Kulinarna Pokusamiętą 2. Mini serniczek kokosowy z truskawkami i migdałami 3. Czekoladowe serniczki z patelni z migdałami, jogurtem i miętą 4. Mini serniczki z patelni z jogurtem i żurawiną 5. Twarożek z orzechami, śliwką, żurawiną i słonecznkiem 6. Czekoladowy omlet serowy z twarożkiem, migdałami i żurawiną Składniki: 4 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich kilka suszonych żurawin(...)Twarożek dokładnie wymieszać z jogurtem na gładką pastę. Dodać orzechy i żurawiny. Smacznego
Chocolate Muffin Blog